Andijvie stamppot anders

Ronnie de Winter • 14 maart 2021

met biologisch rundvlees of haloumi.

De meeste mensen kennen de rauwe andijvie stamppot met aardappels. Maar soms wil je gewoon eens iets anders. De combinatie van andijvie met pompoen, rundvlees en pruimtomaatjes is gezond en lekker. De bittere smaak van andijvie wordt verzacht door de zoete smaak van de pompoen. Het paprikapoeder versterkt de zoete smaak nog wat meer en brengt een beetje scherpte en pit aan. Het rundvlees wordt door de toevoeging van de pruimtomaatjes malser en beter verteerbaar. De koolhydraten in dit gerecht zijn alleen afkomstig van groenten. Door de vele vezels van de groenten zal de bloedsuikerspiegel daar niet door uit balans raken.  De eiwitten komen voornamelijk van het rundvlees. In deze combinatie kunnen zowel de koolhydraten als de eiwitten goed verteerd worden, wat je veel energie oplevert. Door een juiste vertering is er een grotere opname mogelijk van de vitale stoffen, die dit gerecht rijk is.



Andijvie stamppot anders

Voor een vegetarische variant kun je het vlees vervangen door haloumi. Voeg dan de pruimtomaatjes en iets meer paprika poeder toe aan de pompoen.

(2 pers)

Ingrediënten:
  • een kleine oranje pompoen
  • 1/2 krop andijvie
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 el olijfolie extra vierge
  • 1 tl paprikapoeder
  • zwarte peper en zout
  • 150 gram magere runderlappen
  • 1 ui
  •  1 teen knoflook
  •  2 pruimtomaatjes
  • 1/2 el extra vierge olijf olie
  • 1 tl paprikapoeder
  • 2 kruidnagels
  • zout
  • 250 ml water

Bereidingswijze:

Begin de bereiding van het vlees.
  • Was de runderlappen in water tot het water schoon is. Spoel goed af en dep het droog met keukenpapier.
  • Pel en snipper de ui en de knoflook
  • Was de pruimtomaatjes en snijd ze in kleine stukjes.
  • Verwarm de olijfolie in een koekenpan of hapjes pan.
  • Voeg de ui toe en fruit deze glazig.
  • Temper het vuur en voeg de stukjes tomaat toe, de kruidnagels en de knoflook.
  • Wrijf het vlees in met wat paprika poeder en leg het  bij het uimengsel in de pan.
  • Keer het vlees na een minuutje om.
  • Strooi wat zout op het vlees.
  • Voeg 250 ml water toe en breng het tegen de kook aan.
  • Zet dan het vuur laag en laat het rundvlees op een heel zacht pitje 3 - 4 uur stoven tot het zo gaar is dat het uit elkaar valt.
Als het vlees gaar is, maak je de stamppot.
  • Was en borstel de pompoen schoon. Verwijder de zaden en snijd de pompoen met schil in kleine stukken.
  • Pel de ui en de knoflook en snijd ze fijn.
  • Was de andijvie en snijd ze in dunne reepjes.
  • Verwarm de extra vierge olijfolie in een hapjes pan.
  • Voeg de ui toe en bak deze in een minuutje glazig.
  • Voeg de stukjes pompoen toe en bak ze even mee.
  • Voeg de paprikapoeder toe en een beetje water.
  • Stoof de pompoen in 10 minuten gaar.
  • Snijd ondertussen het rundvlees in stukjes.
  • Voeg dit samen met  het stoofnat toe aan de gare pompoen.
  • Roer even goed door.
  • Voeg als laatste de reepjes andijvie en de fijngesneden  knoflook toe.
  • Roer het door en maak het op smaak met zwarte peper en zout.

Over pruimtomaatjes


Pruimtomaatjes zijn heerlijk zoet van smaak. Het zijn de pareltjes onder de tomaten.

Gekookt als saus, rauw uit het vuistje of op het laatst toegevoegd aan een gerecht vormen ze een mooie aanvulling op onze groente inname.

Groenten zijn belangrijk. En het is aan te bevelen om op meerdere tijdstippen van de dag groenten te eten. Geen ander voedingsmiddel levert zoveel voedingstoffen. Ze bevatten een overvloed aan vitaminen, mineralen, sporenelementen en vezels, maar ook een geringe mate van eiwitten, koolhydraten en vetten. Ze zijn caloriearm en de fyto-nutriënten in groenten leveren ons belangrijke antioxidanten, enzymen en hormonen.

Groenten hebben maar één nadeel: rijpe groenten hebben een maximum aan voedingstoffen, maar door licht, lucht, vocht en warmte is binnen 24 uur daar nog maar drie vierde van over. En na drie dagen de helft.

Het is daarom belangrijk verse groenten zo vers mogelijk te eten.


Pruimtomaatjes behouden hun voedingstoffen en de voedingsstoffen nemen zelfs toe als ze heel kort verwarmd worden. Het lycopeen, een belangrijke antioxidant die helpt om kanker te voorkomen of te remmen en cholesterol afzettingen in de bloedvaten voorkomt, wordt door ons lichaam beter opgenomen in combinatie met wat extra vierge olijfolie. Bovendien wordt de werking van lycopeen versterkt door de andere antioxidanten die de tomaatjes rijk zijn.

Het bètacaroteen in de tomaatjes is een krachtige ontstekingsremmer. Evenals de vitamine C.

Meer belangrijke voedingsstoffen van pruimtomaatjes en waar ze goed voor zijn, vind je in de tabel onder aan deze post.


Ik combineer graag verschillende groenten met elkaar om zo de werking van de verschillende voedingstoffen te versterken. Pruimtomaatjes heb ik dan ook altijd in huis. Ze zijn heel gemakkelijk te combineren, geven kleur aan een gerecht en met hun zoete smaak kan je makkelijk de bittere smaak van verschillende andere groenten wat verzachten.


