Soja brokjes

Ronnie de Winter • 10 september 2023

Bevatten veel eiwit!

Wanneer je geen vlees eet, is het noodzaak om veel te combineren en te variëren met andere eiwitbronnen om toch voldoende en volwaardige eiwitten binnen te krijgen. Elke maaltijd moet dan ook zeker eiwitten bevatten om hieraan te kunnen voldoen.

Gedroogde soja brokken bevatten in verhouding met andere soja producten veel eiwitten wel 45 gram eiwit per 100 gram sojabrokken. Soja bevat alle essentiële eiwitten en heeft dus eigenlijk geen aanvulling nodig zoals andere peulvruchten.

Veel vleesvervangers bevatten dan ook soja als belangrijkste eiwitbron. Helaas worden er in de vleesvervangers ook vaak veel andere ingrediënten toegevoegd. Zo bevatten ze vaak zonnebloemolie. Een olie, die veel omega 6 vetzuren bevat, en waar we juist beter niet zoveel van kunnen eten voor onze gezondheid. Soja bonen zelf bevatten ook al veel omega 6 vetzuren.

Heel handig zijn de gedroogde biologische soja brokjes. Deze bestaan alleen uit soja meel en verder niets. Je kunt dan je eigen gezonde olie (wat extra omega 3 olie voor een juiste balans met de omga 6 van de soja) en kruiden toevoegen. 


Sojabrokjes met zoete aardappel en courgette

(2 pers)

Ingrediënten:
  • 1 zoete aardappel
  • 1 rode ui
  • 1 punt paprika
  • 1/2 courgette
  • 1 portobello
  • 1 schijfje citroen
  • 50 gram gedroogde sojabrokjes
  • 1 tl zwarte komijn
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1tl kurkuma
  • 1/2 tl komijnzaad
  • 1/2 tl venkelzaad
  • zwarte peper, zout
  • kokosolie
Bereidingswijze:
  • Kook de sojabrokjes in water ca. 20 minuten. giet ze af en laat ze uitlekken.
  • Schil de zoete aardappel en snijd hem in plakjes
  • Was de puntpaprika, verwijder de zaadlijsten en snijd hem in kleine stukjes.
  • Pel de ui en snipper hem.
  • Borstel de portobello schoon en snijd hem in kleine stukjes.
  • Was de courgette en snijd hem in kleine blokjes.
  • Verwarm de kokosolie in de pan en rooster hierin het komijnzaad, het venkelzaad en de gesnipperde ui.
  • Voeg de stukjes portobello toe en bak ze een paar minuten mee.
  • Voeg dan de zoete aardappelschijven toe, de paprikastukjes en de courgettestukjes met wat water.
  • Breng het aan de kook en zet dan het vuur zacht.
  • Voeg de sojabrokjes, de rest van de kruiden en het schijfje citroen toe en laat het geheel 10 - 15 minuten zachtjes pruttelen.
  • Maak op smaak met peper en zout.

Over soja


Soja is een bron van plantaardige eiwitten. Het bevat alle essentiële aminozuren en kan vlees dus goed vervangen.  Verder is soja rijk aan B vitamines, calcium, ijzer, magnesium, zink en kalium.

Door het hoge eiwitgehalte zijn sojabonen zwaar te verteren. De olie van de sojaboon bestaat voor 2/3 uit omega6 linolzuur. Een ontstekingsbevorderend vetzuur. Sojabonen bevatten een voor ons lichaam goed opneembaar calcium en vitamines. 

De fytonutriënten, de isoflavonen, worden door de darmbacteriën uit de soja vrijgemaakt. De daarbij ontstane stoffen  remmen ontstekingen en kanker ( vooral borst- en prostaat kanker)

Deze isoflavonen beschermen ook tegen hart- en vaat aandoeningen, overgangssymptomen en osteoporose.

Andere fytonutriënten, zoals de saponinen en de fytosterolen, verhinderen de opname van cholesterol. Soja verlaagt hiermee het cholesterolgehalte.

Maar soja bevat ook antinutriënten. Deze hebben een negatieve werking op de enzymen waardoor bepaalde aminzuren minder goed of niet worden opgenomen. Ook maken deze stoffen het de darmen moeilijker om vitaminen e n mineralen op te nemen.

Gefermenteerde soja producten zoals tempé of tofu  zijn lichter verteerbaar en bevatten ook hoogwaardige biologische eiwitten.

Een afwisseling in sojaproducten en andere plantaardige eiwitbronnen zoals noten, zaden, peulvruchten, granen en dierlijke eiwitbronnen zoals zuivel (kaas, yoghurt, kwark), vis of gevogelte is aan te raden.

Een goede verdeling in eiwitverhouding voor een optimale vertering en opname is 60 % plantaardige en 40 % dierlijke eiwitten.

 

Belangrijke voedingstoffen in soja

  • Vitamine B1 (Thiamine)

    - ondersteunt de hartfuctie en het zenuwstelsel

    - is nodig voor de vertering van koolhydraten en de aanmaak van maagzuur.

    - heeft een positieve invloed op de schildklierfunctie



  • Vitamine B2

    - speelt een rol bij de eiwitvertering

    - voorkomt spierkramp

    - zorgt voor de omzettng van tryptofaan naar serotonine

    - voorkomt migraine

    - verbetert de huid

    - repareert spierweefsel

  • Vitamine B3

    - is belangrijk voor de energieproductie

    - cholesterolverlagend

    - goed voor het zenuwstelstel

    - voorkomt migraine

  • Vitmaine B5

    - verhoog te de weerstand tegen stress

    - heeft op positieve invloed op de werking van de hersenen

    - is nodig voor de afbraak van cholesterol en vetten

    - gaat prikkelbaarheid en nerveusiteit tegen

    - is nodig voor de verbranding op celniveau

    - is goed voor de spijsvertering

  • Vitamine B6

    - is belangrijk voor een goede werking van het zenuwstelsel

    - geeft energie

    - helpt de lever bij de ontgifting

    - is nodig voor de vertering van eiwitten en koolhydraten

  • Foliumzuur (B11)

    - is nodig tijdens de zwangerschap voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van de foetus

    - verbetert de werking van de hersenen

    - ondersteunt de functie van de lever

    - is stemmings verbeterend

    - ondersteund het ontgiftingsproces 

  • Vitamine C

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is nodig voor de opbouw van collageen in de weefsels en de huid

    - werkt als antioxidant en neutraliseert vrije radicalen

    - biedt bescherming tegen kanker

    - het beschermt ons tegen infecties en virussen

    - verbetert onze stessbestendigheid

    - verhoogt onze vitaliteit



  • Calcium

    - nodig voor de botopbouw

    - speelt een rol bij de informatie overdracht in de cellen

    - is van belang voor de spier en zenuwfunctie

    - is belangrijk voor het reguleren van de bloeddruk


  • Fosfor

    - is belangrijk voor de opbouw van botten en tanden

    - is betrokken bij het overbrengen van signalen van de zenuwen

    - is een grondstof voor energie in de spieren

    - is belangrijk voor een juiste nierwerking


  • IJzer

    - speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen

    - ondersteunt de celfunctie

    - vermindert vermoeidheid

    - zorgt voor aanmaak van maagzuur

    - is een onderdeel van de spieren

  • Kalium

    - reguleert de bloeddruk

    - goed voor een normaal hartritme

    - reguleert de vochthuishouding samen met Natrium

    - heeft een rol bij spiersamentrekkingen

    - kan een hoog bloedsuikerniveau verlagen

    - regeleert de zuur- base balans

    - helpt bij de energieproductie


  • Magnesium

    - betrokken bij heel veel processen in ons lichaam

    - gaat vermoeidheid tegen

    - vermindert spierkrampen

    - magnesium en calcium werken met elkaar samen en moeten in balans zijn

    - speelt een rol in verlaging van de bloeddruk

    - het zorgt voor een betere opname van andere vitaminen en mineralen

    - voorkomt galstenen


  • Zink

    - speelt een rol bij de vorming van rode bloedcellen

    -gaat vermoeidheid tegen

    - ondersteunt de celfunctie

    - helpt ons afweersysteem

    - ondersteunt de koolhydratenstofwisseling

    - is belangrijk voor een juiste zuurgraad in de darmen

    - is nodig voor de opname van B vitaminen

    - incombinatie met vitamine C werkt het ontstekingsremmend

    - het voorkomt diabetes

    - gaat veroudering tegen

  • Omega 6 vetzuur

    - energieleverancier

    - grondstof voor de hormonen

    - verbetert de verbranding van verzadigd vet

    - is belangrijk voor het zenuwstelsel

    - is belangrijk voor de hersenen

    - houdt de celwanden sopel en doorlaatbaar.

    - moet in balans zijn met de hoeveelheid omega 3 vetzuur in ons lichaam voor een goede werking

  • fytonutriënten

    - ontstekingsremmend

    - kankerremmend

    - gaan ziektes en veroudering tegen

    - maken vrije radicalen onschadelijk

    - cholesterol verlagend



  • Vezels

    - zijn belangrijk voor onze darmflora

    - worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.

    - door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen

    - verhogen de spijsverteringssnelheid

    - vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans

    - helpen ontgiften

    - vergroten onze weerstand

    - verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen

    - verlagen het cholesterolniveau.

    - werken als probiotica

Gerelateerde posts:

Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Een aquarel van bloemen en vormen semi-abstract.
door Ronnie de Winter 4 oktober 2025
Vanuit het Midden – een zoektocht in kleur en vorm
B
door Ronnie de Winter 28 september 2025
In tijden waarin ons spijsverteringsstelsel vaak onder druk staat – door stress, weinig beweging of een zwaar dieet – verlangen we naar eten dat niet alleen voedzaam is, maar ook verzachtend werkt. Venkel is zo’n groente die zowel je buik als je smaakpapillen kalmeert. Fris, licht anijsachtig en verrassend veelzijdig.
aquarel van een open deur
door Ronnie de Winter 21 september 2025
Open zijn vraagt moed. Afsluiten soms ook. Beide bewegingen horen bij het leven. De kunst is om te voelen wat jij nodig hebt, zonder oordeel. Nieuw blog over de balans tussen open zijn en jezelf beschermen:
Koude aardappel salade met andijvie, ei en appel
door Ronnie de Winter 14 september 2025
In de zomer is niets zo lekker als een frisse, voedzame salade. En waarom zou je niet kiezen voor een variant met een oer-Hollandse groente die vaak wordt onderschat: andijvie! Deze koude aardappelsalade met andijvie, gekookt ei en appel is niet alleen verrassend lekker, maar ook voedzaam en makkelijk te maken. Ideaal
Een aquarel van rozenknoppen
door Ronnie de Winter 7 september 2025
Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
tuinboontjes salade
door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
Show More