Andijvie met rode kruisbessen

Ronnie de Winter • 7 augustus 2021

Deze zacht zure bessen laten zich goed met een bittere groente combineren!

De rode kruisbes behoort net zoals de zwarte en rode es tot de ribesfamilie. Dit zachte zomerfruit is heerlijk om zo uit de hand te eten maar laat zich door zijn zoet-zure smaak ook goed combineren met groenten die wat bitter smaken zoals witlof, andijvie, radicchio rosso en groenlof. Ook met de bittere smaak van amandelyoghurt komt de rode kruisbes heel goed tot zijn recht. De rode kruisbes is in de koelkast zo'n drie dagen houdbaar. Laat de besjes voor gebruik even op kamertemperatuur komen, dan hebben ze de beste smaak.

Als de kruisbessen te vroeg geplukt worden, hebben ze een zure smaak. Wil je kruisbessen combineren met bittere groenten proef ze dan eerst even. De zoet zure smaak combineert heel goed, de zure smaak veel minder.

Zure kruisbessen combineren wel goed met een wat stevigere sla en komkommer.

Andijvie met rode kruisbessen

(2 pers)

Ingrediënten:
  • 1/4 tot 1/2 krop andijvie
  • 75 - 100 gram shiitake ( paddenstoelen)
  • 75 gram rode kruisbessen
  • 3 el amandel yoghurt
  • 1 kleine dessertlepel extra vierge olijfolie
Bereidingswijze:
  • Was de andijvie en snijd de nerven weg. Gebruik de nerven eventueel om te roerbakken in wat extra vierge olijfolie in een bijgerecht.
  • Snijd de andijvieblaadjes in dunne reepjes.
  • Was de bessen en snijd ze in de lengte in vieren.
  • Verwijder een klein plakje van de onderkant van de steeltjes van de shiitake en snijd de paddenstoelen verder in stukjes.
  • Doe 1 kleine dessert lepel lijfolie in een koekenpan. Bak hierin de shiitake een paar minuten tot ze zacht zijn.
  • Doe dan het vuur uit en roer de overige ingrediënten er door heen.
  • Dien direct op.

Over rode kruisbessen



Kruisbessen bevatten vooral de vitaminen A,C en E. Deze werken in ons lichaam als sterke antioxidanten en werken daardoor ontstekingsremmend, desinfecterend, en versterken het immuunsysteem.

Ook zijn deze bessen rijk aan de mineralen kalium, fosfor, ijzer en calcium. Door de aanwezigheid van calcium kunnen de bessen ook een mooie  combinatie vormen met spinazie, snijbiet, rabarber en pure chocolade. Deze voedingsmiddelen zijn rijk aan oxaalzuur en onttrekken bij een tekort aan calcium in de voeding de calcium uit onze opslagdepots (botten en nagels).


Kruisbessen stimuleren de productie van insuline en versterken de ontgiftingsfunctie van de lever.  Het sap van deze bessen werkt koortsverlagend en kruisbessen werken goed tegen diarree.

Dit zachte zomerfruit versterkt het hart en bevat veel anthocyaninen ( de rode kleurstof o.a.) , fytonutriënten die  jicht en reumatische klachten tegengaan.


Voor een goede vertering kun suikerrijk fruit beter niet met groenten combineren, maar half-zuur fruit, zoals deze kruisbessen, vormen een goede combinatie, mits je het bij een klein beetje houdt.

Daarom raad ik je aan het half-zure fruit zo klein mogelijk te snijden, zodat je het goed door de groenten kunt mengen en het zijn smaak aan het gehele groentegerecht kan afgeven.

Belangrijke voedingstoffen in

  • Vitamine A

    - is goed voor de ogen

    - kan staar voorkomen op latere leeftijd

    - heeft een antioxidant werking en ondersteunt het immuunsysteem

    - is goed voor de huid

    - is betrokken bij de ijzeropname

  • Vitamine C

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is nodig voor de opbouw van collageen in de weefsels en de huid

    - werkt als antioxidant en neutraliseert vrije radicalen

    - biedt bescherming tegen kanker

    - het beschermt ons tegen infecties en virussen

    - verbetert onze stessbestendigheid

    - verhoogt onze vitaliteit



  • Vitamine E

    - belangrijke antioxidant

    - zorgt ervoor dat de onverzadigde oliën niet zo snel oxideren

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is belangrijk voor de cholesterol balans

    - zorgt voor een juist weefselherstel

    - zorgt voor een groter zuurstof transport naar de cellen.

    - is belangrijk voor de hormoonhuishouding.

    - helpt tegen hart - en vaatziekten

  • Calcium

    - nodig voor de botopbouw

    - speelt een rol bij de informatie overdracht in de cellen

    - is van belang voor de spier en zenuwfunctie

    - is belangrijk voor het reguleren van de bloeddruk


  • Fosfor

    - is belangrijk voor de opbouw van botten en tanden

    - is betrokken bij het overbrengen van signalen van de zenuwen

    - is een grondstof voor energie in de spieren

    - is belangrijk voor een juiste nierwerking


  • IJzer

    - speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen

    - ondersteunt de celfunctie

    - vermindert vermoeidheid

    - zorgt voor aanmaak van maagzuur

    - is een onderdeel van de spieren

  • Kalium

    - reguleert de bloeddruk

    - goed voor een normaal hartritme

    - reguleert de vochthuishouding samen met Natrium

    - heeft een rol bij spiersamentrekkingen

    - kan een hoog bloedsuikerniveau verlagen

    - regeleert de zuur- base balans

    - helpt bij de energieproductie


  • fytonutriënten

    - ontstekingsremmend

    - kankerremmend

    - gaan ziektes en veroudering tegen

    - maken vrije radicalen onschadelijk

    - cholesterol verlagend



  • Vezels

    - zijn belangrijk voor onze darmflora

    - worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.

    - door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen

    - verhogen de spijsverteringssnelheid

    - vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans

    - helpen ontgiften

    - vergroten onze weerstand

    - verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen

    - verlagen het cholesterolniveau.

    - werken als probiotica

Gerelateerde posts:

Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Een aquarel van bloemen en vormen semi-abstract.
door Ronnie de Winter 4 oktober 2025
Vanuit het Midden – een zoektocht in kleur en vorm
B
door Ronnie de Winter 28 september 2025
In tijden waarin ons spijsverteringsstelsel vaak onder druk staat – door stress, weinig beweging of een zwaar dieet – verlangen we naar eten dat niet alleen voedzaam is, maar ook verzachtend werkt. Venkel is zo’n groente die zowel je buik als je smaakpapillen kalmeert. Fris, licht anijsachtig en verrassend veelzijdig.
aquarel van een open deur
door Ronnie de Winter 21 september 2025
Open zijn vraagt moed. Afsluiten soms ook. Beide bewegingen horen bij het leven. De kunst is om te voelen wat jij nodig hebt, zonder oordeel. Nieuw blog over de balans tussen open zijn en jezelf beschermen:
Koude aardappel salade met andijvie, ei en appel
door Ronnie de Winter 14 september 2025
In de zomer is niets zo lekker als een frisse, voedzame salade. En waarom zou je niet kiezen voor een variant met een oer-Hollandse groente die vaak wordt onderschat: andijvie! Deze koude aardappelsalade met andijvie, gekookt ei en appel is niet alleen verrassend lekker, maar ook voedzaam en makkelijk te maken. Ideaal
Een aquarel van rozenknoppen
door Ronnie de Winter 7 september 2025
Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
tuinboontjes salade
door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
Show More