Curry

Ronnie de Winter • 19 september 2021

van pompoen, mais en geitenyoghurt.

Een gerecht dat je eens geproefd moet hebben is deze curry. Heerlijk zacht en zoet van smaak met een klein vleugje scherpte van de pepers

De geitenyoghurt maakt deze curry helemaal af. De gele en oranje groenten zorgen voor aardig van bétacaroteen en de pompoen is bij uitstek een serotonine ( geluksstofje)leverancier.

Curry van pompoen met mais

(2 pers)

Ingrediënten:
  • 1/2 oranje pompoen
  • 1 mais
  • 1/2 ui
  • 2 kleine rode pepers of 1 grote
  • 1 el extra vierge olijfolie
  • 1 th kerrie
  • 1/2 tl kurkuma
  • 2 el geitenyoghurt

Bereidingswijze:
  • Boen de pompoen goed schoon. Verwijder de zaadlijsten en snijd hem in blokjes.
  • Verwijder de schutbladen van de mais, was hem en kook de mais in weinig water in20 minuten gaar.
  • Laat hem afkoelen of spoel hem af onder de koude kraan en snijd de maiskorrels los.
  • Pel de ui en snipper de helft fijn.
  • Was de pepers, verwijder de zaadlijsten en snijd hem heel fijn.
  • verwar de extra vierge olijfolie in de pan.
  • Fruit de ui een minuutje hierin. Voeg dan de blokjes pompoen, de fijn gesneden rode peper, de stukjes wortelpeterselie en wat water toe.
  • Breng het aan de kook, zet het vuur laag en laat het 10 minuten pruttelen to de pompen zacht is.
  • Voeg dan de maiskorrels, de kerrie, de kurkuma en de geitenyoghurt toe en roer alles goed door elkaar.
Lekker met gekookte kasha en gefermenteerde lupine blokjes.

Over geitenyoghurt


Geitenyoghurt wordt gemaakt van geitenmelk. Geitenmelk heeft een aantal voordelen voor onze gezondheid. Het is licht verteerbaar en mineralen uit de geitenmelk worden door ons lichaam goed opgenomen. Geitenmelk bezit hoogwaardige eiwitten en goed afbreekbare middellange vetzuren. Ook bevat het de vitmaines A, B, C en D en de mineralen calcium magnesium, kalium, ijzer, fosfor en jodium.

Geitenmelk behoeft niet te worden gehomogeniseerd doordat de vetbolletjes maar klein zijn. Ook dit is gunstig voor onze spijsvertering. Door de soort vetten (middellange en korte vetzuren) en de kleine maat vetbolletjes kan het spijsverteringsenzym lipase veel gemakkelijker zijn werk doen en het vet goed afbreken. Dat kost je lichaam dus veel minder energie.

De eiwitten in geitenmelk worden snel en goed verteerd en opgenomen door ons lichaam. De eiwitsamenstelling van geitenmelk lijkt op  de eiwitsamenstelling van moedermelk. Door het maagzuur worden de eiwitten van geitenmelk in kleine eiwitbrokjes op een luchtige manier verdeeld kunnen gemakkelijk door de spijsverteringsenzymen afgebroken worden tot aminozuren.

In geiten melk zit wel lactose. Echter blijkt dat door de goede verteerbaarheid van de melk, geitenmelk vaak verdragen wordt door mensen met een lactose intolerantie.


Geitenyoghurt heeft een milde smaak. Het smaakt heerlijk in curry's, maar is ook goed te gebruiken voor een dressing.

Belangrijke voedingstoffen in geitenyoghurt

  • Vitamine A

    - is goed voor de ogen

    - kan staar voorkomen op latere leeftijd

    - heeft een antioxidant werking en ondersteunt het immuunsysteem

    - is goed voor de huid

    - is betrokken bij de ijzeropname

  • Vitamine B1 (Thiamine)

    - ondersteunt de hartfuctie en het zenuwstelsel

    - is nodig voor de vertering van koolhydraten en de aanmaak van maagzuur.

    - heeft een positieve invloed op de schildklierfunctie



  • Vitamine B2

    - speelt een rol bij de eiwitvertering

    - voorkomt spierkramp

    - zorgt voor de omzettng van tryptofaan naar serotonine

    - voorkomt migraine

    - verbetert de huid

    - repareert spierweefsel

  • Vitamine B3

    - is belangrijk voor de energieproductie

    - cholesterolverlagend

    - goed voor het zenuwstelstel

    - voorkomt migraine

  • Vitmaine B5

    - verhoog te de weerstand tegen stress

    - heeft op positieve invloed op de werking van de hersenen

    - is nodig voor de afbraak van cholesterol en vetten

    - gaat prikkelbaarheid en nerveusiteit tegen

    - is nodig voor de verbranding op celniveau

    - is goed voor de spijsvertering

  • Vitamine B6

    - is belangrijk voor een goede werking van het zenuwstelsel

    - geeft energie

    - helpt de lever bij de ontgifting

    - is nodig voor de vertering van eiwitten en koolhydraten

  • Foliumzuur (B11)

    - is nodig tijdens de zwangerschap voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van de foetus

    - verbetert de werking van de hersenen

    - ondersteunt de functie van de lever

    - is stemmings verbeterend

    - ondersteund het ontgiftingsproces 

  • Vitamine B12

    - beschermt de zenuwcellen

    - is nodig bij de productie van rode bloedcellen

    - draagt bij aan een goed afweersysteem

    - is nodig voor een goede darmflora

    - is nodig voor de vertering van vetten, koolhydraten en eiwitten



  • Vitamine C

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is nodig voor de opbouw van collageen in de weefsels en de huid

    - werkt als antioxidant en neutraliseert vrije radicalen

    - biedt bescherming tegen kanker

    - het beschermt ons tegen infecties en virussen

    - verbetert onze stessbestendigheid

    - verhoogt onze vitaliteit



  • Vitamine D

    - voorkoomt botontkalking

    - zorgt voor een positieve stemming

    - remt ontstekingen

    - heeft een positieve invloed op het immuunsysteem

    - zorgt voor de opname van calcium en magnesium

    - bij kinderen zorgt het voor de opbouw van tanden en beenderen

  • Calcium

    - nodig voor de botopbouw

    - speelt een rol bij de informatie overdracht in de cellen

    - is van belang voor de spier en zenuwfunctie

    - is belangrijk voor het reguleren van de bloeddruk


  • Fosfor

    - is belangrijk voor de opbouw van botten en tanden

    - is betrokken bij het overbrengen van signalen van de zenuwen

    - is een grondstof voor energie in de spieren

    - is belangrijk voor een juiste nierwerking


  • IJzer

    - speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen

    - ondersteunt de celfunctie

    - vermindert vermoeidheid

    - zorgt voor aanmaak van maagzuur

    - is een onderdeel van de spieren

  • Kalium

    - reguleert de bloeddruk

    - goed voor een normaal hartritme

    - reguleert de vochthuishouding samen met Natrium

    - heeft een rol bij spiersamentrekkingen

    - kan een hoog bloedsuikerniveau verlagen

    - regeleert de zuur- base balans

    - helpt bij de energieproductie


  • Magnesium

    - betrokken bij heel veel processen in ons lichaam

    - gaat vermoeidheid tegen

    - vermindert spierkrampen

    - magnesium en calcium werken met elkaar samen en moeten in balans zijn

    - speelt een rol in verlaging van de bloeddruk

    - het zorgt voor een betere opname van andere vitaminen en mineralen

    - voorkomt galstenen


  • Verzadigd vet

    - energiebron

    - het lichaam heeft er maar heel weinig van nodig

    - hebben een stijvere consitentie bij lichaamstemperatuur met kans op vastzetten op de wanden van de bloedvaten 

    - oxideren niet

    - geschikt voor hogere temperaturen

    - een teveel aan suikers wordt door het lichaam omgezet in verzadigd vet.

  • Caprylzuur

    - middellangeketen vetzuur

    - antiviraal

    - antischimmel

    - antibacteriëel

    - eenvoudiger te verteren

    - belast het lymfestelsel niet


  • Laurinezuur

    - middellangeketen vetzuur

    - antiviraal

    - antischimmel

    - antibacteriëel

    - eenvoudiger te verteren

    - belast het lymfestelsel niet



Gerelateerde posts:

Groene aspergesoep met geitenkaas
door Ronnie de Winter 27 juli 2025
Proef de lente in een kom! Deze groene aspergesoep met zachte geitenkaas is romig, vol smaak en zó makkelijk te maken. Perfect voor een lichte lunch of als voorgerecht bij een zomers diner. Bekijk het recept op de blog!
wilgen aquarel
door Ronnie de Winter 20 juli 2025
Verbinding ontstaat in de kleinste momenten. Een blik, een stilte, een eerlijk woord. Je hoeft het niet te forceren – alleen aanwezig zijn is soms al genoeg. In mijn nieuwste blog schrijf ik over wat verbinding écht betekent.
Geroosterde aardappel, broccoli en knoflooksaus
door Ronnie de Winter 13 juli 2025
Een makkelijke vegetarische maaltijd die gezond is én comfortfood-waardig aanvoelt. Ideaal voor doordeweeks, en ook perfect als bijgerecht bij een feestelijke tafel. Achtergrond informatie over broccoli.
Een aquarel van een molen
door Ronnie de Winter 6 juli 2025
Stilstaan onder iets groots – het verhaal achter de aquarel: Onder de wieken
Paksoi stamppot
door Ronnie de Winter 29 juni 2025
Recept van paksoi stamppot en achtergrond informatie over paksoi.
Groentepasta met paddenstoelen
door Ronnie de Winter 22 juni 2025
Recept van groentepasta met paddenstoelen en achtergrond informatie over de bereiding en over de voedingingswaarden van paddenstoelen.
mus in aquarel
door Ronnie de Winter 15 juni 2025
Weten zonder bewijs, maar met volle overtuiging
snijbonen
door Ronnie de Winter 8 juni 2025
Snijbonen zijn zo’n heerlijke, bescheiden groente die je eindeloos kunt combineren. Ze zijn zacht van smaak, licht verteerbaar en passen perfect in zowel Hollandse als Oosterse gerechten. Zelf combineer ik ze graag met zilvervliesrijst – puur, voedzaam en vullend zonder zwaar te zijn. In dit blog artikel het recept van snijbonen met kikkererwten en rijst en achtergrond informatie over het weken van snijbonen.
Een aquarel van een rood roze tulp en dillekruid
door Ronnie de Winter 1 juni 2025
Achter de fluistering – het verhaal achter mijn aquarel
Penseel en Pollepel
door Ronnie de Winter 25 mei 2025
Lieve lezers, Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud. Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor. Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.
Show More