Bloemkool pizza met bietenblad
Voor een gezonde lunch!
De bloemkoolrijst geeft samen met het geklutste ei stevigheid en vormen de basis van deze pizza. Het bietenblad geeft deze pizza extra kleur en voedingstoffen. Je kunt naar believen variëren door bijvoorbeeld stukjes shiitake ( paddenstoelen) toe te voegen of (knoflook) bieslook, verse tijm of oregano. I.p.v. bietenblad kun je ook spinazie gebruiken of waterkers.
Het is een makkelijk gerecht en vraag maar weinig bereidingstijd.
Bloemkool pizza met bietenblad
- 1/2 bloemkool
- 10 bietenbladeren
- 2 eieren
- 1 bosuitje
- 1 tl sambal
- 1 tl extra vierge olijfolie
- 1 tl ghee of roomboter
- Maak het bosuitje schoon en snijd het in ringetjes.
- Was de bloemkool en maak hem fijn in de keukenmachine tot bloemkoolrijst.
- Was de bietenbladeren, verwijder de harde nerven en de stengels en snijd ze in hele dunne reepjes.
- Kluts de eieren in een schaaltje los met een vork en roer er een el water doorheen.
- Verwarm de extra vierge olijfolie en de ghee of roomboter in een kleine koekenpan.
- Fruit het lenteuitje een paar minuten.
- Zet het vuur laag.
- Voeg het fijngesneden bietenblad toe en roer evengoed om.
- Voeg de bloemkoolrijst toe en roer alles goed door elkaar.
- Verdeel het groentenmengsel gelijkmatig over de pan.
- Schenk de geklutste eieren er gelijkmatig overheen en doe de deksel op de pan.
- Laat het 10 minuten heel zachtjes garen tot het ei gestold is.
- Zet het vuur uit en laat het gerecht nog 5 minuten staan.
- Haal de deksel van de pan en smeer 1 tl sambal uit over de bloemkoolpizza.
- Garneer met wat munt en een zuringblad of bietenblad.
Over bietenblad
Bietenblad is het blad van rode bietjes. Wanneer je een bos bietjes in de zomer koopt bij de natuurvoedingswinkel, zit het blad er vaak nog aan. De jonge, groene blaadjes kun je heel goed rauw in een salade verwerken. De wat grote bladeren lenen zich goed om te roerbakken. De stengels zijn wat vezelig en zijn ook te gebruiken maar zijn minder lekker dan de stengels van snijbiet, die speciaal voor hun kleurrijke stengels en bladeren geteeld worden. Gebruik de mooie bladeren, die er nog fris en gaaf uitzien.
Koop je bosbietjes, verwijder dan bij thuiskomst direct de bladeren, zodat de bieten niet de kans krijgen het vocht uit de balderen te trekken, waardoor ze snel verleppen. Gebruik de bladeren liefst ook dezelfde dag.
De eetbare bladeren van rode bieten bevatten calcium, ijzer, oxaalzuur en bètacaroteen. De bladeren en met name de nerven bevatten ook de rode kleurstof bètacyaan. Hierdoor zal het vocht van de bladeren enigszins rood kleuren bij roerbakken. Deze rode kleurstof verbetert de cel-ademhaling heeft een positieve invloed op het tegengaan van het ontstaan van kanker.
Om het loof van de bieten te verwijderen, gebruik dan niet een mes of het loof eraf te snijden maar draai je met de hand, alsof je een vaatdoekje uitwringt, het loof er af. Hiermee voorkom je dat het vocht uit de biet loopt en de biet droog en smaakloos wordt en waardevolle voedingstoffen verliest.
Belangrijke voedingstoffen in
Gerelateerde posts:









