Amandelen
Een goede vleesvervanger!
Noten bevatten vet en eiwitten, net als vlees en vis. Daarnaast bevatten ze vezels, vitaminen en mineralen. Amandelen spannen de kroon wat betreft hun hoeveelheid eiwitten en calcium. En ze bevatten geen verzadigde vetten.
Amandelen geven snel een verzadigd gevoel en zijn in veel gerechten te verwerken. Ze combineren goed met andere noten.
Voor vegetariërs en veganisten zijn amandelen een belangrijke eiwitbron.
Amandelen gaan uitstekend samen met komkommer. Komkommer bevat veel water en geeft frisheid. De droge noten zijn gemakkelijker te kauwen en te vermalen door de sappige komkommer.
Doordat amandelen veel calcium bevatten zijn ze ook goed om te combineren met krulandijvie.
Krulandijvie bevat oxaalzuur. Door deze te combineren met amandelen en zo dus calcium toe te voegen hoeft het lichaam geen calcium uit zijn eigen reserves aan te breken om het oxaalzuur te binden en te elimineren.
Amandelen en walnoten in een komkommer/andijviesalade
- 1/2 krop krulandijvie
- 1/2 komkommer
- 1 gedroogde abrikoos
- amandelen en walnoten
- sap van een schijfje citroen
- 1/2 el extra vierge olijfolie
- zwarte peper en zout
- klein beetje zachte geitenkaas
- gedroogde of verse bloemetjes van de Oost Indische kers
- klein beetje wortelsap
- Was de andijvie en sla hem droog en snijd hem fijn.
- Was de komkommer en schaaf hem in dunnen plakjes.
- Snijd de gedroogde abrikoos en de bloemetjes in heel kleine stukjes en week ze in het wortelsap.
- Rooster de amandelen en walnoten 5 minuten op een zacht vuurtje.
- Hak ze grof.
- Maak een dressing van het citroensap, de extra vierge olijfolie, zwarte peper en zout.
- Voeg daaraan het wortelsap met de stukjes abrikoos en de fijngesneden bloemetjes. Roer goed door.
- Doe de andijvie en de komkommer in een schaal.
- Schenk er de dressing over.
- garneer met de grof gehakte noten en wat zachte geitenkaas.

Nieuwe aardappeltjes met champignons en paprika
Ingrediënten:
- Nieuwe aardappeltjes
- 1/2 bakjes champignons
- 1 rode paprika
- 1 el extra vierge olijfolie
- zwarte peper en zout
Bereidingswijze:
- Borstel de nieuwe aardappeltjes goed schoon.
- Borstel de champignons goed schoon en snijd ze in plakjes..
- Was de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd ze in stukjes.
- Stoom nieuwe aardappeltjes in de schil gaar en laat ze afkoelen. Verwijder eventueel de schil.
- Verwarm in een koekenpan wat extra vierge olijfolie en voeg daar de in plakjes gesneden champignons aan toe.
- Roer goed door en laat de champignons al roerend gaar worden.
- Voeg de in stukjes gesneden rode paprika aan toe en wat zwarte peper en zout.
- Voeg als laatste de aardappeltjes toe en roer ze nog even goed door.
Over amandelen
Amandelen zijn eigenlijk geen noten maar pitten. Het zijn de pitten van de vruchten van de amandelboom. Hierdoor bevatten ze zoveel voedingsstoffen. Deze zijn nodig om een nieuwe plant te laten groeien.
Ze zijn dan ook zeer voedzaam en geven snel een verzadigd gevoel. Een uitstekend tussendoortje en je hebt aan weinig al genoeg.
De amandel bevat de vitaminen B1, B2, B3, B6, E en foliumzuur en de mineralen calcium, magnesium, fosfor, kalium, ijzer, koper, mangaan, en zink. Daarnaast is het is rijke bron van eiwitten, vetten en vezels.
De mangaan in combinatie met koper en riboflavine in amandelen zorgen voor de energieproductie. Met name rond een uur of vier zakt vaak onze energielevel en een handje amandelen kunnen dan snel uitkomst bieden. Het is een heel gezond alternatief voor een bakkie "troost"met "wat lekkers"!
Amandelen kunnen door hun hoge gehalte aan calcium en eiwitten melkproducten vervangen. Ze zijn dan ook erg goed voor onze beenderen en gaan osteoporose tegen. Naast calcium bevatten amandelen ook veel magnesium, een mineraal dat ook een belangrijke factor is voor het onderhoud van onze botten.
Door het hoge gehalte aan vetzuren, antioxidanten en vezels vormen amandelen een belangrijk voedingsmiddel tegen hart- en vaatziekten, een hoog cholesterolgehalte, diabetes en nier- en galstenen. De antioxidanten die amandelen bevatten gaan kanker tegen en beschermen tegen psychische achteruitgang. De sterke antioxidant, vitamine E speelt ook een grote rol bij de celstofwisseling.
Verder hebben amandelen een positieve invloed op het zenuwstelsel en de spierfunctie.
Het bruine velletje van de amandel bevat de meeste antioxidanten. Geblancheerde (witte) amandelen missen dit velletje en daarmee dus ook zijn gezonde stoffen.
Bittere amandelen bevatten cyanide. Deze stof is giftig voor de mens. Een klein beetje kan het lichaam wel aan, maar je moet er niet teveel van binnen krijgen.
Belangrijke voedingstoffen in amandelen
Gerelateerde posts:









