Patisson

Ronnie de Winter • 3 september 2023

Een heerlijke witte pompoen

De Patisson pompoen zit qua smaak een beetje tussen een courgette en een oranje pompoen in. De Patisson pompoen is een enigzins platte pompoen en heeft wit vruchtvlees. Een jonge patisson pompoen hoef je niet te schillen. Als je de schil met je duimnagel ietwat kunt in deuken is de schil te eten. Was de pompoen goed, snijd hem in zessen, verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in stukjes.

De pompoenstukjes zijn snel, in zo'n 10 minuten,  gaar.


Patisson stoof

(2 pers)

Ingrediënten:
  • 1 Patisson pompoen
  • 80 gram gele linzen
  • 60 gram basmati zilvervlies rijst
  • 1 rode ui
  • 1 teentje knoflook
  • 3 tomaten
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1tl kurkuma
  • zwarte peper
  • mespunt chilipoeder
  • wat kokosolie
Bereidingswijze:
  • Week de linzen en de rijst 4 uur in water.
  • Spoel de rijst en de linzen goed af en laat ze in een vergiet uitlekken.
  • Was de pompoen, snijd hem in zessen, verwijder de zaadlijsten en snijd de delen in kleine stukjes.
  • Pel de ui en snijd hem in kleine stukjes.
  • Pel de knoflook en snijd hem heel fijn.
  • Was de tomaten en snijd ze in stukjes.
  • Verwarm de kokosolie in een pan.
  • Voeg de gesnipperde ui en knoflook toe en fruit ze een paar minuten tot ze glazig zien.
  • Voeg dan de stukjes pompoen toe en bak ze even mee.
  • Voeg de uitgelekte rijst en linzen toe, roer goed door en voeg dan een klein kopje water toe.
  • Breng het geheel aan de kook.
  • Voeg de kruiden toe en laat het geheel ca 10 - 15 minuten zachtjes pruttelen.
  • Proef even of de rijst gaar is.
  • Voeg dan de tomatenstukjes toe en warm deze even mee.

Lekker met een groen salade.

Over Patisson pompoen


De Patisson pompoen is groen, wit of geel gekleurd en de vorm is rond met een geschubde rand. Een andere naam voor de Patisson pompoen is bisschops- of prinsen muts. Vroeg geoogst smaakt deze pompoen op zijn best en is ook de schil  eetbaar. Het vruchtvlees is stevig en de smaak zit tussen die van een courgette en een oranje pompoen in.

Deze pompoen bevat redelijk wat vitamine C, B3, A en vitamine B11, de,mineralen magnesium, koper, ijzer en kalium en veel vezels.

Vitamine C is een krachtige antioxidant en ruimt de vrije radicalen op die bij tal van oxidatie processen in ons lichaam ontstaan. Vrije radicalen brengen ons lichaam schade toe. Ze kunnen schade toebrengen aan ons DNA en ontstekingen op celniveau veroorzaken, wat uiteindelijk kan leiden tot de vorming van kankercellen. De Patisson pompoen bevat ook veel antioxidanten in de vorm van fytonutriënten.

Kalium en magnesium reguleren de bloeddruk. Magnesium verkleint de kans op een hartaanval. In combinatie met de antioxidanten die de patisson rijk is, zorgt deze stoffen in de pompoen voor een gezond hart en gezonde bloedvaten.

De pompoen gaat cholesterol afzettingen tegen en ontgift het lichaam.

De vele vezels maken de darmen schoon en bevorderen de darmperistaltiek.

Deze pompoen heeft ook een gunstige invloed op de huid. Hij zorgt ervoor dat de huid goed van vocht wordt voorzien. Hij gaat ontstekingen tegen en herstelt de huid. Hierdoor nemen zwellingen  af en verdwijnt huiduitslag. Hij bindt en verwijdert tevens de afvalstoffen van de huid waardoor een mooie teint ontstaat.

 

Belangrijke voedingstoffen in Patisson pompoen

  • Vitamine A

    - is goed voor de ogen

    - kan staar voorkomen op latere leeftijd

    - heeft een antioxidant werking en ondersteunt het immuunsysteem

    - is goed voor de huid

    - is betrokken bij de ijzeropname

  • Vitamine B3

    - is belangrijk voor de energieproductie

    - cholesterolverlagend

    - goed voor het zenuwstelstel

    - voorkomt migraine

  • Foliumzuur (B11)

    - is nodig tijdens de zwangerschap voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van de foetus

    - verbetert de werking van de hersenen

    - ondersteunt de functie van de lever

    - is stemmings verbeterend

    - ondersteund het ontgiftingsproces 

  • Vitamine C

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is nodig voor de opbouw van collageen in de weefsels en de huid

    - werkt als antioxidant en neutraliseert vrije radicalen

    - biedt bescherming tegen kanker

    - het beschermt ons tegen infecties en virussen

    - verbetert onze stessbestendigheid

    - verhoogt onze vitaliteit



  • Vitamine E

    - belangrijke antioxidant

    - zorgt ervoor dat de onverzadigde oliën niet zo snel oxideren

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is belangrijk voor de cholesterol balans

    - zorgt voor een juist weefselherstel

    - zorgt voor een groter zuurstof transport naar de cellen.

    - is belangrijk voor de hormoonhuishouding.

    - helpt tegen hart - en vaatziekten

  • IJzer

    - speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen

    - ondersteunt de celfunctie

    - vermindert vermoeidheid

    - zorgt voor aanmaak van maagzuur

    - is een onderdeel van de spieren

  • Kalium

    - reguleert de bloeddruk

    - goed voor een normaal hartritme

    - reguleert de vochthuishouding samen met Natrium

    - heeft een rol bij spiersamentrekkingen

    - kan een hoog bloedsuikerniveau verlagen

    - regeleert de zuur- base balans

    - helpt bij de energieproductie


  • Koper

    - nodig voor het zenuwstelsel en de hersenen

    - is belangrijk voor de productie van celenergie

    - nodig voor pigment aanmaak

    - bevordert de ijzeropname

    - heel belangrijk voor de opbouw van botten en weefsels

  • Magnesium

    - betrokken bij heel veel processen in ons lichaam

    - gaat vermoeidheid tegen

    - vermindert spierkrampen

    - magnesium en calcium werken met elkaar samen en moeten in balans zijn

    - speelt een rol in verlaging van de bloeddruk

    - het zorgt voor een betere opname van andere vitaminen en mineralen

    - voorkomt galstenen


  • fytonutriënten

    - ontstekingsremmend

    - kankerremmend

    - gaan ziektes en veroudering tegen

    - maken vrije radicalen onschadelijk

    - cholesterol verlagend



  • Vezels

    - zijn belangrijk voor onze darmflora

    - worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.

    - door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen

    - verhogen de spijsverteringssnelheid

    - vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans

    - helpen ontgiften

    - vergroten onze weerstand

    - verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen

    - verlagen het cholesterolniveau.

    - werken als probiotica

Gerelateerde posts:

Groene aspergesoep met geitenkaas
door Ronnie de Winter 27 juli 2025
Proef de lente in een kom! Deze groene aspergesoep met zachte geitenkaas is romig, vol smaak en zó makkelijk te maken. Perfect voor een lichte lunch of als voorgerecht bij een zomers diner. Bekijk het recept op de blog!
wilgen aquarel
door Ronnie de Winter 20 juli 2025
Verbinding ontstaat in de kleinste momenten. Een blik, een stilte, een eerlijk woord. Je hoeft het niet te forceren – alleen aanwezig zijn is soms al genoeg. In mijn nieuwste blog schrijf ik over wat verbinding écht betekent.
Geroosterde aardappel, broccoli en knoflooksaus
door Ronnie de Winter 13 juli 2025
Een makkelijke vegetarische maaltijd die gezond is én comfortfood-waardig aanvoelt. Ideaal voor doordeweeks, en ook perfect als bijgerecht bij een feestelijke tafel. Achtergrond informatie over broccoli.
Een aquarel van een molen
door Ronnie de Winter 6 juli 2025
Stilstaan onder iets groots – het verhaal achter de aquarel: Onder de wieken
Paksoi stamppot
door Ronnie de Winter 29 juni 2025
Recept van paksoi stamppot en achtergrond informatie over paksoi.
Groentepasta met paddenstoelen
door Ronnie de Winter 22 juni 2025
Recept van groentepasta met paddenstoelen en achtergrond informatie over de bereiding en over de voedingingswaarden van paddenstoelen.
mus in aquarel
door Ronnie de Winter 15 juni 2025
Weten zonder bewijs, maar met volle overtuiging
snijbonen
door Ronnie de Winter 8 juni 2025
Snijbonen zijn zo’n heerlijke, bescheiden groente die je eindeloos kunt combineren. Ze zijn zacht van smaak, licht verteerbaar en passen perfect in zowel Hollandse als Oosterse gerechten. Zelf combineer ik ze graag met zilvervliesrijst – puur, voedzaam en vullend zonder zwaar te zijn. In dit blog artikel het recept van snijbonen met kikkererwten en rijst en achtergrond informatie over het weken van snijbonen.
Een aquarel van een rood roze tulp en dillekruid
door Ronnie de Winter 1 juni 2025
Achter de fluistering – het verhaal achter mijn aquarel
Penseel en Pollepel
door Ronnie de Winter 25 mei 2025
Lieve lezers, Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud. Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor. Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.
Show More