Knolselderie
met geitenyoghurt!
Met knolselderie kan je veel kanten op. Hij is lekker als knolselderiesoep, maar ook als onderdeel in groentesoep wordt hij vaak gebruikt. Zowel het blad als de knol kun je verwerken in de soep.
Knolselderie leent zich ook goed voor het maken van een salade. De geitenyoghurt in combinatie met de appel en de sinaasappel maken deze salade extra fris. De salade is goed van te voren te maken. De verschillende smaken trekken dan goed door in het gerecht. Voeg de gehakte walnoten pas toe als je het gerecht opdient. Dan blijven ze lekker knapperig.
Knolselderie salade
- een kleine knolsederie
- 1 sinaasappel
- 1 kleine appel
- 1 citroen
- 1 el lijnzaadolie of walnootolie
- 6 - 8 walnoten
- 100 ml geitenyoghurt
- zwarte peper
- 2 tl mosterd
- rasp van een biologische sinaasappel
- Maak de knolselderie schoon en rasp hem in een keukenmachine.
- Doe er het citroensap over om bruinkleuren te voorkomen.
- Blancheer in heel weinig water de geraspte knolselderie.
- Laat de selderie in een zeef afkoelen en uitlekken en doe hem dan in een schaal.
- Was de appel goed en verwijder het klokhuis. Snijd de appel in hele kleine stukjes.
- Maak de sinaasappel schoon en snijd de partjes in stukjes.
- Doe hem samen met de appel bij de selderie.
- Rooster op een laag vuurtje de walnoten 5 minuten en hak ze grof.
- Maak een dressing van wat citroensap, de lijnzaad of walnootolie , zwarte peper , mosterd.
- Roer de sinaasappelrasp en de geiten yoghurt erdoor.
- Schenk de dressing over de selderie, appel en sinaasappel en roer alles goed door elkaar.
- Garneer met de gehakte walnoten.
Over knolselderie
Knolselderie bevat weinig caloriën. Hij kan rauw gegeten worden of gekookt. Heb je moeite om rauwe knolselderie te verteren, blancheer hem dan eerst voordat je hem in een salade verwerkt. Selderie bevat fyto-oestrogenen wat met name voor vrouwen in de overgang gunstig is. Selderie is goed voor de ogen. Het bevat de antioxidanten lutïne en zeaxanthine die de ogen beschermen tegen de vrije radicalen die ontstaan bij blootstelling aan UV straling. Ook beschermen deze antioxidanten de huid tegen UV straling van de zon.
Het is aan te raden het blad van de knolselderie te gebruiken in een maaltijd. Het blad bevat polyacetyleen, een stof met kankerwerende eigenschappen.
Van het blad kun je een thee trekken (smaakt naar bouillon), maar is ook te gebruiken in soep of eenpansgerechten. In salades is de smaak van het blad gauw overheersend.
Selderie gaat goed samen met tomaat. In de bolognese saus voor macaroni en spaghetti wordt ook een stuk knolselderie toegevoegd.
Selderie is rijk aan vitamine K. Deze vitamine verdunt het bloed en verlaagt daarmee de bloeddruk. Selderie bevat ook erg veel natrium. Zout toeveogen in een gerecht met selderie is dan ook overbodig en niet aan te raden.
Selderie is vochtafdrijvend en bloedzuiverend wat gunstig is voor mensen met jicht, reuma of nieraandoeningen.
Zowel de knol, de stengels als het blad bevatten veel vezels en ondersteunen daarmee een goede darmfunctie.
Belangrijke voedingstoffen in knolselderie
Gerelateerde posts:






