Rabarber
heeft ons meer te bieden dan je in eerste instantie zou denken.
Inleiding
Rabarber compôte met rozenblaadjes
- 3 stengels rabarber
- 3 dadels
- citroenrasp van 1 citroen
- 6 - 10 rozenblaadjes
- Was de rabarber.
- Snijd van de boven- en onderkant van de stelen een klein stukje af.
- Snijd de rabarber in stukjes.
- Snijd de dadels in kleine stukjes en voeg ze aan de rabarber toe.
- Doe de stukjes rabarber en de stukjes dadel met een heel klein beetje water in een pan en breng ze aan de kook.
- Roer en de citroenrasp door.
- Zet het vuur laag en laat de rabarber ongeveer 5 to 10 minuten pruttelen tot de stukjes zacht zijn.
- Zet dan het vuur uit.
- Voeg de helft van de rozen blaadjes toe.
- Laat de rabarbersaus afkoelen.
- Gebruik de andere rozenblaadjes om de saus te garneren.
Over rabarber
De rabarber die we in de winkels tegenkomen is de champagne rabarber. De schil van deze rabarbersoort is heel zacht en schillen is dan ook niet nodig. Dit in tegenstelling met de harde, vezelige en erg zure rabarber die we nog van vroeger kennen. De rode schil van de stengels zorgt voor een mooie roze kleur van de compôte. Omdat rabarber zuur smaakt, werd er vroeger veel suiker in de compôte gedaan. Dat is bij de huidige rabarber, die veel minder zuur is, niet nodig. Om de compôte iets te zoeten volstaan een paar abrikozen, vijgen of dadels.
Rabarber behoort tot de duizendknoopfamilie en is een groente. De rabarberplant heeft hele grote, driehoekige bladeren en felgekleurde roze/rode stengels. Hij vermeerdert zich via korte, dikke wortelstokken. De stengels en de bloemen kunnen we eten van de plant. De rest van de plant is giftig voor ons.
Rabarber heeft door de vele vezels een laxerende werking en is goed voor de darmen. Het heeft nog meer voordelen voor onze spijsvertering omdat het de maag versterkt en de lever reinigt. Rabarber is eetlust opwekkend, gaat bloedarmoede tegen en stimuleert de galproductie.
Rabarber is rijk aan de vitaminen B1, B2, B6, C en K en de mineralen ijzer, calcium, kalium, magnesium en mangaan. Het bezit de krachtige oxidant quercetine, die de rabarber zijn specifieke kleur geeft. Deze antioxidant die onder de flavonolen valt, versterkt ons immuunsysteem en gaat ontstekingen in het lichaam tegen en vertraagt het verouderingsproces. Het is een natuurlijke antihistamine, voorkomt trombose en heeft een positieve invloed op het hart. Quercitine verlaagt het cortisolniveau in ons lichaam. (Cortisol is een stresshormoon wat bij een te veel zorgt voor negatieve emoties, slecht slapen, hoge bloeddruk en spijsverteringsstoornissen.)
Rabarber bevat veel vitamine K. Deze vitamine gaat osteoporose ( botontkalking ) tegen. Daarbij bevat rabarber ook calcium wat ook nodig is om botten aan te maken en ze stevig te houden. Hierdoor zou rabarber uitstekend geschikt zijn voor het op orde houden van je skelet. Helaas is rabarber ook rijk aan oxaalzuur. En dit zuur neutraliseert het lichaam met name met calcium. Als hiervan niet genoeg voorradig is in de voeding, haalt het lichaam de benodigde calcium uit de botten. En dit kan bij consumptie van veel oxaalzuur leiden tot botontkalking. Ook kan het de kans op het ontstaan van nierstenen vergroten.
Andere groenten met veel oxaalzuur zijn spinazie, postelein en snijbiet. Maar ook cacao bevat veel oxaalzuur. Als je last hebt van artritis, reuma , jicht of nierstenen doe je er goed aan niet elke dag oxaalzuur rijke groenten te eten.
Of als je oxaalzuur rijke groente eet, voeg dan ook voeding, zoals paprika, Chinese kool, spruitjes, zaden en noten, vijgen, haver, quinoa, bieslook en tahin ( sesamzaadpasta) aan je maaltijd toe, die juist veel calcium bevatten en weinig tot geen oxaalzuur.
Het calcium uit deze voeding neemt het lichaam het gemakkelijkste op en het kan daarmee het oxaalzuur van de rabarber neutraliseren. Calcium uit zuivelproducten is veel moeilijker opneembaar.
Oxaalzuur heeft ook zeker positieve kanten. Het zorgt voor balans in de zuurgraad en kan zware metalen binden en hiermee verwijderen uit ons lichaam, het is een antioxidant die een positieve invloed heeft op de darmperistaltiek,
De vitaminen, mineralen en polyfenolen in rabarber werken synergetisch, dat wil zeggen dan ze elkaar versterken in hun werking.
En dat is heel fijn want rabarber bevat alle vitaminen en mineralen in kleine hoeveelheden.
Rabarber werkt, doordat het de productie van macrofagen, die belangrijk zijn voor ons immunnsyteem, verhoogt, preventie tegen kanker.
En zo heeft deze groente, die we als een bijgerecht serveren, ons meer te bieden, dan we in eerste instantie zouden denken.
Belangrijke voedingstoffen in
Gerelateerde posts:









