Dadels
zoete vruchten
De dadel is een heerlijk (steen)vrucht van een reusachtige palm, de dadelboom. Ze groeien in grote trossen aan de (vrouwelijke) boom. Deze zoete vrucht geeft een salade met avocado een lekkere smaak, maar ze is ook goed toe te passen in combinatie met ander fruit. De dadel is ook te vullen met kaas of noten. Dadels behoorden tot het basisvoedsel in veel zuidelijke landen en landen in het midden en verre oosten en ze vormen een onmisbaar bestanddeel in het voedingspatroon van nomaden. Door het drogen zijn dadels namelijk gemakkelijke voeding om voorraden van aan te leggen of mee te nemen op lange trektochten. Dadels vind je dan ook vaak als ingrediënt in veel gerechten uit deze streken.
Dadel kokos balletjes
Als tussendoortje bij een speciale gelegenheid
- 6 zachte dadels
- rasp van 1 citroen (biologisch)
- 1 á 2 eetlepels geraspte kokos
- Verwijder de pitten uit de dadels. Snijd elke dadel apart in stukje en prak ze daarna fijn met een vork
- Voeg bij elke dadel een halve tl citroenrasp.
- Maak er van elke geprakte dadel een balletje.
- Rol het balletje door de geraspte kokos.
- Laat het in de koelkast opstijven.
Salade met avcoado en dadel
(2 pers)
Ingrediënten:
- 1 dadel
- 1 avocado
- 1 sinaasappel (biologisch)
- 1 kleine ui
- 1/2 el extra vierge olijfolie
- wat citroensap
- zwarte peper en zout
Bereidingswijze:
- Maak de ui schoon en snijd hem in ringetjes.
- Rasp de schil van de sinaasappel
- Schil de sinaasappel en snijd de partjes in stukjes.
- Ontpit de dadel en snijd haar fijn.
- Schil en ontpit de avocado en snijd hem in stukjes.
- Besprenkel de avocado met het citroensap om verkleuring tegen te gaan.
- Maak een dressing van de extra vierge olijfolie, het citroensap, de geraspte sinaasappel schil, zout en zwarte peper
- Doe alles in een schaaltje en schenk de dressing eroverheen.
Over dadels
Dadels smaken zoet en ze bevatten helaas veel snelle suikers. Ze bevatten veel sucrose, fructose en glucose. Deze suikers reageren in ons lichaam net als de gewone witte suiker en zorgt voor pieken in de bloedsuiker spiegel. Dat vormt voor mensen die veel bewegen en sporten geen probleem, maar wel voor mensen die weinig bewegen. Want door deze snelle suikers zijn dadels voor hen een dikmaker. 1 gedroogde dadel bevat ongeveer 6 gram aan suikers. Toch kunnen we ervoor zorgen dat de suikers uit de dadels, als we ze goed combineren met andere ingrediënten, minder snel door ons lichaam worden opgenomen. En dan kunnen we genieten van de voordelen van de dadels. Dadels zijn gezond als we ze met mate eten. Ze bevatten gezonde mineralen en met name veel kalium, magnesium, foliumzuur en silicium.
Silicium is nodig voor onze botten en gewrichten en geeft ons mooie nagels en haren. Daarnaast is silicium ook heel belangrijk voor onze hersenen. Magnesium is een belangrijk mineraal voor heel veel processen in ons lichaam en vaak hebben we een tekort aan dit mineraal vooral wanneer we ouder worden.
Door het drogen van fruit
Vers fruit bestaat voor ongeveer 80 - 100 % uit water. Door het drogen wordt de hoeveelheid water verlaagt tot ca 25%. Hierdoor worden de aanwezige koolhydraten in verhouding tot het gewicht 4 tot 6 keer geconcentreerd, terwijl de calorische waarde niet of nauwelijks stijgt. Eiwitten, vetten en ballaststoffen nemen door het droogproces toe. En ook de concentratie van met name kalium, fosfor, calcium en ijzer nemen toe. Tijdens het drogen gaat de vitamine C verloren maar er is een toename van de vitamine B1, B2, B6 en niacine en vitamine E. Gedroogd fruit is met name een energieleverancier en ze kunnen als je ze niet te lang kookt, een verrijkking geven van vitale stoffen aan tal van gerechten.
Citroenrasp
Citroenrasp zorgt ervoor dat testosteron niet wordt omgezet in oestrogeen. Bij een groot deel van hormonale klachten, kanker en andere ziekten heeft een overmaat aan oestrogeen t.o.v. de andere hormonen in ons lijf hier mee te maken. Stoffen die testosteron omzetten in oestrogeen heten aromataseremmers. Deze stoffen zijn heel belangrijk als we ouder worden. Door veroudering wordt in ons lichaam de omzetting van testosteron in oestrogeen verhoogd. Dit gebeurt ook bij overgewicht, buikvet, bij stille ontstekingen in het lichaam, in de menopauze, maar ook bij een grote consumptie van rood vlees, alcohol en melk.
Aromatase remmers, zoals citreonrasp, verlagen deze omzetting.
Over de dadel kokosballetjes
Kies voor een biologische citroen als je de citroen raspt. Dan ben je er zeker van dan je geen schimmels of bestrijdingsmiddelen op de schil zitten. Je kunt trouwens ook het witte gedeelte raspen en wat van toevoegen in een gerecht. De schil en het witte deel van de citroen bevat veel pectine, vezels en ook vitamine C. De bloedsuikerspiegel daalt na het eten van citroenrasp en hierdoor is het met name geschikt om de suikerpieken, die een dadel veroorzaakt, te verlagen. Bovendien geeft citroenrasp een lekkere, frisse smaak aan deze balletjes ( ook aan andere gerechten waar dadels in zijn verwerkt) . Het vet en de vezels van het kososrasp, zorgen er ook voor dat de dadels de bloedsuikerspiegel minder laten stijgen. Zo vormen deze dadel kokos balletjes een heel gezond tussendoortje voor een speciale gelegenheid.
Belangrijke voedingstoffen in dadels
Gerelateerde posts:









