Blog Post

Rijst

Ronnie de Winter • jul. 09, 2023

...past bij elke groente!

Rijst is een neutraal voedingsmiddel. Net zoals aardappels kun je het met elke groente combineren. Ook vlees en vis gaan goed samen met rijst. Rijst valt onder de granen maar het bevat geen gluten, in tegenstelling tot vele andere granen.  Rijst bevat veel koolhydraten (ruim 70%) en kan daardoor bloedsuikerspiegel schommelingen veroorzaken. Ondanks dat rijst het zetmeel bevat van het type amylum, dat minder snel in de bloedstroom wordt opgenomen dan het zetmeel uit tarwe. Witte geraffineerde rijst zal dit eerder doen dan bruine of zilvervlies rijst. Door de vezels die deze bruine of zilvervlies rijst nog bevat, zullen de koolhydraten langzamer omgezet worden in glucose waardoor deze ook geleidelijker aan het bloed afgegeven worden. Voeg je meer vezels toe in de vorm van verschillende groenten vertraag je de opname van glucose nog meer.

Eet je vooraf een groene salade met een dressing van appelciderazijn en olie en eet je maar een klein beetje rijst daarna met veel groente, dan heb je nauwelijks last van bloedsuikerspiegelschommelingen.

Er zijn verschillende soorten rijst. Hoe minder de rijst bewerkt is hoe meer voedingstoffen hij bevat.

Op de verpakking kun je lezen hoeveel koolhydraten de rijst bevat en hoeveel daarvan suikers zijn. Hoe lager het aantal suikers hoe beter voor je bloedsuikerspiegel en je gewicht.

Wanneer je zilvervliesrijst of bruine rijst gebruikt, kun je kooktijd verkorten door de rijst 4 uur te weken in water. Spoel de rijst daarna af en zet hem met schoon water op. De kooktijd is dan gehalveerd. Staat er op de verpakking dat de rijst een half uur gekookt moet worden dan kun je nu volstaan met 15 minuten. Door het weken in wat lauw water breekt ook het fytinezuur voor een groot deel af. Hoewel rijst in verhouding tot andere granen weinig fytinezuur bevat, kost het afbreken van fytinezuur het lichaam veel mineralen. Deze mineralen kan het dan niet meer gebruiken om de depots aan te vullen. Zitten er al weinig mineralen in je voeding dan haalt het lichaam om fytinezuur af te breken mineralen uit je mineralendepots zoals uit de tanden, botten, nagels etc.


Rijst is een goede vervanger van brood. In de oosterse landen waar de westerse invloed nog niet teveel is doorgedrongen, eten ze vaak drie keer warm. 's Morgens een soep met veel groenten en een beetje rijst of noedels, tussen de middag ook groenten met een klein beetje rijst en een beetje vis of vlees  en 's avonds wederom een weinig rijst met groenten en vis, vlees of ei.


Door drie keer per dag een voor je lichaam goede maaltijd te nuttigen, heb je veel meer energie. Je blijft beter op gewicht en je humeur en welzijn verbetert zienderogen. Je kunt in minder tijd veel meer werk verrichten. Ook hoef je tussendoor niet steeds wat te eten. Je ervaart minder of geen dips meer en je kunt veel langer in een rustigere tempo je werk verrichten. Allerlei soorten eet verslavingen verdwijnen vanzelf. Misschien een idee om langzaam over te schakelen naar een energie gevende voeding(leef)wijze.


Rijst gaat goed samen met peulvruchten. De eiwitten in peulvruchten en rijst vullen elkaar aan tot volwaardige eiwitten. Ons lichaam kan ongeveer 25 gram eiwitten per maaltijd volledig omzetten in aminozuren om zo ons lichaam van de goede bouwstoffen te voorzien. Het eten van meer eiwitten in een maaltijd heeft dan ook weinig zin. Als het lichaam ze niet kan verteren heb je er weinig aan. Mannen kunnen wat meer eiwitten verteren dan vrouwen per maaltijd omdat ze meer spijsverteringssappen aan maken dan vrouwen. Ze hebben meer spieren dan vrouwen en hebben dus ook meer eiwitten nodig om deze te kunnen onderhouden. Maar ook zij hebben een grens.

Hoe de bouw van je lichaam is, is bepalend voor de samenstelling van je maaltijden. Evenals hoe je je lichaam gebruikt. Een hardloper verbrandt veel koolhydraten en heeft ze dus ook nodig. Een krachtpatser heeft krachtige spieren en heeft dus ook in verhouding meer eiwitten nodig. Heb je meer eiwitten nodig dan is het handig om te weten dat je deze het beste kunt verdelen over de maaltijden die je nuttigt.

Ook de niet sporter doet er goed aan zijn eiwitten te verdelen over de verschillende maaltijden. Zo vraag je niet te veel van je spijsvertering en heb je de hele dag door energie. Wist je dat je spijsvertering het grootste deel van je energie opslurpt? Wel zo'n 85 %  van de beschikbare energie gaat naar je spijsvertering. De rest kun je gebruiken voor andere activiteiten.

Hoe meer voeding je kiest die niet te veel kost van je spijsvertering, hoe minder je van de spijsvertering vraagt en hoe fitter je je voelt.


Enfin... terug naar de rijst. De basmati zilvervliesrijst of de volkoren basmati rijst is een rijstsoort met heel weinig tot geen suikers. Ze smaakt dan ook minder zoet dan andere rijstsoorten, eerder wat kruidiger. Deze rijst is een droogkokende rijst. En behoudt bij het koken zijn stevige korrel. De korrel is langwerpig. Door haar wat kruidige smaak combineert ze goed bij hartige gerechten.

Je kunt de rijst  in verschillende combinaties van zwarte peper, kardamon, kruidnagel, kaneel en kurkuma al kokende kruiden. Ook kun je saffraan met de rijst mee koken. Laat de rijst  al deze drooggekookt is, nog even nawellen met een deksel op de pan. Dan wordt hij zachter en nog smakelijker.


Volwaardige ongeraffineerde rijst zoals de volkoren basmati rijst ontgift de dikke darm en geeft de minste reactie op de bloedsuikerspiegel.


Kruidige rijst

(2 pers)

Ingrediënten:
  • 75 - 100 gram volkoren of bruine basmatirijst
  • 1/2 tl komijnpoeder
  • 1 tl kurkuma
  • 1/2 tl kaneel
  • zwarte peper
  • snufje koriander
  • beetje extra vierge kokosolie

Bereidingswijze:
  • Week de rijst 4 uur in water.
  • Spoel de rijst af laat hem uitlekken in een zeef.
  • Verwarm de kokosolie in een pan .
  • Rooster hierin de specerijen. ( ca 1 minuut, op laag vuur)
  • Roer goed.
  • Voeg de uitgelekte rijst toe en roer de kruiden door de rijst.
  •  Voeg ca 150 ml water toe en breng het geheel aan de kook.
  •  Zet het vuur dan laag en laat het in 15 minuten droog koken.
  • Als de rijst is drooggekookt, roer de rijst dan door, doe het deksel op de pan en laat de rijst nog 5 minuten nawellen.

Belangrijke voedingstoffen in volkoren basmati rijst

  • Vitamine B1 (Thiamine)

    - ondersteunt de hartfuctie en het zenuwstelsel

    - is nodig voor de vertering van koolhydraten en de aanmaak van maagzuur.

    - heeft een positieve invloed op de schildklierfunctie



  • Vitamine B2

    - speelt een rol bij de eiwitvertering

    - voorkomt spierkramp

    - zorgt voor de omzettng van tryptofaan naar serotonine

    - voorkomt migraine

    - verbetert de huid

    - repareert spierweefsel

  • Vitamine B3

    - is belangrijk voor de energieproductie

    - cholesterolverlagend

    - goed voor het zenuwstelstel

    - voorkomt migraine

  • Vitmaine B5

    - verhoog te de weerstand tegen stress

    - heeft op positieve invloed op de werking van de hersenen

    - is nodig voor de afbraak van cholesterol en vetten

    - gaat prikkelbaarheid en nerveusiteit tegen

    - is nodig voor de verbranding op celniveau

    - is goed voor de spijsvertering

  • Vitamine B6

    - is belangrijk voor een goede werking van het zenuwstelsel

    - geeft energie

    - helpt de lever bij de ontgifting

    - is nodig voor de vertering van eiwitten en koolhydraten

  • Foliumzuur (B11)

    - is nodig tijdens de zwangerschap voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van de foetus

    - verbetert de werking van de hersenen

    - ondersteunt de functie van de lever

    - is stemmings verbeterend

    - ondersteund het ontgiftingsproces 

  • Vitamine E

    - belangrijke antioxidant

    - zorgt ervoor dat de onverzadigde oliën niet zo snel oxideren

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is belangrijk voor de cholesterol balans

    - zorgt voor een juist weefselherstel

    - zorgt voor een groter zuurstof transport naar de cellen.

    - is belangrijk voor de hormoonhuishouding.

    - helpt tegen hart - en vaatziekten

  • Calcium

    - nodig voor de botopbouw

    - speelt een rol bij de informatie overdracht in de cellen

    - is van belang voor de spier en zenuwfunctie

    - is belangrijk voor het reguleren van de bloeddruk


  • Fosfor

    - is belangrijk voor de opbouw van botten en tanden

    - is betrokken bij het overbrengen van signalen van de zenuwen

    - is een grondstof voor energie in de spieren

    - is belangrijk voor een juiste nierwerking


  • IJzer

    - speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen

    - ondersteunt de celfunctie

    - vermindert vermoeidheid

    - zorgt voor aanmaak van maagzuur

    - is een onderdeel van de spieren

  • Kalium

    - reguleert de bloeddruk

    - goed voor een normaal hartritme

    - reguleert de vochthuishouding samen met Natrium

    - heeft een rol bij spiersamentrekkingen

    - kan een hoog bloedsuikerniveau verlagen

    - regeleert de zuur- base balans

    - helpt bij de energieproductie


  • Koper

    - nodig voor het zenuwstelsel en de hersenen

    - is belangrijk voor de productie van celenergie

    - nodig voor pigment aanmaak

    - bevordert de ijzeropname

    - heel belangrijk voor de opbouw van botten en weefsels

  • Magnesium

    - betrokken bij heel veel processen in ons lichaam

    - gaat vermoeidheid tegen

    - vermindert spierkrampen

    - magnesium en calcium werken met elkaar samen en moeten in balans zijn

    - speelt een rol in verlaging van de bloeddruk

    - het zorgt voor een betere opname van andere vitaminen en mineralen

    - voorkomt galstenen


  • Selenium

    - gaat veroudering tegen

    - werkt ontstekingsremmend

    - verwijdert giftige metalen

    - werkt preventie tegen kanker

    - helpt het schildklierhormoon


  • Zink

    - speelt een rol bij de vorming van rode bloedcellen

    -gaat vermoeidheid tegen

    - ondersteunt de celfunctie

    - helpt ons afweersysteem

    - ondersteunt de koolhydratenstofwisseling

    - is belangrijk voor een juiste zuurgraad in de darmen

    - is nodig voor de opname van B vitaminen

    - incombinatie met vitamine C werkt het ontstekingsremmend

    - het voorkomt diabetes

    - gaat veroudering tegen

  • Omega 6 vetzuur

    - energieleverancier

    - grondstof voor de hormonen

    - verbetert de verbranding van verzadigd vet

    - is belangrijk voor het zenuwstelsel

    - is belangrijk voor de hersenen

    - houdt de celwanden sopel en doorlaatbaar.

    - moet in balans zijn met de hoeveelheid omega 3 vetzuur in ons lichaam voor een goede werking

  • fytonutriënten

    - ontstekingsremmend

    - kankerremmend

    - gaan ziektes en veroudering tegen

    - maken vrije radicalen onschadelijk

    - cholesterol verlagend



  • Vezels

    - zijn belangrijk voor onze darmflora

    - worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.

    - door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen

    - verhogen de spijsverteringssnelheid

    - vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans

    - helpen ontgiften

    - vergroten onze weerstand

    - verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen

    - verlagen het cholesterolniveau.

    - werken als probiotica

Gerelateerde posts:

door Ronnie de Winter 05 mei, 2024
Op de juiste manier bereid zijn aardappels goed voor ons. Door de vele vezels geven ze lang een verzadigd gevoel. Ze zijn licht verteerbaar en beschermen het spijsverteringsstelsel tegen ontstekingen en irritaties. Ze bevatten vitamine C en B6 en zijn rijk aan het mineraal kalium. De aminozuren en vetzuren in aardappels ondersteunen het zenuwstelsel. Echter als hoofdvoedsel geven ze een stijging van de bloedsuikerspiegel. De aardappel heeft een basische invloed op ons lichaam in tegenstelling tot granen die zuurvormend zijn.
door Ronnie de Winter 28 apr., 2024
Raapjes of mei raapjes zijn kleine eetbare knolletjes. De steeltjes en blaadjes hiervan zijn de zgn. raapsteeltjes. Ze zijn familie van de broccoli en de mosterd. Het is dus eigenlijk familie van de koolsoorten. Raapsteeltjes zijn nu volop te verkrijgen. Je kunt ze niet lang bewaren. Het beste is om ze op de dag van aankoop ook meteen te gebruiken in de maaltijd. Raapsteeltjes hebben een pittige smaak. Deze smaak kun je wat verzachten door een olie toe te voegen b.v. extra vierge olijfolie.
door Ronnie de Winter 21 apr., 2024
Het hele jaar door vinden we appels in de winkel. Er zijn veel verschillende soorten waarvan de Elstar de Jona gold, Golden Delicious en de Cox de bekendsten zijn. De appels worden op het eind van de zomer of in de herfst geoogst en opgeslagen in koelhuizen. In deze koelhuizen wordt bijna alle aanwezige zuurstof verwijderd, waardoor de appels lang houdbaar zijn. De beste appel is stevig met een gladde schil. Appels kun je op kamertemperatuur bewaren. Wil je ze langer bewaren dan kun je ze het beste in de koelkast of kelder bewaren. De meeste antioxidanten zitten in de schil van de appel. Hoe roder de appel hoe meer antioxidanten de schil bevat.
door Ronnie de Winter 14 apr., 2024
Lindethee of bloesemthee wordt gemaakt van de bloemen van de lindeboom. Het is een bloementhee met een milde, zoete smaak en ontspannende eigenschappen. Deze thee vermindert stress en angst, verlicht hoofdpijn en keelpijn en zorgt voor een goede nachtrust.
door Ronnie de Winter 07 apr., 2024
Rode kool kun je lang bewaren. Hij blijft wel drie weken goed in de groentela van de koelkast. Is de kool eenmaal aangesneden dan is hij veel korter houdbaar. Slechts een dag of drie. Gebruik je niet de hele kool in één keer, dan is het een idee om de bladeren eraf te pellen en deze te snijden. De rest van de kool blijft zo gesloten. Snijd van het onderste gedeelte een schijfje af en bewaar het restant van de kool dan in de groentela van de koelkast. Hij blijft dan zeker nog twee tot drie weken goed. Om rode kool te kunnen roerbakken snijd je de bladeren in heel dunne reepjes. De dikke nerven van de bladeren verwijder je. Deze hebben meer tijd nodig om te garen en zijn dus niet geschikt om te roerbakken. Het voordeel van roerbakken is dat de kool maar korte tijd verhit wordt waardoor vooral de fytonutriënten, de B en C vitaminen zo min mogelijk verloren gaan.
door Ronnie de Winter 31 mrt., 2024
Een feestelijke koolsoort, die vraagt om maar een klein beetje aankleding. Het is een koolsoort die het uitermate goed doet als ovenschotel. De roosjes zijn snel gaar. Je kunt ze even voorkoken maar ze zijn ook goed in de oven op de bakplaat te roosteren. Kan je niet zo goed tegen kool, probeer dan een schijfje citroen of wat citroensap mee te koken. Dat wordt ook deze kool nog beter verteerbaar.
door Ronnie de Winter 24 mrt., 2024
In deze visschotel zijn tomaten, paprika en aubergine verwerkt. Deze rode en paarse vruchtgroenten bevatten anthocyanen. Dit zijn fytonutriënten met een sterke antioxidantwerking. Rode en paarse groenten en vruchten zijn het rijkst aan deze stoffen. Deze stoffen beschermen vooral onze ogen en onze hersenen. Anthocyanen beschermen de ogen tegen vrije radicalenvorming door de zon. En ze leveren een bijdrage bij de aanmaak van glutathion waardoor ons lichaam beter kan ontgiften en ze zo onze hersenen kunnen beschermen. Anthocyanen zijn ontstekingsremmers en hebben een positieve invloed op het verlagen van het risico op insulineresistentie en diabetes. Eet je liever geen vis dan kun je deze vervangen door blokje haloumi of tofu.
door Ronnie de Winter 17 mrt., 2024
Komkommer is heerlijk verfrissend en smaakt goed bij kruidige gerechten. Doordat hij veel water bevat is hij uitermate geschikt in maaltijden bij warm weer. Komkommer kun je goed combineren met allerlei slasoorten maar ook met fruit. Een fruitsalade waaraan komkommer is toegevoegd is extra verfrissend. Het Indische gerecht roedjak is bijvoorbeeld een vruchten gerecht met komkommer en een zeer pittig sausje. Heerlijk verfrissend bij b.v. sperziebonen met rijst. Hoewel niet zo gebruikelijk is komkommer ook goed te combineren zuurkool. Door er wat blauwe bessen aan toe te voegen of gedroogde vijgen of rozijnen verzachte je de zure smaak van de zuurkool.
door Ronnie de Winter 10 mrt., 2024
Hoewel broccoli een populaire groente is en veel gezonde voedingstoffen bevat, laat ik het vaak liggen in de winkel. Ik houd niet zo van de broccolismaak die voor mij in veel recepten te veel overheerst. En dan is het vaak zoeken hoe ik deze groente voor mij dus lekker kan maken zodat ik hem niet aldoor in de winkel voorbij loop. Onderstaand recept is dan voor mij ook heel geslaagd. Het heeft nog wel de broccolismaak en al zijn gezonde stoffen maar overheerst niet en de chilivlokken en sesamzaadjes geven de broccoli iets extra's. Broccoli bevat net als andere koolsoorten sulforafaan. Deze stof helpt o.a. bij het afbreken en opbouwen van voedingstoffen en om cellen goed te laten functioneren. Waardoor kanker minder kans krijgt te ontstaan.
door Ronnie de Winter 03 mrt., 2024
Een verse puntpaprika is stevig en heeft een frisse kleur. Door hem na aankoop even op een koele plek te laten liggen wordt hij donkerder en smaakvoller (zoeter) en komen er meer voedingstoffen in de puntpaprika. De rode kleur en zoete smaak van de puntpaprika doen het goed in veel gerechten. Voor gebruik was je de puntpaprika en verwijder je de zaadlijsten. De zaadlijsten bevatten meer van de stof capsaïcine die irriterend is voor de slijmvliezen. Paprika's krijgen een heerlijke smaak door ze te roosteren onder de grill (op de laagste stand). Ze worden dan heerlijk zoet. Ook door ze te stoven of te smoren worden ze zoeter. Puntpaprika is net als aardappels, tomaten, goijbessen en aubergine lid van de nachtschade familie. Puntpaprika's hebben een dunnere schil dan de gewone paprika's waardoor ze gemakkelijker te verteren zijn. De dunnere schil zorgt ook voor de zoetere smaak.
Show More
Share by: