Bloemkool pizza met bietenblad

Ronnie de Winter • 15 augustus 2021

Voor een gezonde lunch!

De bloemkoolrijst geeft samen met het geklutste ei stevigheid en vormen de basis van deze pizza. Het bietenblad geeft deze pizza extra kleur en voedingstoffen. Je kunt naar believen variëren door bijvoorbeeld stukjes shiitake ( paddenstoelen) toe te voegen of (knoflook) bieslook, verse tijm of oregano. I.p.v. bietenblad kun je ook spinazie gebruiken of waterkers.
Het is een makkelijk gerecht en vraag maar weinig bereidingstijd.

Bloemkool pizza met bietenblad

(2 pers)

Ingrediënten:
  • 1/2 bloemkool
  • 10 bietenbladeren
  • 2 eieren
  • 1 bosuitje
  • 1 tl sambal
  • 1 tl extra vierge olijfolie
  • 1 tl ghee of roomboter

Bereidingswijze:
  • Maak het bosuitje schoon en snijd het in ringetjes.
  • Was de bloemkool en maak hem fijn in de keukenmachine tot bloemkoolrijst.
  • Was de bietenbladeren, verwijder de harde nerven en de stengels en snijd ze in hele dunne reepjes.
  • Kluts de eieren in een schaaltje los met een vork en roer er een el water doorheen.
  • Verwarm de extra vierge olijfolie en de ghee of roomboter in een kleine koekenpan.
  • Fruit het lenteuitje een paar minuten.
  • Zet het vuur laag.
  • Voeg het fijngesneden bietenblad toe en roer evengoed om.
  • Voeg de bloemkoolrijst toe en roer alles goed door elkaar.
  • Verdeel het groentenmengsel gelijkmatig over de pan.
  • Schenk de geklutste eieren er gelijkmatig overheen en doe de deksel op de pan.
  • Laat het 10 minuten heel zachtjes garen tot het ei gestold is.
  • Zet het vuur uit en laat het gerecht nog 5 minuten staan.
  • Haal de deksel van de pan en smeer 1 tl sambal uit over de bloemkoolpizza.
  • Garneer met wat munt en een zuringblad of bietenblad.

Lekker met een groene salade en geroosterd brood. (In de groene salade kun je ook wat fijn gesneden bietblad doen.)

Over bietenblad


Bietenblad is het blad van rode bietjes. Wanneer je een bos bietjes in de zomer koopt bij de natuurvoedingswinkel, zit het blad er vaak nog aan. De jonge, groene blaadjes kun je heel goed rauw in een salade verwerken. De wat grote bladeren lenen zich goed om te roerbakken. De stengels zijn wat vezelig en zijn ook te gebruiken maar zijn minder lekker dan de stengels van snijbiet, die speciaal voor hun kleurrijke stengels en bladeren geteeld worden. Gebruik de mooie bladeren, die er nog fris en gaaf uitzien.

Koop je bosbietjes, verwijder dan bij thuiskomst direct de bladeren, zodat de bieten niet de kans krijgen het vocht uit de balderen te trekken, waardoor ze snel verleppen. Gebruik de bladeren liefst ook dezelfde dag.


De eetbare bladeren van rode bieten bevatten calcium, ijzer, oxaalzuur en bètacaroteen. De bladeren en met name de nerven bevatten ook de rode kleurstof bètacyaan. Hierdoor zal het vocht van de bladeren enigszins rood kleuren bij roerbakken.  Deze rode kleurstof verbetert de cel-ademhaling heeft een positieve invloed op het tegengaan van het ontstaan van kanker.


Om het loof van de bieten te verwijderen, gebruik dan niet een mes of het loof eraf te snijden maar draai je met de hand, alsof je een vaatdoekje uitwringt, het loof er af.  Hiermee voorkom je dat het vocht uit de biet loopt en de biet droog en smaakloos wordt en waardevolle voedingstoffen verliest.

Belangrijke voedingstoffen in

  • Vitamine C

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is nodig voor de opbouw van collageen in de weefsels en de huid

    - werkt als antioxidant en neutraliseert vrije radicalen

    - biedt bescherming tegen kanker

    - het beschermt ons tegen infecties en virussen

    - verbetert onze stessbestendigheid

    - verhoogt onze vitaliteit



  • Calcium

    - nodig voor de botopbouw

    - speelt een rol bij de informatie overdracht in de cellen

    - is van belang voor de spier en zenuwfunctie

    - is belangrijk voor het reguleren van de bloeddruk


  • IJzer

    - speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen

    - ondersteunt de celfunctie

    - vermindert vermoeidheid

    - zorgt voor aanmaak van maagzuur

    - is een onderdeel van de spieren

  • fytonutriënten

    - ontstekingsremmend

    - kankerremmend

    - gaan ziektes en veroudering tegen

    - maken vrije radicalen onschadelijk

    - cholesterol verlagend



  • Bètacaroteen

    - geeft de vrucht/groente kleur

    - onstekingsremmend

    - kankerwerend

    - beschermt tegen hart- en vaatziekten

    - werkt afweer verhogend

    - wordt ook wel pro vitamine A genoemd



  • Vezels

    - zijn belangrijk voor onze darmflora

    - worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.

    - door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen

    - verhogen de spijsverteringssnelheid

    - vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans

    - helpen ontgiften

    - vergroten onze weerstand

    - verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen

    - verlagen het cholesterolniveau.

    - werken als probiotica

Gerelateerde posts:

Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Een aquarel van bloemen en vormen semi-abstract.
door Ronnie de Winter 4 oktober 2025
Vanuit het Midden – een zoektocht in kleur en vorm
B
door Ronnie de Winter 28 september 2025
In tijden waarin ons spijsverteringsstelsel vaak onder druk staat – door stress, weinig beweging of een zwaar dieet – verlangen we naar eten dat niet alleen voedzaam is, maar ook verzachtend werkt. Venkel is zo’n groente die zowel je buik als je smaakpapillen kalmeert. Fris, licht anijsachtig en verrassend veelzijdig.
aquarel van een open deur
door Ronnie de Winter 21 september 2025
Open zijn vraagt moed. Afsluiten soms ook. Beide bewegingen horen bij het leven. De kunst is om te voelen wat jij nodig hebt, zonder oordeel. Nieuw blog over de balans tussen open zijn en jezelf beschermen:
Koude aardappel salade met andijvie, ei en appel
door Ronnie de Winter 14 september 2025
In de zomer is niets zo lekker als een frisse, voedzame salade. En waarom zou je niet kiezen voor een variant met een oer-Hollandse groente die vaak wordt onderschat: andijvie! Deze koude aardappelsalade met andijvie, gekookt ei en appel is niet alleen verrassend lekker, maar ook voedzaam en makkelijk te maken. Ideaal
Een aquarel van rozenknoppen
door Ronnie de Winter 7 september 2025
Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
tuinboontjes salade
door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
Show More