Blog Post

vegan omega 3 mayonaise

Ronnie de Winter • jul. 25, 2021

Eenvoudig te maken en deze mayonaise levert je gezonde vetten!

Er is verschillende vegan mayonaise te koop. Maar heel vaak wordt er voor de mayonaise zonnebloemolie gebruikt. Zonnebloemolie is een olie die rijk is aan omega 6. Op zich een heel goede keus. Maar helaas krijgen we via onze voeding al veel omega 6 vetzuren binnen. Omega 6 en omega 3 vetzuren zijn gezonde vetten mits, we ze in een goede verhouding nuttigen.

De natuurvoedingsleer geeft aan, als beste verhouding voor onze gezondheid, evenveel omega 3 als omega 6 vetzuren te eten.

Wanneer je je eigen mayonaise maakt, kun je zelf kiezen welke olie je hiervoor gebruikt. En dat heeft voordelen. Want zo kun je op een heel gemakkelijke en smaakvolle manier snel wat omega 3 vetzuur aan je gerecht toevoegen.

Vegan omega 3 mayonaise

(2 pers)

Ingrediënten:
  • sap van 1 schijfje citroen
  • 1/4 tl mosterd
  • zout en peper
  • 2 dessertlepels lijnzaadolie
  • 1 dessertlepel extra vierge olijfolie
  • 4 dessertlepels amandelyoghurt
  • 1 th geraspte kokos
Bereidingswijze:
  • Knijp het sap uit het schijfje citroen boven een klein schaaltje.
  • Roer mosterd, peper en zout erdoor.
  • Voeg de lijnzaadolie en de extra vierge olijfolie toe en roer goed door totdat het mengsel lobbig wordt.
  • Roer de amandelyoghurt en de geraspte kokos er door heen tot een mooie saus ontstaat.

Aardappelsalade met bieslook en vegan omega 3 mayonaise

(2 pers)


Ingrediënten:

  • 4-6 gekookte/gestoomde afgekoelde aardappels
  • 10 - 20 bieslook sprietjes.
  • vegan omega 3 mayonaise

Bereidingswijze:


  • Snijd de gekookte aardappels in kleine stukken en doe ze in een schaal.
  • Was de bieslook en snipper ze fijn.
  • Strooi ze over de aardappels en houd een klein beetje achter.
  • Roer de vegan omega 3 mayonaise door de aardappels.
  • Garneer met de achtergehouden bieslook.



Over vegan omega 3 mayonaise


De basis van deze mayonaise ligt in de soort olie en de amandelyoghurt. Voor de smaak van de mayonaise is het belangrijk dat alle smaken ( zoet, zuur, bitter, scherp en zout) zijn vertegenwoordigd. Lijnzaadolie heeft een karakteristieke licht bittere smaak en wordt verzacht door de toevoeging van de neutralere olijfolie. De amandelyoghurt zorgt voor het mayonaise achtige uiterlijk en smaakt wat bitter en zoet. Het versterkt de zoete smaak van het kokosrasp.  De yoghurtculturen geven samen met het citroensap iets zuurs aan deze mayonaise en de scherpe smaak wordt vertegenwoordigd door de mosterd en de zwarte peper. Door een klein beetje zout toe te voegen is de mayonaise af.


Je kunt naar believen de mayonaise zoeter, scherper of zuurder maken door wat meer van de kokos (zoet), mosterd( scherp) of citroensap (zuur) toe te voegen.

Vind je de mayonaise wat te flauw voeg dan iets meer zout toe.


Deze mayonaise bevat veel omega 3 olie in verhouding tot omega 6.  Omega 3 vetzuren oxideren snel aan de lucht.  Om dit te voorkomen voegen we de extra vierge olijfolie toe. Deze bevat vitamine E, een vitamine die de oxidatie van de omega 3 en omega 6 vetzuren tegengaat.  Hierdoor kan je deze mayonaise prima een paar dagen in de koelkast bewaren.


Over omega 3, 6 en 9 olie:


Extra vierge olijfolie bevat vooral omega 9 vetzuren en wat omega 6 vetzuren. Omega 9 vetzuren zijn veel stabieler dan omega 3 en 6 waardoor extra vierge olijfolie warm te gebruiken is. Omega 3 en omega 6 vetzuren zijn veel minder stabiel en kunnen we beter koud verwerken en niet verhitten om oxidatie te voorkomen. Je doet er ook goed aan om een omega 3 olie in de koelkast te bewaren en binnen 6 weken op te maken. Geoxideerde olie is voor ons lichaam niet gezond en leidt tot allerlei ontstekingen.



Belangrijke voedingstoffen in Vegan omega 3 mayonaise

  • Vitamine E

    - belangrijke antioxidant

    - zorgt ervoor dat de onverzadigde oliën niet zo snel oxideren

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is belangrijk voor de cholesterol balans

    - zorgt voor een juist weefselherstel

    - zorgt voor een groter zuurstof transport naar de cellen.

    - is belangrijk voor de hormoonhuishouding.

    - helpt tegen hart - en vaatziekten

  • Omega 3 vetzuur alfalinoleenzuur

    - levert energie

    - wordt door lichaam omgezet in DHA en EPA die ontstekingsremmend werken

    - grondstof voor hormonen

    - essentieel voor de hersenen

    - voor een goede werking is een juiste balans van de hoeveelheid omega 3 en omega 6 noodzakelijk.


  • Omega 6 vetzuur

    - energieleverancier

    - grondstof voor de hormonen

    - verbetert de verbranding van verzadigd vet

    - is belangrijk voor het zenuwstelsel

    - is belangrijk voor de hersenen

    - houdt de celwanden sopel en doorlaatbaar.

    - moet in balans zijn met de hoeveelheid omega 3 vetzuur in ons lichaam voor een goede werking

  • Omega 9 vetzuur

    - energieleverancier

    - grondstof voor de hormonen

    - verbetert de verbranding van verzadigd vet

    - is belangrijk voor het zenuwstelsel

    - is belangrijk voor de hersenen

    - houdt de celwanden sopel en doorlaatbaar.

    - moet in balans zijn met de hoeveelheid omega 3 vetzuur in ons lichaam voor een goede werking

Gerelateerde posts:

door Ronnie de Winter 05 mei, 2024
Op de juiste manier bereid zijn aardappels goed voor ons. Door de vele vezels geven ze lang een verzadigd gevoel. Ze zijn licht verteerbaar en beschermen het spijsverteringsstelsel tegen ontstekingen en irritaties. Ze bevatten vitamine C en B6 en zijn rijk aan het mineraal kalium. De aminozuren en vetzuren in aardappels ondersteunen het zenuwstelsel. Echter als hoofdvoedsel geven ze een stijging van de bloedsuikerspiegel. De aardappel heeft een basische invloed op ons lichaam in tegenstelling tot granen die zuurvormend zijn.
door Ronnie de Winter 28 apr., 2024
Raapjes of mei raapjes zijn kleine eetbare knolletjes. De steeltjes en blaadjes hiervan zijn de zgn. raapsteeltjes. Ze zijn familie van de broccoli en de mosterd. Het is dus eigenlijk familie van de koolsoorten. Raapsteeltjes zijn nu volop te verkrijgen. Je kunt ze niet lang bewaren. Het beste is om ze op de dag van aankoop ook meteen te gebruiken in de maaltijd. Raapsteeltjes hebben een pittige smaak. Deze smaak kun je wat verzachten door een olie toe te voegen b.v. extra vierge olijfolie.
door Ronnie de Winter 21 apr., 2024
Het hele jaar door vinden we appels in de winkel. Er zijn veel verschillende soorten waarvan de Elstar de Jona gold, Golden Delicious en de Cox de bekendsten zijn. De appels worden op het eind van de zomer of in de herfst geoogst en opgeslagen in koelhuizen. In deze koelhuizen wordt bijna alle aanwezige zuurstof verwijderd, waardoor de appels lang houdbaar zijn. De beste appel is stevig met een gladde schil. Appels kun je op kamertemperatuur bewaren. Wil je ze langer bewaren dan kun je ze het beste in de koelkast of kelder bewaren. De meeste antioxidanten zitten in de schil van de appel. Hoe roder de appel hoe meer antioxidanten de schil bevat.
door Ronnie de Winter 14 apr., 2024
Lindethee of bloesemthee wordt gemaakt van de bloemen van de lindeboom. Het is een bloementhee met een milde, zoete smaak en ontspannende eigenschappen. Deze thee vermindert stress en angst, verlicht hoofdpijn en keelpijn en zorgt voor een goede nachtrust.
door Ronnie de Winter 07 apr., 2024
Rode kool kun je lang bewaren. Hij blijft wel drie weken goed in de groentela van de koelkast. Is de kool eenmaal aangesneden dan is hij veel korter houdbaar. Slechts een dag of drie. Gebruik je niet de hele kool in één keer, dan is het een idee om de bladeren eraf te pellen en deze te snijden. De rest van de kool blijft zo gesloten. Snijd van het onderste gedeelte een schijfje af en bewaar het restant van de kool dan in de groentela van de koelkast. Hij blijft dan zeker nog twee tot drie weken goed. Om rode kool te kunnen roerbakken snijd je de bladeren in heel dunne reepjes. De dikke nerven van de bladeren verwijder je. Deze hebben meer tijd nodig om te garen en zijn dus niet geschikt om te roerbakken. Het voordeel van roerbakken is dat de kool maar korte tijd verhit wordt waardoor vooral de fytonutriënten, de B en C vitaminen zo min mogelijk verloren gaan.
door Ronnie de Winter 31 mrt., 2024
Een feestelijke koolsoort, die vraagt om maar een klein beetje aankleding. Het is een koolsoort die het uitermate goed doet als ovenschotel. De roosjes zijn snel gaar. Je kunt ze even voorkoken maar ze zijn ook goed in de oven op de bakplaat te roosteren. Kan je niet zo goed tegen kool, probeer dan een schijfje citroen of wat citroensap mee te koken. Dat wordt ook deze kool nog beter verteerbaar.
door Ronnie de Winter 24 mrt., 2024
In deze visschotel zijn tomaten, paprika en aubergine verwerkt. Deze rode en paarse vruchtgroenten bevatten anthocyanen. Dit zijn fytonutriënten met een sterke antioxidantwerking. Rode en paarse groenten en vruchten zijn het rijkst aan deze stoffen. Deze stoffen beschermen vooral onze ogen en onze hersenen. Anthocyanen beschermen de ogen tegen vrije radicalenvorming door de zon. En ze leveren een bijdrage bij de aanmaak van glutathion waardoor ons lichaam beter kan ontgiften en ze zo onze hersenen kunnen beschermen. Anthocyanen zijn ontstekingsremmers en hebben een positieve invloed op het verlagen van het risico op insulineresistentie en diabetes. Eet je liever geen vis dan kun je deze vervangen door blokje haloumi of tofu.
door Ronnie de Winter 17 mrt., 2024
Komkommer is heerlijk verfrissend en smaakt goed bij kruidige gerechten. Doordat hij veel water bevat is hij uitermate geschikt in maaltijden bij warm weer. Komkommer kun je goed combineren met allerlei slasoorten maar ook met fruit. Een fruitsalade waaraan komkommer is toegevoegd is extra verfrissend. Het Indische gerecht roedjak is bijvoorbeeld een vruchten gerecht met komkommer en een zeer pittig sausje. Heerlijk verfrissend bij b.v. sperziebonen met rijst. Hoewel niet zo gebruikelijk is komkommer ook goed te combineren zuurkool. Door er wat blauwe bessen aan toe te voegen of gedroogde vijgen of rozijnen verzachte je de zure smaak van de zuurkool.
door Ronnie de Winter 10 mrt., 2024
Hoewel broccoli een populaire groente is en veel gezonde voedingstoffen bevat, laat ik het vaak liggen in de winkel. Ik houd niet zo van de broccolismaak die voor mij in veel recepten te veel overheerst. En dan is het vaak zoeken hoe ik deze groente voor mij dus lekker kan maken zodat ik hem niet aldoor in de winkel voorbij loop. Onderstaand recept is dan voor mij ook heel geslaagd. Het heeft nog wel de broccolismaak en al zijn gezonde stoffen maar overheerst niet en de chilivlokken en sesamzaadjes geven de broccoli iets extra's. Broccoli bevat net als andere koolsoorten sulforafaan. Deze stof helpt o.a. bij het afbreken en opbouwen van voedingstoffen en om cellen goed te laten functioneren. Waardoor kanker minder kans krijgt te ontstaan.
door Ronnie de Winter 03 mrt., 2024
Een verse puntpaprika is stevig en heeft een frisse kleur. Door hem na aankoop even op een koele plek te laten liggen wordt hij donkerder en smaakvoller (zoeter) en komen er meer voedingstoffen in de puntpaprika. De rode kleur en zoete smaak van de puntpaprika doen het goed in veel gerechten. Voor gebruik was je de puntpaprika en verwijder je de zaadlijsten. De zaadlijsten bevatten meer van de stof capsaïcine die irriterend is voor de slijmvliezen. Paprika's krijgen een heerlijke smaak door ze te roosteren onder de grill (op de laagste stand). Ze worden dan heerlijk zoet. Ook door ze te stoven of te smoren worden ze zoeter. Puntpaprika is net als aardappels, tomaten, goijbessen en aubergine lid van de nachtschade familie. Puntpaprika's hebben een dunnere schil dan de gewone paprika's waardoor ze gemakkelijker te verteren zijn. De dunnere schil zorgt ook voor de zoetere smaak.
Show More
Share by: