Andijvie met rode kruisbessen

Ronnie de Winter • 7 augustus 2021

Deze zacht zure bessen laten zich goed met een bittere groente combineren!

De rode kruisbes behoort net zoals de zwarte en rode es tot de ribesfamilie. Dit zachte zomerfruit is heerlijk om zo uit de hand te eten maar laat zich door zijn zoet-zure smaak ook goed combineren met groenten die wat bitter smaken zoals witlof, andijvie, radicchio rosso en groenlof. Ook met de bittere smaak van amandelyoghurt komt de rode kruisbes heel goed tot zijn recht. De rode kruisbes is in de koelkast zo'n drie dagen houdbaar. Laat de besjes voor gebruik even op kamertemperatuur komen, dan hebben ze de beste smaak.

Als de kruisbessen te vroeg geplukt worden, hebben ze een zure smaak. Wil je kruisbessen combineren met bittere groenten proef ze dan eerst even. De zoet zure smaak combineert heel goed, de zure smaak veel minder.

Zure kruisbessen combineren wel goed met een wat stevigere sla en komkommer.

Andijvie met rode kruisbessen

(2 pers)

Ingrediënten:
  • 1/4 tot 1/2 krop andijvie
  • 75 - 100 gram shiitake ( paddenstoelen)
  • 75 gram rode kruisbessen
  • 3 el amandel yoghurt
  • 1 kleine dessertlepel extra vierge olijfolie
Bereidingswijze:
  • Was de andijvie en snijd de nerven weg. Gebruik de nerven eventueel om te roerbakken in wat extra vierge olijfolie in een bijgerecht.
  • Snijd de andijvieblaadjes in dunne reepjes.
  • Was de bessen en snijd ze in de lengte in vieren.
  • Verwijder een klein plakje van de onderkant van de steeltjes van de shiitake en snijd de paddenstoelen verder in stukjes.
  • Doe 1 kleine dessert lepel lijfolie in een koekenpan. Bak hierin de shiitake een paar minuten tot ze zacht zijn.
  • Doe dan het vuur uit en roer de overige ingrediënten er door heen.
  • Dien direct op.

Over rode kruisbessen



Kruisbessen bevatten vooral de vitaminen A,C en E. Deze werken in ons lichaam als sterke antioxidanten en werken daardoor ontstekingsremmend, desinfecterend, en versterken het immuunsysteem.

Ook zijn deze bessen rijk aan de mineralen kalium, fosfor, ijzer en calcium. Door de aanwezigheid van calcium kunnen de bessen ook een mooie  combinatie vormen met spinazie, snijbiet, rabarber en pure chocolade. Deze voedingsmiddelen zijn rijk aan oxaalzuur en onttrekken bij een tekort aan calcium in de voeding de calcium uit onze opslagdepots (botten en nagels).


Kruisbessen stimuleren de productie van insuline en versterken de ontgiftingsfunctie van de lever.  Het sap van deze bessen werkt koortsverlagend en kruisbessen werken goed tegen diarree.

Dit zachte zomerfruit versterkt het hart en bevat veel anthocyaninen ( de rode kleurstof o.a.) , fytonutriënten die  jicht en reumatische klachten tegengaan.


Voor een goede vertering kun suikerrijk fruit beter niet met groenten combineren, maar half-zuur fruit, zoals deze kruisbessen, vormen een goede combinatie, mits je het bij een klein beetje houdt.

Daarom raad ik je aan het half-zure fruit zo klein mogelijk te snijden, zodat je het goed door de groenten kunt mengen en het zijn smaak aan het gehele groentegerecht kan afgeven.

Belangrijke voedingstoffen in

  • Vitamine A

    - is goed voor de ogen

    - kan staar voorkomen op latere leeftijd

    - heeft een antioxidant werking en ondersteunt het immuunsysteem

    - is goed voor de huid

    - is betrokken bij de ijzeropname

  • Vitamine C

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is nodig voor de opbouw van collageen in de weefsels en de huid

    - werkt als antioxidant en neutraliseert vrije radicalen

    - biedt bescherming tegen kanker

    - het beschermt ons tegen infecties en virussen

    - verbetert onze stessbestendigheid

    - verhoogt onze vitaliteit



  • Vitamine E

    - belangrijke antioxidant

    - zorgt ervoor dat de onverzadigde oliën niet zo snel oxideren

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is belangrijk voor de cholesterol balans

    - zorgt voor een juist weefselherstel

    - zorgt voor een groter zuurstof transport naar de cellen.

    - is belangrijk voor de hormoonhuishouding.

    - helpt tegen hart - en vaatziekten

  • Calcium

    - nodig voor de botopbouw

    - speelt een rol bij de informatie overdracht in de cellen

    - is van belang voor de spier en zenuwfunctie

    - is belangrijk voor het reguleren van de bloeddruk


  • Fosfor

    - is belangrijk voor de opbouw van botten en tanden

    - is betrokken bij het overbrengen van signalen van de zenuwen

    - is een grondstof voor energie in de spieren

    - is belangrijk voor een juiste nierwerking


  • IJzer

    - speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen

    - ondersteunt de celfunctie

    - vermindert vermoeidheid

    - zorgt voor aanmaak van maagzuur

    - is een onderdeel van de spieren

  • Kalium

    - reguleert de bloeddruk

    - goed voor een normaal hartritme

    - reguleert de vochthuishouding samen met Natrium

    - heeft een rol bij spiersamentrekkingen

    - kan een hoog bloedsuikerniveau verlagen

    - regeleert de zuur- base balans

    - helpt bij de energieproductie


  • fytonutriënten

    - ontstekingsremmend

    - kankerremmend

    - gaan ziektes en veroudering tegen

    - maken vrije radicalen onschadelijk

    - cholesterol verlagend



  • Vezels

    - zijn belangrijk voor onze darmflora

    - worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.

    - door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen

    - verhogen de spijsverteringssnelheid

    - vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans

    - helpen ontgiften

    - vergroten onze weerstand

    - verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen

    - verlagen het cholesterolniveau.

    - werken als probiotica

Gerelateerde posts:

Groene aspergesoep met geitenkaas
door Ronnie de Winter 27 juli 2025
Proef de lente in een kom! Deze groene aspergesoep met zachte geitenkaas is romig, vol smaak en zó makkelijk te maken. Perfect voor een lichte lunch of als voorgerecht bij een zomers diner. Bekijk het recept op de blog!
wilgen aquarel
door Ronnie de Winter 20 juli 2025
Verbinding ontstaat in de kleinste momenten. Een blik, een stilte, een eerlijk woord. Je hoeft het niet te forceren – alleen aanwezig zijn is soms al genoeg. In mijn nieuwste blog schrijf ik over wat verbinding écht betekent.
Geroosterde aardappel, broccoli en knoflooksaus
door Ronnie de Winter 13 juli 2025
Een makkelijke vegetarische maaltijd die gezond is én comfortfood-waardig aanvoelt. Ideaal voor doordeweeks, en ook perfect als bijgerecht bij een feestelijke tafel. Achtergrond informatie over broccoli.
Een aquarel van een molen
door Ronnie de Winter 6 juli 2025
Stilstaan onder iets groots – het verhaal achter de aquarel: Onder de wieken
Paksoi stamppot
door Ronnie de Winter 29 juni 2025
Recept van paksoi stamppot en achtergrond informatie over paksoi.
Groentepasta met paddenstoelen
door Ronnie de Winter 22 juni 2025
Recept van groentepasta met paddenstoelen en achtergrond informatie over de bereiding en over de voedingingswaarden van paddenstoelen.
mus in aquarel
door Ronnie de Winter 15 juni 2025
Weten zonder bewijs, maar met volle overtuiging
snijbonen
door Ronnie de Winter 8 juni 2025
Snijbonen zijn zo’n heerlijke, bescheiden groente die je eindeloos kunt combineren. Ze zijn zacht van smaak, licht verteerbaar en passen perfect in zowel Hollandse als Oosterse gerechten. Zelf combineer ik ze graag met zilvervliesrijst – puur, voedzaam en vullend zonder zwaar te zijn. In dit blog artikel het recept van snijbonen met kikkererwten en rijst en achtergrond informatie over het weken van snijbonen.
Een aquarel van een rood roze tulp en dillekruid
door Ronnie de Winter 1 juni 2025
Achter de fluistering – het verhaal achter mijn aquarel
Penseel en Pollepel
door Ronnie de Winter 25 mei 2025
Lieve lezers, Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud. Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor. Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.
Show More