Amandelen

Ronnie de Winter • 28 augustus 2022

Een goede vleesvervanger!

Noten bevatten vet en eiwitten, net als vlees en vis. Daarnaast bevatten ze vezels, vitaminen en mineralen. Amandelen spannen de kroon wat betreft hun hoeveelheid eiwitten en calcium. En ze bevatten geen verzadigde vetten.

Amandelen geven snel een verzadigd gevoel en zijn in veel gerechten te verwerken. Ze combineren goed met andere noten.

Voor vegetariërs en veganisten zijn amandelen een belangrijke eiwitbron.

Amandelen gaan uitstekend samen met komkommer. Komkommer bevat veel water en geeft frisheid. De droge noten zijn gemakkelijker te kauwen en te vermalen door de sappige komkommer.

Doordat amandelen veel calcium bevatten zijn ze ook goed om te combineren met krulandijvie.

Krulandijvie bevat oxaalzuur. Door deze te combineren met amandelen en zo dus calcium toe te voegen hoeft het lichaam geen calcium uit zijn eigen reserves aan te breken om het oxaalzuur te binden en te elimineren.


Amandelen en walnoten in een komkommer/andijviesalade

 (2 pers)

Ingrediënten:
  • 1/2 krop krulandijvie
  • 1/2 komkommer
  • 1 gedroogde abrikoos
  • amandelen en walnoten
  • sap van een schijfje citroen
  • 1/2 el extra vierge olijfolie
  • zwarte peper en zout
  • klein beetje zachte geitenkaas
  • gedroogde of verse bloemetjes van de Oost Indische kers
  • klein beetje wortelsap
Bereidingswijze:
  • Was de andijvie en sla hem droog en snijd hem fijn.
  • Was de komkommer en schaaf hem in dunnen plakjes.
  • Snijd de gedroogde abrikoos en de bloemetjes in heel kleine stukjes en week ze in het wortelsap.
  • Rooster de amandelen en walnoten 5 minuten op een zacht vuurtje.
  • Hak ze grof.
  • Maak een dressing van het citroensap, de extra vierge olijfolie, zwarte peper en zout.
  • Voeg daaraan het wortelsap met de stukjes abrikoos en de fijngesneden bloemetjes. Roer goed door.
  • Doe de andijvie en de komkommer in een schaal.
  • Schenk er de dressing over.
  • garneer met de grof gehakte noten en wat zachte geitenkaas.

Lekker met "Nieuwe aardappeltjes met champignons en paprika":

Nieuwe aardappeltjes met champignons en paprika

Ingrediënten:


  • Nieuwe aardappeltjes
  • 1/2 bakjes champignons
  • 1 rode paprika
  • 1 el extra vierge olijfolie
  • zwarte peper en zout



Bereidingswijze:


  • Borstel de nieuwe aardappeltjes goed schoon.
  • Borstel de champignons goed schoon en snijd ze in plakjes..
  • Was de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd ze in stukjes.
  • Stoom nieuwe aardappeltjes in de schil gaar en laat ze afkoelen. Verwijder eventueel de schil.
  • Verwarm in een koekenpan wat extra vierge olijfolie en voeg daar de in plakjes gesneden champignons aan toe.
  • Roer goed door en laat de champignons al roerend gaar worden.
  • Voeg de in stukjes gesneden rode paprika aan toe en wat zwarte peper en zout.
  • Voeg als laatste de aardappeltjes toe en roer ze nog even goed door.


Over amandelen


Amandelen zijn eigenlijk geen noten maar pitten. Het zijn de pitten van de vruchten van de amandelboom. Hierdoor bevatten ze zoveel voedingsstoffen. Deze zijn nodig om een nieuwe plant te laten groeien.

Ze zijn dan ook zeer voedzaam en geven snel een verzadigd gevoel. Een uitstekend tussendoortje en je hebt aan weinig al genoeg.


De amandel bevat de vitaminen B1, B2, B3, B6, E en foliumzuur en de mineralen calcium, magnesium, fosfor, kalium, ijzer, koper, mangaan, en zink. Daarnaast is het  is rijke bron van eiwitten, vetten en vezels.


De mangaan in combinatie met  koper en riboflavine in amandelen zorgen voor de energieproductie. Met name rond een uur of vier zakt vaak onze energielevel en een handje amandelen kunnen dan snel uitkomst bieden. Het is een heel gezond alternatief voor een bakkie "troost"met "wat lekkers"!

Amandelen kunnen door hun hoge gehalte aan calcium en eiwitten melkproducten vervangen. Ze zijn dan ook erg goed voor onze beenderen en gaan osteoporose tegen. Naast calcium bevatten amandelen ook veel magnesium, een mineraal dat ook een belangrijke factor is voor het onderhoud van onze botten.

Door het hoge gehalte aan vetzuren, antioxidanten en vezels vormen amandelen een belangrijk voedingsmiddel tegen hart- en vaatziekten, een hoog cholesterolgehalte, diabetes en nier- en galstenen. De antioxidanten die amandelen bevatten gaan kanker tegen en beschermen tegen psychische achteruitgang. De sterke antioxidant, vitamine E speelt ook een grote rol bij de celstofwisseling.

Verder hebben amandelen een positieve invloed op het zenuwstelsel en de spierfunctie.


Het bruine velletje van de amandel bevat de meeste antioxidanten. Geblancheerde (witte) amandelen missen dit velletje en daarmee dus ook zijn gezonde stoffen.

Bittere amandelen bevatten cyanide. Deze stof is giftig voor de mens. Een klein beetje kan het lichaam wel aan, maar je moet er niet teveel van binnen krijgen.


Belangrijke voedingstoffen in amandelen

  • Vitamine B1 (Thiamine)

    - ondersteunt de hartfuctie en het zenuwstelsel

    - is nodig voor de vertering van koolhydraten en de aanmaak van maagzuur.

    - heeft een positieve invloed op de schildklierfunctie



  • Vitamine B2

    - speelt een rol bij de eiwitvertering

    - voorkomt spierkramp

    - zorgt voor de omzettng van tryptofaan naar serotonine

    - voorkomt migraine

    - verbetert de huid

    - repareert spierweefsel

  • Vitamine B3

    - is belangrijk voor de energieproductie

    - cholesterolverlagend

    - goed voor het zenuwstelstel

    - voorkomt migraine

  • Vitamine B6

    - is belangrijk voor een goede werking van het zenuwstelsel

    - geeft energie

    - helpt de lever bij de ontgifting

    - is nodig voor de vertering van eiwitten en koolhydraten

  • Foliumzuur (B11)

    - is nodig tijdens de zwangerschap voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van de foetus

    - verbetert de werking van de hersenen

    - ondersteunt de functie van de lever

    - is stemmings verbeterend

    - ondersteund het ontgiftingsproces 

  • Vitamine E

    - belangrijke antioxidant

    - zorgt ervoor dat de onverzadigde oliën niet zo snel oxideren

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is belangrijk voor de cholesterol balans

    - zorgt voor een juist weefselherstel

    - zorgt voor een groter zuurstof transport naar de cellen.

    - is belangrijk voor de hormoonhuishouding.

    - helpt tegen hart - en vaatziekten

  • Calcium

    - nodig voor de botopbouw

    - speelt een rol bij de informatie overdracht in de cellen

    - is van belang voor de spier en zenuwfunctie

    - is belangrijk voor het reguleren van de bloeddruk


  • Fosfor

    - is belangrijk voor de opbouw van botten en tanden

    - is betrokken bij het overbrengen van signalen van de zenuwen

    - is een grondstof voor energie in de spieren

    - is belangrijk voor een juiste nierwerking


  • IJzer

    - speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen

    - ondersteunt de celfunctie

    - vermindert vermoeidheid

    - zorgt voor aanmaak van maagzuur

    - is een onderdeel van de spieren

  • Kalium

    - reguleert de bloeddruk

    - goed voor een normaal hartritme

    - reguleert de vochthuishouding samen met Natrium

    - heeft een rol bij spiersamentrekkingen

    - kan een hoog bloedsuikerniveau verlagen

    - regeleert de zuur- base balans

    - helpt bij de energieproductie


  • Koper

    - nodig voor het zenuwstelsel en de hersenen

    - is belangrijk voor de productie van celenergie

    - nodig voor pigment aanmaak

    - bevordert de ijzeropname

    - heel belangrijk voor de opbouw van botten en weefsels

  • Magnesium

    - betrokken bij heel veel processen in ons lichaam

    - gaat vermoeidheid tegen

    - vermindert spierkrampen

    - magnesium en calcium werken met elkaar samen en moeten in balans zijn

    - speelt een rol in verlaging van de bloeddruk

    - het zorgt voor een betere opname van andere vitaminen en mineralen

    - voorkomt galstenen


  • Mangaan

    - is belangrijk voor het regelen van de bloedsuikerspiegel

    - het is nodig voor een juiste werking van enzymen

    - het is nodig bij de productie van het schildklierhormoon.

  • Zink

    - speelt een rol bij de vorming van rode bloedcellen

    -gaat vermoeidheid tegen

    - ondersteunt de celfunctie

    - helpt ons afweersysteem

    - ondersteunt de koolhydratenstofwisseling

    - is belangrijk voor een juiste zuurgraad in de darmen

    - is nodig voor de opname van B vitaminen

    - incombinatie met vitamine C werkt het ontstekingsremmend

    - het voorkomt diabetes

    - gaat veroudering tegen

  • Omega 3 vetzuur alfalinoleenzuur

    - levert energie

    - wordt door lichaam omgezet in DHA en EPA die ontstekingsremmend werken

    - grondstof voor hormonen

    - essentieel voor de hersenen

    - voor een goede werking is een juiste balans van de hoeveelheid omega 3 en omega 6 noodzakelijk.


  • Omega 6 vetzuur

    - energieleverancier

    - grondstof voor de hormonen

    - verbetert de verbranding van verzadigd vet

    - is belangrijk voor het zenuwstelsel

    - is belangrijk voor de hersenen

    - houdt de celwanden sopel en doorlaatbaar.

    - moet in balans zijn met de hoeveelheid omega 3 vetzuur in ons lichaam voor een goede werking

  • Omega 9 vetzuur

    - energieleverancier

    - grondstof voor de hormonen

    - verbetert de verbranding van verzadigd vet

    - is belangrijk voor het zenuwstelsel

    - is belangrijk voor de hersenen

    - houdt de celwanden sopel en doorlaatbaar.

    - moet in balans zijn met de hoeveelheid omega 3 vetzuur in ons lichaam voor een goede werking

  • fytonutriënten

    - ontstekingsremmend

    - kankerremmend

    - gaan ziektes en veroudering tegen

    - maken vrije radicalen onschadelijk

    - cholesterol verlagend



  • Vezels

    - zijn belangrijk voor onze darmflora

    - worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.

    - door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen

    - verhogen de spijsverteringssnelheid

    - vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans

    - helpen ontgiften

    - vergroten onze weerstand

    - verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen

    - verlagen het cholesterolniveau.

    - werken als probiotica

Gerelateerde posts:

Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Een aquarel van bloemen en vormen semi-abstract.
door Ronnie de Winter 4 oktober 2025
Vanuit het Midden – een zoektocht in kleur en vorm
B
door Ronnie de Winter 28 september 2025
In tijden waarin ons spijsverteringsstelsel vaak onder druk staat – door stress, weinig beweging of een zwaar dieet – verlangen we naar eten dat niet alleen voedzaam is, maar ook verzachtend werkt. Venkel is zo’n groente die zowel je buik als je smaakpapillen kalmeert. Fris, licht anijsachtig en verrassend veelzijdig.
aquarel van een open deur
door Ronnie de Winter 21 september 2025
Open zijn vraagt moed. Afsluiten soms ook. Beide bewegingen horen bij het leven. De kunst is om te voelen wat jij nodig hebt, zonder oordeel. Nieuw blog over de balans tussen open zijn en jezelf beschermen:
Koude aardappel salade met andijvie, ei en appel
door Ronnie de Winter 14 september 2025
In de zomer is niets zo lekker als een frisse, voedzame salade. En waarom zou je niet kiezen voor een variant met een oer-Hollandse groente die vaak wordt onderschat: andijvie! Deze koude aardappelsalade met andijvie, gekookt ei en appel is niet alleen verrassend lekker, maar ook voedzaam en makkelijk te maken. Ideaal
Een aquarel van rozenknoppen
door Ronnie de Winter 7 september 2025
Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
tuinboontjes salade
door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
Show More