Het zuur van pruimtomaatjes maken, toegevoegd aan vlees, het vlees malser. En zorgen voor een betere vertering van de vetten. Maar ook in een salade helpt het zuur van de tomaatjes het vet in de dressing beter te verteren en het zorgt ervoor dat de rauwe bladeren gemakkelijker zacht en slap worden als we ze kauwen. Ik snijd daarom de tomaatjes vaak in kleine blokjes of dunne plakjes. Het komt de vertering van rauwkost ten goede en zorgt voor een minder opgeblazen gevoel.


Belangrijke voedingstoffen in pruimtomaatjes

  • Foliumzuur

    - is nodig tijdens de zwangerschap voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van de foetus

    - verbetert de werking van de hersenen

    - ondersteunt de functie van de lever

    - is stemmings verbeterend

    - ondersteund het ontgiftingsproces 

  • Vitamine C

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is nodig voor de opbouw van collageen in de weefsels en de huid

    - werkt als antioxidant en neutraliseert vrije radicalen

    - biedt bescherming tegen kanker

    - het beschermt ons tegen infecties en virussen

    - verbetert onze stessbestendigheid

    - verhoogt onze vitaliteit



  • Borium

    -  helpt na de menopauze om de calcium afname te beperken

    - ondersteunt het geheugen en de cognitieve functies

    -zorgt voor goede botten

    - helpt bij de bloedstolling

    - een tekort geeft schimmel- en bacterële infecties

  • Fosfor

    - is belangrijk voor de opbouw van botten en tanden

    - is betrokken bij het overbrengen van signalen van de zenuwen

    - is een grondstof voor energie in de spieren

    - is belangrijk voor een juiste nierwerking


  • IJzer

    - speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen

    - ondersteunt de celfunctie

    - vermindert vermoeidheid

    - zorgt voor aanmaak van maagzuur

    - is een onderdeel van de spieren

  • Kalium

    - reguleert de bloeddruk

    - goed voor een normaal hartritme

    - reguleert de vochthuishouding samen met Natrium

    - heeft een rol bij spiersamentrekkingen

    - kan een hoog bloedsuikerniveau verlagen

    - regeleert de zuur- base balans

    - helpt bij de energieproductie


  • Magnesium

    - betrokken bij heel veel processen in ons lichaam

    - gaat vermoeidheid tegen

    - vermindert spierkrampen

    - magnesium en calcium werken met elkaar samen en moeten in balans zijn

    - speelt een rol in verlaging van de bloeddruk

    - het zorgt voor een betere opname van andere vitaminen en mineralen

    - voorkomt galstenen


  • Zink

    - speelt een rol bij de vorming van rode bloedcellen

    - gaat vermoeidheid tegen

    - ondersteunt de celfunctie

    - helpt ons afweersysteem

    - ondersteunt de koolhydratenstofwisseling

    - is belangrijk voor een juiste zuurgraad in de darmen

    - is nodig voor de opname van B vitaminen

    - incombinatie met vitamine C werkt het ontstekingsremmend

    - het voorkomt diabetes

    - gaat veroudering tegen

  • Lycopeen

    - kankerwerend

    - verlaagt het risico op hart- en vaatziekten

    - voorkomt schade aan het DNA

  • Bètacaroteen

    - geeft de tomaat de rode kleur

    - onstekingsremmend

    - kankerwerend

    - beschermt tegen hart- en vaatziekten

    - werkt afweer verhogend

    - wordt ook wel pro vitamine A genoemd


  • fytonutriënten

    - ontstekingsremmend

    - kankerremmend

    - gaan ziektes en veroudering tegen

    - maken vrije radicalen onschadelijk

    - cholesterol verlagend



Gerelateerde posts:

Parelcouscous met bloemkool en tomatensaus
door Ronnie de Winter 14 december 2025
In dit recept voor parelcouscous met geroosterde bloemkool, tomatensaus en feta speelt tomaat niet alleen een smaakvolle rol, maar ook een gezondheidsboost.
door Ronnie de Winter 7 december 2025
Soms schilder je wat je niet onder woorden kunt brengen. Onderstroom ontstond zonder plan — alleen kleur, water en stilte. Paars, blauw en oker vonden elkaar vanzelf, als beweging onder het oppervlak. Het resultaat voelt voor mij als een ademhaling in kleur: rustig, maar vol kracht.
Komijnzaad
door Ronnie de Winter 30 november 2025
Wat is komijnzaad precies, waarom is het zo geliefd in keukens over de hele wereld, en wat doet het voor je gezondheid? Tijd om dit aromatische zaadje beter te leren
boerenkool
door Ronnie de Winter 23 november 2025
Verwarmend als voedzaam is. Deze boerenkoolstampot met zongedroogde tomaat, geitenkaas en erwtengehakt biedt precies dat.
Aquarel  branding met meeuwen
door Ronnie de Winter 16 november 2025
Voel jij je weleens ‘te gevoelig’? Alsof alles nét wat harder binnenkomt dan bij anderen? Misschien ben je gewoon hooggevoelig (HSP) – en dat is helemaal oké. Sterker nog, het is best bijzonder. In dit blog leg ik uit wat HSP precies is, hoe je het herkent, en hoe je ermee om kunt gaan. Niet zweverig, gewoon eerlijk en herkenbaar.
Verwarmende groentesoep met komijn en venkel
door Ronnie de Winter 9 november 2025
Deze groentesoep is een kom vol rust, vitamines en smaak. Gemaakt met pure ingrediënten ondersteunt ze je spijsvertering, immuunsysteem en geeft ze nieuwe energie.
Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Show More