Koolsla

Ronnie de Winter • 25 juni 2023

met appelciderazijn

Als het warm weer is, hebben we minder zware voeding nodig. We verbruiken immers minder energie, omdat we ons lichaam niet hoeven te verwarmen. Een salade is een goede manier om ons dan te voeden. Het vormt een lichte maaltijd en je kunt voldoende groenten toevoegen om zo voldoende voedingstoffen binnen te krijgen.

Een salade maak je zwaarder door er b.v. koude aardappelen aan toe te voegen, wat noten of zaden of wat meer olie.

Koolsla

(2 pers)

Ingrediënten:
  • 1/2 spitskool
  • 3 grote wortels
  • 3 el yoghurt
  • 2 tl mosterd
  • 1 el appelciderazijn
  • 1 el extra vierge olijfolie
  • 2-3 gedroogde abrikozen

Bereidingswijze:
  • Was de spitskool en snijd ze in dunne reepjes.
  • Was de wortels en schrap ze eventueel. Rasp ze in dunne reepjes.
  • Snijd de abrikozen in hele kleine stukjes.
  • Doe de yoghurt in een schaal.
  • Doe er de mosterd, de appelciderzaijn en de extra vierge olijfolie bij en roer het tot een dressing.
  • Voeg de stukjes abrikoos toe en roer goed door.
  • Voeg dan de wortels en de kool toe en roer alles goed door elkaar.

Over dressings en smaken


Een salade maken we aan met een dressing. Dat is nodig om de rauwe groenten beter te kunnen verteren. De basis van een dressing is een olie (vet), wat zuur en zout. Het vet zorgt voor een betere vertering, het zuur helpt de groente vezels af te breken en het zout en het vet helpen om de zwavel uit de groenten beter op te nemen. Voeg je nog een klein beetje zoet toe in de vorm van een zoetere groente of een heel klein beetje fruit en een bittere groente zoals bv. andijvie of witlof dan heb je al vier van de vijf smaken tezamen.


Er zijn vijf basissmaken te weten: zuur, zout, zoet, bitter en unami. We noemen deze smaken de vijfbasis smaken omdat iedereen ter wewrkeld deze smaken kan proeven. De andere smaken scherp en wrang vormen een aanvulling op de basissmaken. Unami smaakt hartig, zoutig en een beetje pittig. Glutaminzuur is verantwoordelijk voor deze smaak. Glutaminezuur is een aminozuur dat een onderdeel vormt van bepaalde eiwitten. Een aantal eiwitrijke produkten, zoals oude kaas, sardientjes, krab, kip en  ansjovis bevatten dan ook deze smaak.  Maar er zijn ook groenten die deze smaak bevatten. Zoals rijpe tomaten, tomatenpuree, kombu, paddestoelen, knoflook, olijven, doperwtjes en gebakken ui. Ook sojasauzen bevatten unami.


De voedingsindustrie voegt vaak aan produkten  die unami smaak toe in de vorm van glutamaat. Fele kanta en klare dressing bevatten deze stof. Deze chemische bereide stof Mononatriumglutamaat (E621) of ook wel Ve-tsin is één van die vormen. Het is een smaakmaker die verschillende klachten kan geven. Hartkloppingen, hoofdpijn, maar ook je gestressd voelen en niet tot rust kunnen komen, niet kunnen slapen of heel onrustig slapen, kunnen in relatie staan tot deze stof. Ook allergische reacties zoals netelroos kunnen hiermee verband houden.


Vind je deze smaak lekker voeg dan liever een paar olijven toe aan je salade of gerecht, of rijpe tomaten. Je hebt dan wel deze smaak zonder de nare bijwerking van de chemische smaakversterker.


Voor het zuur kun je citroensap gebruiken. Het geeft een salade een frisse smaak. De schil van de citroen kun je geraspt toe voegen en geeft een bittertje aan de smaak. 

In plaats van citoensap kun je ook appelciderazijn gebruiken. Het voordeel van appelciderzazijn zit in het azijnzuur. Dit zuur zorgt er namelijk voor dat de koolhydraten minder snel verteerd worden. Hierdoor blijft de bloedsuikerspiegel beter in balans. Wanneer je bijvoorbeeld warm gekookte aardappelen eet, doe je er goed aan om als voorgerecht een salade aangemaakt met appelciderzijn te eten. De koolhydraten van de aardappels zullen dan langzamer omgezet worden waardoor je geen of een minder grote piek krijgt in de bloedsuikerspiegel.


Het is erg leuk om steeds te variëren in dressings. Door een andere olie te gebruiken, mosterd toe te voegen, verse kruiden, knoflook, maar ook yoghurt of kwark kune je net een andere kwinkslag aan je dressing geven. Ook kun je variëren in de zoete toevoeging van de dressing.

Gedroogde vruchten, kokossnippers, fijne gehakte cashewnoten, tahin geven allemaal een wat zoeter smaak.



Gerelateerde posts:

Groene aspergesoep met geitenkaas
door Ronnie de Winter 27 juli 2025
Proef de lente in een kom! Deze groene aspergesoep met zachte geitenkaas is romig, vol smaak en zó makkelijk te maken. Perfect voor een lichte lunch of als voorgerecht bij een zomers diner. Bekijk het recept op de blog!
wilgen aquarel
door Ronnie de Winter 20 juli 2025
Verbinding ontstaat in de kleinste momenten. Een blik, een stilte, een eerlijk woord. Je hoeft het niet te forceren – alleen aanwezig zijn is soms al genoeg. In mijn nieuwste blog schrijf ik over wat verbinding écht betekent.
Geroosterde aardappel, broccoli en knoflooksaus
door Ronnie de Winter 13 juli 2025
Een makkelijke vegetarische maaltijd die gezond is én comfortfood-waardig aanvoelt. Ideaal voor doordeweeks, en ook perfect als bijgerecht bij een feestelijke tafel. Achtergrond informatie over broccoli.
Een aquarel van een molen
door Ronnie de Winter 6 juli 2025
Stilstaan onder iets groots – het verhaal achter de aquarel: Onder de wieken
Paksoi stamppot
door Ronnie de Winter 29 juni 2025
Recept van paksoi stamppot en achtergrond informatie over paksoi.
Groentepasta met paddenstoelen
door Ronnie de Winter 22 juni 2025
Recept van groentepasta met paddenstoelen en achtergrond informatie over de bereiding en over de voedingingswaarden van paddenstoelen.
mus in aquarel
door Ronnie de Winter 15 juni 2025
Weten zonder bewijs, maar met volle overtuiging
snijbonen
door Ronnie de Winter 8 juni 2025
Snijbonen zijn zo’n heerlijke, bescheiden groente die je eindeloos kunt combineren. Ze zijn zacht van smaak, licht verteerbaar en passen perfect in zowel Hollandse als Oosterse gerechten. Zelf combineer ik ze graag met zilvervliesrijst – puur, voedzaam en vullend zonder zwaar te zijn. In dit blog artikel het recept van snijbonen met kikkererwten en rijst en achtergrond informatie over het weken van snijbonen.
Een aquarel van een rood roze tulp en dillekruid
door Ronnie de Winter 1 juni 2025
Achter de fluistering – het verhaal achter mijn aquarel
Penseel en Pollepel
door Ronnie de Winter 25 mei 2025
Lieve lezers, Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud. Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor. Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.
Show More