Auberginesaus

Ronnie de Winter • 26 september 2021

met kurkuma en koriander!

Met het ingaan van de herfst kan ons lichaam wel wat extra's gebruiken. De lucht wordt vochtiger, het licht neemt af en de temperatuur wordt lager. Ons lichaam reageert hier o.a. op met een hogere spierspanning, waardoor er een grotere belasting komt op de pezen en gewrichten. Goed om deze dan ook een steuntje te geven met behulp van  kruiden en specerijen die niet alleen een lekkere smaak geven aan het gerecht maar ons ook kunnen helpen de spieren wat meer ontspanning te geven.

Onderstaande recept van auberginesaus met rijstfusili geeft je spieren een boost en wil je je pezen nog iets extra's geven serveer er nog een salade bij waarin je verse basiclicum en tijm verwerkt.

Aberginesaus met rijst fusili

(2 pers)

Kook de rijst fusilli ( 100 - 150 gram) gaar zoals op de verpakking staat aangegeven en spoel hem goed met koud water af. Laat het rusten zodat er resistent zetmeel gevormd wordt. Verwarm de fusilli later in de saus.

Voor de saus:
Ingrediënten:
  • 1 aubergine
  • 4 tomaten
  • 1 teentje knoflook ( optioneel)
  • 1/2 tl kurkuma
  • 1/2 tl koriander
  • 1/2 tl kaneel
  • zwarte peper en zout
  • wat verse peterselie
Bereidingswijze:
  • Was de tomaten en snijd ze in stukjes.
  • Pel het teentje knoflook en snijd hem fijn. Je kunt de knoflook ook heel goed weglaten.
  • Was de aubergine, snijd het steeltje eraf en snijd hem in stukjes.
  • Kook de stukjes in heel weinig water met zou in 10 minuten gaar.
  • Voeg dan de tomatenblokjes, de fijn gesneden knoflook, de kurkuma, de kaneel en de koriander toe.
  • Roer alles goed door elkaar en verwarm het geheel.
  • Breng op smaak met peper en zout en dien op met wat fijn gesneden peterselie.
Lekker met een salade met verse tijm en basilicum.

Over kruiden en specerijen die speciaal onze spieren een handje helpen.


Allereerst zijn de ontstekingsremmende kruiden en specerijen belangrijk voor de spieren en de pezen. Zij gaan ontstekingsprocessen tegen in de spieren en pezen die ontstaan bij (over) belasting en zorgen ervoor dat schade aan de spieren en pezen snel en beter herstellen. Ook de kruiden die ontgiftend werken hebben een positieve invloed op de spieren. Ze zorgen ervoor dat de verzuring in de spieren sneller afgevoerd kunnen worden omdat ze de lever ondersteunen zijn werk te doen.  En er zijn kruiden en specerijen die de spierwerking versterken, goed zijn voor de opbouw van de spieren en voor de ontspanning van de spieren zorgen. Daarnaast is het belangrijk dat de voedingstoffen uit de kruiden goed opgenomen kunnen worden.


Gember, basilicum, rozemarijn, peterselie, tijm, kaneel, kurkuma en koriander zijn allemaal heel goed voor de spieren en pezen.

Zwarte peper is het specerij bij uitstek om de voedingstoffen uit andere kruiden en specerijen beter op te nemen.

Daarom tref je in bijna al mijn recepten zwarte peper aan. Liefst vers gemalen.

Gember en kurkuma kun je in heel veel gerechten dagelijks verwerken. Het zijn verwarmende kruiden en ze hebben een gunstige werking op de spijsvertering. Ze geven een gerecht qua smaak net even iets extra's en zijn gemakkelijk te combineren met andere kruiden en specerijen.

Basilicum heeft een veel uitgesprokene smaak evenals tijm en rozemarijn. Deze kruiden gebruik je meestal  niet dagelijks maar het is zeker goed ze één of twee keer per week te gebruiken.

Koriander en peterselie kun je mooi afwisselen in verschillende gerechten. En het gemalen korianderzaad doet het goed in combinatie met gember, kurkuma. Koriander is een verkoelend kruid en een sterke ontgifter voor zware metalen.

