Abrikozen

Ronnie de Winter • 20 juni 2021

Vers of gedroogd

Ze zijn er weer, verse abrikozen. Een heerlijke  traktatie als ze goed rijp zijn. Zijn ze nog hard als je de abrikozen koopt, leg ze dan in de buurt van bananen of ander rijp fruit om ze sneller rijp te laten worden. Abrikozen sporen in combinatie met grapefruit  de spijsvertering aan de juiste spijsverteringssappen aan te maken en zijn dus ideaal als voorafje aan de maaltijd.


De gedroogde en verse abrikoos zijn natuurlijk ook heerlijk in de muesli, maar je kunt ze ook gebruiken om een gerecht iets te zoeten of om er een heerlijke ketchup van te maken.

Home made ( gezonde) ketchup

(2 pers)

Ingrediënten:
  • 1 el extra vierge olijfolie
  • 1 1/2 el tomatenpuree
  • beetje citroensap
  • 1/2 tl ( grove) mosterd
  • 1 gedroogde abrikoos
  • zout en zwarte peper
Bereidingswijze:
  • Snijd de gedroogde abrikoos heel fijn.
  • Doe het citroensap in een kommetje.
  • Voeg wat zout peper en de mosterd toe.
  • Roer goed.
  • Voeg de extra vierge olijfolie tot en roer tot het sausje wat lobbiger wordt.
  • Voeg dan de tomatepuree en de heel fijn gesneden abrikoos toe en roer alles nog eens goed door elkaar.
  • Proef of er nog wat van de ingrediënten nodig is en voeg eventueel nog wat extra toe.
Je kunt deze ketchup ongeveer 1 week in de koelkast bewaren. Maar natuurlijk ook, wanneer je wat ketchup nodig hebt, dit snelle sausje even maken. Het kost je nog geen 10 minuten en dan heb je een heerlijk vers gemaakt sausje.
Je kunt op deze ketchup naar hartenlust variëren door  kruiden en specerijen toe te voegen.
Lekker is om eens wat kaneel toe te voegen of verse bascilicum of oregano.
Maar ook bieslook of knoflookbieslook geeft een heerlijke smaak.
Een beetje sambal maakt deze ketchup wat pittiger en een beetje ketjap manis maakt hem wat zoeter. Voeg je beiden toe dan heb je een prima barbecuesaus.
De hoeveelheden toegevoegde kruiden en specerijen zijn naar eigen smaak en hoeveelheid saus. Begin met een beetje, je kan dan altijd meer toevoegen, als de smaak je bevalt.


Abrikozen, amandel dressing

(2 pers)


Ingrediënten:

  • 1 dessert lepel lijnzaadolie
  • 1 dessertlepel witte amandelpasta
  • beetje citroensap
  • 1 gedroogde abrikoos
  • zout en zwarte peper

Bereidingswijze:

  • Snijd de gedroogde abrikoos heel fijn.
  • Doe het citroensap in een kommetje.
  • Voeg wat zout peper toe.
  • Roer goed.
  • Voeg de lijnzaadolie en de amandelpasta tot en roer tot het sausje wat lobbiger wordt.
  • Voeg dan de heel fijn gesneden abrikoos toe en roer alles nog eens goed door elkaar.
  • Proef of er nog wat van de ingrediënten nodig is en voeg eventueel nog wat extra toe.


Deze dressing smaakt heerlijk over een gemengde sla van bladsla, munt, paar blaadjes snijbiet, wat waterkers, rauwe postelein, paarblaadjes citroenmelisse en pruimtomaatjes.


Over abrikozen


De mooie kleuren van de abrikoos geeft al aan dat hij rijk is aan antioxidanten. De oranje kleur wijst op de aanwezigheid van bètacaroteen, (provitamine A) die ons lichaam omzet in vitamine A.  Verder bevat de abrikoos luteïne en zeaxanthine. Onze ogen varen wel bij deze drie fytonutiënten. Ze beschermen hen voor veroudering, maculadegeneratie en met name cataract (staar).

De abrikoos bevat veel mineralen (ze is vooral rijk aan selenium) en is hierdoor een vrucht, die basisch in ons lichaam reageert. Ze bevat niet veel calorieën, geeft een gevoel van verzadiging door haar grote hoeveelheid vezels en verhoogt maar licht de bloedsuikerspiegel.

Een rijpe abrikoos verteert gemakkelijk en de zuren in de  vrucht sporen de spijsvertering aan spijsverteringssappen af te scheiden.


Het lekkerst is om de abrikoos rijp te plukken en direct te consumeren. Maar aangezien de abrikozen het beste groeien in de landen rond de Middellandse Zee worden ze voor de export onrijp geplukt en vervoerd. Hierdoor is de kans op butsen en lelijke plekken kleiner. Maar daardoor zijn ze vaak nog hard wanneer ze in de winkels liggen.  We doen er goed aan de abrikozen op de fruitschaal verder te laten rijpen in de buurt van ander rijp fruit. Wanneer de abrikoos zacht is en gaat geuren is hij rijp.


Verse abrikozen gaan goed samen met rijst en amandelen.

Een andere lekkere combinatie is om de abrikoos te ontpitten, fijn te prakken en te mengen met wat extra vierge olijfolie en wat citroensap. Voeg nog wat peper en zout toe en schenk deze  dressing over rauwe babyspinazie voor een zomerse salade.

 

Belangrijke voedingstoffen in abrikozen

  • Vitamine A

    - is goed voor de ogen

    - kan staar voorkomen op latere leeftijd

    - heeft een antioxidant werking en ondersteunt het immuunsysteem

    - is goed voor de huid

    - is betrokken bij de ijzeropname

  • Vitamine B1 (Thiamine)

    - ondersteunt de hartfuctie en het zenuwstelsel

    - is nodig voor de vertering van koolhydraten en de aanmaak van maagzuur.

    - heeft een positieve invloed op de schildklierfunctie



  • Vitamine B2

    - speelt een rol bij de eiwitvertering

    - voorkomt spierkramp

    - zorgt voor de omzettng van tryptofaan naar serotonine

    - voorkomt migraine

    - verbetert de huid

    - repareert spierweefsel

  • Vitamine B3

    - is belangrijk voor de energieproductie

    - cholesterolverlagend

    - goed voor het zenuwstelstel

    - voorkomt migraine

  • Vitmaine B5

    - verhoog te de weerstand tegen stress

    - heeft op positieve invloed op de werking van de hersenen

    - is nodig voor de afbraak van cholesterol en vetten

    - gaat prikkelbaarheid en nerveusiteit tegen

    - is nodig voor de verbranding op celniveau

    - is goed voor de spijsvertering

  • Vitamine B6

    - is belangrijk voor een goede werking van het zenuwstelsel

    - geeft energie

    - helpt de lever bij de ontgifting

    - is nodig voor de vertering van eiwitten en koolhydraten

  • Foliumzuur (B11)

    - is nodig tijdens de zwangerschap voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van de foetus

    - verbetert de werking van de hersenen

    - ondersteunt de functie van de lever

    - is stemmings verbeterend

    - ondersteund het ontgiftingsproces 

  • Vitamine C

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is nodig voor de opbouw van collageen in de weefsels en de huid

    - werkt als antioxidant en neutraliseert vrije radicalen

    - biedt bescherming tegen kanker

    - het beschermt ons tegen infecties en virussen

    - verbetert onze stessbestendigheid

    - verhoogt onze vitaliteit



  • Vitamine K

    - zorgt voor den goede bloedstolling

    - ondersteunt de leverfunctie

    - goed voor de botten: het slaat calcium op en houdt het vast

    - voorkomt hiermee calciumafzetting in de bloedvaten

  • fytonutriënten

    - ontstekingsremmend

    - kankerremmend

    - gaan ziektes en veroudering tegen

    - maken vrije radicalen onschadelijk

    - cholesterol verlagend



  • Calcium

    - nodig voor de botopbouw

    - speelt een rol bij de informatie overdracht in de cellen

    - is van belang voor de spier en zenuwfunctie

    - is belangrijk voor het reguleren van de bloeddruk


  • Fosfor

    - is belangrijk voor de opbouw van botten en tanden

    - is betrokken bij het overbrengen van signalen van de zenuwen

    - is een grondstof voor energie in de spieren

    - is belangrijk voor een juiste nierwerking


  • IJzer

    - speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen

    - ondersteunt de celfunctie

    - vermindert vermoeidheid

    - zorgt voor aanmaak van maagzuur

    - is een onderdeel van de spieren

  • Kalium

    - reguleert de bloeddruk

    - goed voor een normaal hartritme

    - reguleert de vochthuishouding samen met Natrium

    - heeft een rol bij spiersamentrekkingen

    - kan een hoog bloedsuikerniveau verlagen

    - regeleert de zuur- base balans

    - helpt bij de energieproductie


  • Koper

    - nodig voor het zenuwstelsel en de hersenen

    - is belangrijk voor de productie van celenergie

    - nodig voor pigment aanmaak

    - bevordert de ijzeropname

    - heel belangrijk voor de opbouw van botten en weefsels

  • Magnesium

    - betrokken bij heel veel processen in ons lichaam

    - gaat vermoeidheid tegen

    - vermindert spierkrampen

    - magnesium en calcium werken met elkaar samen en moeten in balans zijn

    - speelt een rol in verlaging van de bloeddruk

    - het zorgt voor een betere opname van andere vitaminen en mineralen

    - voorkomt galstenen


  • Selenium

    - gaat veroudering tegen

    - werkt ontstekingsremmend

    - verwijdert giftige metalen

    - werkt preventie tegen kanker

    - helpt het schildklierhormoon


  • Zink

    - speelt een rol bij de vorming van rode bloedcellen

    -gaat vermoeidheid tegen

    - ondersteunt de celfunctie

    - helpt ons afweersysteem

    - ondersteunt de koolhydratenstofwisseling

    - is belangrijk voor een juiste zuurgraad in de darmen

    - is nodig voor de opname van B vitaminen

    - incombinatie met vitamine C werkt het ontstekingsremmend

    - het voorkomt diabetes

    - gaat veroudering tegen

  • Bètacaroteen

    - geeft de vrucht/groente kleur

    - onstekingsremmend

    - kankerwerend

    - beschermt tegen hart- en vaatziekten

    - werkt afweer verhogend

    - wordt ook wel pro vitamine A genoemd



  • Vezels

    - zijn belangrijk voor onze darmflora

    - worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.

    - door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen

    - verhogen de spijsverteringssnelheid

    - vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans

    - helpen ontgiften

    - vergroten onze weerstand

    - verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen

    - verlagen het cholesterolniveau.

    - werken als probiotica

Gerelateerde posts:

Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Een aquarel van bloemen en vormen semi-abstract.
door Ronnie de Winter 4 oktober 2025
Vanuit het Midden – een zoektocht in kleur en vorm
B
door Ronnie de Winter 28 september 2025
In tijden waarin ons spijsverteringsstelsel vaak onder druk staat – door stress, weinig beweging of een zwaar dieet – verlangen we naar eten dat niet alleen voedzaam is, maar ook verzachtend werkt. Venkel is zo’n groente die zowel je buik als je smaakpapillen kalmeert. Fris, licht anijsachtig en verrassend veelzijdig.
aquarel van een open deur
door Ronnie de Winter 21 september 2025
Open zijn vraagt moed. Afsluiten soms ook. Beide bewegingen horen bij het leven. De kunst is om te voelen wat jij nodig hebt, zonder oordeel. Nieuw blog over de balans tussen open zijn en jezelf beschermen:
Koude aardappel salade met andijvie, ei en appel
door Ronnie de Winter 14 september 2025
In de zomer is niets zo lekker als een frisse, voedzame salade. En waarom zou je niet kiezen voor een variant met een oer-Hollandse groente die vaak wordt onderschat: andijvie! Deze koude aardappelsalade met andijvie, gekookt ei en appel is niet alleen verrassend lekker, maar ook voedzaam en makkelijk te maken. Ideaal
Een aquarel van rozenknoppen
door Ronnie de Winter 7 september 2025
Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
tuinboontjes salade
door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
Show More