vegan omega 3 mayonaise
Eenvoudig te maken en deze mayonaise levert je gezonde vetten!
Er is verschillende vegan mayonaise te koop. Maar heel vaak wordt er voor de mayonaise zonnebloemolie gebruikt. Zonnebloemolie is een olie die rijk is aan omega 6. Op zich een heel goede keus. Maar helaas krijgen we via onze voeding al veel omega 6 vetzuren binnen. Omega 6 en omega 3 vetzuren zijn gezonde vetten mits, we ze in een goede verhouding nuttigen.
De natuurvoedingsleer geeft aan, als beste verhouding voor onze gezondheid, evenveel omega 3 als omega 6 vetzuren te eten.
Wanneer je je eigen mayonaise maakt, kun je zelf kiezen welke olie je hiervoor gebruikt. En dat heeft voordelen. Want zo kun je op een heel gemakkelijke en smaakvolle manier snel wat omega 3 vetzuur aan je gerecht toevoegen.
Vegan omega 3 mayonaise
- sap van 1 schijfje citroen
- 1/4 tl mosterd
- zout en peper
- 2 dessertlepels lijnzaadolie
- 1 dessertlepel extra vierge olijfolie
- 4 dessertlepels amandelyoghurt
- 1 th geraspte kokos
- Knijp het sap uit het schijfje citroen boven een klein schaaltje.
- Roer mosterd, peper en zout erdoor.
- Voeg de lijnzaadolie en de extra vierge olijfolie toe en roer goed door totdat het mengsel lobbig wordt.
- Roer de amandelyoghurt en de geraspte kokos er door heen tot een mooie saus ontstaat.
Aardappelsalade met bieslook en vegan omega 3 mayonaise
(2 pers)
Ingrediënten:
- 4-6 gekookte/gestoomde afgekoelde aardappels
- 10 - 20 bieslook sprietjes.
- vegan omega 3 mayonaise
Bereidingswijze:
- Snijd de gekookte aardappels in kleine stukken en doe ze in een schaal.
- Was de bieslook en snipper ze fijn.
- Strooi ze over de aardappels en houd een klein beetje achter.
- Roer de vegan omega 3 mayonaise door de aardappels.
- Garneer met de achtergehouden bieslook.
Over vegan omega 3 mayonaise
De basis van deze mayonaise ligt in de soort olie en de amandelyoghurt. Voor de smaak van de mayonaise is het belangrijk dat alle smaken ( zoet, zuur, bitter, scherp en zout) zijn vertegenwoordigd. Lijnzaadolie heeft een karakteristieke licht bittere smaak en wordt verzacht door de toevoeging van de neutralere olijfolie. De amandelyoghurt zorgt voor het mayonaise achtige uiterlijk en smaakt wat bitter en zoet. Het versterkt de zoete smaak van het kokosrasp. De yoghurtculturen geven samen met het citroensap iets zuurs aan deze mayonaise en de scherpe smaak wordt vertegenwoordigd door de mosterd en de zwarte peper. Door een klein beetje zout toe te voegen is de mayonaise af.
Je kunt naar believen de mayonaise zoeter, scherper of zuurder maken door wat meer van de kokos (zoet), mosterd( scherp) of citroensap (zuur) toe te voegen.
Vind je de mayonaise wat te flauw voeg dan iets meer zout toe.
Deze mayonaise bevat veel omega 3 olie in verhouding tot omega 6. Omega 3 vetzuren oxideren snel aan de lucht. Om dit te voorkomen voegen we de extra vierge olijfolie toe. Deze bevat vitamine E, een vitamine die de oxidatie van de omega 3 en omega 6 vetzuren tegengaat. Hierdoor kan je deze mayonaise prima een paar dagen in de koelkast bewaren.
Over omega 3, 6 en 9 olie:
Extra vierge olijfolie bevat vooral omega 9 vetzuren en wat omega 6 vetzuren. Omega 9 vetzuren zijn veel stabieler dan omega 3 en 6 waardoor extra vierge olijfolie warm te gebruiken is. Omega 3 en omega 6 vetzuren zijn veel minder stabiel en kunnen we beter koud verwerken en niet verhitten om oxidatie te voorkomen. Je doet er ook goed aan om een omega 3 olie in de koelkast te bewaren en binnen 6 weken op te maken. Geoxideerde olie is voor ons lichaam niet gezond en leidt tot allerlei ontstekingen.
Belangrijke voedingstoffen in Vegan omega 3 mayonaise
Gerelateerde posts:









