Geitenkaas salade

Ronnie de Winter • 3 oktober 2021

Lekker fris!

Deze salade geeft je meer energie dan zo op het eerste gezicht lijkt. Geitenkaas in combinatie met pinda's geeft je voldoende eiwitten in een maaltijd. Door deze eiwitten met afgekoelde aardappelen te combineren wordt de salade vullend maar kan toch goed verteerd worden. De koolhydratenbron (de aardappels) bestaan uit resistent zetmeel doordat de aardappels afgekoeld zijn. Resistent zetmeel wordt pas verteerd in de dikke darm en hierdoor ondervindt de vertering van de eiwitten en vetten in de maag geen problemen.

Doordat het resistent zetmeel in de dikke darm omgezet wordt in o.a. boterzuur doe je daar en je darmflora plezier mee en het boterzuur geeft je ook nog eens energie wanneer het in je lichaam opgenomen wordt. 

De verschillende soorten slablaadjes geven wat kleur aan de salade, maar is als groentebron niet voldoende.

Geef er daarom wat gewokte groenten bij.

Geitenkaas salade

(2 pers)

Ingrediënten:
  • 5 gekookte en afgekoelde aardappels
  • Verschillende soorten slablaadjes
  • 50 gra zachte geitenkaas
  • 2 el vliespinda's
  • 1/6 komkommer
  • 1 tl mosterd
  • 1/2 - 1  el citroensap
  • 1 el extra vierge olijfolie
  • paar druppels ahornsiroop
  • zwarte peper en zout
Bereidingswijze:
  • Snijd de aardappels in kleine blokjes en doe ze in een schaal.
  • Was de slablaadjes en slinger ze droog. Snijd ze in kleine reepjes.
  • Was de komkommer en snijd hem in kleine blokjes.
  • Maak een dressing van de mosterd, het citroensap, de extra vierge olijfolie, de ahornsiroop en het peper en zout.
  • Roer de dressing door de andere ingrediënten in de schaal.
  • Strooi er de vliespinda's over.

Over resistent zetmeel


Resistent zetmeel reageert als een vezel in ons lichaam. Het is een koolhydraat die niet in de dunne darm verteert wordt en onverteerd in de dikke darm terecht komt. De bacteriën in de dikke darm zetten deze vezels om in o.a. boterzuur, die een belangrijke bron vormt van energie.  Dit boterzuur zorgt voor een goede PH waarde in de darm en heeft een grote invloed op het gezond houden van je darmwand wat weer belangrijk is om allergieën en infecties tegen te gaan. Resistent zetmeel kan de opname van mineralen in de darmen vergroten en het helpt ook om de insulinegevoeligheid van de cellen te vergroten. Doordat het resistent zetmeel voedsel is voor de goede bacteriën in de dikke darm, neemt ook het aantal goede bacteriën toe en hiermee versterk je het immuunsysteem. Resistent zetmeel is caloriearm maar geeft je lang een verzadigd gevoel en houdt je bloedsuikerspiegel in balans.

Genoeg redenen dus om regelmatig resistent zetmeel te eten.


Witte bonen en andere bonen, linzen, groene banaan, ongekookte, geweekte haver,  kikkererwten, groene erwten zijn bronnen van resistent zetmeel.  Maar ook kan resistentzetmeel onder bepaalde omstandigheden ontstaan uit zetmeel.  Dit gebeurt bijvoorbeeld bij het afkoelen van gekookte koolhydraatrijke voedingsmiddelen zoals bij afgekoelde aardappelen en afgekoelde pastaproducten. Maar ook bij afgekoelde zoete aardappel of afgekoelde pastinaak. Wanneer je pasta hebt gekookt, spoel het dan direct af met koud water. Dan begint al meteen de vorming van resistent zetmeel. Het kost wel wat tijd voordat het zetmeel omgezet is.  Wanneer je het een dag in de koelkast plaatst, is er het meeste resistent zetmeel gevormd.  Je kunt de vorming van resistent zetmeel herkennen, doordat de aardappels of macaroni niet meer aan je mes plakt.

Wil je meer resistent zetmeel gaan eten, bouw het dan langzaam op om gasvorming en buikpijn te voorkomen. Je darmbacteriën moeten wennen en zich aan passen aan nieuwe voeding en dat kost tijd.


Gerelateerde posts:

Parelcouscous met bloemkool en tomatensaus
door Ronnie de Winter 14 december 2025
In dit recept voor parelcouscous met geroosterde bloemkool, tomatensaus en feta speelt tomaat niet alleen een smaakvolle rol, maar ook een gezondheidsboost.
door Ronnie de Winter 7 december 2025
Soms schilder je wat je niet onder woorden kunt brengen. Onderstroom ontstond zonder plan — alleen kleur, water en stilte. Paars, blauw en oker vonden elkaar vanzelf, als beweging onder het oppervlak. Het resultaat voelt voor mij als een ademhaling in kleur: rustig, maar vol kracht.
Komijnzaad
door Ronnie de Winter 30 november 2025
Wat is komijnzaad precies, waarom is het zo geliefd in keukens over de hele wereld, en wat doet het voor je gezondheid? Tijd om dit aromatische zaadje beter te leren
boerenkool
door Ronnie de Winter 23 november 2025
Verwarmend als voedzaam is. Deze boerenkoolstampot met zongedroogde tomaat, geitenkaas en erwtengehakt biedt precies dat.
Aquarel  branding met meeuwen
door Ronnie de Winter 16 november 2025
Voel jij je weleens ‘te gevoelig’? Alsof alles nét wat harder binnenkomt dan bij anderen? Misschien ben je gewoon hooggevoelig (HSP) – en dat is helemaal oké. Sterker nog, het is best bijzonder. In dit blog leg ik uit wat HSP precies is, hoe je het herkent, en hoe je ermee om kunt gaan. Niet zweverig, gewoon eerlijk en herkenbaar.
Verwarmende groentesoep met komijn en venkel
door Ronnie de Winter 9 november 2025
Deze groentesoep is een kom vol rust, vitamines en smaak. Gemaakt met pure ingrediënten ondersteunt ze je spijsvertering, immuunsysteem en geeft ze nieuwe energie.
Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Show More