Blog Post

Dadels

Ronnie de Winter • jun. 06, 2021

zoete vruchten

De dadel is een heerlijk (steen)vrucht van een reusachtige palm, de dadelboom. Ze groeien in grote trossen aan de (vrouwelijke) boom.  Deze zoete vrucht geeft een salade met avocado een lekkere smaak, maar ze is ook goed toe te passen in combinatie met ander fruit.  De dadel is ook te vullen met kaas of noten. Dadels behoorden tot het basisvoedsel in veel zuidelijke landen en landen in het midden en verre oosten en ze vormen een onmisbaar bestanddeel in het voedingspatroon van nomaden.  Door het drogen zijn dadels namelijk gemakkelijke voeding om voorraden van aan te leggen of mee te nemen op lange trektochten. Dadels vind je dan ook vaak als ingrediënt in veel gerechten uit deze streken. 

Dadel kokos balletjes

Als tussendoortje bij een speciale gelegenheid

 (2 pers)

Ingrediënten:
  • 6 zachte dadels
  • rasp van 1 citroen (biologisch)
  • 1 á 2 eetlepels geraspte kokos
Bereidingswijze:
  • Verwijder de pitten uit de dadels. Snijd elke dadel apart in stukje en prak ze daarna fijn met een vork
  • Voeg bij elke dadel een halve tl citroenrasp.
  • Maak er van elke geprakte dadel een balletje.
  • Rol het balletje door de geraspte kokos.
  • Laat het in de koelkast opstijven.

De volgende specerijen en ingrediënten kun je naar eigen smaak en idee toevoegen:
- kaneel, zorgt voor een stabiele bloedsuiker en remt de opname van de suikers uit de dadels
- vanille, voor een andere smaak
- kardamon, geeft een heerlijke smaak en zorgt voor een betere verbranding.
- wat gehakte noten voor meer bite en vezels
- een vijg in stukjes voor meer vezels

Salade met avcoado en dadel

(2 pers)

Ingrediënten:

  • 1 dadel
  • 1 avocado
  • 1 sinaasappel (biologisch)
  • 1 kleine ui
  • 1/2 el extra vierge olijfolie
  • wat citroensap
  • zwarte peper en zout


Bereidingswijze:

  • Maak de ui schoon en snijd hem in ringetjes.
  • Rasp de schil van de sinaasappel
  • Schil de sinaasappel en snijd de partjes in stukjes.
  • Ontpit de dadel en snijd haar fijn.
  • Schil en ontpit de avocado en snijd hem in stukjes.
  • Besprenkel de avocado met het citroensap om verkleuring tegen te gaan.
  • Maak een dressing van de extra vierge olijfolie, het citroensap, de geraspte sinaasappel schil, zout en zwarte peper
  • Doe alles in een schaaltje en schenk de dressing eroverheen.


Over dadels


Dadels smaken zoet en ze bevatten helaas veel snelle suikers. Ze bevatten veel sucrose, fructose en glucose. Deze suikers reageren in ons lichaam net als de gewone witte suiker en zorgt voor pieken in de bloedsuiker spiegel. Dat vormt voor mensen die veel bewegen en sporten geen probleem, maar wel voor mensen die weinig bewegen. Want door deze snelle suikers zijn dadels voor hen een dikmaker. 1 gedroogde dadel bevat ongeveer 6 gram aan suikers. Toch kunnen we ervoor zorgen dat de suikers uit de  dadels, als we ze goed combineren met andere ingrediënten, minder snel door ons lichaam worden opgenomen. En dan kunnen we genieten van de voordelen van de  dadels. Dadels zijn gezond als we ze met mate eten. Ze bevatten gezonde mineralen en met name veel kalium, magnesium, foliumzuur en silicium.

Silicium is nodig voor onze botten en gewrichten en geeft ons mooie nagels en haren. Daarnaast is silicium ook heel belangrijk voor onze hersenen. Magnesium is een belangrijk mineraal voor heel veel processen in ons lichaam en vaak hebben we een tekort aan dit mineraal vooral wanneer we ouder worden.


Door het drogen van fruit

Vers fruit bestaat voor ongeveer 80 - 100 % uit water.  Door het drogen wordt de hoeveelheid water verlaagt tot ca 25%. Hierdoor worden de aanwezige koolhydraten in verhouding tot het gewicht 4 tot 6 keer geconcentreerd, terwijl de calorische waarde niet of nauwelijks stijgt.  Eiwitten, vetten en ballaststoffen nemen door het droogproces toe. En ook de concentratie van met name kalium, fosfor, calcium en ijzer nemen toe. Tijdens het drogen gaat de vitamine C verloren maar er is een toename van de vitamine B1, B2, B6 en niacine en vitamine E.  Gedroogd fruit is met name een energieleverancier en ze kunnen als je ze niet te lang kookt, een verrijkking geven van vitale stoffen aan tal van gerechten.


Citroenrasp

Citroenrasp zorgt ervoor dat testosteron niet wordt omgezet in oestrogeen. Bij een groot deel van hormonale klachten, kanker en andere ziekten heeft een overmaat aan oestrogeen t.o.v. de andere hormonen in ons lijf hier mee te maken. Stoffen die testosteron omzetten in oestrogeen heten aromataseremmers. Deze stoffen zijn heel belangrijk als we ouder worden. Door veroudering wordt in ons lichaam  de omzetting van testosteron in oestrogeen verhoogd. Dit gebeurt ook bij overgewicht, buikvet, bij stille ontstekingen in het lichaam, in de menopauze, maar ook bij een grote consumptie van rood vlees, alcohol en melk.

Aromatase remmers, zoals citreonrasp, verlagen deze omzetting.


Over de dadel kokosballetjes

Kies voor een biologische citroen als je de citroen raspt. Dan ben je er zeker van dan je geen schimmels of bestrijdingsmiddelen op de schil zitten.  Je kunt trouwens ook het witte gedeelte raspen en wat van toevoegen in een gerecht. De schil en het witte deel van de citroen bevat veel pectine, vezels en ook vitamine C. De bloedsuikerspiegel daalt na het eten van citroenrasp en hierdoor is het met name geschikt om de suikerpieken, die een dadel veroorzaakt, te verlagen. Bovendien geeft citroenrasp een lekkere, frisse smaak aan deze balletjes ( ook aan andere gerechten waar dadels in zijn verwerkt) . Het vet en de vezels van het kososrasp, zorgen er ook voor dat de dadels de bloedsuikerspiegel minder laten stijgen. Zo vormen deze dadel kokos balletjes een heel gezond tussendoortje voor een speciale gelegenheid.


Belangrijke voedingstoffen in dadels

  • Vitamine B1 (Thiamine)

    - ondersteunt de hartfuctie en het zenuwstelsel

    - is nodig voor de vertering van koolhydraten en de aanmaak van maagzuur.

    - heeft een positieve invloed op de schildklierfunctie



  • Vitamine B2

    - speelt een rol bij de eiwitvertering

    - voorkomt spierkramp

    - zorgt voor de omzettng van tryptofaan naar serotonine

    - voorkomt migraine

    - verbetert de huid

    - repareert spierweefsel

  • Vitamine B6

    - is belangrijk voor een goede werking van het zenuwstelsel

    - geeft energie

    - helpt de lever bij de ontgifting

    - is nodig voor de vertering van eiwitten en koolhydraten

  • Foliumzuur (B11)

    - is nodig tijdens de zwangerschap voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van de foetus

    - verbetert de werking van de hersenen

    - ondersteunt de functie van de lever

    - is stemmings verbeterend

    - ondersteund het ontgiftingsproces 

  • Vitamine E

    - belangrijke antioxidant

    - zorgt ervoor dat de onverzadigde oliën niet zo snel oxideren

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is belangrijk voor de cholesterol balans

    - zorgt voor een juist weefselherstel

    - zorgt voor een groter zuurstof transport naar de cellen.

    - is belangrijk voor de hormoonhuishouding.

    - helpt tegen hart - en vaatziekten

  • Vitamine K

    - zorgt voor den goede bloedstolling

    - ondersteunt de leverfunctie

    - goed voor de botten: het slaat calcium op en houdt het vast

    - voorkomt hiermee calciumafzetting in de bloedvaten

  • Calcium

    - nodig voor de botopbouw

    - speelt een rol bij de informatie overdracht in de cellen

    - is van belang voor de spier en zenuwfunctie

    - is belangrijk voor het reguleren van de bloeddruk


  • Fosfor

    - is belangrijk voor de opbouw van botten en tanden

    - is betrokken bij het overbrengen van signalen van de zenuwen

    - is een grondstof voor energie in de spieren

    - is belangrijk voor een juiste nierwerking


  • IJzer

    - speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen

    - ondersteunt de celfunctie

    - vermindert vermoeidheid

    - zorgt voor aanmaak van maagzuur

    - is een onderdeel van de spieren

  • Kalium

    - reguleert de bloeddruk

    - goed voor een normaal hartritme

    - reguleert de vochthuishouding samen met Natrium

    - heeft een rol bij spiersamentrekkingen

    - kan een hoog bloedsuikerniveau verlagen

    - regeleert de zuur- base balans

    - helpt bij de energieproductie


  • Magnesium

    - betrokken bij heel veel processen in ons lichaam

    - gaat vermoeidheid tegen

    - vermindert spierkrampen

    - magnesium en calcium werken met elkaar samen en moeten in balans zijn

    - speelt een rol in verlaging van de bloeddruk

    - het zorgt voor een betere opname van andere vitaminen en mineralen

    - voorkomt galstenen


  • Bètacaroteen

    - geeft de vrucht/groente kleur

    - onstekingsremmend

    - kankerwerend

    - beschermt tegen hart- en vaatziekten

    - werkt afweer verhogend

    - wordt ook wel pro vitamine A genoemd



  • Vezels

    - zijn belangrijk voor onze darmflora

    - worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.

    - door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen

    - verhogen de spijsverteringssnelheid

    - vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans

    - helpen ontgiften

    - vergroten onze weerstand

    - verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen

    - verlagen het cholesterolniveau.

    - werken als probiotica

Gerelateerde posts:

door Ronnie de Winter 05 mei, 2024
Op de juiste manier bereid zijn aardappels goed voor ons. Door de vele vezels geven ze lang een verzadigd gevoel. Ze zijn licht verteerbaar en beschermen het spijsverteringsstelsel tegen ontstekingen en irritaties. Ze bevatten vitamine C en B6 en zijn rijk aan het mineraal kalium. De aminozuren en vetzuren in aardappels ondersteunen het zenuwstelsel. Echter als hoofdvoedsel geven ze een stijging van de bloedsuikerspiegel. De aardappel heeft een basische invloed op ons lichaam in tegenstelling tot granen die zuurvormend zijn.
door Ronnie de Winter 28 apr., 2024
Raapjes of mei raapjes zijn kleine eetbare knolletjes. De steeltjes en blaadjes hiervan zijn de zgn. raapsteeltjes. Ze zijn familie van de broccoli en de mosterd. Het is dus eigenlijk familie van de koolsoorten. Raapsteeltjes zijn nu volop te verkrijgen. Je kunt ze niet lang bewaren. Het beste is om ze op de dag van aankoop ook meteen te gebruiken in de maaltijd. Raapsteeltjes hebben een pittige smaak. Deze smaak kun je wat verzachten door een olie toe te voegen b.v. extra vierge olijfolie.
door Ronnie de Winter 21 apr., 2024
Het hele jaar door vinden we appels in de winkel. Er zijn veel verschillende soorten waarvan de Elstar de Jona gold, Golden Delicious en de Cox de bekendsten zijn. De appels worden op het eind van de zomer of in de herfst geoogst en opgeslagen in koelhuizen. In deze koelhuizen wordt bijna alle aanwezige zuurstof verwijderd, waardoor de appels lang houdbaar zijn. De beste appel is stevig met een gladde schil. Appels kun je op kamertemperatuur bewaren. Wil je ze langer bewaren dan kun je ze het beste in de koelkast of kelder bewaren. De meeste antioxidanten zitten in de schil van de appel. Hoe roder de appel hoe meer antioxidanten de schil bevat.
door Ronnie de Winter 14 apr., 2024
Lindethee of bloesemthee wordt gemaakt van de bloemen van de lindeboom. Het is een bloementhee met een milde, zoete smaak en ontspannende eigenschappen. Deze thee vermindert stress en angst, verlicht hoofdpijn en keelpijn en zorgt voor een goede nachtrust.
door Ronnie de Winter 07 apr., 2024
Rode kool kun je lang bewaren. Hij blijft wel drie weken goed in de groentela van de koelkast. Is de kool eenmaal aangesneden dan is hij veel korter houdbaar. Slechts een dag of drie. Gebruik je niet de hele kool in één keer, dan is het een idee om de bladeren eraf te pellen en deze te snijden. De rest van de kool blijft zo gesloten. Snijd van het onderste gedeelte een schijfje af en bewaar het restant van de kool dan in de groentela van de koelkast. Hij blijft dan zeker nog twee tot drie weken goed. Om rode kool te kunnen roerbakken snijd je de bladeren in heel dunne reepjes. De dikke nerven van de bladeren verwijder je. Deze hebben meer tijd nodig om te garen en zijn dus niet geschikt om te roerbakken. Het voordeel van roerbakken is dat de kool maar korte tijd verhit wordt waardoor vooral de fytonutriënten, de B en C vitaminen zo min mogelijk verloren gaan.
door Ronnie de Winter 31 mrt., 2024
Een feestelijke koolsoort, die vraagt om maar een klein beetje aankleding. Het is een koolsoort die het uitermate goed doet als ovenschotel. De roosjes zijn snel gaar. Je kunt ze even voorkoken maar ze zijn ook goed in de oven op de bakplaat te roosteren. Kan je niet zo goed tegen kool, probeer dan een schijfje citroen of wat citroensap mee te koken. Dat wordt ook deze kool nog beter verteerbaar.
door Ronnie de Winter 24 mrt., 2024
In deze visschotel zijn tomaten, paprika en aubergine verwerkt. Deze rode en paarse vruchtgroenten bevatten anthocyanen. Dit zijn fytonutriënten met een sterke antioxidantwerking. Rode en paarse groenten en vruchten zijn het rijkst aan deze stoffen. Deze stoffen beschermen vooral onze ogen en onze hersenen. Anthocyanen beschermen de ogen tegen vrije radicalenvorming door de zon. En ze leveren een bijdrage bij de aanmaak van glutathion waardoor ons lichaam beter kan ontgiften en ze zo onze hersenen kunnen beschermen. Anthocyanen zijn ontstekingsremmers en hebben een positieve invloed op het verlagen van het risico op insulineresistentie en diabetes. Eet je liever geen vis dan kun je deze vervangen door blokje haloumi of tofu.
door Ronnie de Winter 17 mrt., 2024
Komkommer is heerlijk verfrissend en smaakt goed bij kruidige gerechten. Doordat hij veel water bevat is hij uitermate geschikt in maaltijden bij warm weer. Komkommer kun je goed combineren met allerlei slasoorten maar ook met fruit. Een fruitsalade waaraan komkommer is toegevoegd is extra verfrissend. Het Indische gerecht roedjak is bijvoorbeeld een vruchten gerecht met komkommer en een zeer pittig sausje. Heerlijk verfrissend bij b.v. sperziebonen met rijst. Hoewel niet zo gebruikelijk is komkommer ook goed te combineren zuurkool. Door er wat blauwe bessen aan toe te voegen of gedroogde vijgen of rozijnen verzachte je de zure smaak van de zuurkool.
door Ronnie de Winter 10 mrt., 2024
Hoewel broccoli een populaire groente is en veel gezonde voedingstoffen bevat, laat ik het vaak liggen in de winkel. Ik houd niet zo van de broccolismaak die voor mij in veel recepten te veel overheerst. En dan is het vaak zoeken hoe ik deze groente voor mij dus lekker kan maken zodat ik hem niet aldoor in de winkel voorbij loop. Onderstaand recept is dan voor mij ook heel geslaagd. Het heeft nog wel de broccolismaak en al zijn gezonde stoffen maar overheerst niet en de chilivlokken en sesamzaadjes geven de broccoli iets extra's. Broccoli bevat net als andere koolsoorten sulforafaan. Deze stof helpt o.a. bij het afbreken en opbouwen van voedingstoffen en om cellen goed te laten functioneren. Waardoor kanker minder kans krijgt te ontstaan.
door Ronnie de Winter 03 mrt., 2024
Een verse puntpaprika is stevig en heeft een frisse kleur. Door hem na aankoop even op een koele plek te laten liggen wordt hij donkerder en smaakvoller (zoeter) en komen er meer voedingstoffen in de puntpaprika. De rode kleur en zoete smaak van de puntpaprika doen het goed in veel gerechten. Voor gebruik was je de puntpaprika en verwijder je de zaadlijsten. De zaadlijsten bevatten meer van de stof capsaïcine die irriterend is voor de slijmvliezen. Paprika's krijgen een heerlijke smaak door ze te roosteren onder de grill (op de laagste stand). Ze worden dan heerlijk zoet. Ook door ze te stoven of te smoren worden ze zoeter. Puntpaprika is net als aardappels, tomaten, goijbessen en aubergine lid van de nachtschade familie. Puntpaprika's hebben een dunnere schil dan de gewone paprika's waardoor ze gemakkelijker te verteren zijn. De dunnere schil zorgt ook voor de zoetere smaak.
Show More
Share by: