Patisson

Ronnie de Winter • 3 september 2023

Een heerlijke witte pompoen

De Patisson pompoen zit qua smaak een beetje tussen een courgette en een oranje pompoen in. De Patisson pompoen is een enigzins platte pompoen en heeft wit vruchtvlees. Een jonge patisson pompoen hoef je niet te schillen. Als je de schil met je duimnagel ietwat kunt in deuken is de schil te eten. Was de pompoen goed, snijd hem in zessen, verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in stukjes.

De pompoenstukjes zijn snel, in zo'n 10 minuten,  gaar.


Patisson stoof

(2 pers)

Ingrediënten:
  • 1 Patisson pompoen
  • 80 gram gele linzen
  • 60 gram basmati zilvervlies rijst
  • 1 rode ui
  • 1 teentje knoflook
  • 3 tomaten
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1tl kurkuma
  • zwarte peper
  • mespunt chilipoeder
  • wat kokosolie
Bereidingswijze:
  • Week de linzen en de rijst 4 uur in water.
  • Spoel de rijst en de linzen goed af en laat ze in een vergiet uitlekken.
  • Was de pompoen, snijd hem in zessen, verwijder de zaadlijsten en snijd de delen in kleine stukjes.
  • Pel de ui en snijd hem in kleine stukjes.
  • Pel de knoflook en snijd hem heel fijn.
  • Was de tomaten en snijd ze in stukjes.
  • Verwarm de kokosolie in een pan.
  • Voeg de gesnipperde ui en knoflook toe en fruit ze een paar minuten tot ze glazig zien.
  • Voeg dan de stukjes pompoen toe en bak ze even mee.
  • Voeg de uitgelekte rijst en linzen toe, roer goed door en voeg dan een klein kopje water toe.
  • Breng het geheel aan de kook.
  • Voeg de kruiden toe en laat het geheel ca 10 - 15 minuten zachtjes pruttelen.
  • Proef even of de rijst gaar is.
  • Voeg dan de tomatenstukjes toe en warm deze even mee.

Lekker met een groen salade.

Over Patisson pompoen


De Patisson pompoen is groen, wit of geel gekleurd en de vorm is rond met een geschubde rand. Een andere naam voor de Patisson pompoen is bisschops- of prinsen muts. Vroeg geoogst smaakt deze pompoen op zijn best en is ook de schil  eetbaar. Het vruchtvlees is stevig en de smaak zit tussen die van een courgette en een oranje pompoen in.

Deze pompoen bevat redelijk wat vitamine C, B3, A en vitamine B11, de,mineralen magnesium, koper, ijzer en kalium en veel vezels.

Vitamine C is een krachtige antioxidant en ruimt de vrije radicalen op die bij tal van oxidatie processen in ons lichaam ontstaan. Vrije radicalen brengen ons lichaam schade toe. Ze kunnen schade toebrengen aan ons DNA en ontstekingen op celniveau veroorzaken, wat uiteindelijk kan leiden tot de vorming van kankercellen. De Patisson pompoen bevat ook veel antioxidanten in de vorm van fytonutriënten.

Kalium en magnesium reguleren de bloeddruk. Magnesium verkleint de kans op een hartaanval. In combinatie met de antioxidanten die de patisson rijk is, zorgt deze stoffen in de pompoen voor een gezond hart en gezonde bloedvaten.

De pompoen gaat cholesterol afzettingen tegen en ontgift het lichaam.

De vele vezels maken de darmen schoon en bevorderen de darmperistaltiek.

Deze pompoen heeft ook een gunstige invloed op de huid. Hij zorgt ervoor dat de huid goed van vocht wordt voorzien. Hij gaat ontstekingen tegen en herstelt de huid. Hierdoor nemen zwellingen  af en verdwijnt huiduitslag. Hij bindt en verwijdert tevens de afvalstoffen van de huid waardoor een mooie teint ontstaat.

 

Belangrijke voedingstoffen in Patisson pompoen

  • Vitamine A

    - is goed voor de ogen

    - kan staar voorkomen op latere leeftijd

    - heeft een antioxidant werking en ondersteunt het immuunsysteem

    - is goed voor de huid

    - is betrokken bij de ijzeropname

  • Vitamine B3

    - is belangrijk voor de energieproductie

    - cholesterolverlagend

    - goed voor het zenuwstelstel

    - voorkomt migraine

  • Foliumzuur (B11)

    - is nodig tijdens de zwangerschap voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van de foetus

    - verbetert de werking van de hersenen

    - ondersteunt de functie van de lever

    - is stemmings verbeterend

    - ondersteund het ontgiftingsproces 

  • Vitamine C

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is nodig voor de opbouw van collageen in de weefsels en de huid

    - werkt als antioxidant en neutraliseert vrije radicalen

    - biedt bescherming tegen kanker

    - het beschermt ons tegen infecties en virussen

    - verbetert onze stessbestendigheid

    - verhoogt onze vitaliteit



  • Vitamine E

    - belangrijke antioxidant

    - zorgt ervoor dat de onverzadigde oliën niet zo snel oxideren

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is belangrijk voor de cholesterol balans

    - zorgt voor een juist weefselherstel

    - zorgt voor een groter zuurstof transport naar de cellen.

    - is belangrijk voor de hormoonhuishouding.

    - helpt tegen hart - en vaatziekten

  • IJzer

    - speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen

    - ondersteunt de celfunctie

    - vermindert vermoeidheid

    - zorgt voor aanmaak van maagzuur

    - is een onderdeel van de spieren

  • Kalium

    - reguleert de bloeddruk

    - goed voor een normaal hartritme

    - reguleert de vochthuishouding samen met Natrium

    - heeft een rol bij spiersamentrekkingen

    - kan een hoog bloedsuikerniveau verlagen

    - regeleert de zuur- base balans

    - helpt bij de energieproductie


  • Koper

    - nodig voor het zenuwstelsel en de hersenen

    - is belangrijk voor de productie van celenergie

    - nodig voor pigment aanmaak

    - bevordert de ijzeropname

    - heel belangrijk voor de opbouw van botten en weefsels

  • Magnesium

    - betrokken bij heel veel processen in ons lichaam

    - gaat vermoeidheid tegen

    - vermindert spierkrampen

    - magnesium en calcium werken met elkaar samen en moeten in balans zijn

    - speelt een rol in verlaging van de bloeddruk

    - het zorgt voor een betere opname van andere vitaminen en mineralen

    - voorkomt galstenen


  • fytonutriënten

    - ontstekingsremmend

    - kankerremmend

    - gaan ziektes en veroudering tegen

    - maken vrije radicalen onschadelijk

    - cholesterol verlagend



  • Vezels

    - zijn belangrijk voor onze darmflora

    - worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.

    - door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen

    - verhogen de spijsverteringssnelheid

    - vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans

    - helpen ontgiften

    - vergroten onze weerstand

    - verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen

    - verlagen het cholesterolniveau.

    - werken als probiotica

Gerelateerde posts:

mus in aquarel
door Ronnie de Winter 15 juni 2025
Weten zonder bewijs, maar met volle overtuiging
snijbonen
door Ronnie de Winter 8 juni 2025
Snijbonen zijn zo’n heerlijke, bescheiden groente die je eindeloos kunt combineren. Ze zijn zacht van smaak, licht verteerbaar en passen perfect in zowel Hollandse als Oosterse gerechten. Zelf combineer ik ze graag met zilvervliesrijst – puur, voedzaam en vullend zonder zwaar te zijn. In dit blog artikel het recept van snijbonen met kikkererwten en rijst en achtergrond informatie over het weken van snijbonen.
Een aquarel van een rood roze tulp en dillekruid
door Ronnie de Winter 1 juni 2025
Achter de fluistering – het verhaal achter mijn aquarel
Penseel en Pollepel
door Ronnie de Winter 25 mei 2025
Lieve lezers, Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud. Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor. Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.
door Ronnie de Winter 18 mei 2025
Het is weer tijd voor asperges. Ze zijn volop te verkrijgen in de maanden mei en juni. Asperges zijn heerlijk om als groenten te eten. Meestal worden de asperges dan geschild en worden de harde onderkanten verwijderd. Maar als soep kun je juist deze schillen en harde onderkanten gebruiken om er bouillon van te trekken die de soep een heerlijke smaak geven. Door wat roomboter toe te voegen krijgt de soep een wat vollere smaak dan wanneer je alleen olijfolie gebruikt.
door Ronnie de Winter 4 mei 2025
In de zomermaanden is het lekker om koolrabi rauw in een salade te eten. Dan is hij heerlijk knapperig en fris. In combinatie met wortel en appel maak je in een mum van tijd een heerlijke salade voorbij de lunch of als bijgerecht bij vlees of vis.
door Ronnie de Winter 27 april 2025
Kip wordt malser door hem te laten garen in knoflook, ui en tomaat. Door te kiezen voor mager vlees kun je de ingrediënten waar je de kip in laat garen ook heel goed gebruiken voor een saus. De saus bevat dan niet al te veel vet. Het zuur in de tomaat, vooral citroenzuur en appelzuur, maakt het vlees malser en sappiger. Het zuur versterkt ook de smaak en neutraliseert het vet van het vlees. Hierdoor krijgt een gerecht een frissere smaak. Ook helpt het zuur voor een betere vertering van het vlees. Het zuur van tomaten stimuleert namelijk enzymatische reacties die betrokken zijn bij deze vertering. Rauw bevat de tomaat veel vitamine C. Helaas gaat er bij het verwarmen daarvan het nodige verloren. Het lycopeen waar de tomaten ook rijk aan zijn, komt juist beter beschikbaar voor ons lichaam door het verwarmen van de tomaat. Door de gezonde vetzuren van de kip, wordt het lycopeen nog beter opneembaar.
door Ronnie de Winter 27 april 2025
Prei heeft geneeskrachtige eigenschappen en wordt daardoor al eeuwenlang verbouwd en gegeten. De prei heeft een kleine verdikking aan de onderkant met een witte langere stengel met daaraan de groene bladeren. Hoewel het witte gedeelte van de stengel de lekkerste smaak heeft ( een beetje zoetig) en minder hard is, bevat het blad de meeste voedingstoffen. In de winter en in het voorjaar is prei volop te koop en niet duur.
door Ronnie de Winter 20 april 2025
Spitskool is een licht verteerbare koolsoort die op zijn best is als we hem roerbakken of heel even stoven. Snijd hem daartoe in dunne reepjes en bak het in wat extra vierge olijfolie met een beetje komijn. Zo wordt de spitskool nog beter verteerbaar. In onderstaand recept wordt deze roergebakken spitskool gecombineerd met libanese kip en rijst. Een verrassend lekkere combinatie!
door Ronnie de Winter 13 april 2025
Postelein behoort tot de posteleinfamilie en is het hele jaar door verkrijgbaar. Je hebt zomer- en winterpostelein. Winterpostelein is vanaf de herfst tot maart in bosjes verkrijgbaar en zomerpostelein het gehele jaar door. Verse postelein ziet er frisgroen en stevig uit met vaak de wortels er nog aan zodat het langer goed blijft. In de groentenla van de koelkast blijft postelein ongeveer twee dagen goed. Postelein is goed rauw in een stamppot te verwerken van knollen zoals knolselderij, zoet aardappel, pastinaak, wortels of gewone aardappels. Voeg een paar zongedroogde tomaatjes toe voor een lekkere smaak. Maar postelein is ook lekker in een maaltijdsalade.
Show More