Avocado dressing

Ronnie de Winter • 17 september 2023

Een voedzame salade!

Een heel eenvoudige dressing van avocado, citroensap en water maakt een salade van sla en een gele biet tot een voedzame salade. Dat komt omdat de avocado veel gezonde vetten, eiwitten en vezels bevat. De vrucht geeft al snel een verzadigend gevoel.

Om de avocado te kunnen pureren moet de vrucht wel goed rijp zijn.  Als de schil zwart is en je hem een beetje kan indrukken dan is de vrucht rijp. Maak hem dan snel op, want als je langer wacht wordt de vrucht overrijp en is het vruchtvlees bruin van binnen.

Heb je een te grote avocado en wil je een gedeelte bewaren tot de volgende dag, verwijder de pit dan niet! De pit voorkomt oxidatie en de vrucht blijft dan nog ongeveer een dag goed.

Bietensla met avocadodressing

vegetarische variant

(2 pers)

Ingrediënten:
  • 50 gr Romaanse sla of rode Bataviasla
  • 50 gr Raddicchio Rosso sla
  • 1 gekookte gele biet
  • 1 kleine avocado
  • schijfje citroen
  • zwarte peper
  • water
Bereidingswijze:
  • Was de sla, sla ze droog in een slacentrifuge en snijd ze in reepjes.
  • Snijd de biet in kleine blokjes.
  • Snijd de avocado in vieren, verwijder de pit en de schil en pureer het vruchtvlees.
  • Knijp het schijfje citroen uit boven het gepureerde vruchtvlees en roer het er doorheen.
  • Voeg wat water toe zodat er een niet al te dikke dressing ontstaat.
  • Maak op smaak met zwarte peper.
  • Doe de sla en de blokjes biet in een schaal en schenk de dressing erover.

Over Avocado


De avocado is een vruchtgroente. Het is de vrucht van een boom die in Peru, Chili en Zuid Afrika groeit.  Er zijn verschillende soorten avocado, maar de Hass avocado is het meest populair. Deze avocado heeft een groene schil die naarmate de vrucht rijper wordt een zwarte kleur krijgt en is ongeveer zo groot als een peer. Als de avocado rijp is, kun je de vrucht zachtjes indrukken en is het vruchtvlees geel groen.  Het vruchtvlees heeft een romige structuur. Is de avocado overrijp dan is het vruchtvlees  bruin van binnen. Midden in de vrucht zit een grote pit.

Op een koele plaats blijven groene Hass avocado's maximaal 6 dagen goed. Het rijpingsproces kun je versnellen door de avocado bij ander fruit op de fruitschaal te leggen. De andere vruchten (vooral bananen) scheiden ethyleengas uit waardoor de avocado eerder rijpt.


Een avocado gebruik je rauw en onverhit. Dan kunnen de gezonde vetten niet oxideren en zich omzetten in schadelijke vetzuren.

Een avocado bevat de vitaminen E, C, B2, B6, B3, folaat, B5, K , de mineralen kalium, magnesium, zink, fosfor, ijzer, mangaan, koper en de antioxidanten glutathion, lutheïne, zeaxanthine en thyrosine.

Kalium, lutheïne, vitamine K, D en E hebben een positieve invloed op je hart.  Daarnaast is lutheïne goed voor de ogen en kalium voor de spieren en de bloeddruk.

De antioxidanten in de avocado zijn ontstekingsremmend en verminderen pijn en stijfheid in gewrichten.

Tyrosine is een antioxidant die wordt gebruikt als branstof voor de schildklier en die nodig is voor de aanmaak van het hormoon dopamine.

Glutathion is ook een krachtige antioxidant. Deze stof is goed voor de lever. Het helpt de lever het lichaam te ontgiften.


De vezels van de avocado werken als prebiotica en verbeteren je darmflora en de darmperistaltiek. Een betere darmwerking ontlast de lever. De voedingsvezels evenals de gezonde vetzuren omega 3,6 en 9 (oliezuur) hebben ook een positieve werking op hart en vaatziekten, diabetes 2 , bepaalde kanker soorten. Ze verhogen het goede cholesterol  en verlagen het slechte cholesterol.

De vetzuren omega 3, 6 en 9 vormen ook de basis voor de aanmaak van hormonen en het verlagen van ontstekingen.

Deze vetten zijn heel belangrijk voor onze hersenen en ons geheugen. Zonder deze vetten kunnen de hersenen niet goed functioneren. 

Omega 6 vetzuren zit vaak overvloedig in onze voeding maar omega 3 en 9 vaak veel te weinig.  Om goed te kunnen functioneren is het nodig meer omega 3 en 9 vetzuren in onze voeding op te nemen en mindere omega 6 vetzuren. Omega 6 vetzuren (met name linolzuur en arachidonzuur) zijn namelijk ontstekingsbevorderend. Vooral de omega 3 en omega 9 vetzuren krijgen we via de voeding te weinig binnen.

De vitaminen A,D,E en K  en caroteen hebben vet nodig om goed in onze darmen te kunnen worden opgenomen. Avocado kan hierbij heel goed als vetbron dienen in een salade. 
Ook vitamine E in avocado is een antioxidant. Deze antioxidant is met name goed voor de huid en de hersenen waar hij de vrije radicalen die ontstaan bij oxidatieprocessen neutraliseert en zo ontstekingen kan voorkomen.


Belangrijke voedingstoffen in avocado

  • Vitamine B2

    - speelt een rol bij de eiwitvertering

    - voorkomt spierkramp

    - zorgt voor de omzettng van tryptofaan naar serotonine

    - voorkomt migraine

    - verbetert de huid

    - repareert spierweefsel

  • Vitamine B3

    - is belangrijk voor de energieproductie

    - cholesterolverlagend

    - goed voor het zenuwstelstel

    - voorkomt migraine

  • Vitmaine B5

    - verhoog te de weerstand tegen stress

    - heeft op positieve invloed op de werking van de hersenen

    - is nodig voor de afbraak van cholesterol en vetten

    - gaat prikkelbaarheid en nerveusiteit tegen

    - is nodig voor de verbranding op celniveau

    - is goed voor de spijsvertering

  • Vitamine B6

    - is belangrijk voor een goede werking van het zenuwstelsel

    - geeft energie

    - helpt de lever bij de ontgifting

    - is nodig voor de vertering van eiwitten en koolhydraten

  • Vitamine C

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is nodig voor de opbouw van collageen in de weefsels en de huid

    - werkt als antioxidant en neutraliseert vrije radicalen

    - biedt bescherming tegen kanker

    - het beschermt ons tegen infecties en virussen

    - verbetert onze stessbestendigheid

    - verhoogt onze vitaliteit



  • Vitamine E

    - belangrijke antioxidant

    - zorgt ervoor dat de onverzadigde oliën niet zo snel oxideren

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is belangrijk voor de cholesterol balans

    - zorgt voor een juist weefselherstel

    - zorgt voor een groter zuurstof transport naar de cellen.

    - is belangrijk voor de hormoonhuishouding.

    - helpt tegen hart - en vaatziekten

  • Vitamine K

    - zorgt voor den goede bloedstolling

    - ondersteunt de leverfunctie

    - goed voor de botten: het slaat calcium op en houdt het vast

    - voorkomt hiermee calciumafzetting in de bloedvaten

  • Fosfor

    - is belangrijk voor de opbouw van botten en tanden

    - is betrokken bij het overbrengen van signalen van de zenuwen

    - is een grondstof voor energie in de spieren

    - is belangrijk voor een juiste nierwerking


  • IJzer

    - speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen

    - ondersteunt de celfunctie

    - vermindert vermoeidheid

    - zorgt voor aanmaak van maagzuur

    - is een onderdeel van de spieren

  • Kalium

    - reguleert de bloeddruk

    - goed voor een normaal hartritme

    - reguleert de vochthuishouding samen met Natrium

    - heeft een rol bij spiersamentrekkingen

    - kan een hoog bloedsuikerniveau verlagen

    - regeleert de zuur- base balans

    - helpt bij de energieproductie


  • Koper

    - nodig voor het zenuwstelsel en de hersenen

    - is belangrijk voor de productie van celenergie

    - nodig voor pigment aanmaak

    - bevordert de ijzeropname

    - heel belangrijk voor de opbouw van botten en weefsels

  • Magnesium

    - betrokken bij heel veel processen in ons lichaam

    - gaat vermoeidheid tegen

    - vermindert spierkrampen

    - magnesium en calcium werken met elkaar samen en moeten in balans zijn

    - speelt een rol in verlaging van de bloeddruk

    - het zorgt voor een betere opname van andere vitaminen en mineralen

    - voorkomt galstenen


  • Mangaan

    - is belangrijk voor het regelen van de bloedsuikerspiegel

    - het is nodig voor een juiste werking van enzymen

    - het is nodig bij de productie van het schildklierhormoon.

  • Zink

    - speelt een rol bij de vorming van rode bloedcellen

    -gaat vermoeidheid tegen

    - ondersteunt de celfunctie

    - helpt ons afweersysteem

    - ondersteunt de koolhydratenstofwisseling

    - is belangrijk voor een juiste zuurgraad in de darmen

    - is nodig voor de opname van B vitaminen

    - incombinatie met vitamine C werkt het ontstekingsremmend

    - het voorkomt diabetes

    - gaat veroudering tegen

  • Verzadigd vet

    - energiebron

    - het lichaam heeft er maar heel weinig van nodig

    - hebben een stijvere consitentie bij lichaamstemperatuur met kans op vastzetten op de wanden van de bloedvaten 

    - oxideren niet

    - geschikt voor hogere temperaturen

    - een teveel aan suikers wordt door het lichaam omgezet in verzadigd vet.

  • Omega 3 vetzuur alfalinoleenzuur

    - levert energie

    - wordt door lichaam omgezet in DHA en EPA die ontstekingsremmend werken

    - grondstof voor hormonen

    - essentieel voor de hersenen

    - voor een goede werking is een juiste balans van de hoeveelheid omega 3 en omega 6 noodzakelijk.


  • Omega 6 vetzuur

    - energieleverancier

    - grondstof voor de hormonen

    - verbetert de verbranding van verzadigd vet

    - is belangrijk voor het zenuwstelsel

    - is belangrijk voor de hersenen

    - houdt de celwanden sopel en doorlaatbaar.

    - moet in balans zijn met de hoeveelheid omega 3 vetzuur in ons lichaam voor een goede werking

  • Omega 9 vetzuur

    - energieleverancier

    - grondstof voor de hormonen

    - verbetert de verbranding van verzadigd vet

    - is belangrijk voor het zenuwstelsel

    - is belangrijk voor de hersenen

    - houdt de celwanden sopel en doorlaatbaar.

    - moet in balans zijn met de hoeveelheid omega 3 vetzuur in ons lichaam voor een goede werking

  • fytonutriënten

    - ontstekingsremmend

    - kankerremmend

    - gaan ziektes en veroudering tegen

    - maken vrije radicalen onschadelijk

    - cholesterol verlagend



  • Vezels

    - zijn belangrijk voor onze darmflora

    - worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.

    - door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen

    - verhogen de spijsverteringssnelheid

    - vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans

    - helpen ontgiften

    - vergroten onze weerstand

    - verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen

    - verlagen het cholesterolniveau.

    - werken als probiotica

Gerelateerde posts:

Een aquarel van rozenknoppen
door Ronnie de Winter 7 september 2025
Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
tuinboontjes salade
door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
Haventje - ontmoeting
door Ronnie de Winter 24 augustus 2025
Een echte ontmoeting is meer dan een gesprek. Het is zien, luisteren, aanwezig zijn. Niet vluchtig, maar echt. Wanneer heb jij voor het laatst iemand écht ontmoet? Lees hier mijn nieuwste blog over de kracht van echte ontmoetingen
bloemkoolsalade
door Ronnie de Winter 17 augustus 2025
Een salade die vult, knapperig is én bomvol goede voedingsstoffen zit. Deze heerlijke bloemkoolsalade met aardappelen is een perfect bijgerecht bij de barbecue, een lichte lunch op een zomerse dag of gewoon als gezonde maaltijdsalade.
rode bietjes
door Ronnie de Winter 10 augustus 2025
Een recept van geroosterde rode bietjes met geitenkaas en rucola en achtergrondinformatie over de gezondheidsvoordelen van rode bietjes. Uitleg over het roosteren (karamaliseren) van bietjes; hoe je dat op een goede en gezonde manier kan doen!
Een aquarel van een terras in stilte
door Ronnie de Winter 3 augustus 2025
De stilte tussen de momenten – Het verhaal achter "Terras in de stilte" Een werk waarin het moment tussen dag en nacht tastbaar wordt. Geen drukte, geen rumoer – alleen een zacht licht, een verlaten plein, en de stilte die ruimte laat voor jouw verhaal. Nu te zien in de online galerie
Groene aspergesoep met geitenkaas
door Ronnie de Winter 27 juli 2025
Proef de lente in een kom! Deze groene aspergesoep met zachte geitenkaas is romig, vol smaak en zó makkelijk te maken. Perfect voor een lichte lunch of als voorgerecht bij een zomers diner. Bekijk het recept op de blog!
wilgen aquarel
door Ronnie de Winter 20 juli 2025
Verbinding ontstaat in de kleinste momenten. Een blik, een stilte, een eerlijk woord. Je hoeft het niet te forceren – alleen aanwezig zijn is soms al genoeg. In mijn nieuwste blog schrijf ik over wat verbinding écht betekent.
Geroosterde aardappel, broccoli en knoflooksaus
door Ronnie de Winter 13 juli 2025
Een makkelijke vegetarische maaltijd die gezond is én comfortfood-waardig aanvoelt. Ideaal voor doordeweeks, en ook perfect als bijgerecht bij een feestelijke tafel. Achtergrond informatie over broccoli.
Een aquarel van een molen
door Ronnie de Winter 6 juli 2025
Stilstaan onder iets groots – het verhaal achter de aquarel: Onder de wieken
Show More