Blog Post

Eetbare bloemetjes

Ronnie de Winter • jul. 02, 2023

waarmee je iets extra's toevoegt aan een salade!

Eetbare bloemetjes zijn handig om een salade wat op te fleuren en wat extra's toe te voegen aan gezonde fytonutriënten. Ook al gebruik je maar een klein beetje. Hoe meer variatie je in een salade weet te brengen hoe meer voordelen dat heeft voor je gezondheid.

Pluk de bloemetjes wanneer ze op hun mooist zijn en was ze voorzichtig. Bewaar in een plastic zakje in de koelkast met een paar druppels water erin.  Eet ze het liefst dezelfde dag nog.

Je kunt de bloemetjes ook drogen. Leg ze dan tussen twee lagen bakpapier en droog ze op de vensterbank. Doordat ze onder het papier liggen, kan de zon de blaadjes niet verbranden terwijl het papier wel licht doorlaat. ze blijven zo mooi van kleur en  drogen snel.  Alleen dikkere bloemetjes zoals de hartjes van kamille hebben wel een poosje nodig om helemaal droog te worden. Om ze goed te kunnen bewaren is het belangrijk dat ze goed droog zijn, anders gaan ze schimmelen.


Salade met bloemetjes

(2 pers)

Ingrediënten:
  • bladsla
  • rozenblaadjes
  • bieslookbloemetjes
  • saliebloemetjes
  • Oost Indische kers
  • appel
  • citroensap
  • extra vierge olijfolie
  • zwarte peper
  • zout

Bereidingswijze:
  • Was de sla en droog hem in een slacentrifuge.
  • Was de bloemetjes voorzichtig en schud ze droog.
  • Was de appel, verwijder het klokhuis, snijd hem in kleine stukjes en besprenkel ze met citroensap.
  • Maak een dressing van het overige citroensap, de extra vierge olijfolie, zwarte peper en zout.
  •  Doe alle ingrediënten in een schaal en schenk er de dressing over. 


Over eetbare bloemetjes


Behalve de blaadjes van de kruiden uit de tuin zijn vaak ook de bloemetjes eetbaar en geven een heerlijke smaak aan gerechten. Bloemetjes bevatten vaak veel gezonde stoffen met name antioxidanten, zoals fenolen, terpenen en vetzuren zoals omega 3. Daarnaast bevatten ze ook mineralen, vitaminen en eiwitten.

Veel bloemetjes hebben een ontstekingsremmende werking, beschermen onze weefsel door hun oxidanten en bevatten antimicrobiële fytonutriënten.

De bloemetjes van salie, bieslook, dille, tijm, rozemarijnmajoraan, oregano, basilicum munt zijn eetbaar. Ze hebben een afgeleide smaak van het kruid. Zo smaakt de bloem van bieslook naar ui maar het is veel zachter van smaak. De bloemetjes van oregano zijn wat zoeter dan de blaadjes en de bloemetjes van munt hebben een heel verfrissende smaak. Intenser dan het blad.

Van de bloemetjes kun je heel goed thee zetten. Ook kun je de bloemetjes drogen zodat je in de winter nog van de kruiden kunt genieten.

Kamille is een kruid waar we met name de bloemetjes van gebruiken. Meestal voor thee. Maar je kan ze ook vers eten door ze toe te voegen aan een salade. Ze zijn lichtzoet van smaak met een aardse toon erin. De blaadjes zijn het lekkerst voordat de plant in bloei staan. Die smaken zoet. Kamille vermindert angst en bevordert de slaap.

De bloemetjes van salie hebben een mooie paarse kleur en hebben net als het blad een ontspannende werking.

Alle rozen, ook klaprozen zijn eetbaar. Kies een roos die lekker ruikt, dan zal hij naar alle waarschijnlijkheid ook heerlijk smaken. Gebruik alleen de bloemblaadjes. Rozenblaadjes hebben een lichtzoete smaak en geuren heerlijk! Ook rozenblaadjes verminderen angst en geven ontspanning. Ze zijn lekker in rabarber of in een dessert, maar je kan ze ook in een salade verwerken.

Andere eetbare bloemetjes  zijn de bloemetjes van Oost Indische kers, viooltjes, goudsbloem, lavendel, paardenbloem

Lavendel is lekker met citrusvruchten of bessen maar je kunt het ook goed combineren met kruiden als rozemarijn en tijm. Let wel op dat je niet teveel lavendel gebruikt want het kan gauw overheersend zijn.





Gerelateerde posts:

door Ronnie de Winter 05 mei, 2024
Op de juiste manier bereid zijn aardappels goed voor ons. Door de vele vezels geven ze lang een verzadigd gevoel. Ze zijn licht verteerbaar en beschermen het spijsverteringsstelsel tegen ontstekingen en irritaties. Ze bevatten vitamine C en B6 en zijn rijk aan het mineraal kalium. De aminozuren en vetzuren in aardappels ondersteunen het zenuwstelsel. Echter als hoofdvoedsel geven ze een stijging van de bloedsuikerspiegel. De aardappel heeft een basische invloed op ons lichaam in tegenstelling tot granen die zuurvormend zijn.
door Ronnie de Winter 28 apr., 2024
Raapjes of mei raapjes zijn kleine eetbare knolletjes. De steeltjes en blaadjes hiervan zijn de zgn. raapsteeltjes. Ze zijn familie van de broccoli en de mosterd. Het is dus eigenlijk familie van de koolsoorten. Raapsteeltjes zijn nu volop te verkrijgen. Je kunt ze niet lang bewaren. Het beste is om ze op de dag van aankoop ook meteen te gebruiken in de maaltijd. Raapsteeltjes hebben een pittige smaak. Deze smaak kun je wat verzachten door een olie toe te voegen b.v. extra vierge olijfolie.
door Ronnie de Winter 21 apr., 2024
Het hele jaar door vinden we appels in de winkel. Er zijn veel verschillende soorten waarvan de Elstar de Jona gold, Golden Delicious en de Cox de bekendsten zijn. De appels worden op het eind van de zomer of in de herfst geoogst en opgeslagen in koelhuizen. In deze koelhuizen wordt bijna alle aanwezige zuurstof verwijderd, waardoor de appels lang houdbaar zijn. De beste appel is stevig met een gladde schil. Appels kun je op kamertemperatuur bewaren. Wil je ze langer bewaren dan kun je ze het beste in de koelkast of kelder bewaren. De meeste antioxidanten zitten in de schil van de appel. Hoe roder de appel hoe meer antioxidanten de schil bevat.
door Ronnie de Winter 14 apr., 2024
Lindethee of bloesemthee wordt gemaakt van de bloemen van de lindeboom. Het is een bloementhee met een milde, zoete smaak en ontspannende eigenschappen. Deze thee vermindert stress en angst, verlicht hoofdpijn en keelpijn en zorgt voor een goede nachtrust.
door Ronnie de Winter 07 apr., 2024
Rode kool kun je lang bewaren. Hij blijft wel drie weken goed in de groentela van de koelkast. Is de kool eenmaal aangesneden dan is hij veel korter houdbaar. Slechts een dag of drie. Gebruik je niet de hele kool in één keer, dan is het een idee om de bladeren eraf te pellen en deze te snijden. De rest van de kool blijft zo gesloten. Snijd van het onderste gedeelte een schijfje af en bewaar het restant van de kool dan in de groentela van de koelkast. Hij blijft dan zeker nog twee tot drie weken goed. Om rode kool te kunnen roerbakken snijd je de bladeren in heel dunne reepjes. De dikke nerven van de bladeren verwijder je. Deze hebben meer tijd nodig om te garen en zijn dus niet geschikt om te roerbakken. Het voordeel van roerbakken is dat de kool maar korte tijd verhit wordt waardoor vooral de fytonutriënten, de B en C vitaminen zo min mogelijk verloren gaan.
door Ronnie de Winter 31 mrt., 2024
Een feestelijke koolsoort, die vraagt om maar een klein beetje aankleding. Het is een koolsoort die het uitermate goed doet als ovenschotel. De roosjes zijn snel gaar. Je kunt ze even voorkoken maar ze zijn ook goed in de oven op de bakplaat te roosteren. Kan je niet zo goed tegen kool, probeer dan een schijfje citroen of wat citroensap mee te koken. Dat wordt ook deze kool nog beter verteerbaar.
door Ronnie de Winter 24 mrt., 2024
In deze visschotel zijn tomaten, paprika en aubergine verwerkt. Deze rode en paarse vruchtgroenten bevatten anthocyanen. Dit zijn fytonutriënten met een sterke antioxidantwerking. Rode en paarse groenten en vruchten zijn het rijkst aan deze stoffen. Deze stoffen beschermen vooral onze ogen en onze hersenen. Anthocyanen beschermen de ogen tegen vrije radicalenvorming door de zon. En ze leveren een bijdrage bij de aanmaak van glutathion waardoor ons lichaam beter kan ontgiften en ze zo onze hersenen kunnen beschermen. Anthocyanen zijn ontstekingsremmers en hebben een positieve invloed op het verlagen van het risico op insulineresistentie en diabetes. Eet je liever geen vis dan kun je deze vervangen door blokje haloumi of tofu.
door Ronnie de Winter 17 mrt., 2024
Komkommer is heerlijk verfrissend en smaakt goed bij kruidige gerechten. Doordat hij veel water bevat is hij uitermate geschikt in maaltijden bij warm weer. Komkommer kun je goed combineren met allerlei slasoorten maar ook met fruit. Een fruitsalade waaraan komkommer is toegevoegd is extra verfrissend. Het Indische gerecht roedjak is bijvoorbeeld een vruchten gerecht met komkommer en een zeer pittig sausje. Heerlijk verfrissend bij b.v. sperziebonen met rijst. Hoewel niet zo gebruikelijk is komkommer ook goed te combineren zuurkool. Door er wat blauwe bessen aan toe te voegen of gedroogde vijgen of rozijnen verzachte je de zure smaak van de zuurkool.
door Ronnie de Winter 10 mrt., 2024
Hoewel broccoli een populaire groente is en veel gezonde voedingstoffen bevat, laat ik het vaak liggen in de winkel. Ik houd niet zo van de broccolismaak die voor mij in veel recepten te veel overheerst. En dan is het vaak zoeken hoe ik deze groente voor mij dus lekker kan maken zodat ik hem niet aldoor in de winkel voorbij loop. Onderstaand recept is dan voor mij ook heel geslaagd. Het heeft nog wel de broccolismaak en al zijn gezonde stoffen maar overheerst niet en de chilivlokken en sesamzaadjes geven de broccoli iets extra's. Broccoli bevat net als andere koolsoorten sulforafaan. Deze stof helpt o.a. bij het afbreken en opbouwen van voedingstoffen en om cellen goed te laten functioneren. Waardoor kanker minder kans krijgt te ontstaan.
door Ronnie de Winter 03 mrt., 2024
Een verse puntpaprika is stevig en heeft een frisse kleur. Door hem na aankoop even op een koele plek te laten liggen wordt hij donkerder en smaakvoller (zoeter) en komen er meer voedingstoffen in de puntpaprika. De rode kleur en zoete smaak van de puntpaprika doen het goed in veel gerechten. Voor gebruik was je de puntpaprika en verwijder je de zaadlijsten. De zaadlijsten bevatten meer van de stof capsaïcine die irriterend is voor de slijmvliezen. Paprika's krijgen een heerlijke smaak door ze te roosteren onder de grill (op de laagste stand). Ze worden dan heerlijk zoet. Ook door ze te stoven of te smoren worden ze zoeter. Puntpaprika is net als aardappels, tomaten, goijbessen en aubergine lid van de nachtschade familie. Puntpaprika's hebben een dunnere schil dan de gewone paprika's waardoor ze gemakkelijker te verteren zijn. De dunnere schil zorgt ook voor de zoetere smaak.
Show More
Share by: