Bieslook
Gezond en makkelijk!
Bieslook is een keukenkruid die gemakkelijk in de tuin groeit. Hoe meer je ervan knipt, hoe meer het plantje zijn best doet nieuwe stengeltjes te maken met elk jaar meer opbrengst. Bieslook is gezond en hoewel we het meestal als onderdeel van een salade kennen, kan je het aan veel gerechten toevoegen. Bieslook geeft direct smaak aan een gerecht, waardoor zout toevoegen vaak niet meer nodig is.
Alle gerechten waar je een uitje aan toevoegt, zijn ook geschikt om bieslook in te gebruiken. Bieslook voeg je dan wel als laatste toe want het is beter bieslook niet te verhitten.
Bieten salade met home made ketchup
- 2 rode bieten
- 2 aardappels
- 1 zoete bataat
- bosje bieslook
- venkel groen
- bosje munt
- 2 eieren
- Schil de bieten, snijd ze in blokjes en kook ze in heel weinig water gaar. Laat ze afkoelen.
- Schil de aardappels en de bataat en snijd ze in stukken. Stoom ze gaar en laat ze afkoelen.
- Was de bieslook en snijd ze fijn
- Was het venkelgroen en snijd de sprietjes klein.
- Was de munt en snijd de blaadjes klein.
- Kook de eieren. En snijd ze in vieren
- Doel alles in een schaal en roer het goed door en garneer het met de partjes ei.
Over bieslook
Bieslook is zoals de naam al zegt verwant aan de lookachtigen, zoals, prei, ui en knoflook. Het werkt dan ook licht ontstekingsremmend en kan de gevolgen van reumatische klachten wat verlichten. Verder werkt bieslook weerstandsverhogend en ontsmettend.
Bieslook bevat net als alle andere lookachtigen fytonutriënten met zwavel. Deze remmen de groei van kankercellen en laat kankercellen vroegtijdig afsterven. De quercitine in bieslook is een krachtige antioxidant die de negatieve werking van de vrije radicalen tegengaat.
De Chinese variant van bieslook heeft een intensief knoflookaroma. Het wordt ook wel knoflookbieslook genoemd. Knoflook bezit rauw zijn ontstekingsremmende eigenschappen. Deze verdwijnen zodra de knoflook verhit wordt. Knoflookbieslook kan, omdat je deze rauw eet, daardoor een goede plaatsvervanger zijn.
Bieslook is rijk aan vitamine A, B1, B2, C en het mineraal calcium. De smaak van bieslook is een goed alternatief voor het gebruik van zout.
Kruiden als bieslook hebben ook een hoog verzadigingswaarde, zodat het de eetlust afremt, en hebben een basische uitwerking op ons lichaam. Gebruik bieslook zo vers mogelijk. Zo komt de geur en de smaak het best tot zijn recht. Bieslook voeg je op het laatst toe aan een gerecht en kook je niet mee. Bieslook past goed bij aardappelgerechten en gerechten met ei.
De geneeskrachtige werking van kruiden helpen om je gezondheid te onderhouden en ook om je emoties te ondersteunen. Een reden te meer om deze dan ook in je voedingspatroon op te nemen en je recepten te voorzien van nog meer smaak, geur, en gezondheid!
Belangrijke voedingstoffen in bieslook
Gerelateerde posts:









