Ghee

Ronnie de Winter • 23 juli 2023

of geklaarde boter

Ghee is het pure botervet wat over blijft als je uit de roomboter alle andere melkbestanddelen en vocht eruit verwijderd. Dat kan heel gemakkelijk door de roomboter te verhitten.  De eiwitbestanddelen stollen dan en zijn eenvoudig te verwijderen. Doordat deze eiwitbestanddelen zijn verwijderd is het resterende botervet veel gemakkelijker te verteren. Ook is de lactose (het melksuiker) verwijderd dat voor mensen met een lactose intolerantie of allergie een oplossing biedt. Geklaarde boter is zelf gemakkelijk te maken maar het is ook kant en klaar verkrijgbaar bij de natuurvoedingswinkel.


Een beetje vet in de voeding is belangrijk. Het maakt het eten smakelijker en het zorgt ervoor dat er meer voldoening ervaren wordt  na de maaltijd. Door wat vet aan de maaltijd toe te voegen worden de voedingstoffen beter opgenomen en wordt ook veroudering van het lichaam tegengegaan. Zeker bij veroudering waar in de weefsels droger worden ( denk aan onze huid b.v. meer rimpels en minder elastisch) helpt vet om dit tegen te gaan. Vet is onder meer een smeermiddel. Vooral voor vegetariërs is het belangrijk om voldoende vetten op te nemen in de voeding. Want hun voedingspatroon bevat veel minder vet dan die van vleeseters.

Tomatensoep met ghee

(2 pers)

Ingrediënten:
  • 4 grote trostomaten of 10 kleine cherry tomaten
  • 1 kleine ui
  • 100 gram tomatenpuree
  • 2 takjes verse basilicum
  • 3 takjes verse oregano
  • 1 takje verse tijm
  • 2 takjes verse marjoraan
  • zwarte peper
  • 1/2 tl komijnzaad
  • een paar zwarte mosterdzaadjes
  • 1 tl ghee
Bereidingswijze:
  • Pel de ui en snipper hem.
  • Was de tomaten en snijd ze in stukjes.
  • Was de kruiden en snijd de blaadjes heel fijn.
  • Verwarm de ghee in een pan.
  • Voeg er de mosterdzaadjes en komijnzaadjes aan toe en rooster ze tot de mosterdzaadjes gaan knappen of het komijnzaad lichtjes verkleurt. Zet dan het vuur uit.
  • Voeg de gesnipperde ui toe en roer alles door elkaar.
  • Voeg de tomatenstukjes toe en verwarm deze. Laat ze niet koken.
  • Voeg de tomaten puree en de fijn gesneden kruiden toe en een klein beetje zwarte peper.
  • Roer goed door.
  • Voeg eventueel nog een beetje water tot als je de soep te dik vindt.
  • Dien op met een beetje zachte geiten kaas, die je boven de soep verkruimelt.

Over ghee


Ghee is een licht verteerbare vetsoort. Het is wel iets zwaarder te verteren dan kokosolie omdat het wat meer lange keten vetzuren  bevat, maar het bevat nog altijd 15 % aan kort- en middenketen vetzuren (boterzuur) die doordat zij het lymfevatensysteem niet belasten, gemakkelijk te verteren zijn.

Ghee bestaat voor een groot deel uit verzadigd vet (ca 65%). De overige vetzuren zijn enkelvoudig onverzadigd vet zoals palmitoleïnezuur (omega 7) en oliezuur en erucazuur ( omega 9)  en geconjugeerd linolzuur.

Geconjugeerd linolzuur  (GLA) remt de eetlust, bevorderd de spieropbouw en zorgt ervoor dat een deel van de vetten niet door de vetcellen wordt opgenomen. Hierdoor reguleert het de vetafzetting in het lichaam.

Ook zorgt GLA ervoor  dat vet snel beschikbaar is om direct de nodige energie te leveren als ons lichaam daarom vraagt.

Dit vetzuur is kanker remmend en vermindert negatieve emoties.  GLA vindt je nagenoeg alleen in vlees en zuivel.

Ghee is door zijn goede verteerbaarheid een mooie bron van dit vetzuur.


Ghee is goed te verhitten en is vloeibaar bij lichaamstemperatuur. Het overgrote deel van de vetzuren van ghee blijft niet achter in het lichaam. Dit is goed nieuws voor onze bloedvaten.

Wanneer we ghee toevoegen aan onze maaltijd verhogen we de opname van vele andere voedingsstoffen in de voeding.

Wanneer je ghee te lang bewaard wordt hij ranzig van smaak. Gebruik ghee met mate, zoveel verzadig vet hebben we niet nodig. Verbruik je veel energie door zware fysiek arbeid dan kun je rustig meer ghee aan je maaltijden toevoegen.  Ghee is ook heel geschikt om als boter op je brood te doen. Het is goed smeerbaar en smaakt lekker.


Ghee verbetert de spijsvertering en kan afvalstoffen en toxines aan zich binden en afvoeren waardoor hij het lichaam zuivert. Het verhoogt hiermee onze vitaliteit.  Ook de geneeskrachtige stoffen uit kruiden worden in combinatie met ghee veel beter opgenomen in ons lichaam.

Ghee heeft een fijne, goed doordringbare structuur en kan hierdoor tot in de weefsels doordringen en daar zijn werk doen. Ghee zorgt voor een goede smering en gaat hiermee veroudering tegen.

Ghee heeft een stimulerende werking op het hormoonstelsel en versterkt het immuunsysteem. 


Verhitte vetten zijn moeilijker te verhitten dan vetten op kamertemperatuur. Gebruik voor een goede en niet belastende vertering dus weinig vet om in te verhitten of te bakken en voeg vet op kamertemperatuur toe aan de maaltijd. Dat kan wat koud geperste olie zijn maar ook een klein beetje ghee is hiervoor geschikt. ( het klontje roomboter wat men vroeger door de sperzieboontjes deed b.v. ) Hiermee voeg je smaak toe en verbeter je de opname van je voedingsstoffen.


Gerelateerde posts:

Parelcouscous met bloemkool en tomatensaus
door Ronnie de Winter 14 december 2025
In dit recept voor parelcouscous met geroosterde bloemkool, tomatensaus en feta speelt tomaat niet alleen een smaakvolle rol, maar ook een gezondheidsboost.
door Ronnie de Winter 7 december 2025
Soms schilder je wat je niet onder woorden kunt brengen. Onderstroom ontstond zonder plan — alleen kleur, water en stilte. Paars, blauw en oker vonden elkaar vanzelf, als beweging onder het oppervlak. Het resultaat voelt voor mij als een ademhaling in kleur: rustig, maar vol kracht.
Komijnzaad
door Ronnie de Winter 30 november 2025
Wat is komijnzaad precies, waarom is het zo geliefd in keukens over de hele wereld, en wat doet het voor je gezondheid? Tijd om dit aromatische zaadje beter te leren
boerenkool
door Ronnie de Winter 23 november 2025
Verwarmend als voedzaam is. Deze boerenkoolstampot met zongedroogde tomaat, geitenkaas en erwtengehakt biedt precies dat.
Aquarel  branding met meeuwen
door Ronnie de Winter 16 november 2025
Voel jij je weleens ‘te gevoelig’? Alsof alles nét wat harder binnenkomt dan bij anderen? Misschien ben je gewoon hooggevoelig (HSP) – en dat is helemaal oké. Sterker nog, het is best bijzonder. In dit blog leg ik uit wat HSP precies is, hoe je het herkent, en hoe je ermee om kunt gaan. Niet zweverig, gewoon eerlijk en herkenbaar.
Verwarmende groentesoep met komijn en venkel
door Ronnie de Winter 9 november 2025
Deze groentesoep is een kom vol rust, vitamines en smaak. Gemaakt met pure ingrediënten ondersteunt ze je spijsvertering, immuunsysteem en geeft ze nieuwe energie.
Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Show More