Gierst
in zoete of hartige gerechten!
Gierst heeft een tamelijk hoge glycemische waarde. Dat wil zeggen dat de bloedsuikerspiegel meer stijgt dan we graag zouden willen na het eten van gierst, waardoor het voor een schommelende bloedsuikerspiegel kan zorgen. Het is daarom belangrijk als je gierst in je maaltijd of gerecht gebruikt, het samen te gebruiken met ingrediënten met een lage glycemische waarde. Daarom is in dit gebak niet gekozen voor dadels maar voor gedroogde vijgen en abrikozen in combinatie met citroenrasp en kokosrasp. Vijgen en abrikozen hebben een veel lagere glycemische waarde dan dadels en het citroenrasp (pectine) en kokosrasp geven extra vezels, waardoor de glycemische waarde van het gerecht daalt.
Ook de noten en pitten geven het gerecht vezels. De saffraan geeft naast een lekkere smaak ook de spijsvertering een boost.
Wil je het gebak wat zoeter, voeg dan een tl ahornsiroop aan het gierstmengsel toe of serveer het er los bij, dan kan ieder naar believen zijn gebakje wel of niet zoeter maken.
Citroen-gierst gebakjes
vegetarische variant
- 4 vijgen en 2 gedroogde abrikozen (incabessen zijn ook lekker)
- 30 gram amandelen
- 20 gr cashewnoten
- 30 gram pompoenpitten
- Rasp van een halve citroen
- 1 el citroensap
- Wat kokosrasp
- 150 gram gierst
- 300 ml kokosmelk
- Een paar draadjes saffraan
- Geraspte kokos
- Kokosvlokken
- Ahornsiroop
- 12 gepelde pistache nootjes ter garnering)
- Snijd de dadels of de vijgen, of een mengsel van deze, klein en doe ze samen met de andere ingrediënten voor de bodem in de blender.
- Blend ze tot een gladde kleverig massa, die je kan kneden. Voeg eventueel wat extra dadels of vijgen toe of ander gedroogd fruit als het "deeg" nog niet goed kneedbaar is.
- Bekleed de bakvorm met bakpapier. Verdeel het "deeg" over de bodem en druk het goed aan.
- Week de saffraan draadjes 10 minuten in een el lepel warm water.
- Was de gierst. Kook de gierst in de kokosmelk met de saffraan en het weekwater gaar zoals op de verpakking aangegeven. Begin met 300 ml kokosmelk toe te voegen en indien nodig kun je tijdens het kookproces nog wat extra kokosmelk toevoegen. De gierst moet alle vloeistof goed opgenomen hebben, dus goed drooggekookt zijn als hij gaar is.
- Mix met een staafmixer de helft van de gierst tot een gladde massa. Voeg hieraan toe de ander helft, wat geraspte kokos en het citroensap.
- Spatel het gierstmengsel bovenop de dadel/vijgen bodem in de bakvorm.
- Maak het aan de bovenkant mooi glad en strooi er de kokosvlokken overheen.
- Laat het geheel 1 uur afkoelen en opstijven in de koelkast.
- De volgende dag is de taart nog beter van smaak, doordat alle smaken goed op elkaar hebben kunnen inwerken.
Over gierst
Gierst valt onder de graansoorten, maar behoort botanisch gezien tot de grassen. Gierst is glutenvrij bevat voor een graan veel eiwitten al moet je voor een compleet aminozuurprofiel gierst aanvullen met andere eiwitbronnen.
Gekookte gierst korrels kun je zowel voor hartige als voor zoete gerechten gebruiken. Je kunt de korrels koken in water maar ook in een groentebouillon bij een hartig recept of in kokos/rijstmelk voor een zoet gerecht. Gierst is zowel warm als koud lekker. Gierst smaakt iets zoeter dan rijst en kan in recepten rijst vervangen. Gierst is ook heerlijk in een maaltijdsalade. Om de gele kleur van gierst wat te versterken kun je saffraan of kurkuma toevoegen aan het kookwater.
Gierst bevat vergeleken met andere graan- en pseudo graansoorten de meeste mineralen en sporenelementen en is met name rijk aan ijzer magnesium en silicium.
Magnesium is een belangrijk mineraal voor heel veel processen in ons lichaam waaronder en goede werking van de spieren en het zenuwstelsel.
Silicium is een sporenelement en is nodig voor onze nagels, haren, huid, bindweefsel, botten en bloedvaten. Dit sporenelement houdt deze onderdelen van ons lichaam stevig, sterk en veerkrachtig. Door silicium kunnen de mineralen die nodig zijn voor gezonde botstructuren in onze de beenderen worden opgenomen.
Gierst bevat verschillende B- vitamines zoals thiamine, riboflavine, biotine en foliumzuur ( B11) en het bevat veel vitamine E, een belangrijke anti-oxidant, die ontstekingen remt in ons lichaam.
De B vitamines gaan samen met magnesium vermoeidheid en vergeetachtigheid tegen.
Het béta-glucan, wat relatief veel aanwezig is in gierst, ondersteunt ons immuunsysteem.
Gierst vermindert de bloedvetten in het bloedplasma waarmee het risico op hart en vaatziekten wordt verkleind.
Om alle tannines te verwijderen, die de gierst nog kan bevatten, is het verstandig om gierst goed te wassen in een zeef onder koud stromend water. Laat, voor een betere vertering, de gierst een poos weken in koud water. Na het koken moet de gierst nog zwellen.
Gierst combineert goed met ahornsiroop, banaan, cashewnoten, bessen, citroen en zaden.
In het gebak hebben we kokossnippers als topping genomen. Maar ter variatie kun je ook een laagje amandel pasta of pindakaas boven op de gierst aanbrengen en hierover wat chiazaad of kokos rasp strooien.
Belangrijke voedingstoffen in gierst
Gerelateerde posts:









