Aardappeltaart met tijm
Een lekker en voedzaam basisch gerecht!
Kruiden als tijm voegen we meestal toe aan een gerecht voor de smaak. Maar wanneer je je realiseert dat deze kruiden ook allemaal bijzondere geneeskrachtige eigenschappen voor ons lichaam hebben, besef je dat je deze kruiden ook kunt toepassen voor je gezondheid. Om ziekten te bestrijden of om ziekten te voorkomen. En wat is nu gemakkelijker dan gezonde kruiden direct verwerken in voeding die je toch al neemt. Met een beetje kennis en wat uitproberen, kom je al gauw tot lekkere en gezonde gerechten.
Het recept van de aardappel taart hieronder is verrijkt met tijm. Maar je kunt i.p.v. tijm ook heel goed basilicum of/en oregano of rozemarijn toevoegen. Zo gaat zo'n zelfde gerecht er anders uitzien, anders smaken en heeft het ook andere voedingstoffen die elkaar versterken en aanvullen.
Aardappeltaart met tijm
- 4 middelgrote aardappels
- 1 ui
- 1 puntpaprika
- 1/2 courgette
- 1/4 prei
- 2 stengels bleekselderij
- 1/4 rode peper
- 4 eieren
- 1 el extra vierge olijfolie
- 1 th ghee of kokosolie
- 5 takjes verse tijm
- 1 th paprika poeder
- zwarte peper en zout
- Schil de aardappels, snijd ze in stukken en stoom ze gaar. Laat ze afkoelen. Snijd ze daarna in nog wat kleinere stukken.
- Pel de ui en snijd ze fijn.
- Was de puntpaprika, verwijder de zaadlijsten en snijd ze in kleine stukjes.
- Was de courgette en schaaf ze met de komkommerschaaf in dunne plakjes .
- Maak de prei schoon en snijd hem in ringetjes.
- Was de stengels bleekselderij en snijd ze in plakjes.
- Maak de rode peper schoon, verwijderde zaadlijsten en snijd hem heel fijn.
- Was de takjes tijm en ris de blaadjes eraf.
- Verwarm de extra vierge olijfolie met de ghee in de koekenpan.
- Fruit de ui hierin glazig.
- Voeg dan de stukjes rode peper, de plakjes bleekselderij, de preiringetjes en de paprikastukjes toe en bak ze even kort mee.
- Verdeel alles gelijkmatig in de pan.
- Leg dan de plakjes courgette erover.
- Strooi er wat zwarte peper, zout en paprikapoeder overheen.
- Klop de eieren los met wat water en schenk dit over de plakjes courgette heen. Verdeel ook dit gelijkmatig.
- Strooi er dan de blaadjes tijm overheen.
- Dek de koekenpan af met een deksel en laat het ei op een laag vuurtje in 20 minuten stollen.
- Doe dan het vuur uit en laat het nog even 5 tot 10 minuten staan, zodat het ei kan loskomen van de bodem en je de taart in vier hele stukken er mooi uit kunt krijgen.
Over tijm
Tijm is een keuken kruid met medicinale eigenschappen. Tijm laat onze spijsvertering beter werken en wekt de eetlust op. Tijm gaat gisting in de darmen tegen en de terpenen in tijm gaan woekering van kankercellen tegen en zorgen ervoor dat kankercellen afsterven. Tijm bevat salicylzuur en thymol. Beiden stoffen zijn antioxidanten en remmen ontstekingen. De stof thymol geeft de tijm zijn specifieke geur en behoort tot de fenolen. Hij heeft ook een antibacteriële werking en is goed voor de luchtwegen. Tijm houdt de luchtwegen open bij verkoudheden.
Tijm in een dressing is een natuurlijk conserveermiddel en houdt salades vrij van bacteriën. En wanneer we tijm in water van ca 80 graden tien minuten laten trekken en af laten koelen, hebben we een goed aftreksel om onze mond mee te spoelen en vrij van bacteriën te houden.
Tijm bevat veel vitamine K en de mineralen ijzer, calcium en mangaan. Hij bevat het aminozuur tryptofaan ( goed voor onze serotonineproductie ) en veel vezels. Hoewel we van tijm als kruid altijd maar een paar takjes gebruiken, geeft het desondanks toch een goede aanvulling op de voedingstoffen die we nodig hebben.
Tijm combineert goed met eieren. Ook wordt tijm vaak gebruikt bij vlees gerechten of bij kip en kalkoen.
Maar tijm smaakt ook goed bij groenten zoals, tomaat, paprika, courgette, witlof, aubergine, spinazie en komkommer.
En gekookte aardappels worden extra lekker wanneer je ze besprenkled met wat extra vierge olijfolie en wat verse tijm.
Belangrijke voedingstoffen in tijm
Gerelateerde posts:









