Postelein

Ronnie de Winter • 21 maart 2021

De blaadjes doen het goed in een salade

Postelein bezit rauw de meeste voedingstoffen. De steeltjes van de postelein zijn qua vezels stugger dan de blaadjes en zijn rauw lastiger te kauwen en weg te krijgen. De blaadjes zijn hierdoor meer geschikt voor in een salade.  De steeltjes zijn in een roerbakgerecht goed te gebruiken.

Het is even een werkje om de blaadjes van de steeltje te scheiden, maar het loont. Het gaat gemakkelijker als je de postelein als bosje in elkaar laat zitten. Gelukkig gebruik je voor een salade geen kilo postelein.

Posteleinsalade

 (2 pers)

Ingrediënten:
  • de blaadjes van een bosje postelein
  • 1 kleine avocado
  • wat blauwe bessen
  • 1/4 komkommer
  • citroensap
  • 1 el olijfolie extra vierge
  • peper en zout

Bereidingswijze:

  • Haal de blaadjes van de steeltjes van de postelein ( het is even een werkje maar het loont, de steeltjes zijn wat taaier en minder lekker)
  • Was de blaadjes voorzichtig en droog ze kort in een sla centrifuge.
  • Verwijder de schil en de pit van de avocado, snijd hem in stukjes en besprenkel het met citroensap.
  • Was de komkommer en rasp hem grof.
  • Was de blauwe bessen.
  • Doe de avocado, de komkommer en de blauwe bessen in een schaal en roer het voorzichtig door elkaar.
  • Voeg de posteleinblaadjes toe en haspel ze voorzichtig door de ander ingrediënten.
  • Sprenkel er wat olijfolie over de salade, wat peper en eventueel wat zout.
Als lunch is deze salade lekker met een geroosterde boterham met gebakken champignons en tomaat.

Over postelein


Postelein is een microgroente. Een microgroente is een groente die nog maar net is ontkiemd en nog niet  is uitgegroeid tot een volwaardige plant. Maar een  microgroente is al wel in een verder stadium dan een kiemgroente. Van microgroenten, zoals postelein, rucola en veldsla, eten we alleen de stengeltjes en de blaadjes. Bij kiemgroenten, zoals taugé, eten we naast de stengeltjes en de piepkleine blaadjes ook de zaden. 

Postelein ontkiemt snel en kan na al een paar dagen geoogst worden. In de teelt wordt de postelein zo gezaaid dat bij de oogst de bosjes gemakkelijk afgesneden kunnen worden.


Microgroenten hebben een grote voedingswaarde. Je kunt ze gemakkelijk zelf kweken. Ze nemen weinig ruimte in en je kunt al snel oogsten. We zien ze steeds meer in de winkels liggen.

Het gebruik van microgroenten is niet nieuw, maar wel de schaal vergroting en de teeltwijze.


Vooral in de winter en aan het begin van de lente, wanneer er nog weinig groente van de volle grond te koop is, zijn microgroenten een mooie aanvulling op het groente aanbod.


Microgroenten komen het best tot hun recht  in een salade, op het laatst toegevoegd aan een roerbakgerecht / soep of als garnering. Dan benut je hun voedingswaarde ten volle.


Microgroenten verteren gemakkelijk en snel. Dat komt doordat de koolhydraten  en eiwitten in de zaden door het kiemproces omgezet worden in eenvoudig opneembare suikers en opneembare aminozuren. Ook de mineralen, vitaminen en fyto-nutriënten worden eenvoudiger verbonden, waardoor ze ook makkelijker op te nemen zijn.

Doordat de plantjes nog jong zijn, zijn de vezels zachter en beter kapot te maken door het kauwen. Ook de spijsverteringssappen kunnen beter inwerken op de zachtere vezels.

Dit zijn voordelen voor onze spijsvertering en dat komt onze vitaliteit ten goede.


Microgroenten groeien snel maar moeten ook snel opgegeten worden. Je kunt ze niet lang bewaren, hooguit 1 of 2 dagen.


Postelein heeft door de mineralen magnesium, zink en ijzer en de grote hoeveelheid vitamine C een positieve invloed op onze energiehuishouding. Deze voedingsstoffen gaan vermoeidheid tegen. Wat deze voedinsgsstoffen nog meer doen in ons lichaam en welke andere belangrijke voedingsstoffen postelein bevat, vind je in onderstaande tabel.


Lees meer over postelein in mijn één van de vorige berichten over deze microgroente: postelein (1)


Belangrijkste voedingsstoffen in postelein

  • Vitamine A

    - is goed voor de ogen

    - kan staar voorkomen op latere leeftijd

    - heeft een antioxidant werking en ondersteunt het immuunsysteem

    - is goed voor de huid

    - is betrokken bij de ijzeropname

  • Foliumzuur

    - is nodig tijdens de zwangerschap voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van de foetus

    - verbetert de werking van de hersenen

    - ondersteunt de functie van de lever

    - is stemmings verbeterend

    - ondersteund het ontgiftingsproces 

  • Vitamine C

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is nodig voor de opbouw van collageen in de weefsels en de huid

    - werkt als antioxidant en neutraliseert vrije radicalen

    - biedt bescherming tegen kanker

    - het beschermt ons tegen infecties en virussen

    - verbetert onze stessbestendigheid

    - verhoogt onze vitaliteit



  • Magnesium

    - betrokken bij heel veel processen in ons lichaam

    - gaat vermoeidheid tegen

    - vermindert spierkrampen

    - magnesium en calcium werken met elkaar samen en moeten in balans zijn

    - speelt een rol in verlaging van de bloeddruk

    - het zorgt voor een betere opname van andere vitaminen en mineralen

    - voorkomt galstenen


  • Zink

    - speelt een rol bij de vorming van rode bloedcellen

    -gaat vermoeidheid tegen

    - ondersteunt de celfunctie

    - helpt ons afweersysteem

    - ondersteunt de koolhydratenstofwisseling

    - is belangrijk voor een juiste zuurgraad in de darmen

    - is nodig voor de opname van B vitaminen

    - incombinatie met vitamine C werkt het ontstekingsremmend

    - het voorkomt diabetes

    - gaat veroudering tegen

  • IJzer

    - speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen

    - ondersteunt de celfunctie

    - vermindert vermoeidheid

    - zorgt voor aanmaak van maagzuur

    - is een onderdeel van de spieren

  • fytonutriënten

    - ontstekingsremmend

    - kankerremmend

    - gaan ziektes en veroudering tegen

    - maken vrije radicalen onschadelijk

    - cholesterol verlagend



Gerelateerde posts:

Parelcouscous met bloemkool en tomatensaus
door Ronnie de Winter 14 december 2025
In dit recept voor parelcouscous met geroosterde bloemkool, tomatensaus en feta speelt tomaat niet alleen een smaakvolle rol, maar ook een gezondheidsboost.
door Ronnie de Winter 7 december 2025
Soms schilder je wat je niet onder woorden kunt brengen. Onderstroom ontstond zonder plan — alleen kleur, water en stilte. Paars, blauw en oker vonden elkaar vanzelf, als beweging onder het oppervlak. Het resultaat voelt voor mij als een ademhaling in kleur: rustig, maar vol kracht.
Komijnzaad
door Ronnie de Winter 30 november 2025
Wat is komijnzaad precies, waarom is het zo geliefd in keukens over de hele wereld, en wat doet het voor je gezondheid? Tijd om dit aromatische zaadje beter te leren
boerenkool
door Ronnie de Winter 23 november 2025
Verwarmend als voedzaam is. Deze boerenkoolstampot met zongedroogde tomaat, geitenkaas en erwtengehakt biedt precies dat.
Aquarel  branding met meeuwen
door Ronnie de Winter 16 november 2025
Voel jij je weleens ‘te gevoelig’? Alsof alles nét wat harder binnenkomt dan bij anderen? Misschien ben je gewoon hooggevoelig (HSP) – en dat is helemaal oké. Sterker nog, het is best bijzonder. In dit blog leg ik uit wat HSP precies is, hoe je het herkent, en hoe je ermee om kunt gaan. Niet zweverig, gewoon eerlijk en herkenbaar.
Verwarmende groentesoep met komijn en venkel
door Ronnie de Winter 9 november 2025
Deze groentesoep is een kom vol rust, vitamines en smaak. Gemaakt met pure ingrediënten ondersteunt ze je spijsvertering, immuunsysteem en geeft ze nieuwe energie.
Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Show More