Courgette soep met kidneybonen

Ronnie de Winter • 24 september 2023

Lekkere maaltijdsoep!

Courgettes zijn nu volop en voor maar weinig geld te koop. De grote exemplaren zijn wat minder van smaak en zijn uitstekend geschikt om ze in een soep te verwerken. Voeg volop tuinkruiden aan de soep toe. Hiermee creëer je niet alleen een heerlijke aromatische soep maar voeg je ook nog eens vele antioxidanten en mineralen toe. Wees er niet te zuinig mee! Om zoveel mogelijk de gezonde stoffen van de kruiden te kunnen benutten voeg je ze pas op het laatst toe. Behalve kruiden die wat dikker van blad zijn zoals tijm, bonenkruid, rozemarijn of laurier kun je meekoken.

Courgettesoep met kidneybonen

(2 pers)

Ingrediënten:
  • 1/2 rode ui
  • 200 gram knolselderij
  • 600 gram courgette
  • 1 blikje of potje kidneybonen
  • 1 groente bouillonblokje
  • 3 tl grove mosterd
  • bieslook
  • tijm
  • bonenkruid
  • lavas
  • zwarte peper
  • kokosolie
Bereidingswijze:
  • Pel de ui en snijd hem fijn.
  • Spoel de kidneybonen af en laat de ze in een vergiet of zeef uitlekken.
  • Schil de knolselderij en snijd hem in blokjes.
  • Was de courgette en snijd hem in blokjes.
  • Was de kruiden en snijd ze fijn.
  • Verwarm de olie in de pan.
  • Bak hierin de ui glazig.
  • Voeg de knolselderij en het groentebouillonblokje toe en roer even door.
  • Voeg ca 500 ml water toe.
  • Breng het aan de kook.
  • Voeg dan de blokjes courgette en het bonenkruid en de tijm toe en breng het opnieuw aan de kook.
  • Laat het dan zo'n 10 minuten zachtjes pruttelen.
  • Zet het vuur uit.
  • Pureer de soep.
  • Roer de mosterd door de soep en voeg de bonen en de rest van de kruiden toe.
  • Maak op smaak met zwarte peper.
Serveer er geroosterd brood bij.

Over courgette

De courgette is een vruchtgroente. De schil kan groen of geel zijn. Kleine courgettes hebben meer smaak dan grote en kunnen ook rauw gegeten worden. De grote courgettes kun je beter verwerken in een soep of in een stoofschotel.

De courgette bevat curcubitine. Deze stof regelt in de hersenen het serotonine niveau. De neurotransmitter serotonine zorgt ervoor dat we ons prettig voelen en goed kunnen slapen. Zowel dat we makkelijk in slaap vallen maar ook goed kunnen doorslapen.

Serotonine regelt ook onze stemming en ons energieniveau.

Als we pompoen combineren met courgette dan vullen we de curcubitine ( waar de courgette rijk aan is) aan met tryptofaan (waar de pompoen veel van bevat). Een ideale combinatie. Tryptofaan is de voorloper van serotonine. Het kan gemakkelijk omgezet worden in serotonine en curcubitine zorgt ervoor dat het serotonine in de hersenen op het juiste niveau komt.

Behalve pompoen bevatten ook peulvruchten tryptofaan evenals brood.

In de combinatie van bovenstaand recept vul je de curcubitine dus ook aan met tryptofaan.

Daarnaast bevat de courgette veel mineralen die bij de omzetting van belang zijn.

Kortom: het combineren van verschillende groenten zorgt ervoor dat voedingstoffen elkaar aanvullen en zo je lichaam daaruit kan maken wat het nodig heeft.


Belangrijke voedingstoffen in courgette

  • Vitamine A

    - is goed voor de ogen

    - kan staar voorkomen op latere leeftijd

    - heeft een antioxidant werking en ondersteunt het immuunsysteem

    - is goed voor de huid

    - is betrokken bij de ijzeropname

  • Vitamine B1 (Thiamine)

    - ondersteunt de hartfuctie en het zenuwstelsel

    - is nodig voor de vertering van koolhydraten en de aanmaak van maagzuur.

    - heeft een positieve invloed op de schildklierfunctie



  • Vitamine B2

    - speelt een rol bij de eiwitvertering

    - voorkomt spierkramp

    - zorgt voor de omzettng van tryptofaan naar serotonine

    - voorkomt migraine

    - verbetert de huid

    - repareert spierweefsel

  • Vitamine B6

    - is belangrijk voor een goede werking van het zenuwstelsel

    - geeft energie

    - helpt de lever bij de ontgifting

    - is nodig voor de vertering van eiwitten en koolhydraten

  • Vitamine C

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is nodig voor de opbouw van collageen in de weefsels en de huid

    - werkt als antioxidant en neutraliseert vrije radicalen

    - biedt bescherming tegen kanker

    - het beschermt ons tegen infecties en virussen

    - verbetert onze stessbestendigheid

    - verhoogt onze vitaliteit



  • Calcium

    - nodig voor de botopbouw

    - speelt een rol bij de informatie overdracht in de cellen

    - is van belang voor de spier en zenuwfunctie

    - is belangrijk voor het reguleren van de bloeddruk


  • Fosfor

    - is belangrijk voor de opbouw van botten en tanden

    - is betrokken bij het overbrengen van signalen van de zenuwen

    - is een grondstof voor energie in de spieren

    - is belangrijk voor een juiste nierwerking


  • IJzer

    - speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen

    - ondersteunt de celfunctie

    - vermindert vermoeidheid

    - zorgt voor aanmaak van maagzuur

    - is een onderdeel van de spieren

  • Kalium

    - reguleert de bloeddruk

    - goed voor een normaal hartritme

    - reguleert de vochthuishouding samen met Natrium

    - heeft een rol bij spiersamentrekkingen

    - kan een hoog bloedsuikerniveau verlagen

    - regeleert de zuur- base balans

    - helpt bij de energieproductie


  • Koper

    - nodig voor het zenuwstelsel en de hersenen

    - is belangrijk voor de productie van celenergie

    - nodig voor pigment aanmaak

    - bevordert de ijzeropname

    - heel belangrijk voor de opbouw van botten en weefsels

  • Zink

    - speelt een rol bij de vorming van rode bloedcellen

    -gaat vermoeidheid tegen

    - ondersteunt de celfunctie

    - helpt ons afweersysteem

    - ondersteunt de koolhydratenstofwisseling

    - is belangrijk voor een juiste zuurgraad in de darmen

    - is nodig voor de opname van B vitaminen

    - incombinatie met vitamine C werkt het ontstekingsremmend

    - het voorkomt diabetes

    - gaat veroudering tegen

  • Vezels

    - zijn belangrijk voor onze darmflora

    - worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.

    - door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen

    - verhogen de spijsverteringssnelheid

    - vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans

    - helpen ontgiften

    - vergroten onze weerstand

    - verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen

    - verlagen het cholesterolniveau.

    - werken als probiotica

Gerelateerde posts:

Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Een aquarel van bloemen en vormen semi-abstract.
door Ronnie de Winter 4 oktober 2025
Vanuit het Midden – een zoektocht in kleur en vorm
B
door Ronnie de Winter 28 september 2025
In tijden waarin ons spijsverteringsstelsel vaak onder druk staat – door stress, weinig beweging of een zwaar dieet – verlangen we naar eten dat niet alleen voedzaam is, maar ook verzachtend werkt. Venkel is zo’n groente die zowel je buik als je smaakpapillen kalmeert. Fris, licht anijsachtig en verrassend veelzijdig.
aquarel van een open deur
door Ronnie de Winter 21 september 2025
Open zijn vraagt moed. Afsluiten soms ook. Beide bewegingen horen bij het leven. De kunst is om te voelen wat jij nodig hebt, zonder oordeel. Nieuw blog over de balans tussen open zijn en jezelf beschermen:
Koude aardappel salade met andijvie, ei en appel
door Ronnie de Winter 14 september 2025
In de zomer is niets zo lekker als een frisse, voedzame salade. En waarom zou je niet kiezen voor een variant met een oer-Hollandse groente die vaak wordt onderschat: andijvie! Deze koude aardappelsalade met andijvie, gekookt ei en appel is niet alleen verrassend lekker, maar ook voedzaam en makkelijk te maken. Ideaal
Een aquarel van rozenknoppen
door Ronnie de Winter 7 september 2025
Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
tuinboontjes salade
door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
Show More