Gevulde omelet
lunch gerecht
Een omelet bevat volwaardige eiwitten en het is niet heel erg verzurend is voor je lichaam. In combinatie met groenten heb je al snel een gezond samengesteld gerecht. Je kunt een omelet vullen met allerlei groenten. Maar het is ook lekker om aan de vulling koude aardappels toe te voegen. De koude aardappel geven hun energie pas af in de dikke darm. Daar wordt het afgebroken en werkt het als voedsel voor je goede darmbacteriën. Als kruiden en specerijen smaken tijm, zwarte komijn en kurkuma goed in gerechten met ei. Deze kruiden zijn goede ontstekingsremmers en goed voor je immuunsysteem.
Gevulde omelet
- 1/2 bakje kastanje champignons
- 1 zoete puntpaprika
- het groene gedeelte van een prei
- koude aardappels in blokjes
- 5 eieren
- kokosolie
- 1 tl zwart komijnzaad
- 1/2 tl kurkuma
- paar takjes tijm
- zwarte peper en zout
- Maak de champignons schoon en snijd ze in dunnen plakjes.
- Was de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd ze in kleine blokjes.
- Was de prei en snijd ze in dunnen reepjes.
- Klop de eieren met wat water of melk los in een kom.
- Doe een klein beetje kokosolie in een grote koekenpan.
- Zorg dat de bodem van de koekenpan volledig ingevet is.
- Zet het vuur laag.
- Voeg het losgeklopte ei toe. Doe de deksel op de pan en laat het ei in 10 minuten op laag vuur stollen.
- Doe in een andere koekenpan een klein beetje kokosolie en voeg het zwart komijnzaad toe. Roer het komijnzaad op laag vuur door de olie en voeg dan de champignons toe. Zet het vuur iets hoger.
- Als de champignons wat beginnen te slinken voeg je de paprika en de prei toe.
- Roer goed door en voeg dan de kurkuma en de tijm toe.
- Breng op smaak met zwarte peper en zout.
- Verwarm de blokjes koude aardappel in het champignon mengsel.
- Zet het vuur onder de omelet uit en laat het even rusten. Maak dan met een spatel de omelet los van de pan, snijd hem door de helft en vul hem met het champignon/ aardappelmengsel.
- Geef er geroosterd brood en een salade ( van veldsla of postelein) bij.
Over tijm
Tijm is vernoemd naar een klein orgaan, de thymusklier die zich achter ons hart bevindt. Vooral in onze jonge jaren is de thymusklier actief om onze weerstand op te bouwen. Naast het versterken van de weerstand is de thymusklier actief bij het aanmaken van geheugencellen die moeten onthouden wat de aanmaak is van bepaalde cellen die antistoffen aanmaken van doorgemaakte ziekten. Hoewel nog steeds actief neemt bij het ouder worden de functie van de thymusklier af.
Tijm activeert de thymusklier.
Tijm versterkt de maag, zuivert het bloed en is goed tegen griep. Ook heeft tijm een positieve invloed op angina pectoris.
Tijm helpt goed bij hoest en keelpijn. Dit kruid is antibacterieel kan net als basilicum ingezet worden als conserveringsmiddel van bijvoorbeeld salades.
Tijm bevat de antioxidanten: apigenine, naringenine, luteoline en thymonine. Ook bevat tijm veel mangaan. De combinatie van deze voedingstoffen zorgt ervoor dat tijm zeer goed in staat is om vrije radicalen te bestrijden. Vrije radicalen ontstaan bij oxidatieprocessen in ons lichaam en beschadigen celweefsel en DNA-structuur van cellen waardoor allerlei ziektes kunnen ontstaan.
De meest krachtige fytonutriënt in tijm is thymol. Deze stof heeft een positieve invloed op de hoeveelheid gezonde omega 3 vetzuren in de hersenen, hart en nieren.
De geur van tijm is sterk aromatisch en de smaak is een beetje wrang en majoraanachtig. Het krachtige aroma van tijm leent zich goed in vlees- en eigerechten. Ook in pasta's en aardappel gerechten doet tijm het goed. voor meekoken en smoren bij vleesgerechten, groenten, pasta’s en aardappelgerechten. Tijm wordt ook vaak gebruikt in combinatie met rozemarijn.
Van beiden kruiden kun je thee zetten en deze thee helpt goed om de luchtwegen open te houden en om hardnekkige hoest te verlichten.
Tijm thee kan je ook inzetten ook om stress te verlagen en darmparasieten te bestrijden.
Belangrijke voedingstoffen in tijm
Gerelateerde posts:









