Patisson
Een heerlijke witte pompoen
De Patisson pompoen zit qua smaak een beetje tussen een courgette en een oranje pompoen in. De Patisson pompoen is een enigzins platte pompoen en heeft wit vruchtvlees. Een jonge patisson pompoen hoef je niet te schillen. Als je de schil met je duimnagel ietwat kunt in deuken is de schil te eten. Was de pompoen goed, snijd hem in zessen, verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in stukjes.
De pompoenstukjes zijn snel, in zo'n 10 minuten, gaar.

Patisson stoof
- 1 Patisson pompoen
- 80 gram gele linzen
- 60 gram basmati zilvervlies rijst
- 1 rode ui
- 1 teentje knoflook
- 3 tomaten
- 1 tl paprikapoeder
- 1tl kurkuma
- zwarte peper
- mespunt chilipoeder
- wat kokosolie
- Week de linzen en de rijst 4 uur in water.
- Spoel de rijst en de linzen goed af en laat ze in een vergiet uitlekken.
- Was de pompoen, snijd hem in zessen, verwijder de zaadlijsten en snijd de delen in kleine stukjes.
- Pel de ui en snijd hem in kleine stukjes.
- Pel de knoflook en snijd hem heel fijn.
- Was de tomaten en snijd ze in stukjes.
- Verwarm de kokosolie in een pan.
- Voeg de gesnipperde ui en knoflook toe en fruit ze een paar minuten tot ze glazig zien.
- Voeg dan de stukjes pompoen toe en bak ze even mee.
- Voeg de uitgelekte rijst en linzen toe, roer goed door en voeg dan een klein kopje water toe.
- Breng het geheel aan de kook.
- Voeg de kruiden toe en laat het geheel ca 10 - 15 minuten zachtjes pruttelen.
- Proef even of de rijst gaar is.
- Voeg dan de tomatenstukjes toe en warm deze even mee.
Over Patisson pompoen
De Patisson pompoen is groen, wit of geel gekleurd en de vorm is rond met een geschubde rand. Een andere naam voor de Patisson pompoen is bisschops- of prinsen muts. Vroeg geoogst smaakt deze pompoen op zijn best en is ook de schil eetbaar. Het vruchtvlees is stevig en de smaak zit tussen die van een courgette en een oranje pompoen in.
Deze pompoen bevat redelijk wat vitamine C, B3, A en vitamine B11, de,mineralen magnesium, koper, ijzer en kalium en veel vezels.
Vitamine C is een krachtige antioxidant en ruimt de vrije radicalen op die bij tal van oxidatie processen in ons lichaam ontstaan. Vrije radicalen brengen ons lichaam schade toe. Ze kunnen schade toebrengen aan ons DNA en ontstekingen op celniveau veroorzaken, wat uiteindelijk kan leiden tot de vorming van kankercellen. De Patisson pompoen bevat ook veel antioxidanten in de vorm van fytonutriënten.
Kalium en magnesium reguleren de bloeddruk. Magnesium verkleint de kans op een hartaanval. In combinatie met de antioxidanten die de patisson rijk is, zorgt deze stoffen in de pompoen voor een gezond hart en gezonde bloedvaten.
De pompoen gaat cholesterol afzettingen tegen en ontgift het lichaam.
De vele vezels maken de darmen schoon en bevorderen de darmperistaltiek.
Deze pompoen heeft ook een gunstige invloed op de huid. Hij zorgt ervoor dat de huid goed van vocht wordt voorzien. Hij gaat ontstekingen tegen en herstelt de huid. Hierdoor nemen zwellingen af en verdwijnt huiduitslag. Hij bindt en verwijdert tevens de afvalstoffen van de huid waardoor een mooie teint ontstaat.
Belangrijke voedingstoffen in Patisson pompoen
Gerelateerde posts:









