Gierst cheese cake
Glutenvrij!
Gierst heeft een wat zoete smaak. Ook mozzarella, ricotta en cashewnoten smaken zacht zoet. Gecombineerd zijn ze dan ook goed te gebruiken voor een glutenvrij gebak. De cashew nootjes geven behalve hun smaak ook extra vezels aan het gebak, waardoor onze bloedsuikerspiegel in balans blijft.
De ahornsiroop en blauwe bessen geven net een beetje extra en wat feestelijks.
Gierst cheese cake
- 300 gr gierst
- 100 gr mozzarella
- 200 gr ricotta
- 600 ml kokos/rijst melk
- 8 draadjes saffraan
- wat citroenrasp
- ahornsiroop
- cashew nootjes
- blauwe bessen
- Week de gierst 2 - 4 uur in water. Giet de gierst af in een zeef en spoel het goed af met schoon water. Laat het even uitlekken.
- Kook de gierst met de kokosmelk en de saffraan in 20 minuten gaar en droog. laat de gierst afkoelen.
- Meng de ricotta, de mozzarella en wat citroenrasp met een vork door elkaar.
- Rooster de cashewnoten op een laag vuurtje 5 - 10 minuten en maal of hak ze grof.
- Was de blauwe bessen en maak ze droog met wat keukenpapier.
- Zet een passende uitsteekvorm op een papieren cupcake vormpje.
- Vul de cupcake vorm met een eerste laag gierst. Druk het goed aan. Doe daarbovenop een laag ricotta/mozzarella en druk met de achterkant van een theelepel het voorzichtig aan. Duw 5 - 6 blauwe bessen in de ricotta/mozzarella laag en sluit de cupcake af met weer een laagje gierst. Druk dit ook weer voorzichtig aan.
- Schenk een 1/2 th lepel ahornsiroop erover en strooi er de grof gehakte cashew noten op.
- Verwijder voorzichtig de uitsteekvorm.
- Geef er in een schaaltje nog wat ahornsiroop apart bij om naar believen wat meer zoet toe te voegen.
Over ricotta en mozzarella
Zowel ricotta als mozzarella zijn van oorsprong Italiaanse kazen. Ricotta is eigenlijk geen echte kaas. Het wordt gemaakt door de wei die overblijft bij het kaasmaken nog eens te verhitten. De wrongel die dan ontstaat is de ricotta.
Ricotta kan gemaakt zijn van buffel, koeien, geiten of schapen melk. Mozzarella wordt alleen gemaakt van buffel of koeienmelk. Mozzarella bevat meer eiwitten en vetten dan ricotta (ongeveer 2 keer zoveel). Mozzarella gemaakt van koeienmelk is wat geler dan de mozarrella die gemaakt wordt van buffel melk. Dit komt doordat de lever van koeien het caroteen uit het voer niet zo goed kan afbreken als de lever van buffels. Het caroteen kleurt de melk gelig. Mozzarella zijn rijk aan probiotica door de melkzuurbacteriën die goed zijn voor onze darmflora, onze immuniteit en die ontstekingen remmen.
Ricotta heeft een zacht zoete smaak en is iets minder stevig dan mozzarella. Beiden "kazen" zijn rijk aan de mineralen calcium, kalium en fosfor. Daarnaast bevatten ze de vitaminen A en B12.
Zowel ricotta als ook mozzarella zijn rijke bronnen van aminozuren ( eiwitten) maar bevatten toch nog aardig wat verzadigd vet. Dit is op zichzelf geen probleem maar ons lichaam heeft er niet zoveel van nodig. Het verzadigd vet wat we overtollig eten wordt door ons lichaam opgeslagen en is hiermee dus een dikmaker.
Belangrijke voedingstoffen in ricotta en mozzarella
Gerelateerde posts:









