Dadels

Ronnie de Winter • 6 juni 2021

zoete vruchten

De dadel is een heerlijk (steen)vrucht van een reusachtige palm, de dadelboom. Ze groeien in grote trossen aan de (vrouwelijke) boom.  Deze zoete vrucht geeft een salade met avocado een lekkere smaak, maar ze is ook goed toe te passen in combinatie met ander fruit.  De dadel is ook te vullen met kaas of noten. Dadels behoorden tot het basisvoedsel in veel zuidelijke landen en landen in het midden en verre oosten en ze vormen een onmisbaar bestanddeel in het voedingspatroon van nomaden.  Door het drogen zijn dadels namelijk gemakkelijke voeding om voorraden van aan te leggen of mee te nemen op lange trektochten. Dadels vind je dan ook vaak als ingrediënt in veel gerechten uit deze streken. 

Dadel kokos balletjes

Als tussendoortje bij een speciale gelegenheid

 (2 pers)

Ingrediënten:
  • 6 zachte dadels
  • rasp van 1 citroen (biologisch)
  • 1 á 2 eetlepels geraspte kokos
Bereidingswijze:
  • Verwijder de pitten uit de dadels. Snijd elke dadel apart in stukje en prak ze daarna fijn met een vork
  • Voeg bij elke dadel een halve tl citroenrasp.
  • Maak er van elke geprakte dadel een balletje.
  • Rol het balletje door de geraspte kokos.
  • Laat het in de koelkast opstijven.

De volgende specerijen en ingrediënten kun je naar eigen smaak en idee toevoegen:
- kaneel, zorgt voor een stabiele bloedsuiker en remt de opname van de suikers uit de dadels
- vanille, voor een andere smaak
- kardamon, geeft een heerlijke smaak en zorgt voor een betere verbranding.
- wat gehakte noten voor meer bite en vezels
- een vijg in stukjes voor meer vezels

Salade met avcoado en dadel

(2 pers)

Ingrediënten:

  • 1 dadel
  • 1 avocado
  • 1 sinaasappel (biologisch)
  • 1 kleine ui
  • 1/2 el extra vierge olijfolie
  • wat citroensap
  • zwarte peper en zout


Bereidingswijze:

  • Maak de ui schoon en snijd hem in ringetjes.
  • Rasp de schil van de sinaasappel
  • Schil de sinaasappel en snijd de partjes in stukjes.
  • Ontpit de dadel en snijd haar fijn.
  • Schil en ontpit de avocado en snijd hem in stukjes.
  • Besprenkel de avocado met het citroensap om verkleuring tegen te gaan.
  • Maak een dressing van de extra vierge olijfolie, het citroensap, de geraspte sinaasappel schil, zout en zwarte peper
  • Doe alles in een schaaltje en schenk de dressing eroverheen.


Over dadels


Dadels smaken zoet en ze bevatten helaas veel snelle suikers. Ze bevatten veel sucrose, fructose en glucose. Deze suikers reageren in ons lichaam net als de gewone witte suiker en zorgt voor pieken in de bloedsuiker spiegel. Dat vormt voor mensen die veel bewegen en sporten geen probleem, maar wel voor mensen die weinig bewegen. Want door deze snelle suikers zijn dadels voor hen een dikmaker. 1 gedroogde dadel bevat ongeveer 6 gram aan suikers. Toch kunnen we ervoor zorgen dat de suikers uit de  dadels, als we ze goed combineren met andere ingrediënten, minder snel door ons lichaam worden opgenomen. En dan kunnen we genieten van de voordelen van de  dadels. Dadels zijn gezond als we ze met mate eten. Ze bevatten gezonde mineralen en met name veel kalium, magnesium, foliumzuur en silicium.

Silicium is nodig voor onze botten en gewrichten en geeft ons mooie nagels en haren. Daarnaast is silicium ook heel belangrijk voor onze hersenen. Magnesium is een belangrijk mineraal voor heel veel processen in ons lichaam en vaak hebben we een tekort aan dit mineraal vooral wanneer we ouder worden.


Door het drogen van fruit

Vers fruit bestaat voor ongeveer 80 - 100 % uit water.  Door het drogen wordt de hoeveelheid water verlaagt tot ca 25%. Hierdoor worden de aanwezige koolhydraten in verhouding tot het gewicht 4 tot 6 keer geconcentreerd, terwijl de calorische waarde niet of nauwelijks stijgt.  Eiwitten, vetten en ballaststoffen nemen door het droogproces toe. En ook de concentratie van met name kalium, fosfor, calcium en ijzer nemen toe. Tijdens het drogen gaat de vitamine C verloren maar er is een toename van de vitamine B1, B2, B6 en niacine en vitamine E.  Gedroogd fruit is met name een energieleverancier en ze kunnen als je ze niet te lang kookt, een verrijkking geven van vitale stoffen aan tal van gerechten.


Citroenrasp

Citroenrasp zorgt ervoor dat testosteron niet wordt omgezet in oestrogeen. Bij een groot deel van hormonale klachten, kanker en andere ziekten heeft een overmaat aan oestrogeen t.o.v. de andere hormonen in ons lijf hier mee te maken. Stoffen die testosteron omzetten in oestrogeen heten aromataseremmers. Deze stoffen zijn heel belangrijk als we ouder worden. Door veroudering wordt in ons lichaam  de omzetting van testosteron in oestrogeen verhoogd. Dit gebeurt ook bij overgewicht, buikvet, bij stille ontstekingen in het lichaam, in de menopauze, maar ook bij een grote consumptie van rood vlees, alcohol en melk.

Aromatase remmers, zoals citreonrasp, verlagen deze omzetting.


Over de dadel kokosballetjes

Kies voor een biologische citroen als je de citroen raspt. Dan ben je er zeker van dan je geen schimmels of bestrijdingsmiddelen op de schil zitten.  Je kunt trouwens ook het witte gedeelte raspen en wat van toevoegen in een gerecht. De schil en het witte deel van de citroen bevat veel pectine, vezels en ook vitamine C. De bloedsuikerspiegel daalt na het eten van citroenrasp en hierdoor is het met name geschikt om de suikerpieken, die een dadel veroorzaakt, te verlagen. Bovendien geeft citroenrasp een lekkere, frisse smaak aan deze balletjes ( ook aan andere gerechten waar dadels in zijn verwerkt) . Het vet en de vezels van het kososrasp, zorgen er ook voor dat de dadels de bloedsuikerspiegel minder laten stijgen. Zo vormen deze dadel kokos balletjes een heel gezond tussendoortje voor een speciale gelegenheid.


Belangrijke voedingstoffen in dadels

  • Vitamine B1 (Thiamine)

    - ondersteunt de hartfuctie en het zenuwstelsel

    - is nodig voor de vertering van koolhydraten en de aanmaak van maagzuur.

    - heeft een positieve invloed op de schildklierfunctie



  • Vitamine B2

    - speelt een rol bij de eiwitvertering

    - voorkomt spierkramp

    - zorgt voor de omzettng van tryptofaan naar serotonine

    - voorkomt migraine

    - verbetert de huid

    - repareert spierweefsel

  • Vitamine B6

    - is belangrijk voor een goede werking van het zenuwstelsel

    - geeft energie

    - helpt de lever bij de ontgifting

    - is nodig voor de vertering van eiwitten en koolhydraten

  • Foliumzuur (B11)

    - is nodig tijdens de zwangerschap voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van de foetus

    - verbetert de werking van de hersenen

    - ondersteunt de functie van de lever

    - is stemmings verbeterend

    - ondersteund het ontgiftingsproces 

  • Vitamine E

    - belangrijke antioxidant

    - zorgt ervoor dat de onverzadigde oliën niet zo snel oxideren

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is belangrijk voor de cholesterol balans

    - zorgt voor een juist weefselherstel

    - zorgt voor een groter zuurstof transport naar de cellen.

    - is belangrijk voor de hormoonhuishouding.

    - helpt tegen hart - en vaatziekten

  • Vitamine K

    - zorgt voor den goede bloedstolling

    - ondersteunt de leverfunctie

    - goed voor de botten: het slaat calcium op en houdt het vast

    - voorkomt hiermee calciumafzetting in de bloedvaten

  • Calcium

    - nodig voor de botopbouw

    - speelt een rol bij de informatie overdracht in de cellen

    - is van belang voor de spier en zenuwfunctie

    - is belangrijk voor het reguleren van de bloeddruk


  • Fosfor

    - is belangrijk voor de opbouw van botten en tanden

    - is betrokken bij het overbrengen van signalen van de zenuwen

    - is een grondstof voor energie in de spieren

    - is belangrijk voor een juiste nierwerking


  • IJzer

    - speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen

    - ondersteunt de celfunctie

    - vermindert vermoeidheid

    - zorgt voor aanmaak van maagzuur

    - is een onderdeel van de spieren

  • Kalium

    - reguleert de bloeddruk

    - goed voor een normaal hartritme

    - reguleert de vochthuishouding samen met Natrium

    - heeft een rol bij spiersamentrekkingen

    - kan een hoog bloedsuikerniveau verlagen

    - regeleert de zuur- base balans

    - helpt bij de energieproductie


  • Magnesium

    - betrokken bij heel veel processen in ons lichaam

    - gaat vermoeidheid tegen

    - vermindert spierkrampen

    - magnesium en calcium werken met elkaar samen en moeten in balans zijn

    - speelt een rol in verlaging van de bloeddruk

    - het zorgt voor een betere opname van andere vitaminen en mineralen

    - voorkomt galstenen


  • Bètacaroteen

    - geeft de vrucht/groente kleur

    - onstekingsremmend

    - kankerwerend

    - beschermt tegen hart- en vaatziekten

    - werkt afweer verhogend

    - wordt ook wel pro vitamine A genoemd



  • Vezels

    - zijn belangrijk voor onze darmflora

    - worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.

    - door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen

    - verhogen de spijsverteringssnelheid

    - vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans

    - helpen ontgiften

    - vergroten onze weerstand

    - verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen

    - verlagen het cholesterolniveau.

    - werken als probiotica

Gerelateerde posts:

door Ronnie de Winter 27 april 2025
Kip wordt malser door hem te laten garen in knoflook, ui en tomaat. Door te kiezen voor mager vlees kun je de ingrediënten waar je de kip in laat garen ook heel goed gebruiken voor een saus. De saus bevat dan niet al te veel vet. Het zuur in de tomaat, vooral citroenzuur en appelzuur, maakt het vlees malser en sappiger. Het zuur versterkt ook de smaak en neutraliseert het vet van het vlees. Hierdoor krijgt een gerecht een frissere smaak. Ook helpt het zuur voor een betere vertering van het vlees. Het zuur van tomaten stimuleert namelijk enzymatische reacties die betrokken zijn bij deze vertering. Rauw bevat de tomaat veel vitamine C. Helaas gaat er bij het verwarmen daarvan het nodige verloren. Het lycopeen waar de tomaten ook rijk aan zijn, komt juist beter beschikbaar voor ons lichaam door het verwarmen van de tomaat. Door de gezonde vetzuren van de kip, wordt het lycopeen nog beter opneembaar.
door Ronnie de Winter 27 april 2025
Prei heeft geneeskrachtige eigenschappen en wordt daardoor al eeuwenlang verbouwd en gegeten. De prei heeft een kleine verdikking aan de onderkant met een witte langere stengel met daaraan de groene bladeren. Hoewel het witte gedeelte van de stengel de lekkerste smaak heeft ( een beetje zoetig) en minder hard is, bevat het blad de meeste voedingstoffen. In de winter en in het voorjaar is prei volop te koop en niet duur.
door Ronnie de Winter 20 april 2025
Spitskool is een licht verteerbare koolsoort die op zijn best is als we hem roerbakken of heel even stoven. Snijd hem daartoe in dunne reepjes en bak het in wat extra vierge olijfolie met een beetje komijn. Zo wordt de spitskool nog beter verteerbaar. In onderstaand recept wordt deze roergebakken spitskool gecombineerd met libanese kip en rijst. Een verrassend lekkere combinatie!
door Ronnie de Winter 13 april 2025
Postelein behoort tot de posteleinfamilie en is het hele jaar door verkrijgbaar. Je hebt zomer- en winterpostelein. Winterpostelein is vanaf de herfst tot maart in bosjes verkrijgbaar en zomerpostelein het gehele jaar door. Verse postelein ziet er frisgroen en stevig uit met vaak de wortels er nog aan zodat het langer goed blijft. In de groentenla van de koelkast blijft postelein ongeveer twee dagen goed. Postelein is goed rauw in een stamppot te verwerken van knollen zoals knolselderij, zoet aardappel, pastinaak, wortels of gewone aardappels. Voeg een paar zongedroogde tomaatjes toe voor een lekkere smaak. Maar postelein is ook lekker in een maaltijdsalade.
door Ronnie de Winter 6 april 2025
Biologisch dynamische witlof heeft een bittere smaak. Dat komt, omdat groenten die op deze wijze is geteeld, hogere concentraties fytonutriënten hebben, dan niet biologisch geteelde groenten. Vooral groenten die bitter of scherp smaken bevatten veel fytonutriënten. De hoofdgroepen van de fytonutriënten zijn polyfenolen, terpenen, zwavelverbindingen en saponinen. Deze stoffen geven de groenten hun specifieke smaak, geur en kleur en ze werken als antioxidanten. Ze beschermen ons zo tegen ziekten, zoals dementie, kanker, hart- en vaatziekten. Bittere groenten zoals de witlof stimuleren door hun fytonutriënten de lever om gifstoffen uit te scheiden.
door Ronnie de Winter 30 maart 2025
Aubergines worden meestal gebakken of geroosterd in de oven. Ze zuigen dan enorm veel olie op waardoor ze zwaarder te verteren worden. Door aubergines te koken of te stomen worden ze heerlijk zacht en mals en zijn ze veel lichter verteerbaar. Aubergines hebben een neutrale smaak en zijn dan ook heel goed te combineren met veel verschillende kruiden en groenten. Het sponsachtige vruchtvlees neemt gemakkelijk de smaken op en door zijn textuur geeft het een vlees-achtige structuur aan een gerecht. De aubergine bevat naast vezels en wat koolhydraten vooral water en is hiermee een calorie arme groente. Je zult echter nog wel andere ingrediënten moeten toevoegen aan je maaltijd aangezien de aubergine verder weinig voedingswaarde heeft. De aubergine bevat wel veel soorten vitaminen en mineralen, maar slechts in kleine hoeveelheden. Alleen het mineraal mangaan is wat beter vertegenwoordigd. Het witte vruchtvlees verkleurt snel aan de lucht. Door er wat citroensap over te sprenkelen voorkom je deze bruine verkleu
door Ronnie de Winter 23 maart 2025
Veldsla is een bron van mineralen en vezels en onmisbaar voor onze gezondheid. Veldsla en andere slasoorten kun je met allerlei groenten combineren en aan iedere maaltijd toe te voegen. Slasoorten eet je bij voorkeur voor de maaltijd of als voorgerecht om zo de spijsvertering in gang te zetten. Slasoorten werken namelijk eetlust opwekkend. Wanneer Veldsla en andere slasoorten al lang van te voren gewassen en gesneden wordt, verliest het een deel van zijn antioxidanten en vitaminen.
door Ronnie de Winter 16 maart 2025
Zalm is een vette vissoort die vooral aangeraden wordt om 2 keer per week te eten i.v.m. het voorkomen van hart- en vaat ziekten. Dat heeft te maken met de ontstekingsremmende omega 3 ( EPA + DPA + DHA) vetzuren, die zalm rijk is. Maar zalm heeft naast deze belangrijke vetzuren nog meer goede voedingstoffen voor ons lichaam. Zo bevat het selenium, B- vitamines waaronder B 12, vitamine A, D en alle essentiële aminozuren in gemakkelijk verteerbare eiwitten. Om optimaal gebruik te kunnen maken van deze goede voedingstoffen is de bereidingswijze van zalm een belangrijk punt. Want bij te hoge temperaturen gaan de goede vetzuren verloren. Evenals de B vitamines en de eiwitten worden veel minder goed verteerbaar.
door Ronnie de Winter 9 maart 2025
Pastinaak is een grote, witgele wortel die inmiddels weer goed te verkrijgen is. Vooral aan het eind van de winter is hij een mooie aanvulling op onze vitaminen en mineralen voorraden. Het is een gemakkelijk te bereiden wortel met een wat zoetige smaak. Schil hem met een dunschiller en snijd het kapje er van af. Pastinaak kun je rauw geraspt in salades eten of koken en bakken. Om verkleuring te voorkomen kun je de wortel besprenkelen met citroensap. Pastinaak smaakt goed met groene kruiden als peterselie, tijm en basilicum.
door Ronnie de Winter 2 maart 2025
Aardappelen en andere knolgewassen zoals zoete bataat (zoete aardappel), wortels, bieten, pastinaak zijn prima voedingsmiddelen. Ze bevatten veel koolhydraten, waardoor ze als energiebron worden gezien. Er is echter wel een maar. Met name de aardappel heeft een hoog glycemische waarde, waardoor hij de bloedsuikerspiegel snel laat stijgen en vervolgens weer laat dalen. Toch is de aardappel een goed voedingsmiddel als je maar weet, hoe je deze het beste kan gebruiken. De aardappel bevat veel kalium en andere mineralen, waardoor hij erg goed is voor de zuur-base balans in je lichaam. Daarnaast heeft de aardappel een neutrale smaak, waardoor hij met allerlei groenten en andere voedingsmiddelen te combineren valt.
Show More