Drie in de pan met courgette en prei

Ronnie de Winter • 2 januari 2022

voor de  lunch!

Drie in de pan is een typisch Nederlands gerecht wat vroeger werd gegeten als lunch of als nagerecht. Koud werden ze gegeten als tussendoortje. Ze werden gemaakt van een beslag van bloem, gist, melk en ei aangevuld met krenten, rozijnen en stukjes appel en met drie tegelijk in de koekenpan gebakken.  Eigenlijk een soort platgeslagen oliebollen.

Om hiervan een wat gezondere variant te maken heb ik gekozen om boekweitmeel, courgette, prei en verschillende specerijen en kruiden te gebruiken. De drie in de pan worden vervolgens in kokosolie op lagere temperatuur gebakken, tot ze net een gouden, lichtbruine kleur hebben. Deze hartige drie in de pan zijn ook heerlijk om koud te eten als borrelgarnituur.

Drie in de pan met courgette en prei

(2 pers)

Ingrediënten:
  • 1 courgette
  • 1 halve prei
  • 1 teentje knoflook
  • 150 gram boekweit meel
  • 2 eieren
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl zwarte komijn
  • tijm
  • oregano
  • basilicum
  • zwarte peper en zout
  • kokosolie
  • wat water
Bereidingswijze:
  • Maak de courgette schoon en rasp hem fijn.
  • Pel de knoflook en snijd hem in hele kleine stukjes.
  • kluts de eieren met wat water in een kom met een vork los.
  • Doe de courgette, de knoflook en kruiden, het boekweitmeel in een kom en roer het goed door elkaar.
  • Voeg de losgeklopte eieren toen en roer tot er een dik beslag ontstaat. Voeg eventueel nog wat water toe.
  • Verwarm de kokosolie in de koekenpan en voeg meerdere lepels beslag toe die los van elkaar een klein, dik pannenkoekje vormen.
  • Houd het vuur laag en laat de onderkant stevig worden.
  • Draai dan met een spatel de koekjes om en laat nog een paar minuten de andere kant stevig en goud kleurig worden.
  • Houd ze warm en vul de pan opnieuw met lepels beslag.
  • Ga zo door tot het beslag op is.
  • Serveer de drie in de pan met wat ketchup of sambal en een groene salade.

Over kokosolie


Kokosolie is een gezond, stabiel vet wat voor 90% uit verzadigde vetzuren bestaat. Deze verzadigde vetzuren zijn in tegenstelling tot veel andere verzadigde vetten, in ons lichaam vloeibaar waardoor ze niet aan de vaatwanden blijven plakken en deze beschadigen.  60% van de verzadigde vetten in kokosolie bestaan uit middenketenvetzuren. Deze zijn lichtverteerbaar en belasten hierdoor het lymfestelsel niet.

Langketenvetzuren in bijvoorbeeld de gezonde olijfolie en de gezonde oliën van noten en vis worden voor ze de in bloedbaan komen, verwerkt in het lymfestelsel en belasten hierdoor het lymfestelsel wel. Het lymfestelsel is een onderdeel van ons afweersysteem. Bij een slecht vertering van vetten of een overmatig eten van vetten heeft het lymfestelsel het zwaar. Dit leidt tot overbelasting en vervuiling, waardoor een mindere opname plaatsvindt van in vetoplosbare vitaminen A,D,E en K.


Kokosolie is ook antiviraal en schimmelbestrijdend door de vetzuren caprylzuur en laurinezuur. En helpt hiermee ons afweersysteem virussen en schimmels op te ruimen.


De vetzuren in kokosolie zijn stabiel en worden bij verhitten niet omgezet in giftige transvetzuren. Hierdoor is kokosolie geschikt om in te bakken en zelfs om in te frituren.

Kokosolie zorgt verder voor een snellere afvoer van opgehoopte gifstoffen in het lichaam en verhoogt de aanmaak van het goede HDL cholesterol.

Ook zorgt kokosolie voor een betere opname van calcium en magnesium en zorgt het voor een snellere energieaanmaak.


Kokosolie heeft een uitgesproken smaak, die goed smaakt bij oosterse gerechten. Maar ook in zoete gerechten is kokosolie heel goed te gebruiken. Door kokosolie te combineren met wat olijfolie wordt de smaak minder uitgesproken.


Belangrijke voedingstoffen in kokosolie

  • Verzadigd vet

    - energiebron

    - het lichaam heeft er maar heel weinig van nodig

    - hebben een stijvere consitentie bij lichaamstemperatuur met kans op vastzetten op de wanden van de bloedvaten 

    - oxideren niet

    - geschikt voor hogere temperaturen

    - een teveel aan suikers wordt door het lichaam omgezet in verzadigd vet.

  • Caprylzuur

    - middellangeketen vetzuur

    - antiviraal

    - antischimmel

    - antibacteriëel

    - eenvoudiger te verteren

    - belast het lymfestelsel niet


  • Laurinezuur

    - middellangeketen vetzuur

    - antiviraal

    - antischimmel

    - antibacteriëel

    - eenvoudiger te verteren

    - belast het lymfestelsel niet



Gerelateerde posts:

Groene aspergesoep met geitenkaas
door Ronnie de Winter 27 juli 2025
Proef de lente in een kom! Deze groene aspergesoep met zachte geitenkaas is romig, vol smaak en zó makkelijk te maken. Perfect voor een lichte lunch of als voorgerecht bij een zomers diner. Bekijk het recept op de blog!
wilgen aquarel
door Ronnie de Winter 20 juli 2025
Verbinding ontstaat in de kleinste momenten. Een blik, een stilte, een eerlijk woord. Je hoeft het niet te forceren – alleen aanwezig zijn is soms al genoeg. In mijn nieuwste blog schrijf ik over wat verbinding écht betekent.
Geroosterde aardappel, broccoli en knoflooksaus
door Ronnie de Winter 13 juli 2025
Een makkelijke vegetarische maaltijd die gezond is én comfortfood-waardig aanvoelt. Ideaal voor doordeweeks, en ook perfect als bijgerecht bij een feestelijke tafel. Achtergrond informatie over broccoli.
Een aquarel van een molen
door Ronnie de Winter 6 juli 2025
Stilstaan onder iets groots – het verhaal achter de aquarel: Onder de wieken
Paksoi stamppot
door Ronnie de Winter 29 juni 2025
Recept van paksoi stamppot en achtergrond informatie over paksoi.
Groentepasta met paddenstoelen
door Ronnie de Winter 22 juni 2025
Recept van groentepasta met paddenstoelen en achtergrond informatie over de bereiding en over de voedingingswaarden van paddenstoelen.
mus in aquarel
door Ronnie de Winter 15 juni 2025
Weten zonder bewijs, maar met volle overtuiging
snijbonen
door Ronnie de Winter 8 juni 2025
Snijbonen zijn zo’n heerlijke, bescheiden groente die je eindeloos kunt combineren. Ze zijn zacht van smaak, licht verteerbaar en passen perfect in zowel Hollandse als Oosterse gerechten. Zelf combineer ik ze graag met zilvervliesrijst – puur, voedzaam en vullend zonder zwaar te zijn. In dit blog artikel het recept van snijbonen met kikkererwten en rijst en achtergrond informatie over het weken van snijbonen.
Een aquarel van een rood roze tulp en dillekruid
door Ronnie de Winter 1 juni 2025
Achter de fluistering – het verhaal achter mijn aquarel
Penseel en Pollepel
door Ronnie de Winter 25 mei 2025
Lieve lezers, Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud. Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor. Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.
Show More