Aardappeltaart met tijm

Ronnie de Winter • 27 juni 2021

Een lekker en voedzaam basisch gerecht!

Kruiden als tijm voegen we meestal toe aan een gerecht voor de smaak. Maar wanneer je je realiseert dat deze kruiden ook allemaal bijzondere geneeskrachtige eigenschappen voor ons lichaam hebben, besef je dat je deze kruiden ook kunt toepassen voor je gezondheid. Om ziekten te bestrijden of om ziekten te voorkomen.  En wat is nu gemakkelijker dan gezonde kruiden direct verwerken in voeding die je toch al neemt. Met een beetje kennis en wat uitproberen, kom je al gauw tot lekkere en gezonde gerechten.


Het recept van de aardappel taart hieronder is verrijkt met tijm. Maar je kunt i.p.v. tijm ook heel goed basilicum of/en oregano of rozemarijn toevoegen. Zo gaat zo'n zelfde gerecht er anders uitzien, anders smaken en heeft het ook andere voedingstoffen die elkaar versterken en aanvullen.


Aardappeltaart met tijm

(2 pers)

Ingrediënten:
  • 4 middelgrote aardappels
  • 1 ui
  • 1 puntpaprika
  • 1/2 courgette
  • 1/4 prei
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1/4 rode peper
  • 4 eieren
  • 1 el extra vierge olijfolie
  • 1 th ghee of kokosolie
  • 5 takjes verse tijm
  • 1 th paprika poeder
  • zwarte peper en zout
Bereidingswijze:
  • Schil de aardappels, snijd ze in stukken en stoom ze gaar. Laat ze afkoelen. Snijd ze daarna in nog wat kleinere stukken.
  • Pel de ui en snijd ze fijn.
  • Was de puntpaprika, verwijder de zaadlijsten en snijd ze in kleine stukjes.
  • Was de courgette en schaaf ze met de komkommerschaaf in dunne plakjes .
  • Maak de prei schoon en snijd hem in ringetjes.
  • Was de stengels bleekselderij en snijd ze in plakjes.
  • Maak de rode peper schoon, verwijderde zaadlijsten en snijd hem heel fijn.
  • Was de takjes tijm en ris de blaadjes eraf.
  • Verwarm de extra vierge olijfolie  met de ghee in de koekenpan.
  • Fruit de ui hierin glazig.
  • Voeg dan de stukjes rode peper, de plakjes bleekselderij, de preiringetjes en de paprikastukjes toe en bak ze even kort mee.
  • Verdeel alles gelijkmatig in de pan.
  • Leg dan de plakjes courgette erover.
  • Strooi er wat zwarte peper, zout en paprikapoeder overheen.
  • Klop de eieren los met wat water en schenk dit over de plakjes courgette heen. Verdeel ook dit gelijkmatig.
  • Strooi er dan de blaadjes tijm overheen.
  • Dek de koekenpan af met een deksel en laat het ei op een laag vuurtje in 20 minuten stollen.
  • Doe dan het vuur uit en laat het nog even 5 tot 10 minuten staan, zodat het ei kan loskomen van de bodem en je de taart in vier hele stukken er mooi  uit kunt krijgen.
De home made ketchup smaakt hier heerlijk bij!

Over tijm


Tijm is een keuken kruid met medicinale eigenschappen. Tijm laat onze spijsvertering beter werken en wekt de eetlust op.  Tijm gaat gisting in de darmen tegen en de terpenen in tijm gaan woekering van kankercellen tegen en zorgen ervoor dat kankercellen afsterven. Tijm bevat salicylzuur en thymol.  Beiden stoffen zijn antioxidanten en remmen ontstekingen. De stof thymol geeft de tijm zijn specifieke geur en behoort tot de fenolen.  Hij heeft ook een antibacteriële werking  en is goed voor de luchtwegen. Tijm houdt de luchtwegen open bij verkoudheden. 

Tijm in een dressing is een natuurlijk conserveermiddel en houdt salades vrij van bacteriën.  En wanneer we tijm in water van ca 80 graden tien minuten laten trekken en af laten koelen, hebben we een goed aftreksel om onze mond mee te spoelen en vrij van bacteriën te houden.


Tijm bevat veel vitamine K en de mineralen  ijzer, calcium en mangaan. Hij bevat het aminozuur tryptofaan ( goed voor onze serotonineproductie ) en veel vezels.  Hoewel we van tijm als kruid altijd maar een paar takjes gebruiken, geeft het desondanks toch een goede aanvulling op de voedingstoffen die we nodig hebben.


Tijm combineert goed met eieren. Ook wordt tijm vaak gebruikt bij vlees gerechten of bij kip en kalkoen.

Maar tijm smaakt ook goed bij groenten zoals, tomaat, paprika, courgette, witlof, aubergine, spinazie en komkommer.

En gekookte aardappels worden extra lekker wanneer je ze besprenkled met wat extra vierge olijfolie en wat verse tijm.

Belangrijke voedingstoffen in tijm

  • Vitamine B6

    - is belangrijk voor een goede werking van het zenuwstelsel

    - geeft energie

    - helpt de lever bij de ontgifting

    - is nodig voor de vertering van eiwitten en koolhydraten

  • Vitamine C

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is nodig voor de opbouw van collageen in de weefsels en de huid

    - werkt als antioxidant en neutraliseert vrije radicalen

    - biedt bescherming tegen kanker

    - het beschermt ons tegen infecties en virussen

    - verbetert onze stessbestendigheid

    - verhoogt onze vitaliteit



  • Vitamine K

    - zorgt voor den goede bloedstolling

    - ondersteunt de leverfunctie

    - goed voor de botten: het slaat calcium op en houdt het vast

    - voorkomt hiermee calciumafzetting in de bloedvaten

  • fytonutriënten

    - ontstekingsremmend

    - kankerremmend

    - gaan ziektes en veroudering tegen

    - maken vrije radicalen onschadelijk

    - cholesterol verlagend



  • Calcium

    - nodig voor de botopbouw

    - speelt een rol bij de informatie overdracht in de cellen

    - is van belang voor de spier en zenuwfunctie

    - is belangrijk voor het reguleren van de bloeddruk


  • IJzer

    - speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen

    - ondersteunt de celfunctie

    - vermindert vermoeidheid

    - zorgt voor aanmaak van maagzuur

    - is een onderdeel van de spieren

  • Magnesium

    - betrokken bij heel veel processen in ons lichaam

    - gaat vermoeidheid tegen

    - vermindert spierkrampen

    - magnesium en calcium werken met elkaar samen en moeten in balans zijn

    - speelt een rol in verlaging van de bloeddruk

    - het zorgt voor een betere opname van andere vitaminen en mineralen

    - voorkomt galstenen


  • Mangaan

    - is belangrijk voor het regelen van de bloedsuikerspiegel

    - het is nodig voor een juiste werking van enzymen

    - het is nodig bij de productie van het schildklierhormoon.

  • Salicylzuur

    - ontstekingsremmer

    -helaas remt salicylzuur het herstel van de slijmvliezen, beperk hierdoor voeding met veel salicylzuur als je het darmslijmvlies ( of andere slijmvliezen in je spijsveteringskanaal) wilt opbouwen en herstellen.

  • Tryptofaan

    - het aminozuur waaruit serotonine ( is nodig voor vitalitiet en je goed te voelen) ontstaat.

    - het is een aminozuur dat het minst van alle aminozuren voorkomt in voedingsmiddelen

    - tryptofaan kan in de hersenen ter plaatse serotonine aanmaken. En kan dit het beste bij een sabiele bloedsuiker

  • Vezels

    - zijn belangrijk voor onze darmflora

    - worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.

    - door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen

    - verhogen de spijsverteringssnelheid

    - vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans

    - helpen ontgiften

    - vergroten onze weerstand

    - verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen

    - verlagen het cholesterolniveau.

    - werken als probiotica

Gerelateerde posts:

Groene aspergesoep met geitenkaas
door Ronnie de Winter 27 juli 2025
Proef de lente in een kom! Deze groene aspergesoep met zachte geitenkaas is romig, vol smaak en zó makkelijk te maken. Perfect voor een lichte lunch of als voorgerecht bij een zomers diner. Bekijk het recept op de blog!
wilgen aquarel
door Ronnie de Winter 20 juli 2025
Verbinding ontstaat in de kleinste momenten. Een blik, een stilte, een eerlijk woord. Je hoeft het niet te forceren – alleen aanwezig zijn is soms al genoeg. In mijn nieuwste blog schrijf ik over wat verbinding écht betekent.
Geroosterde aardappel, broccoli en knoflooksaus
door Ronnie de Winter 13 juli 2025
Een makkelijke vegetarische maaltijd die gezond is én comfortfood-waardig aanvoelt. Ideaal voor doordeweeks, en ook perfect als bijgerecht bij een feestelijke tafel. Achtergrond informatie over broccoli.
Een aquarel van een molen
door Ronnie de Winter 6 juli 2025
Stilstaan onder iets groots – het verhaal achter de aquarel: Onder de wieken
Paksoi stamppot
door Ronnie de Winter 29 juni 2025
Recept van paksoi stamppot en achtergrond informatie over paksoi.
Groentepasta met paddenstoelen
door Ronnie de Winter 22 juni 2025
Recept van groentepasta met paddenstoelen en achtergrond informatie over de bereiding en over de voedingingswaarden van paddenstoelen.
mus in aquarel
door Ronnie de Winter 15 juni 2025
Weten zonder bewijs, maar met volle overtuiging
snijbonen
door Ronnie de Winter 8 juni 2025
Snijbonen zijn zo’n heerlijke, bescheiden groente die je eindeloos kunt combineren. Ze zijn zacht van smaak, licht verteerbaar en passen perfect in zowel Hollandse als Oosterse gerechten. Zelf combineer ik ze graag met zilvervliesrijst – puur, voedzaam en vullend zonder zwaar te zijn. In dit blog artikel het recept van snijbonen met kikkererwten en rijst en achtergrond informatie over het weken van snijbonen.
Een aquarel van een rood roze tulp en dillekruid
door Ronnie de Winter 1 juni 2025
Achter de fluistering – het verhaal achter mijn aquarel
Penseel en Pollepel
door Ronnie de Winter 25 mei 2025
Lieve lezers, Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud. Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor. Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.
Show More