Postelein
De blaadjes doen het goed in een salade

Postelein bezit rauw de meeste voedingstoffen. De steeltjes van de postelein zijn qua vezels stugger dan de blaadjes en zijn rauw lastiger te kauwen en weg te krijgen. De blaadjes zijn hierdoor meer geschikt voor in een salade. De steeltjes zijn in een roerbakgerecht goed te gebruiken.
Het is even een werkje om de blaadjes van de steeltje te scheiden, maar het loont. Het gaat gemakkelijker als je de postelein als bosje in elkaar laat zitten. Gelukkig gebruik je voor een salade geen kilo postelein.
Posteleinsalade
- de blaadjes van een bosje postelein
- 1 kleine avocado
- wat blauwe bessen
- 1/4 komkommer
- citroensap
- 1 el olijfolie extra vierge
- peper en zout
- Haal de blaadjes van de steeltjes van de postelein ( het is even een werkje maar het loont, de steeltjes zijn wat taaier en minder lekker)
- Was de blaadjes voorzichtig en droog ze kort in een sla centrifuge.
- Verwijder de schil en de pit van de avocado, snijd hem in stukjes en besprenkel het met citroensap.
- Was de komkommer en rasp hem grof.
- Was de blauwe bessen.
- Doe de avocado, de komkommer en de blauwe bessen in een schaal en roer het voorzichtig door elkaar.
- Voeg de posteleinblaadjes toe en haspel ze voorzichtig door de ander ingrediënten.
- Sprenkel er wat olijfolie over de salade, wat peper en eventueel wat zout.
Over postelein
Postelein is een microgroente. Een microgroente is een groente die nog maar net is ontkiemd en nog niet is uitgegroeid tot een volwaardige plant. Maar een microgroente is al wel in een verder stadium dan een kiemgroente. Van microgroenten, zoals postelein, rucola en veldsla, eten we alleen de stengeltjes en de blaadjes. Bij kiemgroenten, zoals taugé, eten we naast de stengeltjes en de piepkleine blaadjes ook de zaden.
Postelein ontkiemt snel en kan na al een paar dagen geoogst worden. In de teelt wordt de postelein zo gezaaid dat bij de oogst de bosjes gemakkelijk afgesneden kunnen worden.
Microgroenten hebben een grote voedingswaarde. Je kunt ze gemakkelijk zelf kweken. Ze nemen weinig ruimte in en je kunt al snel oogsten. We zien ze steeds meer in de winkels liggen.
Het gebruik van microgroenten is niet nieuw, maar wel de schaal vergroting en de teeltwijze.
Vooral in de winter en aan het begin van de lente, wanneer er nog weinig groente van de volle grond te koop is, zijn microgroenten een mooie aanvulling op het groente aanbod.
Microgroenten komen het best tot hun recht in een salade, op het laatst toegevoegd aan een roerbakgerecht / soep of als garnering. Dan benut je hun voedingswaarde ten volle.
Microgroenten verteren gemakkelijk en snel. Dat komt doordat de koolhydraten en eiwitten in de zaden door het kiemproces omgezet worden in eenvoudig opneembare suikers en opneembare aminozuren. Ook de mineralen, vitaminen en fyto-nutriënten worden eenvoudiger verbonden, waardoor ze ook makkelijker op te nemen zijn.
Doordat de plantjes nog jong zijn, zijn de vezels zachter en beter kapot te maken door het kauwen. Ook de spijsverteringssappen kunnen beter inwerken op de zachtere vezels.
Dit zijn voordelen voor onze spijsvertering en dat komt onze vitaliteit ten goede.
Microgroenten groeien snel maar moeten ook snel opgegeten worden. Je kunt ze niet lang bewaren, hooguit 1 of 2 dagen.
Postelein heeft door de mineralen magnesium, zink en ijzer en de grote hoeveelheid vitamine C een positieve invloed op onze energiehuishouding. Deze voedingsstoffen gaan vermoeidheid tegen. Wat deze voedinsgsstoffen nog meer doen in ons lichaam en welke andere belangrijke voedingsstoffen postelein bevat, vind je in onderstaande tabel.
Lees meer over postelein in mijn één van de vorige berichten over deze microgroente:
postelein (1)
Belangrijkste voedingsstoffen in postelein
Gerelateerde posts:









