Aubergine saus
Eenvoudig en snel te maken.
Aubergine heeft een wat flauwe smaak. Om deze smaak wat te versterken kun je de blokjes of plakjes aubergine met zout bestrooien en een uurtje laten staan. Hierdoor trekt er veel water uit de groente waardoor de smaak wat beter tot zijn recht komt. De blokjes aubergine worden zo ook wat zachter en dat is handig als je aubergine rauw in een salade verwerkt. Spoel dan de blokjes wel eerst goed af zodat het meeste zout verwijderd is en dep ze daarna droog met wat keukenpapier.
Door aubergineblokjes of plakjes een uurtje weg te zetten in een kom water met zout, worden de bitterstoffen eruit getrokken. Dat is alleen aan te raden bij aubergines die niet in een kas gekweekt zijn. Aubergines die vanaf het voorjaar in Nederland gekweekt worden komen uit de kas. In de winter worden de aubergines vanuit de zuidelijke landen aangevoerd.
Aubergine saus
vegetarische variant
- 1 aubergine
- 4-6 pruimtomaatjes
- 1 dadel
- 1 teentje knoflook
- 2 -3 el tomatenpuree
- 1 el extra vierge olijfolie
- citroensap of 1 schijfje citroen
- 1 tl harissa
- 1 tl komijnzaadjes
- verse peterselie of een dessertlepel gedroogde peterselie
- zout
- Was de aubergine en snijd hem in kleine blokjes.
- Doe een bodempje water in de pan met wat zout en kook hier in de aubergineblokjes in 10 - 15 minuten gaar en zacht.
- Snijd ondertussen de gewassen tomaatjes en de dadel in stukjes.
- Doe ze in de pan met 2 - 3 el tomatenpuree en een heel klein beetje water.
- Roer goed door en laat het op een laag pitje wat pruttelen.
- Maak de knoflook schoon en snijd ze fijn.
- Voeg ze samen met de komijnzaadjes, de harissa de olijfolie en het citroensap of het citroenschijfje toe.
- Roer alles goed door.
- Voeg de gare aubergineblokjes toe en wat van het vocht zodat er een mooie dikke saus ontstaat.
- Strooi er de peterselie over.
Over dit gerecht
Harissa is een kruidenmengsel dat in de Marokkaanse en Tunesische keuken gebruikt wordt. Het mengsel bestaat uit: cayennepeper, spaanse peper, paprikapoeder, koriander, karwij, munt, komijn en tomaat.
Het smaakt heerlijk bij aubergine en tomaat. Je hebt er maar een beetje van nodig in een gerecht. Door de pepers wordt het anders gauw te scherp.
In dit gerecht wordt de aubergine gekookt. Het grote voordeel hiervan is dat de bereidingstijd maar kort is en er veel minder olie gebruikt kan worden in de saus. Hierdoor is de saus licht verteerbaar. De munt in de harissa geeft een bijzonder tintje aan de saus. Je kan ook heel goed verse munt gebruiken. Voeg deze dan pas op het laatst toe. Zodat er niet te veel smaak verloren gaat.
Deze saus smaakt goed op kamertemperatuur en wordt ook vaak bij brood gegeten. Ook kan je hem gebruiken als basis saus voor een pizza. Lekker is dan de combinatie met plakjes courgette en kaas.
Aubergine is een vruchtgroente en komt oorspronkelijk uit India. hij behoort tot de nachtschade familie. De aubergine wordt veel gegeten in landen rond de Middellandse zee, in het Midden oosten en in Azië. In deze landen is de aubergine bekend om haar geneeskracht. Aubergine bevat de paarse/blauwe kleurstof anthocyaan. Deze kleurstof is in wateroplosbaar en valt onder de flavonoïden. Anthocyaan is een antioxidant, heeft een ontstekingsremmend effect, gaat kanker tegen, heeft een positieve invloed op obesitas en op het hart en de bloedvaten. Er zitten 13 blangrijke polyfenolen in de aubergine die ook allemaal net als anthocyaan een stereke antioxidantwerking hebben en waarmee aubergines ons immuunsysteem versterken. De aubergine bevat behoorlijk wat vezels, vitamine B6, B11, C, K en de mineralen mangaan en kalium. Verder bevat ze nog wat vitamine B3 magnesium en koper.
De lekkerste aubergines zijn jong en stevig, met een glanzende schil en een verse groene steel.
Belangrijke voedingstoffen in
Gerelateerde posts:









