Auberginesaus

Ronnie de Winter • 26 september 2021

met kurkuma en koriander!

Met het ingaan van de herfst kan ons lichaam wel wat extra's gebruiken. De lucht wordt vochtiger, het licht neemt af en de temperatuur wordt lager. Ons lichaam reageert hier o.a. op met een hogere spierspanning, waardoor er een grotere belasting komt op de pezen en gewrichten. Goed om deze dan ook een steuntje te geven met behulp van  kruiden en specerijen die niet alleen een lekkere smaak geven aan het gerecht maar ons ook kunnen helpen de spieren wat meer ontspanning te geven.

Onderstaande recept van auberginesaus met rijstfusili geeft je spieren een boost en wil je je pezen nog iets extra's geven serveer er nog een salade bij waarin je verse basiclicum en tijm verwerkt.

Aberginesaus met rijst fusili

(2 pers)

Kook de rijst fusilli ( 100 - 150 gram) gaar zoals op de verpakking staat aangegeven en spoel hem goed met koud water af. Laat het rusten zodat er resistent zetmeel gevormd wordt. Verwarm de fusilli later in de saus.

Voor de saus:
Ingrediënten:
  • 1 aubergine
  • 4 tomaten
  • 1 teentje knoflook ( optioneel)
  • 1/2 tl kurkuma
  • 1/2 tl koriander
  • 1/2 tl kaneel
  • zwarte peper en zout
  • wat verse peterselie
Bereidingswijze:
  • Was de tomaten en snijd ze in stukjes.
  • Pel het teentje knoflook en snijd hem fijn. Je kunt de knoflook ook heel goed weglaten.
  • Was de aubergine, snijd het steeltje eraf en snijd hem in stukjes.
  • Kook de stukjes in heel weinig water met zou in 10 minuten gaar.
  • Voeg dan de tomatenblokjes, de fijn gesneden knoflook, de kurkuma, de kaneel en de koriander toe.
  • Roer alles goed door elkaar en verwarm het geheel.
  • Breng op smaak met peper en zout en dien op met wat fijn gesneden peterselie.
Lekker met een salade met verse tijm en basilicum.

Over kruiden en specerijen die speciaal onze spieren een handje helpen.


Allereerst zijn de ontstekingsremmende kruiden en specerijen belangrijk voor de spieren en de pezen. Zij gaan ontstekingsprocessen tegen in de spieren en pezen die ontstaan bij (over) belasting en zorgen ervoor dat schade aan de spieren en pezen snel en beter herstellen. Ook de kruiden die ontgiftend werken hebben een positieve invloed op de spieren. Ze zorgen ervoor dat de verzuring in de spieren sneller afgevoerd kunnen worden omdat ze de lever ondersteunen zijn werk te doen.  En er zijn kruiden en specerijen die de spierwerking versterken, goed zijn voor de opbouw van de spieren en voor de ontspanning van de spieren zorgen. Daarnaast is het belangrijk dat de voedingstoffen uit de kruiden goed opgenomen kunnen worden.


Gember, basilicum, rozemarijn, peterselie, tijm, kaneel, kurkuma en koriander zijn allemaal heel goed voor de spieren en pezen.

Zwarte peper is het specerij bij uitstek om de voedingstoffen uit andere kruiden en specerijen beter op te nemen.

Daarom tref je in bijna al mijn recepten zwarte peper aan. Liefst vers gemalen.

Gember en kurkuma kun je in heel veel gerechten dagelijks verwerken. Het zijn verwarmende kruiden en ze hebben een gunstige werking op de spijsvertering. Ze geven een gerecht qua smaak net even iets extra's en zijn gemakkelijk te combineren met andere kruiden en specerijen.

Basilicum heeft een veel uitgesprokene smaak evenals tijm en rozemarijn. Deze kruiden gebruik je meestal  niet dagelijks maar het is zeker goed ze één of twee keer per week te gebruiken.

Koriander en peterselie kun je mooi afwisselen in verschillende gerechten. En het gemalen korianderzaad doet het goed in combinatie met gember, kurkuma. Koriander is een verkoelend kruid en een sterke ontgifter voor zware metalen.

Kaneel is met name te gebruiken in zoete gerechten maar zoals in bovenstaand recept ook heel verrassend in een hartig gerecht.


In onderstaande tabel een overzicht van bovenstaande kruiden en specerijen op de werking op de pieren en pezen.


Werking van de kruiden en specerijen op de spieren

  • Gember

    - zorgt voor ontspanning van de spieren

    - vermindert spierpijn

  • Kurkuma

    - antioxidant: gaat ontstekingsprocessen tegen in de spieren en pezen welke ontstaan door schade door (over) belasting

    - zorgt voor beter en sneller herstel van spieren na blessures



  • Koriander

    - ontgifter, helpt de lever zijn werk te doen, waardoor de lever tijd overhoudt voor de afvoer van de verzuring in de spieren

    - sterke antioxidant, remt ontstekingsprocessen die ontstaan in de psieren door schade door (over) belasting

  • Kaneel

    - antioxidant, remt ontstekingsprocessen in de spieren die ontstaan door schade door (over) belasting.

    -zorgt voor beter en sneller herstel van de spieren.

  • Zwarte peper

    - heeft een verwarmende werking

    - zorgt ervoor dat voedingstoffen beter opgenomen wordt

  • Peterselie

    - zorgt voor een goede opbouw en werking van de spieren


  • Tijm

    - verlicht spierpijn

    - ontspant de spieren

  • Rozemarijn

    - ontspant en  kalmeert de spieren

  • Basilicum

    - bevat veel antioxidanten die de spierwerking positief beïnvloeden

Gerelateerde posts:

door Ronnie de Winter 27 april 2025
Kip wordt malser door hem te laten garen in knoflook, ui en tomaat. Door te kiezen voor mager vlees kun je de ingrediënten waar je de kip in laat garen ook heel goed gebruiken voor een saus. De saus bevat dan niet al te veel vet. Het zuur in de tomaat, vooral citroenzuur en appelzuur, maakt het vlees malser en sappiger. Het zuur versterkt ook de smaak en neutraliseert het vet van het vlees. Hierdoor krijgt een gerecht een frissere smaak. Ook helpt het zuur voor een betere vertering van het vlees. Het zuur van tomaten stimuleert namelijk enzymatische reacties die betrokken zijn bij deze vertering. Rauw bevat de tomaat veel vitamine C. Helaas gaat er bij het verwarmen daarvan het nodige verloren. Het lycopeen waar de tomaten ook rijk aan zijn, komt juist beter beschikbaar voor ons lichaam door het verwarmen van de tomaat. Door de gezonde vetzuren van de kip, wordt het lycopeen nog beter opneembaar.
door Ronnie de Winter 27 april 2025
Prei heeft geneeskrachtige eigenschappen en wordt daardoor al eeuwenlang verbouwd en gegeten. De prei heeft een kleine verdikking aan de onderkant met een witte langere stengel met daaraan de groene bladeren. Hoewel het witte gedeelte van de stengel de lekkerste smaak heeft ( een beetje zoetig) en minder hard is, bevat het blad de meeste voedingstoffen. In de winter en in het voorjaar is prei volop te koop en niet duur.
door Ronnie de Winter 20 april 2025
Spitskool is een licht verteerbare koolsoort die op zijn best is als we hem roerbakken of heel even stoven. Snijd hem daartoe in dunne reepjes en bak het in wat extra vierge olijfolie met een beetje komijn. Zo wordt de spitskool nog beter verteerbaar. In onderstaand recept wordt deze roergebakken spitskool gecombineerd met libanese kip en rijst. Een verrassend lekkere combinatie!
door Ronnie de Winter 13 april 2025
Postelein behoort tot de posteleinfamilie en is het hele jaar door verkrijgbaar. Je hebt zomer- en winterpostelein. Winterpostelein is vanaf de herfst tot maart in bosjes verkrijgbaar en zomerpostelein het gehele jaar door. Verse postelein ziet er frisgroen en stevig uit met vaak de wortels er nog aan zodat het langer goed blijft. In de groentenla van de koelkast blijft postelein ongeveer twee dagen goed. Postelein is goed rauw in een stamppot te verwerken van knollen zoals knolselderij, zoet aardappel, pastinaak, wortels of gewone aardappels. Voeg een paar zongedroogde tomaatjes toe voor een lekkere smaak. Maar postelein is ook lekker in een maaltijdsalade.
door Ronnie de Winter 6 april 2025
Biologisch dynamische witlof heeft een bittere smaak. Dat komt, omdat groenten die op deze wijze is geteeld, hogere concentraties fytonutriënten hebben, dan niet biologisch geteelde groenten. Vooral groenten die bitter of scherp smaken bevatten veel fytonutriënten. De hoofdgroepen van de fytonutriënten zijn polyfenolen, terpenen, zwavelverbindingen en saponinen. Deze stoffen geven de groenten hun specifieke smaak, geur en kleur en ze werken als antioxidanten. Ze beschermen ons zo tegen ziekten, zoals dementie, kanker, hart- en vaatziekten. Bittere groenten zoals de witlof stimuleren door hun fytonutriënten de lever om gifstoffen uit te scheiden.
door Ronnie de Winter 30 maart 2025
Aubergines worden meestal gebakken of geroosterd in de oven. Ze zuigen dan enorm veel olie op waardoor ze zwaarder te verteren worden. Door aubergines te koken of te stomen worden ze heerlijk zacht en mals en zijn ze veel lichter verteerbaar. Aubergines hebben een neutrale smaak en zijn dan ook heel goed te combineren met veel verschillende kruiden en groenten. Het sponsachtige vruchtvlees neemt gemakkelijk de smaken op en door zijn textuur geeft het een vlees-achtige structuur aan een gerecht. De aubergine bevat naast vezels en wat koolhydraten vooral water en is hiermee een calorie arme groente. Je zult echter nog wel andere ingrediënten moeten toevoegen aan je maaltijd aangezien de aubergine verder weinig voedingswaarde heeft. De aubergine bevat wel veel soorten vitaminen en mineralen, maar slechts in kleine hoeveelheden. Alleen het mineraal mangaan is wat beter vertegenwoordigd. Het witte vruchtvlees verkleurt snel aan de lucht. Door er wat citroensap over te sprenkelen voorkom je deze bruine verkleu
door Ronnie de Winter 23 maart 2025
Veldsla is een bron van mineralen en vezels en onmisbaar voor onze gezondheid. Veldsla en andere slasoorten kun je met allerlei groenten combineren en aan iedere maaltijd toe te voegen. Slasoorten eet je bij voorkeur voor de maaltijd of als voorgerecht om zo de spijsvertering in gang te zetten. Slasoorten werken namelijk eetlust opwekkend. Wanneer Veldsla en andere slasoorten al lang van te voren gewassen en gesneden wordt, verliest het een deel van zijn antioxidanten en vitaminen.
door Ronnie de Winter 16 maart 2025
Zalm is een vette vissoort die vooral aangeraden wordt om 2 keer per week te eten i.v.m. het voorkomen van hart- en vaat ziekten. Dat heeft te maken met de ontstekingsremmende omega 3 ( EPA + DPA + DHA) vetzuren, die zalm rijk is. Maar zalm heeft naast deze belangrijke vetzuren nog meer goede voedingstoffen voor ons lichaam. Zo bevat het selenium, B- vitamines waaronder B 12, vitamine A, D en alle essentiële aminozuren in gemakkelijk verteerbare eiwitten. Om optimaal gebruik te kunnen maken van deze goede voedingstoffen is de bereidingswijze van zalm een belangrijk punt. Want bij te hoge temperaturen gaan de goede vetzuren verloren. Evenals de B vitamines en de eiwitten worden veel minder goed verteerbaar.
door Ronnie de Winter 9 maart 2025
Pastinaak is een grote, witgele wortel die inmiddels weer goed te verkrijgen is. Vooral aan het eind van de winter is hij een mooie aanvulling op onze vitaminen en mineralen voorraden. Het is een gemakkelijk te bereiden wortel met een wat zoetige smaak. Schil hem met een dunschiller en snijd het kapje er van af. Pastinaak kun je rauw geraspt in salades eten of koken en bakken. Om verkleuring te voorkomen kun je de wortel besprenkelen met citroensap. Pastinaak smaakt goed met groene kruiden als peterselie, tijm en basilicum.
door Ronnie de Winter 2 maart 2025
Aardappelen en andere knolgewassen zoals zoete bataat (zoete aardappel), wortels, bieten, pastinaak zijn prima voedingsmiddelen. Ze bevatten veel koolhydraten, waardoor ze als energiebron worden gezien. Er is echter wel een maar. Met name de aardappel heeft een hoog glycemische waarde, waardoor hij de bloedsuikerspiegel snel laat stijgen en vervolgens weer laat dalen. Toch is de aardappel een goed voedingsmiddel als je maar weet, hoe je deze het beste kan gebruiken. De aardappel bevat veel kalium en andere mineralen, waardoor hij erg goed is voor de zuur-base balans in je lichaam. Daarnaast heeft de aardappel een neutrale smaak, waardoor hij met allerlei groenten en andere voedingsmiddelen te combineren valt.
Show More