Kaneel is met name te gebruiken in zoete gerechten maar zoals in bovenstaand recept ook heel verrassend in een hartig gerecht.


In onderstaande tabel een overzicht van bovenstaande kruiden en specerijen op de werking op de pieren en pezen.


Werking van de kruiden en specerijen op de spieren

  • Gember

    - zorgt voor ontspanning van de spieren

    - vermindert spierpijn

  • Kurkuma

    - antioxidant: gaat ontstekingsprocessen tegen in de spieren en pezen welke ontstaan door schade door (over) belasting

    - zorgt voor beter en sneller herstel van spieren na blessures



  • Koriander

    - ontgifter, helpt de lever zijn werk te doen, waardoor de lever tijd overhoudt voor de afvoer van de verzuring in de spieren

    - sterke antioxidant, remt ontstekingsprocessen die ontstaan in de psieren door schade door (over) belasting

  • Kaneel

    - antioxidant, remt ontstekingsprocessen in de spieren die ontstaan door schade door (over) belasting.

    -zorgt voor beter en sneller herstel van de spieren.

  • Zwarte peper

    - heeft een verwarmende werking

    - zorgt ervoor dat voedingstoffen beter opgenomen wordt

  • Peterselie

    - zorgt voor een goede opbouw en werking van de spieren


  • Tijm

    - verlicht spierpijn

    - ontspant de spieren

  • Rozemarijn

    - ontspant en  kalmeert de spieren

  • Basilicum

    - bevat veel antioxidanten die de spierwerking positief beïnvloeden

Gerelateerde posts:

Groene aspergesoep met geitenkaas
door Ronnie de Winter 27 juli 2025
Proef de lente in een kom! Deze groene aspergesoep met zachte geitenkaas is romig, vol smaak en zó makkelijk te maken. Perfect voor een lichte lunch of als voorgerecht bij een zomers diner. Bekijk het recept op de blog!
wilgen aquarel
door Ronnie de Winter 20 juli 2025
Verbinding ontstaat in de kleinste momenten. Een blik, een stilte, een eerlijk woord. Je hoeft het niet te forceren – alleen aanwezig zijn is soms al genoeg. In mijn nieuwste blog schrijf ik over wat verbinding écht betekent.
Geroosterde aardappel, broccoli en knoflooksaus
door Ronnie de Winter 13 juli 2025
Een makkelijke vegetarische maaltijd die gezond is én comfortfood-waardig aanvoelt. Ideaal voor doordeweeks, en ook perfect als bijgerecht bij een feestelijke tafel. Achtergrond informatie over broccoli.
Een aquarel van een molen
door Ronnie de Winter 6 juli 2025
Stilstaan onder iets groots – het verhaal achter de aquarel: Onder de wieken
Paksoi stamppot
door Ronnie de Winter 29 juni 2025
Recept van paksoi stamppot en achtergrond informatie over paksoi.
Groentepasta met paddenstoelen
door Ronnie de Winter 22 juni 2025
Recept van groentepasta met paddenstoelen en achtergrond informatie over de bereiding en over de voedingingswaarden van paddenstoelen.
mus in aquarel
door Ronnie de Winter 15 juni 2025
Weten zonder bewijs, maar met volle overtuiging
snijbonen
door Ronnie de Winter 8 juni 2025
Snijbonen zijn zo’n heerlijke, bescheiden groente die je eindeloos kunt combineren. Ze zijn zacht van smaak, licht verteerbaar en passen perfect in zowel Hollandse als Oosterse gerechten. Zelf combineer ik ze graag met zilvervliesrijst – puur, voedzaam en vullend zonder zwaar te zijn. In dit blog artikel het recept van snijbonen met kikkererwten en rijst en achtergrond informatie over het weken van snijbonen.
Een aquarel van een rood roze tulp en dillekruid
door Ronnie de Winter 1 juni 2025
Achter de fluistering – het verhaal achter mijn aquarel
Penseel en Pollepel
door Ronnie de Winter 25 mei 2025
Lieve lezers, Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud. Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor. Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.
Show More