Kuzu

Ronnie de Winter • 8 juni 2021

een gezond bindmiddel voor sausjes en andere gerechten.

Kuzu is een bindmiddel met geneeskrachtige eigenschappen voor ons spijsverteringsstelsel. Om een warme saus, soep of gerecht te binden roer je  wat stukjes kuzu met een beetje koud water tot  het oplost en er een glad papje ontstaat. Voeg het dan toe aan het warme gerecht dat je wil binden. Ter ondersteuning van je spijsverteringskanaal kun je kuzu ook toevoegen aan een smoothie of aan een warme drank zoals in het tweede recept hieronder. 

Sinaasappel ui saus met kuzu

Ingrediënten:

  • 1 grote rode ui
  • 1 sinaasappel
  • 1 el extra vierge olijfolie
  • 2 brokjes kuzu
  • water
  • zwarte peper
  • zout


Bereidingswijze:


  • Pel de ui en snijd hem in ringen.
  • Pel de sinaasappel en snijd de partjes in drieën.
  • Verwarm de extra vierge olijfolie in een pan.
  • Voeg de in ringen gesneden ui toe en fruit ze glazig.
  • Voeg de stukjes sinaasappel toe en een beetje water.
  • Roer even door en laat een paar minuten stoven.
  • Voeg aan de kuzu een klein beetje koud water.
  • Roer tot er een glad papje ontstaat.
  • Voeg de kuzu toe aan het sinaasappel/ui mengsel en voeg water toe om de saus de juiste dikte te geven. Roer steeds goed bij het toevoegen van het water. 
  • Maak op smaak met de zwarte peper en een heel klein beetje zout.


Deze saus smaakt heerlijk bij gekookte aardappeltjes en bij een stukje kip of kalkoen. Mocht je kip en kalkoen in de maaltijd verwerken kun je deze ook mee laten stoven en laten garen in het ui sinaasappel mengsel. Wanneer het vlees gaar is, haal je het uit de pan en maak je de saus met de kuzu af.


kuzu drank

Ingrediënten:
  • 1/4 tl kurkuma
  • mespunt gemberpoeder
  • mespunt kaneel
  • mespunt kardamon
  • 1 grote th witte amandelpasta
  • 2 brokjes kuzu
  • water
  • beetje zwarte peper
Bereidingswijze:
  • Doe de kurkuma, het gemberpoeder, de kaneel, de kardamon, de zwarte peper en de kuzu in een mok.
  • Voeg er een klein beetje koud water en de amandelpasta aan toe.
  • Roer tot er een glad papje ontstaat.
  • Voeg dan beetje bij beetje gekookt water toe en roer goed.
Voeg eventueel wat kokosmelk, stevia, Afrinkaans zoetkruid of kokosbloemsuiker toe voor een zoetere smaak

Over kuzu


Kuzu wordt veel gebruikt in de Japanse keuken. Het is een bindmiddel dat uit zetmeel bestaat. Het is in grijze of witte stukjes of als poeder te verkrijgen. De grijze kuzu bevat wat meer mineralen en sporenelementen dan de witte. Kuzu wordt gewonnen uit de wortels van de kuzuplant.  Door de wortels te pletten, te spoelen, de onverteerbare vezels te verwijderen en het daarna te drogen ontstaat er een krijtachtig poeder.  Dit poeder heeft een gunstig effect op onze spijsvertering en het heeft vooral een geneeskrachtige werking op je darmen.


De darmen zijn heel belangrijk in onze spijsvertering omdat hier de opname van de voedingstoffen plaatsvindt.  Tevens  zorgen de darmen voor ons immuunsysteem. Als het slijmvlies, dat de binnenkant van de darmen bekleedt, gezond is, beschermt het de darmwand en zorgt het ervoor dat ongewenste indringers en moeilijk verteerbare voedingstoffen zoals b.v. gluten (een eiwit) of te grote eiwitfragmenten niet via de darmwand in de bloedbaan terecht kunnen komen en intoleranties en allergische reacties kunnen veroorzaken. 

 

Het darmslijmvlies en ook de slijmvliezen van de rest van ons spijsverteringskanaal raakt o.a. beschadigd door stress, een suikerrijk voedingspatroon, door alcohol, door een vezel arm voedingspatroon, door schimmels en gisten (in de darm), nicotine, medicijnen en meer. Het slijmvlies is in staat zichzelf te repareren, maar heeft daar bepaalde stoffen voor nodig zoals het aminozuur glutamine, omega 3 en omega 6 vetzuren, zink, vezels, vitaminen, mineralen en fytonutriënten. 

 
Goede voeding, die rijk is aan deze stoffen, helpt het (darm) slijmvlies intact te houden.  

Bij bijna alle ziektebeelden is de weerstand laag en dat geeft aan dat het slijmvlies is aangetast. Het is dus van belang om het slijmvlies van het hele spijsverteringskanaal te ondersteunen.


Kuzu werkt heel verzachtend op de slijmvliezen van ons spijsverteringskanaal. Geïrriteerde slijmvliezen hebben baat bij deze werking van kuzu en herstellen beter. Verder heeft kuzu een antibacteriële en ontkrampende werking werking op het spijsverteringskanaal, waardoor de spijsvertering beter verloopt.

Gerelateerde posts:

Groene aspergesoep met geitenkaas
door Ronnie de Winter 27 juli 2025
Proef de lente in een kom! Deze groene aspergesoep met zachte geitenkaas is romig, vol smaak en zó makkelijk te maken. Perfect voor een lichte lunch of als voorgerecht bij een zomers diner. Bekijk het recept op de blog!
wilgen aquarel
door Ronnie de Winter 20 juli 2025
Verbinding ontstaat in de kleinste momenten. Een blik, een stilte, een eerlijk woord. Je hoeft het niet te forceren – alleen aanwezig zijn is soms al genoeg. In mijn nieuwste blog schrijf ik over wat verbinding écht betekent.
Geroosterde aardappel, broccoli en knoflooksaus
door Ronnie de Winter 13 juli 2025
Een makkelijke vegetarische maaltijd die gezond is én comfortfood-waardig aanvoelt. Ideaal voor doordeweeks, en ook perfect als bijgerecht bij een feestelijke tafel. Achtergrond informatie over broccoli.
Een aquarel van een molen
door Ronnie de Winter 6 juli 2025
Stilstaan onder iets groots – het verhaal achter de aquarel: Onder de wieken
Paksoi stamppot
door Ronnie de Winter 29 juni 2025
Recept van paksoi stamppot en achtergrond informatie over paksoi.
Groentepasta met paddenstoelen
door Ronnie de Winter 22 juni 2025
Recept van groentepasta met paddenstoelen en achtergrond informatie over de bereiding en over de voedingingswaarden van paddenstoelen.
mus in aquarel
door Ronnie de Winter 15 juni 2025
Weten zonder bewijs, maar met volle overtuiging
snijbonen
door Ronnie de Winter 8 juni 2025
Snijbonen zijn zo’n heerlijke, bescheiden groente die je eindeloos kunt combineren. Ze zijn zacht van smaak, licht verteerbaar en passen perfect in zowel Hollandse als Oosterse gerechten. Zelf combineer ik ze graag met zilvervliesrijst – puur, voedzaam en vullend zonder zwaar te zijn. In dit blog artikel het recept van snijbonen met kikkererwten en rijst en achtergrond informatie over het weken van snijbonen.
Een aquarel van een rood roze tulp en dillekruid
door Ronnie de Winter 1 juni 2025
Achter de fluistering – het verhaal achter mijn aquarel
Penseel en Pollepel
door Ronnie de Winter 25 mei 2025
Lieve lezers, Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud. Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor. Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.
Show More