Kuzu

Ronnie de Winter • 8 juni 2021

een gezond bindmiddel voor sausjes en andere gerechten.

Kuzu is een bindmiddel met geneeskrachtige eigenschappen voor ons spijsverteringsstelsel. Om een warme saus, soep of gerecht te binden roer je  wat stukjes kuzu met een beetje koud water tot  het oplost en er een glad papje ontstaat. Voeg het dan toe aan het warme gerecht dat je wil binden. Ter ondersteuning van je spijsverteringskanaal kun je kuzu ook toevoegen aan een smoothie of aan een warme drank zoals in het tweede recept hieronder. 

Sinaasappel ui saus met kuzu

Ingrediënten:

  • 1 grote rode ui
  • 1 sinaasappel
  • 1 el extra vierge olijfolie
  • 2 brokjes kuzu
  • water
  • zwarte peper
  • zout


Bereidingswijze:


  • Pel de ui en snijd hem in ringen.
  • Pel de sinaasappel en snijd de partjes in drieën.
  • Verwarm de extra vierge olijfolie in een pan.
  • Voeg de in ringen gesneden ui toe en fruit ze glazig.
  • Voeg de stukjes sinaasappel toe en een beetje water.
  • Roer even door en laat een paar minuten stoven.
  • Voeg aan de kuzu een klein beetje koud water.
  • Roer tot er een glad papje ontstaat.
  • Voeg de kuzu toe aan het sinaasappel/ui mengsel en voeg water toe om de saus de juiste dikte te geven. Roer steeds goed bij het toevoegen van het water. 
  • Maak op smaak met de zwarte peper en een heel klein beetje zout.


Deze saus smaakt heerlijk bij gekookte aardappeltjes en bij een stukje kip of kalkoen. Mocht je kip en kalkoen in de maaltijd verwerken kun je deze ook mee laten stoven en laten garen in het ui sinaasappel mengsel. Wanneer het vlees gaar is, haal je het uit de pan en maak je de saus met de kuzu af.


kuzu drank

Ingrediënten:
  • 1/4 tl kurkuma
  • mespunt gemberpoeder
  • mespunt kaneel
  • mespunt kardamon
  • 1 grote th witte amandelpasta
  • 2 brokjes kuzu
  • water
  • beetje zwarte peper
Bereidingswijze:
  • Doe de kurkuma, het gemberpoeder, de kaneel, de kardamon, de zwarte peper en de kuzu in een mok.
  • Voeg er een klein beetje koud water en de amandelpasta aan toe.
  • Roer tot er een glad papje ontstaat.
  • Voeg dan beetje bij beetje gekookt water toe en roer goed.
Voeg eventueel wat kokosmelk, stevia, Afrinkaans zoetkruid of kokosbloemsuiker toe voor een zoetere smaak

Over kuzu


Kuzu wordt veel gebruikt in de Japanse keuken. Het is een bindmiddel dat uit zetmeel bestaat. Het is in grijze of witte stukjes of als poeder te verkrijgen. De grijze kuzu bevat wat meer mineralen en sporenelementen dan de witte. Kuzu wordt gewonnen uit de wortels van de kuzuplant.  Door de wortels te pletten, te spoelen, de onverteerbare vezels te verwijderen en het daarna te drogen ontstaat er een krijtachtig poeder.  Dit poeder heeft een gunstig effect op onze spijsvertering en het heeft vooral een geneeskrachtige werking op je darmen.


De darmen zijn heel belangrijk in onze spijsvertering omdat hier de opname van de voedingstoffen plaatsvindt.  Tevens  zorgen de darmen voor ons immuunsysteem. Als het slijmvlies, dat de binnenkant van de darmen bekleedt, gezond is, beschermt het de darmwand en zorgt het ervoor dat ongewenste indringers en moeilijk verteerbare voedingstoffen zoals b.v. gluten (een eiwit) of te grote eiwitfragmenten niet via de darmwand in de bloedbaan terecht kunnen komen en intoleranties en allergische reacties kunnen veroorzaken. 

 

Het darmslijmvlies en ook de slijmvliezen van de rest van ons spijsverteringskanaal raakt o.a. beschadigd door stress, een suikerrijk voedingspatroon, door alcohol, door een vezel arm voedingspatroon, door schimmels en gisten (in de darm), nicotine, medicijnen en meer. Het slijmvlies is in staat zichzelf te repareren, maar heeft daar bepaalde stoffen voor nodig zoals het aminozuur glutamine, omega 3 en omega 6 vetzuren, zink, vezels, vitaminen, mineralen en fytonutriënten. 

 
Goede voeding, die rijk is aan deze stoffen, helpt het (darm) slijmvlies intact te houden.  

Bij bijna alle ziektebeelden is de weerstand laag en dat geeft aan dat het slijmvlies is aangetast. Het is dus van belang om het slijmvlies van het hele spijsverteringskanaal te ondersteunen.


Kuzu werkt heel verzachtend op de slijmvliezen van ons spijsverteringskanaal. Geïrriteerde slijmvliezen hebben baat bij deze werking van kuzu en herstellen beter. Verder heeft kuzu een antibacteriële en ontkrampende werking werking op het spijsverteringskanaal, waardoor de spijsvertering beter verloopt.

Gerelateerde posts:

Parelcouscous met bloemkool en tomatensaus
door Ronnie de Winter 14 december 2025
In dit recept voor parelcouscous met geroosterde bloemkool, tomatensaus en feta speelt tomaat niet alleen een smaakvolle rol, maar ook een gezondheidsboost.
door Ronnie de Winter 7 december 2025
Soms schilder je wat je niet onder woorden kunt brengen. Onderstroom ontstond zonder plan — alleen kleur, water en stilte. Paars, blauw en oker vonden elkaar vanzelf, als beweging onder het oppervlak. Het resultaat voelt voor mij als een ademhaling in kleur: rustig, maar vol kracht.
Komijnzaad
door Ronnie de Winter 30 november 2025
Wat is komijnzaad precies, waarom is het zo geliefd in keukens over de hele wereld, en wat doet het voor je gezondheid? Tijd om dit aromatische zaadje beter te leren
boerenkool
door Ronnie de Winter 23 november 2025
Verwarmend als voedzaam is. Deze boerenkoolstampot met zongedroogde tomaat, geitenkaas en erwtengehakt biedt precies dat.
Aquarel  branding met meeuwen
door Ronnie de Winter 16 november 2025
Voel jij je weleens ‘te gevoelig’? Alsof alles nét wat harder binnenkomt dan bij anderen? Misschien ben je gewoon hooggevoelig (HSP) – en dat is helemaal oké. Sterker nog, het is best bijzonder. In dit blog leg ik uit wat HSP precies is, hoe je het herkent, en hoe je ermee om kunt gaan. Niet zweverig, gewoon eerlijk en herkenbaar.
Verwarmende groentesoep met komijn en venkel
door Ronnie de Winter 9 november 2025
Deze groentesoep is een kom vol rust, vitamines en smaak. Gemaakt met pure ingrediënten ondersteunt ze je spijsvertering, immuunsysteem en geeft ze nieuwe energie.
Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Show More