Rijst met paprikasaus
Glutenvrij!
Rijst rekenen we tot de granen, maar is een grassoort. Rijst kunnen we in verschillende vormen kopen. Lange, half lange of korte korrels en dan zijn er nog de vele soorten: jasmijnrijst, basmati rijst, sushirijst, wilde rijst, zilvervlies rijst b.v. maar ook witte, bruine, zwarte of rode rijst.
Een voordeel van rijst boven andere granen is dat rijst geen gluten bevat. Hierdoor is rijst vriendelijk voor onze darmen en blijft bij het eten van rijst het darmslijmvlies intact.
Basis recept voor rijst
- 100 gram witte of bruine basmatirijst
- 200 gram water
- 1/2 el. extra vierge olijfolie
- 1/4 th komijnzaad
- 1/4 tl kardamom
- 1/4 tl kaneelpoeder
- 1 kruidnagel
- 2 zwarte peperkorrels
- zout
- Week de rijst 3 - 4 uur in water.
- Verwarm de extra vierge olijfolie in een pan.
- Voeg de specerijen toe en verwarm ze lichtjes zodat ze hun geur gaan afgeven.
- Doe dan het water, de rijst en een klein beetje zout erbij.
- Breng het aan de kook.
- Zet het vuur laag en laat de rijst zonder deksel op de pan zachtjes garen tot hij droog gekookt is ( ca 35 - 45 minuten).
- Voeg eventueel nog wat water toe, wanneer de rijst al droog kookt terwijl hij nog niet gaar is.
- Roer de rijst niet want dan bakt hij aan.
Paprikasaus
- 1 grote rode paprika
- 1 klein uitje
- 1 el. extra vierge olijfolie
- zout en peper
- Was de paprika en verwijder de zaadlijsten.
- Snijd de paprika in stukjes.
- Maak het uitje schoon en snipper hem fijn.
- Verwarm de helft van de extra vierge olijfolie in een pan.
- Fruit de ui hier een minuutje in.
- Voeg een klein beetje water toe en stoof hierin de de paprikastukjes 5 minuten.
- Zet het vuur uit.
- pureer de groenten met een staafmixer of in een keukenmachine.
- Maak op smaak met peper en zout en de resterende extra vierge olijfolie.
- Voeg eventueel room toe om de saus een romig uiterlijk te geven.
Over rijst
Rijst bevat veel koolhydraten, mineralen en vitaminen. En is daarmee een goed basisvoedsel en energiebron. Zilvervlies rijst en bruine rijst bevatten veel vezels waardoor zij ervoor zorgen dat de koolhydraten langzaam opgenomen worden door ons lichaam en onze bloedsuikerspiegel in balans blijft. Doordat bij de witte rijst de vezels zijn verwijderd kan witte rijst ondanks zijn lange complexe koolhydraat ketens een hoge glycemische waarde hebben, waardoor hij een negatief effect heeft op onze suikerspiegel.
Wat hierbij nog mee speelt is of de rijst plakkerig is of niet na het koken. Plakt de rijst dan heeft deze een hogere glycemische index dan wanneer hij niet plakt. Rijst kan dus afhankelijk van de soort een hoge of een lage glycemische index hebben.
Voor onze gezondheid is het dus aan te raden om rijst te kiezen waarbij de vezels intact zijn gelaten zoals bij zilvervliesrijst, wilde rijst of bruine rijst en een rijstsoort te kiezen die na het koken niet plakt.
Vezelrijke rijst heeft echter ook een nadeel. Het bevat net als granen en noten veel fytinezuur, waardoor de opname van voedingsstoffen m.n. de mineralen wordt belemmerd. Een beetje fytinezuur in onze voeding is geen probleem. Maar in ons westerse eetpatroon zitten erg veel producten die veel fytinezuur bevatten (granen, noten, peulvruchten) en daarom is het goed om rijst voor gebruik 4 uur te weken in water.
Voordeel is dat de geweekte rijst veel minder fytinezuur bevat en veel sneller gaart.
Wil je toch graag eens rijst met hoge glycemische waarde eten, dan kun je de glycemische waarde beïnvloeden door het toevoegen van specerijen zoals kaneel, cayennepeper, oregano, laurier, kurkuma en kruidnagel.
Bij de paprikasaus smaakt rijst met een klein beetje kaneelpoeder, oregano en laurier ook goed. Kook daartoe de kruiden met de rijst mee.
Wil je een oosters tintje aan je maaltijd geven kook dan kurkuma, kruidnagel, een paar zwarte peperkorrels en een klein beetje cayennepeper mee.
Over paprika
Paprika is een vruchtgroente en behoort tot de nachtschadefamilie. Nachtschades maken gifstofjes aan om zich te beschermen tegen de vraat van dieren. Hierdoor krijgen wij als we deze producten eten ook deze gifstofjes binnen en kunnen hierop reageren met darmklachten of winderigheid. Of als je reuma- achtige klachten hebt kunnen deze verergeren.
Echter als je de paprika's verhit worden de effecten van de gifstofjes van de nachtschade voor een deel teniet gedaan. En hoewel de paprika rauw de meeste vitaminen bevat, is het vanwege de gifstofjes van de nachtschade toch beter om hem eventjes te verwarmen, voordat je de paprika eet.
Een beetje gifstofjes van de nachtschade kan geen kwaad, integendeel. Het kan zelfs een positief effect hebben en herstel bevorderen. Het fenomeen dat een stof die in hoge dosis giftig is voor de mens, maar in een lage dosis juist gezondheidsvoordelen geeft, noemen we hormesis.
Variatie en afwisseling is dus het meest aan te raden voor ons eten. En vooral niet te veel van één voedingsmiddel in één maaltijd.
Meer info over paprika in een eerder verschenen blogartikel:
Belangrijke voedingstoffen in rijst
Gerelateerde posts:









