Andijvie met rode kruisbessen
Deze zacht zure bessen laten zich goed met een bittere groente combineren!
De rode kruisbes behoort net zoals de zwarte en rode es tot de ribesfamilie. Dit zachte zomerfruit is heerlijk om zo uit de hand te eten maar laat zich door zijn zoet-zure smaak ook goed combineren met groenten die wat bitter smaken zoals witlof, andijvie, radicchio rosso en groenlof. Ook met de bittere smaak van amandelyoghurt komt de rode kruisbes heel goed tot zijn recht. De rode kruisbes is in de koelkast zo'n drie dagen houdbaar. Laat de besjes voor gebruik even op kamertemperatuur komen, dan hebben ze de beste smaak.
Als de kruisbessen te vroeg geplukt worden, hebben ze een zure smaak. Wil je kruisbessen combineren met bittere groenten proef ze dan eerst even. De zoet zure smaak combineert heel goed, de zure smaak veel minder.
Zure kruisbessen combineren wel goed met een wat stevigere sla en komkommer.
Andijvie met rode kruisbessen
- 1/4 tot 1/2 krop andijvie
- 75 - 100 gram shiitake ( paddenstoelen)
- 75 gram rode kruisbessen
- 3 el amandel yoghurt
- 1 kleine dessertlepel extra vierge olijfolie
- Was de andijvie en snijd de nerven weg. Gebruik de nerven eventueel om te roerbakken in wat extra vierge olijfolie in een bijgerecht.
- Snijd de andijvieblaadjes in dunne reepjes.
- Was de bessen en snijd ze in de lengte in vieren.
- Verwijder een klein plakje van de onderkant van de steeltjes van de shiitake en snijd de paddenstoelen verder in stukjes.
- Doe 1 kleine dessert lepel lijfolie in een koekenpan. Bak hierin de shiitake een paar minuten tot ze zacht zijn.
- Doe dan het vuur uit en roer de overige ingrediënten er door heen.
- Dien direct op.
Over rode kruisbessen
Kruisbessen bevatten vooral de vitaminen A,C en E. Deze werken in ons lichaam als sterke antioxidanten en werken daardoor ontstekingsremmend, desinfecterend, en versterken het immuunsysteem.
Ook zijn deze bessen rijk aan de mineralen kalium, fosfor, ijzer en calcium. Door de aanwezigheid van calcium kunnen de bessen ook een mooie combinatie vormen met spinazie, snijbiet, rabarber en pure chocolade. Deze voedingsmiddelen zijn rijk aan oxaalzuur en onttrekken bij een tekort aan calcium in de voeding de calcium uit onze opslagdepots (botten en nagels).
Kruisbessen stimuleren de productie van insuline en versterken de ontgiftingsfunctie van de lever. Het sap van deze bessen werkt koortsverlagend en kruisbessen werken goed tegen diarree.
Dit zachte zomerfruit versterkt het hart en bevat veel anthocyaninen ( de rode kleurstof o.a.) , fytonutriënten die jicht en reumatische klachten tegengaan.
Voor een goede vertering kun suikerrijk fruit beter niet met groenten combineren, maar half-zuur fruit, zoals deze kruisbessen, vormen een goede combinatie, mits je het bij een klein beetje houdt.
Daarom raad ik je aan het half-zure fruit zo klein mogelijk te snijden, zodat je het goed door de groenten kunt mengen en het zijn smaak aan het gehele groentegerecht kan afgeven.
Belangrijke voedingstoffen in
Gerelateerde posts:









