Ghee

Ronnie de Winter • 23 juli 2023

of geklaarde boter

Ghee is het pure botervet wat over blijft als je uit de roomboter alle andere melkbestanddelen en vocht eruit verwijderd. Dat kan heel gemakkelijk door de roomboter te verhitten.  De eiwitbestanddelen stollen dan en zijn eenvoudig te verwijderen. Doordat deze eiwitbestanddelen zijn verwijderd is het resterende botervet veel gemakkelijker te verteren. Ook is de lactose (het melksuiker) verwijderd dat voor mensen met een lactose intolerantie of allergie een oplossing biedt. Geklaarde boter is zelf gemakkelijk te maken maar het is ook kant en klaar verkrijgbaar bij de natuurvoedingswinkel.


Een beetje vet in de voeding is belangrijk. Het maakt het eten smakelijker en het zorgt ervoor dat er meer voldoening ervaren wordt  na de maaltijd. Door wat vet aan de maaltijd toe te voegen worden de voedingstoffen beter opgenomen en wordt ook veroudering van het lichaam tegengegaan. Zeker bij veroudering waar in de weefsels droger worden ( denk aan onze huid b.v. meer rimpels en minder elastisch) helpt vet om dit tegen te gaan. Vet is onder meer een smeermiddel. Vooral voor vegetariërs is het belangrijk om voldoende vetten op te nemen in de voeding. Want hun voedingspatroon bevat veel minder vet dan die van vleeseters.

Tomatensoep met ghee

(2 pers)

Ingrediënten:
  • 4 grote trostomaten of 10 kleine cherry tomaten
  • 1 kleine ui
  • 100 gram tomatenpuree
  • 2 takjes verse basilicum
  • 3 takjes verse oregano
  • 1 takje verse tijm
  • 2 takjes verse marjoraan
  • zwarte peper
  • 1/2 tl komijnzaad
  • een paar zwarte mosterdzaadjes
  • 1 tl ghee
Bereidingswijze:
  • Pel de ui en snipper hem.
  • Was de tomaten en snijd ze in stukjes.
  • Was de kruiden en snijd de blaadjes heel fijn.
  • Verwarm de ghee in een pan.
  • Voeg er de mosterdzaadjes en komijnzaadjes aan toe en rooster ze tot de mosterdzaadjes gaan knappen of het komijnzaad lichtjes verkleurt. Zet dan het vuur uit.
  • Voeg de gesnipperde ui toe en roer alles door elkaar.
  • Voeg de tomatenstukjes toe en verwarm deze. Laat ze niet koken.
  • Voeg de tomaten puree en de fijn gesneden kruiden toe en een klein beetje zwarte peper.
  • Roer goed door.
  • Voeg eventueel nog een beetje water tot als je de soep te dik vindt.
  • Dien op met een beetje zachte geiten kaas, die je boven de soep verkruimelt.

Over ghee


Ghee is een licht verteerbare vetsoort. Het is wel iets zwaarder te verteren dan kokosolie omdat het wat meer lange keten vetzuren  bevat, maar het bevat nog altijd 15 % aan kort- en middenketen vetzuren (boterzuur) die doordat zij het lymfevatensysteem niet belasten, gemakkelijk te verteren zijn.

Ghee bestaat voor een groot deel uit verzadigd vet (ca 65%). De overige vetzuren zijn enkelvoudig onverzadigd vet zoals palmitoleïnezuur (omega 7) en oliezuur en erucazuur ( omega 9)  en geconjugeerd linolzuur.

Geconjugeerd linolzuur  (GLA) remt de eetlust, bevorderd de spieropbouw en zorgt ervoor dat een deel van de vetten niet door de vetcellen wordt opgenomen. Hierdoor reguleert het de vetafzetting in het lichaam.

Ook zorgt GLA ervoor  dat vet snel beschikbaar is om direct de nodige energie te leveren als ons lichaam daarom vraagt.

Dit vetzuur is kanker remmend en vermindert negatieve emoties.  GLA vindt je nagenoeg alleen in vlees en zuivel.

Ghee is door zijn goede verteerbaarheid een mooie bron van dit vetzuur.


Ghee is goed te verhitten en is vloeibaar bij lichaamstemperatuur. Het overgrote deel van de vetzuren van ghee blijft niet achter in het lichaam. Dit is goed nieuws voor onze bloedvaten.

Wanneer we ghee toevoegen aan onze maaltijd verhogen we de opname van vele andere voedingsstoffen in de voeding.

Wanneer je ghee te lang bewaard wordt hij ranzig van smaak. Gebruik ghee met mate, zoveel verzadig vet hebben we niet nodig. Verbruik je veel energie door zware fysiek arbeid dan kun je rustig meer ghee aan je maaltijden toevoegen.  Ghee is ook heel geschikt om als boter op je brood te doen. Het is goed smeerbaar en smaakt lekker.


Ghee verbetert de spijsvertering en kan afvalstoffen en toxines aan zich binden en afvoeren waardoor hij het lichaam zuivert. Het verhoogt hiermee onze vitaliteit.  Ook de geneeskrachtige stoffen uit kruiden worden in combinatie met ghee veel beter opgenomen in ons lichaam.

Ghee heeft een fijne, goed doordringbare structuur en kan hierdoor tot in de weefsels doordringen en daar zijn werk doen. Ghee zorgt voor een goede smering en gaat hiermee veroudering tegen.

Ghee heeft een stimulerende werking op het hormoonstelsel en versterkt het immuunsysteem. 


Verhitte vetten zijn moeilijker te verhitten dan vetten op kamertemperatuur. Gebruik voor een goede en niet belastende vertering dus weinig vet om in te verhitten of te bakken en voeg vet op kamertemperatuur toe aan de maaltijd. Dat kan wat koud geperste olie zijn maar ook een klein beetje ghee is hiervoor geschikt. ( het klontje roomboter wat men vroeger door de sperzieboontjes deed b.v. ) Hiermee voeg je smaak toe en verbeter je de opname van je voedingsstoffen.


Gerelateerde posts:

mus in aquarel
door Ronnie de Winter 15 juni 2025
Weten zonder bewijs, maar met volle overtuiging
snijbonen
door Ronnie de Winter 8 juni 2025
Snijbonen zijn zo’n heerlijke, bescheiden groente die je eindeloos kunt combineren. Ze zijn zacht van smaak, licht verteerbaar en passen perfect in zowel Hollandse als Oosterse gerechten. Zelf combineer ik ze graag met zilvervliesrijst – puur, voedzaam en vullend zonder zwaar te zijn. In dit blog artikel het recept van snijbonen met kikkererwten en rijst en achtergrond informatie over het weken van snijbonen.
Een aquarel van een rood roze tulp en dillekruid
door Ronnie de Winter 1 juni 2025
Achter de fluistering – het verhaal achter mijn aquarel
Penseel en Pollepel
door Ronnie de Winter 25 mei 2025
Lieve lezers, Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud. Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor. Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.
door Ronnie de Winter 18 mei 2025
Het is weer tijd voor asperges. Ze zijn volop te verkrijgen in de maanden mei en juni. Asperges zijn heerlijk om als groenten te eten. Meestal worden de asperges dan geschild en worden de harde onderkanten verwijderd. Maar als soep kun je juist deze schillen en harde onderkanten gebruiken om er bouillon van te trekken die de soep een heerlijke smaak geven. Door wat roomboter toe te voegen krijgt de soep een wat vollere smaak dan wanneer je alleen olijfolie gebruikt.
door Ronnie de Winter 4 mei 2025
In de zomermaanden is het lekker om koolrabi rauw in een salade te eten. Dan is hij heerlijk knapperig en fris. In combinatie met wortel en appel maak je in een mum van tijd een heerlijke salade voorbij de lunch of als bijgerecht bij vlees of vis.
door Ronnie de Winter 27 april 2025
Kip wordt malser door hem te laten garen in knoflook, ui en tomaat. Door te kiezen voor mager vlees kun je de ingrediënten waar je de kip in laat garen ook heel goed gebruiken voor een saus. De saus bevat dan niet al te veel vet. Het zuur in de tomaat, vooral citroenzuur en appelzuur, maakt het vlees malser en sappiger. Het zuur versterkt ook de smaak en neutraliseert het vet van het vlees. Hierdoor krijgt een gerecht een frissere smaak. Ook helpt het zuur voor een betere vertering van het vlees. Het zuur van tomaten stimuleert namelijk enzymatische reacties die betrokken zijn bij deze vertering. Rauw bevat de tomaat veel vitamine C. Helaas gaat er bij het verwarmen daarvan het nodige verloren. Het lycopeen waar de tomaten ook rijk aan zijn, komt juist beter beschikbaar voor ons lichaam door het verwarmen van de tomaat. Door de gezonde vetzuren van de kip, wordt het lycopeen nog beter opneembaar.
door Ronnie de Winter 27 april 2025
Prei heeft geneeskrachtige eigenschappen en wordt daardoor al eeuwenlang verbouwd en gegeten. De prei heeft een kleine verdikking aan de onderkant met een witte langere stengel met daaraan de groene bladeren. Hoewel het witte gedeelte van de stengel de lekkerste smaak heeft ( een beetje zoetig) en minder hard is, bevat het blad de meeste voedingstoffen. In de winter en in het voorjaar is prei volop te koop en niet duur.
door Ronnie de Winter 20 april 2025
Spitskool is een licht verteerbare koolsoort die op zijn best is als we hem roerbakken of heel even stoven. Snijd hem daartoe in dunne reepjes en bak het in wat extra vierge olijfolie met een beetje komijn. Zo wordt de spitskool nog beter verteerbaar. In onderstaand recept wordt deze roergebakken spitskool gecombineerd met libanese kip en rijst. Een verrassend lekkere combinatie!
door Ronnie de Winter 13 april 2025
Postelein behoort tot de posteleinfamilie en is het hele jaar door verkrijgbaar. Je hebt zomer- en winterpostelein. Winterpostelein is vanaf de herfst tot maart in bosjes verkrijgbaar en zomerpostelein het gehele jaar door. Verse postelein ziet er frisgroen en stevig uit met vaak de wortels er nog aan zodat het langer goed blijft. In de groentenla van de koelkast blijft postelein ongeveer twee dagen goed. Postelein is goed rauw in een stamppot te verwerken van knollen zoals knolselderij, zoet aardappel, pastinaak, wortels of gewone aardappels. Voeg een paar zongedroogde tomaatjes toe voor een lekkere smaak. Maar postelein is ook lekker in een maaltijdsalade.
Show More