Sesamballetjes

Ronnie de Winter • 31 augustus 2021

met tahin, cacao, kokos of carobe.

Tahin is een pasta die gemaakt wordt van sesamzaad. Het zaad wordt eerst geroosterd en dan fijngemalen. Eventueel wordt er nog zout aan toegevoegd. Tahin kun je gebruiken om een saus van te maken, je kunt het gebruiken als broodbeleg maar ook als smaakmaker en vetbron in b.v. deze sesamballetjes.

Sesamballetjes

(voor ca 13 balletjes)

Ingrediënten:
  • 60 gram kasha
  • 2 el havermout
  • 1 el tahin
  • 1 el sesamzaad
  • 1 el pompoenpitten
  • 1 el cashewnoten
  • 1 dadel
  • 1 gedroogde vijg
  • 1 gedroogde pruim
  • 1/2 tl kaneel
  • beetje cacao- en/of carobepoeder, kokosrasp en sesamzaad
Bereidingswijze:
  • Snijd de dadel, de vijg en de pruim in hele kleine stukjes en laat ze in heel weinig water 10 minuten weken.
  • Kook de kasha in 5 minuten gaar.
  • Rooster 5 minuten op een heel laag vuurtje het sesam zaad, de cashewnoten en de pompoenpitten.
  • Maal ze samen met de havermout fijn in een keukenmachine, maar houd wat sesamzaad apart voor de topping van de koekjes/bolletjes.
  • Giet de gedroogde vruchten af.
  • Voeg daar de fijngemalen noten, pitten en havermout aan toe, samen met de gekookte kasha en de kaneel.
  • Roer goed door elkaar. Voeg dan de tahin toe.
  • Roer nogmaals goed door elkaar.
  • Is het te vochtig voeg dan nog wat fijngemalen havermout toe, is het te droog voeg dan nog wat tahin toe.
  • De substantie moet een plakkerig maar wel stevig deeg worden.
  • Rol van het deeg bolletjes.
  • Druk een aantal van de bolletjes plat.
  • Rol ze door het sesamzaad, wat je nog achtergehouden hebt.
  • Je kunt ze ook door de cacaopoeder, kokos of carobepoeder rollen, net wat je lekker vindt.
  • Laat het opstijven in de koelkast.

Ter variatie kun je ook aan het deeg al cacao- of carobepoeder toevoegen. En je kunt het basis recept van het "deeg" ook door het gebruik van andere noten en pitten op je smaak aanpassen.

Over sesamzaad


Sesamzaad bevat evenveel linolzuur (omega 6) als oliezuur (omega 9)en nog wat van de  verzadigde vetzuren palmitinezuur en stearinezuur.  Ondanks de hoeveelheid, ca 42%,  linolzuur kan sesamzaad matig verhit worden doordat de vitamine E evenals de grote hoeveelheden fenolen, die dit zaad rijk is,  oxidatie tegen gaan.

Oliezuur werkt bloeddrukverlagend en heeft een positieve invloed op de cholesterol spiegel in het bloed.

Sesamzaad bevat ook behoorlijk wat tryptofaan. Deze aminozuur is nodig voor de aanmaak van de neurotransmitters melatonine en serotonine. Melatonine zorgt voor een goede nachtrust en serotonine geeft ons een gevoel van geluk.

Sesamzaad bevat veel antioxidanten waardoor het kankerremmend werkt en een positieve werking heeft op klachten die te maken hebben met ontstekingen, zoals reumatische klachten, leverproblemen, migraine, botziekten, eczeem, astma.

Sesamzaad bevat de mineralen calcium, magnesium, mangaan, fosfor, zink, koper ijzer en seleen en de vitaminen B1, B2, B3, B6 en B11 en vitamine E. Daarnaast bevat het eiwitten en vezels.


Sesamzaad is gemakkelijk toe te voegen aan salades, maar ook rijst smaakt heerlijk met een eetlepel geroosterd sesamzaad er door.

Tahin kun je i.p.v. pindakaas ook heel goed gebruiken voor het maken van satésaus. Het heeft natuurlijk een iets andere smaak doordat het gemaakt is van sesamzaad maar is een goede vervanger voor als je minder pinda's wilt gebruiken of er allergisch voor bent.


Belangrijke voedingstoffen in sesamzaad

  • Vitamine B1 (Thiamine)

    - ondersteunt de hartfuctie en het zenuwstelsel

    - is nodig voor de vertering van koolhydraten en de aanmaak van maagzuur.

    - heeft een positieve invloed op de schildklierfunctie



  • Vitamine B2

    - speelt een rol bij de eiwitvertering

    - voorkomt spierkramp

    - zorgt voor de omzettng van tryptofaan naar serotonine

    - voorkomt migraine

    - verbetert de huid

    - repareert spierweefsel

  • Vitamine B3

    - is belangrijk voor de energieproductie

    - cholesterolverlagend

    - goed voor het zenuwstelstel

    - voorkomt migraine

  • Vitamine B6

    - is belangrijk voor een goede werking van het zenuwstelsel

    - geeft energie

    - helpt de lever bij de ontgifting

    - is nodig voor de vertering van eiwitten en koolhydraten

  • Foliumzuur (B11)

    - is nodig tijdens de zwangerschap voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van de foetus

    - verbetert de werking van de hersenen

    - ondersteunt de functie van de lever

    - is stemmings verbeterend

    - ondersteund het ontgiftingsproces 

  • Vitamine E

    - belangrijke antioxidant

    - zorgt ervoor dat de onverzadigde oliën niet zo snel oxideren

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is belangrijk voor de cholesterol balans

    - zorgt voor een juist weefselherstel

    - zorgt voor een groter zuurstof transport naar de cellen.

    - is belangrijk voor de hormoonhuishouding.

    - helpt tegen hart - en vaatziekten

  • Calcium

    - nodig voor de botopbouw

    - speelt een rol bij de informatie overdracht in de cellen

    - is van belang voor de spier en zenuwfunctie

    - is belangrijk voor het reguleren van de bloeddruk


  • Fosfor

    - is belangrijk voor de opbouw van botten en tanden

    - is betrokken bij het overbrengen van signalen van de zenuwen

    - is een grondstof voor energie in de spieren

    - is belangrijk voor een juiste nierwerking


  • IJzer

    - speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen

    - ondersteunt de celfunctie

    - vermindert vermoeidheid

    - zorgt voor aanmaak van maagzuur

    - is een onderdeel van de spieren

  • Koper

    - nodig voor het zenuwstelsel en de hersenen

    - is belangrijk voor de productie van celenergie

    - nodig voor pigment aanmaak

    - bevordert de ijzeropname

    - heel belangrijk voor de opbouw van botten en weefsels

  • Magnesium

    - betrokken bij heel veel processen in ons lichaam

    - gaat vermoeidheid tegen

    - vermindert spierkrampen

    - magnesium en calcium werken met elkaar samen en moeten in balans zijn

    - speelt een rol in verlaging van de bloeddruk

    - het zorgt voor een betere opname van andere vitaminen en mineralen

    - voorkomt galstenen


  • Mangaan

    - is belangrijk voor het regelen van de bloedsuikerspiegel

    - het is nodig voor een juiste werking van enzymen

    - het is nodig bij de productie van het schildklierhormoon.

  • Selenium

    - gaat veroudering tegen

    - werkt ontstekingsremmend

    - verwijdert giftige metalen

    - werkt preventie tegen kanker

    - helpt het schildklierhormoon


  • Zink

    - speelt een rol bij de vorming van rode bloedcellen

    -gaat vermoeidheid tegen

    - ondersteunt de celfunctie

    - helpt ons afweersysteem

    - ondersteunt de koolhydratenstofwisseling

    - is belangrijk voor een juiste zuurgraad in de darmen

    - is nodig voor de opname van B vitaminen

    - incombinatie met vitamine C werkt het ontstekingsremmend

    - het voorkomt diabetes

    - gaat veroudering tegen

  • Verzadigd vet

    - energiebron

    - het lichaam heeft er maar heel weinig van nodig

    - hebben een stijvere consitentie bij lichaamstemperatuur met kans op vastzetten op de wanden van de bloedvaten 

    - oxideren niet

    - geschikt voor hogere temperaturen

    - een teveel aan suikers wordt door het lichaam omgezet in verzadigd vet.

  • Omega 6 vetzuur

    - energieleverancier

    - grondstof voor de hormonen

    - verbetert de verbranding van verzadigd vet

    - is belangrijk voor het zenuwstelsel

    - is belangrijk voor de hersenen

    - houdt de celwanden sopel en doorlaatbaar.

    - moet in balans zijn met de hoeveelheid omega 3 vetzuur in ons lichaam voor een goede werking

  • Omega 9 vetzuur

    - energieleverancier

    - grondstof voor de hormonen

    - verbetert de verbranding van verzadigd vet

    - is belangrijk voor het zenuwstelsel

    - is belangrijk voor de hersenen

    - houdt de celwanden sopel en doorlaatbaar.

    - moet in balans zijn met de hoeveelheid omega 3 vetzuur in ons lichaam voor een goede werking

  • fytonutriënten

    - ontstekingsremmend

    - kankerremmend

    - gaan ziektes en veroudering tegen

    - maken vrije radicalen onschadelijk

    - cholesterol verlagend



  • Vezels

    - zijn belangrijk voor onze darmflora

    - worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.

    - door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen

    - verhogen de spijsverteringssnelheid

    - vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans

    - helpen ontgiften

    - vergroten onze weerstand

    - verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen

    - verlagen het cholesterolniveau.

    - werken als probiotica

Gerelateerde posts:

Een aquarel van rozenknoppen
door Ronnie de Winter 7 september 2025
Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
tuinboontjes salade
door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
Haventje - ontmoeting
door Ronnie de Winter 24 augustus 2025
Een echte ontmoeting is meer dan een gesprek. Het is zien, luisteren, aanwezig zijn. Niet vluchtig, maar echt. Wanneer heb jij voor het laatst iemand écht ontmoet? Lees hier mijn nieuwste blog over de kracht van echte ontmoetingen
bloemkoolsalade
door Ronnie de Winter 17 augustus 2025
Een salade die vult, knapperig is én bomvol goede voedingsstoffen zit. Deze heerlijke bloemkoolsalade met aardappelen is een perfect bijgerecht bij de barbecue, een lichte lunch op een zomerse dag of gewoon als gezonde maaltijdsalade.
rode bietjes
door Ronnie de Winter 10 augustus 2025
Een recept van geroosterde rode bietjes met geitenkaas en rucola en achtergrondinformatie over de gezondheidsvoordelen van rode bietjes. Uitleg over het roosteren (karamaliseren) van bietjes; hoe je dat op een goede en gezonde manier kan doen!
Een aquarel van een terras in stilte
door Ronnie de Winter 3 augustus 2025
De stilte tussen de momenten – Het verhaal achter "Terras in de stilte" Een werk waarin het moment tussen dag en nacht tastbaar wordt. Geen drukte, geen rumoer – alleen een zacht licht, een verlaten plein, en de stilte die ruimte laat voor jouw verhaal. Nu te zien in de online galerie
Groene aspergesoep met geitenkaas
door Ronnie de Winter 27 juli 2025
Proef de lente in een kom! Deze groene aspergesoep met zachte geitenkaas is romig, vol smaak en zó makkelijk te maken. Perfect voor een lichte lunch of als voorgerecht bij een zomers diner. Bekijk het recept op de blog!
wilgen aquarel
door Ronnie de Winter 20 juli 2025
Verbinding ontstaat in de kleinste momenten. Een blik, een stilte, een eerlijk woord. Je hoeft het niet te forceren – alleen aanwezig zijn is soms al genoeg. In mijn nieuwste blog schrijf ik over wat verbinding écht betekent.
Geroosterde aardappel, broccoli en knoflooksaus
door Ronnie de Winter 13 juli 2025
Een makkelijke vegetarische maaltijd die gezond is én comfortfood-waardig aanvoelt. Ideaal voor doordeweeks, en ook perfect als bijgerecht bij een feestelijke tafel. Achtergrond informatie over broccoli.
Een aquarel van een molen
door Ronnie de Winter 6 juli 2025
Stilstaan onder iets groots – het verhaal achter de aquarel: Onder de wieken
Show More