Abrikozen
Vers of gedroogd
Ze zijn er weer, verse abrikozen. Een heerlijke traktatie als ze goed rijp zijn. Zijn ze nog hard als je de abrikozen koopt, leg ze dan in de buurt van bananen of ander rijp fruit om ze sneller rijp te laten worden. Abrikozen sporen in combinatie met grapefruit de spijsvertering aan de juiste spijsverteringssappen aan te maken en zijn dus ideaal als voorafje aan de maaltijd.
De gedroogde en verse abrikoos zijn natuurlijk ook heerlijk in de muesli, maar je kunt ze ook gebruiken om een gerecht iets te zoeten of om er een heerlijke ketchup van te maken.
Home made ( gezonde) ketchup
- 1 el extra vierge olijfolie
- 1 1/2 el tomatenpuree
- beetje citroensap
- 1/2 tl ( grove) mosterd
- 1 gedroogde abrikoos
- zout en zwarte peper
- Snijd de gedroogde abrikoos heel fijn.
- Doe het citroensap in een kommetje.
- Voeg wat zout peper en de mosterd toe.
- Roer goed.
- Voeg de extra vierge olijfolie tot en roer tot het sausje wat lobbiger wordt.
- Voeg dan de tomatepuree en de heel fijn gesneden abrikoos toe en roer alles nog eens goed door elkaar.
- Proef of er nog wat van de ingrediënten nodig is en voeg eventueel nog wat extra toe.
Abrikozen, amandel dressing
(2 pers)
Ingrediënten:
- 1 dessert lepel lijnzaadolie
- 1 dessertlepel witte amandelpasta
- beetje citroensap
- 1 gedroogde abrikoos
- zout en zwarte peper
Bereidingswijze:
- Snijd de gedroogde abrikoos heel fijn.
- Doe het citroensap in een kommetje.
- Voeg wat zout peper toe.
- Roer goed.
- Voeg de lijnzaadolie en de amandelpasta tot en roer tot het sausje wat lobbiger wordt.
- Voeg dan de heel fijn gesneden abrikoos toe en roer alles nog eens goed door elkaar.
- Proef of er nog wat van de ingrediënten nodig is en voeg eventueel nog wat extra toe.
Deze dressing smaakt heerlijk over een gemengde sla van bladsla, munt, paar blaadjes snijbiet, wat waterkers, rauwe postelein, paarblaadjes citroenmelisse en pruimtomaatjes.
Over abrikozen
De mooie kleuren van de abrikoos geeft al aan dat hij rijk is aan antioxidanten. De oranje kleur wijst op de aanwezigheid van bètacaroteen, (provitamine A) die ons lichaam omzet in vitamine A. Verder bevat de abrikoos luteïne en zeaxanthine. Onze ogen varen wel bij deze drie fytonutiënten. Ze beschermen hen voor veroudering, maculadegeneratie en met name cataract (staar).
De abrikoos bevat veel mineralen (ze is vooral rijk aan selenium) en is hierdoor een vrucht, die basisch in ons lichaam reageert. Ze bevat niet veel calorieën, geeft een gevoel van verzadiging door haar grote hoeveelheid vezels en verhoogt maar licht de bloedsuikerspiegel.
Een rijpe abrikoos verteert gemakkelijk en de zuren in de vrucht sporen de spijsvertering aan spijsverteringssappen af te scheiden.
Het lekkerst is om de abrikoos rijp te plukken en direct te consumeren. Maar aangezien de abrikozen het beste groeien in de landen rond de Middellandse Zee worden ze voor de export onrijp geplukt en vervoerd. Hierdoor is de kans op butsen en lelijke plekken kleiner. Maar daardoor zijn ze vaak nog hard wanneer ze in de winkels liggen. We doen er goed aan de abrikozen op de fruitschaal verder te laten rijpen in de buurt van ander rijp fruit. Wanneer de abrikoos zacht is en gaat geuren is hij rijp.
Verse abrikozen gaan goed samen met rijst en amandelen.
Een andere lekkere combinatie is om de abrikoos te ontpitten, fijn te prakken en te mengen met wat extra vierge olijfolie en wat citroensap. Voeg nog wat peper en zout toe en schenk deze dressing over rauwe babyspinazie voor een zomerse salade.
Belangrijke voedingstoffen in abrikozen
Gerelateerde posts:









