Curry
van pompoen, mais en geitenyoghurt.
Een gerecht dat je eens geproefd moet hebben is deze curry. Heerlijk zacht en zoet van smaak met een klein vleugje scherpte van de pepers
De geitenyoghurt maakt deze curry helemaal af. De gele en oranje groenten zorgen voor aardig van bétacaroteen en de pompoen is bij uitstek een serotonine ( geluksstofje)leverancier.
Curry van pompoen met mais
- 1/2 oranje pompoen
- 1 mais
- 1/2 ui
- 2 kleine rode pepers of 1 grote
- 1 el extra vierge olijfolie
- 1 th kerrie
- 1/2 tl kurkuma
- 2 el geitenyoghurt
- Boen de pompoen goed schoon. Verwijder de zaadlijsten en snijd hem in blokjes.
- Verwijder de schutbladen van de mais, was hem en kook de mais in weinig water in20 minuten gaar.
- Laat hem afkoelen of spoel hem af onder de koude kraan en snijd de maiskorrels los.
- Pel de ui en snipper de helft fijn.
- Was de pepers, verwijder de zaadlijsten en snijd hem heel fijn.
- verwar de extra vierge olijfolie in de pan.
- Fruit de ui een minuutje hierin. Voeg dan de blokjes pompoen, de fijn gesneden rode peper, de stukjes wortelpeterselie en wat water toe.
- Breng het aan de kook, zet het vuur laag en laat het 10 minuten pruttelen to de pompen zacht is.
- Voeg dan de maiskorrels, de kerrie, de kurkuma en de geitenyoghurt toe en roer alles goed door elkaar.
Over geitenyoghurt
Geitenyoghurt wordt gemaakt van geitenmelk. Geitenmelk heeft een aantal voordelen voor onze gezondheid. Het is licht verteerbaar en mineralen uit de geitenmelk worden door ons lichaam goed opgenomen. Geitenmelk bezit hoogwaardige eiwitten en goed afbreekbare middellange vetzuren. Ook bevat het de vitmaines A, B, C en D en de mineralen calcium magnesium, kalium, ijzer, fosfor en jodium.
Geitenmelk behoeft niet te worden gehomogeniseerd doordat de vetbolletjes maar klein zijn. Ook dit is gunstig voor onze spijsvertering. Door de soort vetten (middellange en korte vetzuren) en de kleine maat vetbolletjes kan het spijsverteringsenzym lipase veel gemakkelijker zijn werk doen en het vet goed afbreken. Dat kost je lichaam dus veel minder energie.
De eiwitten in geitenmelk worden snel en goed verteerd en opgenomen door ons lichaam. De eiwitsamenstelling van geitenmelk lijkt op de eiwitsamenstelling van moedermelk. Door het maagzuur worden de eiwitten van geitenmelk in kleine eiwitbrokjes op een luchtige manier verdeeld kunnen gemakkelijk door de spijsverteringsenzymen afgebroken worden tot aminozuren.
In geiten melk zit wel lactose. Echter blijkt dat door de goede verteerbaarheid van de melk, geitenmelk vaak verdragen wordt door mensen met een lactose intolerantie.
Geitenyoghurt heeft een milde smaak. Het smaakt heerlijk in curry's, maar is ook goed te gebruiken voor een dressing.
Belangrijke voedingstoffen in geitenyoghurt
Gerelateerde posts:









