Gember
zorgt voor een betere vertering van o.a. koolsoorten.
In ayurvedische gerechten wordt vaak gember gebruikt. Verse gember stimuleert onze verbranding van voedsel waardoor het ons energie geeft. Het voedsel wordt zo beter verteert en komt ons meer ten goede. Ook zorgt gember ervoor dat er minder afvalstoffen in ons spijsverteringskanaal achter blijven. Goed dus om gember regelmatig in gerechten te verwerken.
Kool is voor veel mensen moeilijk en zwaar te verteren. Gember in combinatie met wat citroen en een korte stooftijd maakt kool veel lichter verteerbaar.
Gemengde kool met gember
- 6 bladeren rode kool
- 4 bladeren spitskool of witte kool
- 2 schijfjes citroen
- 1 sjalotje
- stukje gember van 2 cm
- 2 gedroogde vijgen
- 1 el extra vierge olijfolie
- 1/2 tl venkel zaad
- 1/4 tl kruidnagelpoeder
- Pel het sjalotje en snijd hem fijn.
- Snijd de vijgen in stukjes en laat de stukjes 10 minuten weken in wat water.
- schil de gember en snijd hem heel fijn.
- Was de kool bladeren, verwijder de dikke nerf en snijd ze in hele dunne reepjes.
- Verwarm de extra vierge olijfolie in een pan.
- Fruit het sjalotje met de gember, het venkel zaad en het kruidnagelpoeder tot de ui glazig ziet.
- Voeg de rode kool bladeren toe.
- Knijp de twee schijfjes citroen hierboven uit en roer de kool goed om.
- Voeg de geweekte vijgen met het weekwater toe en eventueel nog een heel klein beetje water en laat de kool 5 minuten stoven met de deksel op de pan.
- Voeg dan de spitskool reepjes toe en roer alles nog even goed door.
- Laat deze een paar minuutjes meestoven.
Over gember
Gember kun je in heel veel groentegerechten gebruiken. Ook kun je er thee van trekken of het in desserts verwerken. Gember is familie van kurkuma, laos en kardamon. Het zijn alledrie wortelstokken, echter van verschillende plantensoorten. Gember is de wortelstok van Zingiber officinale en ligt als zodanig in de winkel te koop . Maar gember is ook als poeder te verkrijgen en heeft dan vaak de Indische naam, djahé.
Gember vind je wereldwijd als zoete en pittige smaakmaker in gerechten. In de ayurveda wordt hij gebruikt vanwege zijn verwarmende eigenschappen en zijn gunstige effect op het verbranden van afvalstoffen en de doorbloeding in ons lichaam. Hierdoor heeft gember een gunstig effect op reumatische klachten en gaat het winderigheid en buikkramp tegen.
Gember is een goed middel tegen de misselijkheid ten gevolge van wagenziekte of zwangerschap. Het helpt de maag het voedsel beter te verteren, doordat het aanzet tot het produceren van meer maagzuur. Daarnaast beschermt gember het maag/darmslijmvlies.
Door de antivirale en antibacteriële eigenschappen werkt het als een natuurlijk antibioticum tegen de salmonella bacterie en de stafylokokken en samen met zijn krachtige antioxidanten gaat het ontstekingen tegen van het spijsverteringskanaal.
Ook is gember goed voor de luchtwegen. Hier gaat gember infecties tegen, ook door de grote hoeveelheid antioxidanten, zorgt voor een gezond longslijmvlies en voert het overtollig slijm af.
Gember is goed voor de lever en de gal. Gember zorgt voor meer galafscheiding en beschermt de lever tegen toxische stoffen. Eet je echter te veel aan gember dan kan de lever geïrriteerd raken.
Gember verlaagt het cholesterolgehalte in het bloed, verwijdt de bloedvaten, heeft een gunstige invloed op de hartspier en verdunt het bloed.
Gember zorgt voor behoud van kraakbeen en gaat hiermee artrose tegen.
Gember geeft ons energie. Doordat gember de klontering van bloedplaatjes remt, ontstaat er een betere zuurstofopname en is er meer energie beschikbaar voor het lichaam.
Gember zorgt ervoor dat ons lichaam meer endorfine aanmaakt. Deze stof is een neurotransmitter die pijn onderdrukt en een geluksgevoel geeft.
Verder is gember is zetmeel rijk en verse gember bevat een eiwitsplitsend enzym.
Belangrijke voedingstoffen in gember
Gerelateerde posts:









