Andijvie stamppot anders

Ronnie de Winter • 14 maart 2021

met biologisch rundvlees of haloumi.

De meeste mensen kennen de rauwe andijvie stamppot met aardappels. Maar soms wil je gewoon eens iets anders. De combinatie van andijvie met pompoen, rundvlees en pruimtomaatjes is gezond en lekker. De bittere smaak van andijvie wordt verzacht door de zoete smaak van de pompoen. Het paprikapoeder versterkt de zoete smaak nog wat meer en brengt een beetje scherpte en pit aan. Het rundvlees wordt door de toevoeging van de pruimtomaatjes malser en beter verteerbaar. De koolhydraten in dit gerecht zijn alleen afkomstig van groenten. Door de vele vezels van de groenten zal de bloedsuikerspiegel daar niet door uit balans raken.  De eiwitten komen voornamelijk van het rundvlees. In deze combinatie kunnen zowel de koolhydraten als de eiwitten goed verteerd worden, wat je veel energie oplevert. Door een juiste vertering is er een grotere opname mogelijk van de vitale stoffen, die dit gerecht rijk is.



Andijvie stamppot anders

Voor een vegetarische variant kun je het vlees vervangen door haloumi. Voeg dan de pruimtomaatjes en iets meer paprika poeder toe aan de pompoen.

(2 pers)

Ingrediënten:
  • een kleine oranje pompoen
  • 1/2 krop andijvie
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 el olijfolie extra vierge
  • 1 tl paprikapoeder
  • zwarte peper en zout
  • 150 gram magere runderlappen
  • 1 ui
  •  1 teen knoflook
  •  2 pruimtomaatjes
  • 1/2 el extra vierge olijf olie
  • 1 tl paprikapoeder
  • 2 kruidnagels
  • zout
  • 250 ml water

Bereidingswijze:

Begin de bereiding van het vlees.
  • Was de runderlappen in water tot het water schoon is. Spoel goed af en dep het droog met keukenpapier.
  • Pel en snipper de ui en de knoflook
  • Was de pruimtomaatjes en snijd ze in kleine stukjes.
  • Verwarm de olijfolie in een koekenpan of hapjes pan.
  • Voeg de ui toe en fruit deze glazig.
  • Temper het vuur en voeg de stukjes tomaat toe, de kruidnagels en de knoflook.
  • Wrijf het vlees in met wat paprika poeder en leg het  bij het uimengsel in de pan.
  • Keer het vlees na een minuutje om.
  • Strooi wat zout op het vlees.
  • Voeg 250 ml water toe en breng het tegen de kook aan.
  • Zet dan het vuur laag en laat het rundvlees op een heel zacht pitje 3 - 4 uur stoven tot het zo gaar is dat het uit elkaar valt.
Als het vlees gaar is, maak je de stamppot.
  • Was en borstel de pompoen schoon. Verwijder de zaden en snijd de pompoen met schil in kleine stukken.
  • Pel de ui en de knoflook en snijd ze fijn.
  • Was de andijvie en snijd ze in dunne reepjes.
  • Verwarm de extra vierge olijfolie in een hapjes pan.
  • Voeg de ui toe en bak deze in een minuutje glazig.
  • Voeg de stukjes pompoen toe en bak ze even mee.
  • Voeg de paprikapoeder toe en een beetje water.
  • Stoof de pompoen in 10 minuten gaar.
  • Snijd ondertussen het rundvlees in stukjes.
  • Voeg dit samen met  het stoofnat toe aan de gare pompoen.
  • Roer even goed door.
  • Voeg als laatste de reepjes andijvie en de fijngesneden  knoflook toe.
  • Roer het door en maak het op smaak met zwarte peper en zout.

Over pruimtomaatjes


Pruimtomaatjes zijn heerlijk zoet van smaak. Het zijn de pareltjes onder de tomaten.

Gekookt als saus, rauw uit het vuistje of op het laatst toegevoegd aan een gerecht vormen ze een mooie aanvulling op onze groente inname.

Groenten zijn belangrijk. En het is aan te bevelen om op meerdere tijdstippen van de dag groenten te eten. Geen ander voedingsmiddel levert zoveel voedingstoffen. Ze bevatten een overvloed aan vitaminen, mineralen, sporenelementen en vezels, maar ook een geringe mate van eiwitten, koolhydraten en vetten. Ze zijn caloriearm en de fyto-nutriënten in groenten leveren ons belangrijke antioxidanten, enzymen en hormonen.

Groenten hebben maar één nadeel: rijpe groenten hebben een maximum aan voedingstoffen, maar door licht, lucht, vocht en warmte is binnen 24 uur daar nog maar drie vierde van over. En na drie dagen de helft.

Het is daarom belangrijk verse groenten zo vers mogelijk te eten.


Pruimtomaatjes behouden hun voedingstoffen en de voedingsstoffen nemen zelfs toe als ze heel kort verwarmd worden. Het lycopeen, een belangrijke antioxidant die helpt om kanker te voorkomen of te remmen en cholesterol afzettingen in de bloedvaten voorkomt, wordt door ons lichaam beter opgenomen in combinatie met wat extra vierge olijfolie. Bovendien wordt de werking van lycopeen versterkt door de andere antioxidanten die de tomaatjes rijk zijn.

Het bètacaroteen in de tomaatjes is een krachtige ontstekingsremmer. Evenals de vitamine C.

Meer belangrijke voedingsstoffen van pruimtomaatjes en waar ze goed voor zijn, vind je in de tabel onder aan deze post.


Ik combineer graag verschillende groenten met elkaar om zo de werking van de verschillende voedingstoffen te versterken. Pruimtomaatjes heb ik dan ook altijd in huis. Ze zijn heel gemakkelijk te combineren, geven kleur aan een gerecht en met hun zoete smaak kan je makkelijk de bittere smaak van verschillende andere groenten wat verzachten.


Het zuur van pruimtomaatjes maken, toegevoegd aan vlees, het vlees malser. En zorgen voor een betere vertering van de vetten. Maar ook in een salade helpt het zuur van de tomaatjes het vet in de dressing beter te verteren en het zorgt ervoor dat de rauwe bladeren gemakkelijker zacht en slap worden als we ze kauwen. Ik snijd daarom de tomaatjes vaak in kleine blokjes of dunne plakjes. Het komt de vertering van rauwkost ten goede en zorgt voor een minder opgeblazen gevoel.


Belangrijke voedingstoffen in pruimtomaatjes

  • Foliumzuur

    - is nodig tijdens de zwangerschap voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van de foetus

    - verbetert de werking van de hersenen

    - ondersteunt de functie van de lever

    - is stemmings verbeterend

    - ondersteund het ontgiftingsproces 

  • Vitamine C

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is nodig voor de opbouw van collageen in de weefsels en de huid

    - werkt als antioxidant en neutraliseert vrije radicalen

    - biedt bescherming tegen kanker

    - het beschermt ons tegen infecties en virussen

    - verbetert onze stessbestendigheid

    - verhoogt onze vitaliteit



  • Borium

    -  helpt na de menopauze om de calcium afname te beperken

    - ondersteunt het geheugen en de cognitieve functies

    -zorgt voor goede botten

    - helpt bij de bloedstolling

    - een tekort geeft schimmel- en bacterële infecties

  • Fosfor

    - is belangrijk voor de opbouw van botten en tanden

    - is betrokken bij het overbrengen van signalen van de zenuwen

    - is een grondstof voor energie in de spieren

    - is belangrijk voor een juiste nierwerking


  • IJzer

    - speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen

    - ondersteunt de celfunctie

    - vermindert vermoeidheid

    - zorgt voor aanmaak van maagzuur

    - is een onderdeel van de spieren

  • Kalium

    - reguleert de bloeddruk

    - goed voor een normaal hartritme

    - reguleert de vochthuishouding samen met Natrium

    - heeft een rol bij spiersamentrekkingen

    - kan een hoog bloedsuikerniveau verlagen

    - regeleert de zuur- base balans

    - helpt bij de energieproductie


  • Magnesium

    - betrokken bij heel veel processen in ons lichaam

    - gaat vermoeidheid tegen

    - vermindert spierkrampen

    - magnesium en calcium werken met elkaar samen en moeten in balans zijn

    - speelt een rol in verlaging van de bloeddruk

    - het zorgt voor een betere opname van andere vitaminen en mineralen

    - voorkomt galstenen


  • Zink

    - speelt een rol bij de vorming van rode bloedcellen

    - gaat vermoeidheid tegen

    - ondersteunt de celfunctie

    - helpt ons afweersysteem

    - ondersteunt de koolhydratenstofwisseling

    - is belangrijk voor een juiste zuurgraad in de darmen

    - is nodig voor de opname van B vitaminen

    - incombinatie met vitamine C werkt het ontstekingsremmend

    - het voorkomt diabetes

    - gaat veroudering tegen

  • Lycopeen

    - kankerwerend

    - verlaagt het risico op hart- en vaatziekten

    - voorkomt schade aan het DNA

  • Bètacaroteen

    - geeft de tomaat de rode kleur

    - onstekingsremmend

    - kankerwerend

    - beschermt tegen hart- en vaatziekten

    - werkt afweer verhogend

    - wordt ook wel pro vitamine A genoemd


  • fytonutriënten

    - ontstekingsremmend

    - kankerremmend

    - gaan ziektes en veroudering tegen

    - maken vrije radicalen onschadelijk

    - cholesterol verlagend



Gerelateerde posts:

door Ronnie de Winter 27 april 2025
Kip wordt malser door hem te laten garen in knoflook, ui en tomaat. Door te kiezen voor mager vlees kun je de ingrediënten waar je de kip in laat garen ook heel goed gebruiken voor een saus. De saus bevat dan niet al te veel vet. Het zuur in de tomaat, vooral citroenzuur en appelzuur, maakt het vlees malser en sappiger. Het zuur versterkt ook de smaak en neutraliseert het vet van het vlees. Hierdoor krijgt een gerecht een frissere smaak. Ook helpt het zuur voor een betere vertering van het vlees. Het zuur van tomaten stimuleert namelijk enzymatische reacties die betrokken zijn bij deze vertering. Rauw bevat de tomaat veel vitamine C. Helaas gaat er bij het verwarmen daarvan het nodige verloren. Het lycopeen waar de tomaten ook rijk aan zijn, komt juist beter beschikbaar voor ons lichaam door het verwarmen van de tomaat. Door de gezonde vetzuren van de kip, wordt het lycopeen nog beter opneembaar.
door Ronnie de Winter 27 april 2025
Prei heeft geneeskrachtige eigenschappen en wordt daardoor al eeuwenlang verbouwd en gegeten. De prei heeft een kleine verdikking aan de onderkant met een witte langere stengel met daaraan de groene bladeren. Hoewel het witte gedeelte van de stengel de lekkerste smaak heeft ( een beetje zoetig) en minder hard is, bevat het blad de meeste voedingstoffen. In de winter en in het voorjaar is prei volop te koop en niet duur.
door Ronnie de Winter 20 april 2025
Spitskool is een licht verteerbare koolsoort die op zijn best is als we hem roerbakken of heel even stoven. Snijd hem daartoe in dunne reepjes en bak het in wat extra vierge olijfolie met een beetje komijn. Zo wordt de spitskool nog beter verteerbaar. In onderstaand recept wordt deze roergebakken spitskool gecombineerd met libanese kip en rijst. Een verrassend lekkere combinatie!
door Ronnie de Winter 13 april 2025
Postelein behoort tot de posteleinfamilie en is het hele jaar door verkrijgbaar. Je hebt zomer- en winterpostelein. Winterpostelein is vanaf de herfst tot maart in bosjes verkrijgbaar en zomerpostelein het gehele jaar door. Verse postelein ziet er frisgroen en stevig uit met vaak de wortels er nog aan zodat het langer goed blijft. In de groentenla van de koelkast blijft postelein ongeveer twee dagen goed. Postelein is goed rauw in een stamppot te verwerken van knollen zoals knolselderij, zoet aardappel, pastinaak, wortels of gewone aardappels. Voeg een paar zongedroogde tomaatjes toe voor een lekkere smaak. Maar postelein is ook lekker in een maaltijdsalade.
door Ronnie de Winter 6 april 2025
Biologisch dynamische witlof heeft een bittere smaak. Dat komt, omdat groenten die op deze wijze is geteeld, hogere concentraties fytonutriënten hebben, dan niet biologisch geteelde groenten. Vooral groenten die bitter of scherp smaken bevatten veel fytonutriënten. De hoofdgroepen van de fytonutriënten zijn polyfenolen, terpenen, zwavelverbindingen en saponinen. Deze stoffen geven de groenten hun specifieke smaak, geur en kleur en ze werken als antioxidanten. Ze beschermen ons zo tegen ziekten, zoals dementie, kanker, hart- en vaatziekten. Bittere groenten zoals de witlof stimuleren door hun fytonutriënten de lever om gifstoffen uit te scheiden.
door Ronnie de Winter 30 maart 2025
Aubergines worden meestal gebakken of geroosterd in de oven. Ze zuigen dan enorm veel olie op waardoor ze zwaarder te verteren worden. Door aubergines te koken of te stomen worden ze heerlijk zacht en mals en zijn ze veel lichter verteerbaar. Aubergines hebben een neutrale smaak en zijn dan ook heel goed te combineren met veel verschillende kruiden en groenten. Het sponsachtige vruchtvlees neemt gemakkelijk de smaken op en door zijn textuur geeft het een vlees-achtige structuur aan een gerecht. De aubergine bevat naast vezels en wat koolhydraten vooral water en is hiermee een calorie arme groente. Je zult echter nog wel andere ingrediënten moeten toevoegen aan je maaltijd aangezien de aubergine verder weinig voedingswaarde heeft. De aubergine bevat wel veel soorten vitaminen en mineralen, maar slechts in kleine hoeveelheden. Alleen het mineraal mangaan is wat beter vertegenwoordigd. Het witte vruchtvlees verkleurt snel aan de lucht. Door er wat citroensap over te sprenkelen voorkom je deze bruine verkleu
door Ronnie de Winter 23 maart 2025
Veldsla is een bron van mineralen en vezels en onmisbaar voor onze gezondheid. Veldsla en andere slasoorten kun je met allerlei groenten combineren en aan iedere maaltijd toe te voegen. Slasoorten eet je bij voorkeur voor de maaltijd of als voorgerecht om zo de spijsvertering in gang te zetten. Slasoorten werken namelijk eetlust opwekkend. Wanneer Veldsla en andere slasoorten al lang van te voren gewassen en gesneden wordt, verliest het een deel van zijn antioxidanten en vitaminen.
door Ronnie de Winter 16 maart 2025
Zalm is een vette vissoort die vooral aangeraden wordt om 2 keer per week te eten i.v.m. het voorkomen van hart- en vaat ziekten. Dat heeft te maken met de ontstekingsremmende omega 3 ( EPA + DPA + DHA) vetzuren, die zalm rijk is. Maar zalm heeft naast deze belangrijke vetzuren nog meer goede voedingstoffen voor ons lichaam. Zo bevat het selenium, B- vitamines waaronder B 12, vitamine A, D en alle essentiële aminozuren in gemakkelijk verteerbare eiwitten. Om optimaal gebruik te kunnen maken van deze goede voedingstoffen is de bereidingswijze van zalm een belangrijk punt. Want bij te hoge temperaturen gaan de goede vetzuren verloren. Evenals de B vitamines en de eiwitten worden veel minder goed verteerbaar.
door Ronnie de Winter 9 maart 2025
Pastinaak is een grote, witgele wortel die inmiddels weer goed te verkrijgen is. Vooral aan het eind van de winter is hij een mooie aanvulling op onze vitaminen en mineralen voorraden. Het is een gemakkelijk te bereiden wortel met een wat zoetige smaak. Schil hem met een dunschiller en snijd het kapje er van af. Pastinaak kun je rauw geraspt in salades eten of koken en bakken. Om verkleuring te voorkomen kun je de wortel besprenkelen met citroensap. Pastinaak smaakt goed met groene kruiden als peterselie, tijm en basilicum.
door Ronnie de Winter 2 maart 2025
Aardappelen en andere knolgewassen zoals zoete bataat (zoete aardappel), wortels, bieten, pastinaak zijn prima voedingsmiddelen. Ze bevatten veel koolhydraten, waardoor ze als energiebron worden gezien. Er is echter wel een maar. Met name de aardappel heeft een hoog glycemische waarde, waardoor hij de bloedsuikerspiegel snel laat stijgen en vervolgens weer laat dalen. Toch is de aardappel een goed voedingsmiddel als je maar weet, hoe je deze het beste kan gebruiken. De aardappel bevat veel kalium en andere mineralen, waardoor hij erg goed is voor de zuur-base balans in je lichaam. Daarnaast heeft de aardappel een neutrale smaak, waardoor hij met allerlei groenten en andere voedingsmiddelen te combineren valt.
Show More