Gember

Ronnie de Winter • 18 juli 2021

zorgt voor een betere vertering van o.a. koolsoorten.

In ayurvedische gerechten wordt vaak gember gebruikt. Verse gember stimuleert onze verbranding van voedsel waardoor het ons energie geeft.  Het voedsel wordt zo beter verteert en komt ons meer ten goede. Ook zorgt gember ervoor dat er minder afvalstoffen in ons spijsverteringskanaal achter blijven. Goed dus om gember regelmatig in gerechten te verwerken.

Kool is voor veel mensen moeilijk en zwaar te verteren. Gember in combinatie met wat citroen en een korte stooftijd maakt kool veel lichter verteerbaar.

Gemengde kool met gember

(2 pers)

Ingrediënten:
  • 6 bladeren rode kool
  • 4 bladeren spitskool of witte kool
  • 2 schijfjes citroen
  • 1 sjalotje
  • stukje gember van 2 cm
  • 2 gedroogde vijgen
  • 1 el extra vierge olijfolie
  • 1/2 tl venkel zaad
  • 1/4 tl kruidnagelpoeder

Bereidingswijze:
  • Pel het sjalotje en snijd hem fijn.
  • Snijd de vijgen in stukjes en laat de stukjes 10 minuten weken in wat water.
  • schil de gember en snijd hem heel fijn.
  • Was de kool bladeren, verwijder de dikke nerf en snijd ze in hele dunne reepjes.
  • Verwarm de extra vierge olijfolie in een pan.
  • Fruit het sjalotje met de gember, het venkel zaad en het kruidnagelpoeder tot de ui glazig ziet.
  • Voeg de rode kool bladeren toe.
  • Knijp de twee schijfjes citroen hierboven uit en roer de kool goed om.
  • Voeg de geweekte vijgen met het weekwater toe en eventueel nog een heel klein beetje water en laat de kool 5 minuten stoven met de deksel op de pan.
  • Voeg dan de spitskool reepjes toe en roer alles nog even goed door.
  • Laat deze een paar minuutjes meestoven.

Lekker met mungdahl en rijst.

Over gember


Gember kun je in heel veel groentegerechten gebruiken. Ook kun je er thee van trekken of het in desserts verwerken. Gember is familie van kurkuma, laos en kardamon. Het zijn alledrie wortelstokken, echter van verschillende plantensoorten. Gember is de wortelstok van Zingiber officinale en ligt als zodanig in de winkel te koop . Maar gember is ook als poeder te verkrijgen en heeft dan vaak de Indische naam, djahé.

Gember vind je wereldwijd als zoete en pittige smaakmaker in gerechten. In de ayurveda wordt hij gebruikt vanwege zijn verwarmende eigenschappen en zijn gunstige effect op het verbranden van afvalstoffen en de doorbloeding in ons lichaam. Hierdoor heeft gember een gunstig effect op reumatische klachten en gaat het winderigheid en buikkramp tegen.


Gember is een goed middel tegen de misselijkheid ten gevolge van wagenziekte of zwangerschap. Het helpt de maag het voedsel beter te verteren, doordat het aanzet tot het produceren van meer maagzuur. Daarnaast beschermt gember het maag/darmslijmvlies.

Door de antivirale en antibacteriële eigenschappen werkt het als een natuurlijk antibioticum tegen de salmonella bacterie en de stafylokokken en samen met zijn krachtige antioxidanten gaat het ontstekingen tegen van het spijsverteringskanaal.



Ook is gember goed voor de luchtwegen. Hier gaat gember infecties tegen, ook door de grote hoeveelheid antioxidanten, zorgt voor een gezond longslijmvlies en voert het overtollig slijm af. 


Gember is goed voor de lever en de gal. Gember zorgt voor meer galafscheiding en beschermt de lever tegen toxische stoffen. Eet je echter te veel aan gember dan kan de lever geïrriteerd raken.

Gember verlaagt het cholesterolgehalte in het bloed, verwijdt de bloedvaten, heeft een gunstige invloed op de hartspier en verdunt het bloed.


Gember zorgt voor behoud van kraakbeen en gaat hiermee artrose tegen.

Gember geeft ons energie. Doordat gember de klontering van bloedplaatjes remt, ontstaat er een betere zuurstofopname en is er meer energie beschikbaar voor het lichaam.


Gember zorgt ervoor dat ons lichaam meer endorfine aanmaakt. Deze stof is een neurotransmitter die pijn onderdrukt en een geluksgevoel geeft.


Verder is gember is zetmeel rijk en verse gember bevat een eiwitsplitsend enzym.

Belangrijke voedingstoffen in gember

  • Vitamine B6

    - is belangrijk voor een goede werking van het zenuwstelsel

    - geeft energie

    - helpt de lever bij de ontgifting

    - is nodig voor de vertering van eiwitten en koolhydraten

  • fytonutriënten

    - ontstekingsremmend

    - kankerremmend

    - gaan ziektes en veroudering tegen

    - maken vrije radicalen onschadelijk

    - cholesterol verlagend



  • Kalium

    - reguleert de bloeddruk

    - goed voor een normaal hartritme

    - reguleert de vochthuishouding samen met Natrium

    - heeft een rol bij spiersamentrekkingen

    - kan een hoog bloedsuikerniveau verlagen

    - regeleert de zuur- base balans

    - helpt bij de energieproductie


  • Koper

    - nodig voor het zenuwstelsel en de hersenen

    - is belangrijk voor de productie van celenergie

    - nodig voor pigment aanmaak

    - bevordert de ijzeropname

    - heel belangrijk voor de opbouw van botten en weefsels

  • Magnesium

    - betrokken bij heel veel processen in ons lichaam

    - gaat vermoeidheid tegen

    - vermindert spierkrampen

    - magnesium en calcium werken met elkaar samen en moeten in balans zijn

    - speelt een rol in verlaging van de bloeddruk

    - het zorgt voor een betere opname van andere vitaminen en mineralen

    - voorkomt galstenen


  • Vezels

    - zijn belangrijk voor onze darmflora

    - worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.

    - door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen

    - verhogen de spijsverteringssnelheid

    - vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans

    - helpen ontgiften

    - vergroten onze weerstand

    - verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen

    - verlagen het cholesterolniveau.

    - werken als probiotica

  • Bioflavonoïden

    - antiviraal

    - antioxidant

    - beiden bescherming tegenlicht en straling

    - leverbeschermend

    - anti kanker

    - antischimmel

    - antibacterieel

    - ontstekingswerend

    - antiallergisch

    - recyclen vitamine C

    - zorgen voor de kleurrijke delen van de plant



Gerelateerde posts:

Een aquarel van rozenknoppen
door Ronnie de Winter 7 september 2025
Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
tuinboontjes salade
door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
Haventje - ontmoeting
door Ronnie de Winter 24 augustus 2025
Een echte ontmoeting is meer dan een gesprek. Het is zien, luisteren, aanwezig zijn. Niet vluchtig, maar echt. Wanneer heb jij voor het laatst iemand écht ontmoet? Lees hier mijn nieuwste blog over de kracht van echte ontmoetingen
bloemkoolsalade
door Ronnie de Winter 17 augustus 2025
Een salade die vult, knapperig is én bomvol goede voedingsstoffen zit. Deze heerlijke bloemkoolsalade met aardappelen is een perfect bijgerecht bij de barbecue, een lichte lunch op een zomerse dag of gewoon als gezonde maaltijdsalade.
rode bietjes
door Ronnie de Winter 10 augustus 2025
Een recept van geroosterde rode bietjes met geitenkaas en rucola en achtergrondinformatie over de gezondheidsvoordelen van rode bietjes. Uitleg over het roosteren (karamaliseren) van bietjes; hoe je dat op een goede en gezonde manier kan doen!
Een aquarel van een terras in stilte
door Ronnie de Winter 3 augustus 2025
De stilte tussen de momenten – Het verhaal achter "Terras in de stilte" Een werk waarin het moment tussen dag en nacht tastbaar wordt. Geen drukte, geen rumoer – alleen een zacht licht, een verlaten plein, en de stilte die ruimte laat voor jouw verhaal. Nu te zien in de online galerie
Groene aspergesoep met geitenkaas
door Ronnie de Winter 27 juli 2025
Proef de lente in een kom! Deze groene aspergesoep met zachte geitenkaas is romig, vol smaak en zó makkelijk te maken. Perfect voor een lichte lunch of als voorgerecht bij een zomers diner. Bekijk het recept op de blog!
wilgen aquarel
door Ronnie de Winter 20 juli 2025
Verbinding ontstaat in de kleinste momenten. Een blik, een stilte, een eerlijk woord. Je hoeft het niet te forceren – alleen aanwezig zijn is soms al genoeg. In mijn nieuwste blog schrijf ik over wat verbinding écht betekent.
Geroosterde aardappel, broccoli en knoflooksaus
door Ronnie de Winter 13 juli 2025
Een makkelijke vegetarische maaltijd die gezond is én comfortfood-waardig aanvoelt. Ideaal voor doordeweeks, en ook perfect als bijgerecht bij een feestelijke tafel. Achtergrond informatie over broccoli.
Een aquarel van een molen
door Ronnie de Winter 6 juli 2025
Stilstaan onder iets groots – het verhaal achter de aquarel: Onder de wieken
Show More