Postelein

Ronnie de Winter • 21 maart 2021

De blaadjes doen het goed in een salade

Postelein bezit rauw de meeste voedingstoffen. De steeltjes van de postelein zijn qua vezels stugger dan de blaadjes en zijn rauw lastiger te kauwen en weg te krijgen. De blaadjes zijn hierdoor meer geschikt voor in een salade.  De steeltjes zijn in een roerbakgerecht goed te gebruiken.

Het is even een werkje om de blaadjes van de steeltje te scheiden, maar het loont. Het gaat gemakkelijker als je de postelein als bosje in elkaar laat zitten. Gelukkig gebruik je voor een salade geen kilo postelein.

Posteleinsalade

 (2 pers)

Ingrediënten:
  • de blaadjes van een bosje postelein
  • 1 kleine avocado
  • wat blauwe bessen
  • 1/4 komkommer
  • citroensap
  • 1 el olijfolie extra vierge
  • peper en zout

Bereidingswijze:

  • Haal de blaadjes van de steeltjes van de postelein ( het is even een werkje maar het loont, de steeltjes zijn wat taaier en minder lekker)
  • Was de blaadjes voorzichtig en droog ze kort in een sla centrifuge.
  • Verwijder de schil en de pit van de avocado, snijd hem in stukjes en besprenkel het met citroensap.
  • Was de komkommer en rasp hem grof.
  • Was de blauwe bessen.
  • Doe de avocado, de komkommer en de blauwe bessen in een schaal en roer het voorzichtig door elkaar.
  • Voeg de posteleinblaadjes toe en haspel ze voorzichtig door de ander ingrediënten.
  • Sprenkel er wat olijfolie over de salade, wat peper en eventueel wat zout.
Als lunch is deze salade lekker met een geroosterde boterham met gebakken champignons en tomaat.

Over postelein


Postelein is een microgroente. Een microgroente is een groente die nog maar net is ontkiemd en nog niet  is uitgegroeid tot een volwaardige plant. Maar een  microgroente is al wel in een verder stadium dan een kiemgroente. Van microgroenten, zoals postelein, rucola en veldsla, eten we alleen de stengeltjes en de blaadjes. Bij kiemgroenten, zoals taugé, eten we naast de stengeltjes en de piepkleine blaadjes ook de zaden. 

Postelein ontkiemt snel en kan na al een paar dagen geoogst worden. In de teelt wordt de postelein zo gezaaid dat bij de oogst de bosjes gemakkelijk afgesneden kunnen worden.


Microgroenten hebben een grote voedingswaarde. Je kunt ze gemakkelijk zelf kweken. Ze nemen weinig ruimte in en je kunt al snel oogsten. We zien ze steeds meer in de winkels liggen.

Het gebruik van microgroenten is niet nieuw, maar wel de schaal vergroting en de teeltwijze.


Vooral in de winter en aan het begin van de lente, wanneer er nog weinig groente van de volle grond te koop is, zijn microgroenten een mooie aanvulling op het groente aanbod.


Microgroenten komen het best tot hun recht  in een salade, op het laatst toegevoegd aan een roerbakgerecht / soep of als garnering. Dan benut je hun voedingswaarde ten volle.


Microgroenten verteren gemakkelijk en snel. Dat komt doordat de koolhydraten  en eiwitten in de zaden door het kiemproces omgezet worden in eenvoudig opneembare suikers en opneembare aminozuren. Ook de mineralen, vitaminen en fyto-nutriënten worden eenvoudiger verbonden, waardoor ze ook makkelijker op te nemen zijn.

Doordat de plantjes nog jong zijn, zijn de vezels zachter en beter kapot te maken door het kauwen. Ook de spijsverteringssappen kunnen beter inwerken op de zachtere vezels.

Dit zijn voordelen voor onze spijsvertering en dat komt onze vitaliteit ten goede.


Microgroenten groeien snel maar moeten ook snel opgegeten worden. Je kunt ze niet lang bewaren, hooguit 1 of 2 dagen.


Postelein heeft door de mineralen magnesium, zink en ijzer en de grote hoeveelheid vitamine C een positieve invloed op onze energiehuishouding. Deze voedingsstoffen gaan vermoeidheid tegen. Wat deze voedinsgsstoffen nog meer doen in ons lichaam en welke andere belangrijke voedingsstoffen postelein bevat, vind je in onderstaande tabel.


Lees meer over postelein in mijn één van de vorige berichten over deze microgroente: postelein (1)


Belangrijkste voedingsstoffen in postelein

  • Vitamine A

    - is goed voor de ogen

    - kan staar voorkomen op latere leeftijd

    - heeft een antioxidant werking en ondersteunt het immuunsysteem

    - is goed voor de huid

    - is betrokken bij de ijzeropname

  • Foliumzuur

    - is nodig tijdens de zwangerschap voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van de foetus

    - verbetert de werking van de hersenen

    - ondersteunt de functie van de lever

    - is stemmings verbeterend

    - ondersteund het ontgiftingsproces 

  • Vitamine C

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is nodig voor de opbouw van collageen in de weefsels en de huid

    - werkt als antioxidant en neutraliseert vrije radicalen

    - biedt bescherming tegen kanker

    - het beschermt ons tegen infecties en virussen

    - verbetert onze stessbestendigheid

    - verhoogt onze vitaliteit



  • Magnesium

    - betrokken bij heel veel processen in ons lichaam

    - gaat vermoeidheid tegen

    - vermindert spierkrampen

    - magnesium en calcium werken met elkaar samen en moeten in balans zijn

    - speelt een rol in verlaging van de bloeddruk

    - het zorgt voor een betere opname van andere vitaminen en mineralen

    - voorkomt galstenen


  • Zink

    - speelt een rol bij de vorming van rode bloedcellen

    -gaat vermoeidheid tegen

    - ondersteunt de celfunctie

    - helpt ons afweersysteem

    - ondersteunt de koolhydratenstofwisseling

    - is belangrijk voor een juiste zuurgraad in de darmen

    - is nodig voor de opname van B vitaminen

    - incombinatie met vitamine C werkt het ontstekingsremmend

    - het voorkomt diabetes

    - gaat veroudering tegen

  • IJzer

    - speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen

    - ondersteunt de celfunctie

    - vermindert vermoeidheid

    - zorgt voor aanmaak van maagzuur

    - is een onderdeel van de spieren

  • fytonutriënten

    - ontstekingsremmend

    - kankerremmend

    - gaan ziektes en veroudering tegen

    - maken vrije radicalen onschadelijk

    - cholesterol verlagend



Gerelateerde posts:

Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Een aquarel van bloemen en vormen semi-abstract.
door Ronnie de Winter 4 oktober 2025
Vanuit het Midden – een zoektocht in kleur en vorm
B
door Ronnie de Winter 28 september 2025
In tijden waarin ons spijsverteringsstelsel vaak onder druk staat – door stress, weinig beweging of een zwaar dieet – verlangen we naar eten dat niet alleen voedzaam is, maar ook verzachtend werkt. Venkel is zo’n groente die zowel je buik als je smaakpapillen kalmeert. Fris, licht anijsachtig en verrassend veelzijdig.
aquarel van een open deur
door Ronnie de Winter 21 september 2025
Open zijn vraagt moed. Afsluiten soms ook. Beide bewegingen horen bij het leven. De kunst is om te voelen wat jij nodig hebt, zonder oordeel. Nieuw blog over de balans tussen open zijn en jezelf beschermen:
Koude aardappel salade met andijvie, ei en appel
door Ronnie de Winter 14 september 2025
In de zomer is niets zo lekker als een frisse, voedzame salade. En waarom zou je niet kiezen voor een variant met een oer-Hollandse groente die vaak wordt onderschat: andijvie! Deze koude aardappelsalade met andijvie, gekookt ei en appel is niet alleen verrassend lekker, maar ook voedzaam en makkelijk te maken. Ideaal
Een aquarel van rozenknoppen
door Ronnie de Winter 7 september 2025
Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
tuinboontjes salade
door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
Show More