Sperzieboontjes
Lekker met quinoa!
Sperzieboontje zijn vers wanneer je ze breekt en ze een knapperig geluid maken. Dan zijn ze het lekkerst. Ook smaken verse peulvruchten lekkerder als je ze laat weken in schoon water. Het komt de smaak en de vertering ten goede.
Aangezien je sperziebonen niet rauw kunt eten door de lectine die deze peulvrucht bevat, wordt deze peulvrucht, gekookt, gestoomd, gestoofd of geroerbakt. Lectine is een stof die de plant aanmaakt om zich te beschermen tegen insectenvraat. Voor ons is de stof niet af te breken. Ze tast de darmwand aan en geeft darmklachten. Door verhitting wordt de schadelijke werking van lectine te niet gedaan.
Sperzieboontje met paprika
- 250 gram sperzieboontjes
- 1 rode puntpaprika
- 1 ui
- 1 tl komijnzaad
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl kurkuma
- mespuntje nootmuskaat
- zwarte peper
- zout
- 1 el kokosolie of extra vierge olijfolie
- Was de sperzieboontjes en snijd de puntjes eraf. Laat de bonen weken in koud water.
- Breek de bonen, en zet ze op in weinig water. Kook ze in ca 7 minuten gaar.
- pel de ui en snipper ze hem
- Was de puntpaprika, verwijder de zaadlijsten en snijd ze in kleine stukjes.
- verwarm de kokosolie in de pan en rooster hierin het komijnzaad en de ui.
- Voeg de stukjes paprika en de andere kruiden toe en roer even goed door.
- Laat de paprika zacht worden.
- Voeg dan de gare sperzieboontjes erbij en roer alles goed door elkaar.
Over sperzieboontjes
Sperziebonen bevatten veel onverteerbare voedingsvezels en houden hiermee de bloedsuikerspiegel in balans. De bonen hebben een hoge voedingswaarde. Ze zijn alleen niet voor iedereen goed verteerbaar. Echter komijnzaad, gember, bonenkruid en nootmuskaat kunnen hier veel verbetering in brengen. Rooster het komijnzaad en/of de gember eerst lichtjes (een minuutje is genoeg) in wat extra vierge olijfolie zodat hun geneeskracht vrij komt.
Als je sperziebonen kookt of stoomt houd dan rekening met een iets langere kooktijd ( 7- 10 min) dan beetgaar. Dan zijn ze qua smaak op zijn best.
Sperzieboontjes behoren tot de vlinderbloem-familie. Zoals alle verse peulvruchten bevatten ook sperziebonen voor een groente relatief veel eiwitten. Maar ze bevatten te weinig eiwitten om ze als vleesvervanger te kunnen gebruiken. In een gerecht met een graan met relatief veel eiwitten (quinoa) of met b.v een gekookt eitje en/of gepeld hennepzaad komt de snijboon een heel eind. Strooi er eventueel nog wat edelgistvlokken overheen.
Sperziebonen bevatten de vitaminen A,B1, B2, B3, B6, B11,C, K en de mineralen magnesium, calcium, kalium, ijzer, mangaan, koper, molybdeen en fosfor.
De fytonutriënten (antioxidanten) bestaan vooral uit carotenoïden en flavonoïden en werken ontstekingsremmend en kankerwerend.
Ook bevatten sperziebonen nog een weinig omega 3 vetzuur.
Belangrijke voedingstoffen in sperziebonen
Gerelateerde posts:









