Gierst cheese cake

Ronnie de Winter • 22 augustus 2021

Glutenvrij!

Gierst heeft een wat zoete smaak. Ook mozzarella, ricotta en cashewnoten smaken zacht zoet. Gecombineerd zijn ze dan ook goed te gebruiken voor een glutenvrij gebak. De cashew nootjes geven behalve hun smaak ook extra vezels aan het gebak, waardoor onze bloedsuikerspiegel in balans blijft.

De ahornsiroop en blauwe bessen geven net een beetje extra en wat feestelijks.

Gierst cheese cake

 (voor ca. 12 cupcakes)

Ingrediënten:
  • 300 gr gierst
  • 100 gr mozzarella
  • 200 gr ricotta
  • 600 ml kokos/rijst melk
  • 8 draadjes saffraan
  • wat citroenrasp
  • ahornsiroop
  • cashew nootjes
  • blauwe bessen

Bereidingswijze:
  • Week de gierst 2 - 4 uur in water. Giet de gierst af in een zeef en spoel het goed af met schoon water. Laat het even uitlekken.
  • Kook de gierst met de kokosmelk en de saffraan in 20 minuten gaar en droog. laat de gierst afkoelen.
  • Meng de ricotta, de mozzarella en wat citroenrasp met een vork door elkaar.
  • Rooster de cashewnoten op een laag vuurtje 5 - 10 minuten en maal of hak ze grof.
  • Was de blauwe bessen en maak ze droog met wat keukenpapier.
  • Zet een passende uitsteekvorm op een papieren cupcake vormpje.
  • Vul de cupcake vorm met een eerste laag gierst. Druk het goed aan. Doe daarbovenop een laag ricotta/mozzarella en druk met de achterkant van een theelepel het voorzichtig aan. Duw 5 - 6 blauwe bessen in de ricotta/mozzarella laag en sluit de cupcake af met weer een laagje gierst. Druk dit ook weer voorzichtig aan.
  • Schenk een 1/2 th lepel ahornsiroop erover en strooi er de grof gehakte cashew noten op.
  • Verwijder voorzichtig de uitsteekvorm.
  • Geef er in een schaaltje nog wat ahornsiroop apart bij om naar believen wat meer zoet toe te voegen.

Over ricotta en mozzarella


Zowel ricotta als mozzarella zijn van oorsprong Italiaanse kazen. Ricotta is eigenlijk geen echte kaas. Het wordt gemaakt door de wei die overblijft bij het kaasmaken nog eens te verhitten. De wrongel die dan ontstaat is de ricotta.

Ricotta kan gemaakt zijn van buffel, koeien, geiten of schapen melk. Mozzarella wordt alleen gemaakt van buffel of koeienmelk. Mozzarella bevat meer eiwitten en vetten dan ricotta (ongeveer 2 keer zoveel). Mozzarella gemaakt van koeienmelk is wat geler dan de mozarrella die gemaakt wordt van buffel melk. Dit komt doordat de lever van koeien het caroteen uit het voer niet zo goed kan afbreken als de lever van buffels.  Het caroteen kleurt de melk gelig.  Mozzarella zijn rijk aan probiotica door de melkzuurbacteriën die goed zijn voor onze darmflora, onze immuniteit en die ontstekingen remmen.

Ricotta heeft een zacht zoete smaak en is iets minder stevig dan mozzarella. Beiden "kazen" zijn rijk aan de mineralen calcium, kalium en fosfor. Daarnaast bevatten ze de vitaminen A en B12.

Zowel ricotta als ook mozzarella zijn rijke bronnen van aminozuren ( eiwitten) maar bevatten toch nog aardig wat verzadigd vet. Dit is op zichzelf geen probleem maar ons lichaam heeft er niet zoveel van nodig. Het verzadigd vet wat we overtollig eten wordt door ons lichaam opgeslagen en is hiermee dus een dikmaker.

Belangrijke voedingstoffen in ricotta en mozzarella

  • Vitamine A

    - is goed voor de ogen

    - kan staar voorkomen op latere leeftijd

    - heeft een antioxidant werking en ondersteunt het immuunsysteem

    - is goed voor de huid

    - is betrokken bij de ijzeropname

  • Vitamine B12

    - beschermt de zenuwcellen

    - is nodig bij de productie van rode bloedcellen

    - draagt bij aan een goed afweersysteem

    - is nodig voor een goede darmflora

    - is nodig voor de vertering van vetten, koolhydraten en eiwitten



  • Calcium

    - nodig voor de botopbouw

    - speelt een rol bij de informatie overdracht in de cellen

    - is van belang voor de spier en zenuwfunctie

    - is belangrijk voor het reguleren van de bloeddruk


  • Fosfor

    - is belangrijk voor de opbouw van botten en tanden

    - is betrokken bij het overbrengen van signalen van de zenuwen

    - is een grondstof voor energie in de spieren

    - is belangrijk voor een juiste nierwerking


  • Kalium

    - reguleert de bloeddruk

    - goed voor een normaal hartritme

    - reguleert de vochthuishouding samen met Natrium

    - heeft een rol bij spiersamentrekkingen

    - kan een hoog bloedsuikerniveau verlagen

    - regeleert de zuur- base balans

    - helpt bij de energieproductie


  • Magnesium

    - betrokken bij heel veel processen in ons lichaam

    - gaat vermoeidheid tegen

    - vermindert spierkrampen

    - magnesium en calcium werken met elkaar samen en moeten in balans zijn

    - speelt een rol in verlaging van de bloeddruk

    - het zorgt voor een betere opname van andere vitaminen en mineralen

    - voorkomt galstenen


  • Selenium

    - gaat veroudering tegen

    - werkt ontstekingsremmend

    - verwijdert giftige metalen

    - werkt preventie tegen kanker

    - helpt het schildklierhormoon


  • Zink

    - speelt een rol bij de vorming van rode bloedcellen

    -gaat vermoeidheid tegen

    - ondersteunt de celfunctie

    - helpt ons afweersysteem

    - ondersteunt de koolhydratenstofwisseling

    - is belangrijk voor een juiste zuurgraad in de darmen

    - is nodig voor de opname van B vitaminen

    - incombinatie met vitamine C werkt het ontstekingsremmend

    - het voorkomt diabetes

    - gaat veroudering tegen

  • Verzadigd vet

    - energiebron

    - het lichaam heeft er maar heel weinig van nodig

    - hebben een stijvere consitentie bij lichaamstemperatuur met kans op vastzetten op de wanden van de bloedvaten 

    - oxideren niet

    - geschikt voor hogere temperaturen

    - een teveel aan suikers wordt door het lichaam omgezet in verzadigd vet.

  • Omega 6 vetzuur

    - energieleverancier

    - grondstof voor de hormonen

    - verbetert de verbranding van verzadigd vet

    - is belangrijk voor het zenuwstelsel

    - is belangrijk voor de hersenen

    - houdt de celwanden sopel en doorlaatbaar.

    - moet in balans zijn met de hoeveelheid omega 3 vetzuur in ons lichaam voor een goede werking

  • Omega 9 vetzuur

    - energieleverancier

    - grondstof voor de hormonen

    - verbetert de verbranding van verzadigd vet

    - is belangrijk voor het zenuwstelsel

    - is belangrijk voor de hersenen

    - houdt de celwanden sopel en doorlaatbaar.

    - moet in balans zijn met de hoeveelheid omega 3 vetzuur in ons lichaam voor een goede werking

  • Bétacaroteen

    - geeft de vrucht/groente kleur

    - onstekingsremmend

    - kankerwerend

    - beschermt tegen hart- en vaatziekten

    - werkt afweer verhogend

    - wordt ook wel pro vitamine A genoemd



Gerelateerde posts:

Groene aspergesoep met geitenkaas
door Ronnie de Winter 27 juli 2025
Proef de lente in een kom! Deze groene aspergesoep met zachte geitenkaas is romig, vol smaak en zó makkelijk te maken. Perfect voor een lichte lunch of als voorgerecht bij een zomers diner. Bekijk het recept op de blog!
wilgen aquarel
door Ronnie de Winter 20 juli 2025
Verbinding ontstaat in de kleinste momenten. Een blik, een stilte, een eerlijk woord. Je hoeft het niet te forceren – alleen aanwezig zijn is soms al genoeg. In mijn nieuwste blog schrijf ik over wat verbinding écht betekent.
Geroosterde aardappel, broccoli en knoflooksaus
door Ronnie de Winter 13 juli 2025
Een makkelijke vegetarische maaltijd die gezond is én comfortfood-waardig aanvoelt. Ideaal voor doordeweeks, en ook perfect als bijgerecht bij een feestelijke tafel. Achtergrond informatie over broccoli.
Een aquarel van een molen
door Ronnie de Winter 6 juli 2025
Stilstaan onder iets groots – het verhaal achter de aquarel: Onder de wieken
Paksoi stamppot
door Ronnie de Winter 29 juni 2025
Recept van paksoi stamppot en achtergrond informatie over paksoi.
Groentepasta met paddenstoelen
door Ronnie de Winter 22 juni 2025
Recept van groentepasta met paddenstoelen en achtergrond informatie over de bereiding en over de voedingingswaarden van paddenstoelen.
mus in aquarel
door Ronnie de Winter 15 juni 2025
Weten zonder bewijs, maar met volle overtuiging
snijbonen
door Ronnie de Winter 8 juni 2025
Snijbonen zijn zo’n heerlijke, bescheiden groente die je eindeloos kunt combineren. Ze zijn zacht van smaak, licht verteerbaar en passen perfect in zowel Hollandse als Oosterse gerechten. Zelf combineer ik ze graag met zilvervliesrijst – puur, voedzaam en vullend zonder zwaar te zijn. In dit blog artikel het recept van snijbonen met kikkererwten en rijst en achtergrond informatie over het weken van snijbonen.
Een aquarel van een rood roze tulp en dillekruid
door Ronnie de Winter 1 juni 2025
Achter de fluistering – het verhaal achter mijn aquarel
Penseel en Pollepel
door Ronnie de Winter 25 mei 2025
Lieve lezers, Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud. Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor. Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.
Show More