Sesamballetjes
met tahin, cacao, kokos of carobe.
Tahin is een pasta die gemaakt wordt van sesamzaad. Het zaad wordt eerst geroosterd en dan fijngemalen. Eventueel wordt er nog zout aan toegevoegd. Tahin kun je gebruiken om een saus van te maken, je kunt het gebruiken als broodbeleg maar ook als smaakmaker en vetbron in b.v. deze sesamballetjes.
Sesamballetjes
- 60 gram kasha
- 2 el havermout
- 1 el tahin
- 1 el sesamzaad
- 1 el pompoenpitten
- 1 el cashewnoten
- 1 dadel
- 1 gedroogde vijg
- 1 gedroogde pruim
- 1/2 tl kaneel
- beetje cacao- en/of carobepoeder, kokosrasp en sesamzaad
- Snijd de dadel, de vijg en de pruim in hele kleine stukjes en laat ze in heel weinig water 10 minuten weken.
- Kook de kasha in 5 minuten gaar.
- Rooster 5 minuten op een heel laag vuurtje het sesam zaad, de cashewnoten en de pompoenpitten.
- Maal ze samen met de havermout fijn in een keukenmachine, maar houd wat sesamzaad apart voor de topping van de koekjes/bolletjes.
- Giet de gedroogde vruchten af.
- Voeg daar de fijngemalen noten, pitten en havermout aan toe, samen met de gekookte kasha en de kaneel.
- Roer goed door elkaar. Voeg dan de tahin toe.
- Roer nogmaals goed door elkaar.
- Is het te vochtig voeg dan nog wat fijngemalen havermout toe, is het te droog voeg dan nog wat tahin toe.
- De substantie moet een plakkerig maar wel stevig deeg worden.
- Rol van het deeg bolletjes.
- Druk een aantal van de bolletjes plat.
- Rol ze door het sesamzaad, wat je nog achtergehouden hebt.
- Je kunt ze ook door de cacaopoeder, kokos of carobepoeder rollen, net wat je lekker vindt.
- Laat het opstijven in de koelkast.
Over sesamzaad
Sesamzaad bevat evenveel linolzuur (omega 6) als oliezuur (omega 9)en nog wat van de verzadigde vetzuren palmitinezuur en stearinezuur. Ondanks de hoeveelheid, ca 42%, linolzuur kan sesamzaad matig verhit worden doordat de vitamine E evenals de grote hoeveelheden fenolen, die dit zaad rijk is, oxidatie tegen gaan.
Oliezuur werkt bloeddrukverlagend en heeft een positieve invloed op de cholesterol spiegel in het bloed.
Sesamzaad bevat ook behoorlijk wat tryptofaan. Deze aminozuur is nodig voor de aanmaak van de neurotransmitters melatonine en serotonine. Melatonine zorgt voor een goede nachtrust en serotonine geeft ons een gevoel van geluk.
Sesamzaad bevat veel antioxidanten waardoor het kankerremmend werkt en een positieve werking heeft op klachten die te maken hebben met ontstekingen, zoals reumatische klachten, leverproblemen, migraine, botziekten, eczeem, astma.
Sesamzaad bevat de mineralen calcium, magnesium, mangaan, fosfor, zink, koper ijzer en seleen en de vitaminen B1, B2, B3, B6 en B11 en vitamine E. Daarnaast bevat het eiwitten en vezels.
Sesamzaad is gemakkelijk toe te voegen aan salades, maar ook rijst smaakt heerlijk met een eetlepel geroosterd sesamzaad er door.
Tahin kun je i.p.v. pindakaas ook heel goed gebruiken voor het maken van satésaus. Het heeft natuurlijk een iets andere smaak doordat het gemaakt is van sesamzaad maar is een goede vervanger voor als je minder pinda's wilt gebruiken of er allergisch voor bent.
Belangrijke voedingstoffen in sesamzaad
Gerelateerde posts:









