Andijvie stamppot anders
met biologisch rundvlees of haloumi.

De meeste mensen kennen de rauwe andijvie stamppot met aardappels. Maar soms wil je gewoon eens iets anders. De combinatie van andijvie met pompoen, rundvlees en pruimtomaatjes is gezond en lekker. De bittere smaak van andijvie wordt verzacht door de zoete smaak van de pompoen. Het paprikapoeder versterkt de zoete smaak nog wat meer en brengt een beetje scherpte en pit aan. Het rundvlees wordt door de toevoeging van de pruimtomaatjes malser en beter verteerbaar. De koolhydraten in dit gerecht zijn alleen afkomstig van groenten. Door de vele vezels van de groenten zal de bloedsuikerspiegel daar niet door uit balans raken. De eiwitten komen voornamelijk van het rundvlees. In deze combinatie kunnen zowel de koolhydraten als de eiwitten goed verteerd worden, wat je veel energie oplevert. Door een juiste vertering is er een grotere opname mogelijk van de vitale stoffen, die dit gerecht rijk is.
Andijvie stamppot anders
Voor een vegetarische variant kun je het vlees vervangen door haloumi. Voeg dan de pruimtomaatjes en iets meer paprika poeder toe aan de pompoen.
- een kleine oranje pompoen
- 1/2 krop andijvie
- 1 ui
- 1 teen knoflook
- 1 el olijfolie extra vierge
- 1 tl paprikapoeder
- zwarte peper en zout
- 150 gram magere runderlappen
- 1 ui
- 1 teen knoflook
- 2 pruimtomaatjes
- 1/2 el extra vierge olijf olie
- 1 tl paprikapoeder
- 2 kruidnagels
- zout
- 250 ml water
- Was de runderlappen in water tot het water schoon is. Spoel goed af en dep het droog met keukenpapier.
- Pel en snipper de ui en de knoflook
- Was de pruimtomaatjes en snijd ze in kleine stukjes.
- Verwarm de olijfolie in een koekenpan of hapjes pan.
- Voeg de ui toe en fruit deze glazig.
- Temper het vuur en voeg de stukjes tomaat toe, de kruidnagels en de knoflook.
- Wrijf het vlees in met wat paprika poeder en leg het bij het uimengsel in de pan.
- Keer het vlees na een minuutje om.
- Strooi wat zout op het vlees.
- Voeg 250 ml water toe en breng het tegen de kook aan.
- Zet dan het vuur laag en laat het rundvlees op een heel zacht pitje 3 - 4 uur stoven tot het zo gaar is dat het uit elkaar valt.
- Was en borstel de pompoen schoon. Verwijder de zaden en snijd de pompoen met schil in kleine stukken.
- Pel de ui en de knoflook en snijd ze fijn.
- Was de andijvie en snijd ze in dunne reepjes.
- Verwarm de extra vierge olijfolie in een hapjes pan.
- Voeg de ui toe en bak deze in een minuutje glazig.
- Voeg de stukjes pompoen toe en bak ze even mee.
- Voeg de paprikapoeder toe en een beetje water.
- Stoof de pompoen in 10 minuten gaar.
- Snijd ondertussen het rundvlees in stukjes.
- Voeg dit samen met het stoofnat toe aan de gare pompoen.
- Roer even goed door.
- Voeg als laatste de reepjes andijvie en de fijngesneden knoflook toe.
- Roer het door en maak het op smaak met zwarte peper en zout.
Over pruimtomaatjes
Pruimtomaatjes zijn heerlijk zoet van smaak. Het zijn de pareltjes onder de tomaten.
Gekookt als saus, rauw uit het vuistje of op het laatst toegevoegd aan een gerecht vormen ze een mooie aanvulling op onze groente inname.
Groenten zijn belangrijk. En het is aan te bevelen om op meerdere tijdstippen van de dag groenten te eten. Geen ander voedingsmiddel levert zoveel voedingstoffen. Ze bevatten een overvloed aan vitaminen, mineralen, sporenelementen en vezels, maar ook een geringe mate van eiwitten, koolhydraten en vetten. Ze zijn caloriearm en de fyto-nutriënten in groenten leveren ons belangrijke antioxidanten, enzymen en hormonen.
Groenten hebben maar één nadeel: rijpe groenten hebben een maximum aan voedingstoffen, maar door licht, lucht, vocht en warmte is binnen 24 uur daar nog maar drie vierde van over. En na drie dagen de helft.
Het is daarom belangrijk verse groenten zo vers mogelijk te eten.
Pruimtomaatjes behouden hun voedingstoffen en de voedingsstoffen nemen zelfs toe als ze heel kort verwarmd worden. Het lycopeen, een belangrijke antioxidant die helpt om kanker te voorkomen of te remmen en cholesterol afzettingen in de bloedvaten voorkomt, wordt door ons lichaam beter opgenomen in combinatie met wat extra vierge olijfolie. Bovendien wordt de werking van lycopeen versterkt door de andere antioxidanten die de tomaatjes rijk zijn.
Het bètacaroteen in de tomaatjes is een krachtige ontstekingsremmer. Evenals de vitamine C.
Meer belangrijke voedingsstoffen van pruimtomaatjes en waar ze goed voor zijn, vind je in de tabel onder aan deze post.
Ik combineer graag verschillende groenten met elkaar om zo de werking van de verschillende voedingstoffen te versterken. Pruimtomaatjes heb ik dan ook altijd in huis. Ze zijn heel gemakkelijk te combineren, geven kleur aan een gerecht en met hun zoete smaak kan je makkelijk de bittere smaak van verschillende andere groenten wat verzachten.
Het zuur van pruimtomaatjes maken, toegevoegd aan vlees, het vlees malser. En zorgen voor een betere vertering van de vetten. Maar ook in een salade helpt het zuur van de tomaatjes het vet in de dressing beter te verteren en het zorgt ervoor dat de rauwe bladeren gemakkelijker zacht en slap worden als we ze kauwen. Ik snijd daarom de tomaatjes vaak in kleine blokjes of dunne plakjes. Het komt de vertering van rauwkost ten goede en zorgt voor een minder opgeblazen gevoel.
Belangrijke voedingstoffen in pruimtomaatjes
Gerelateerde posts:









