Blog Post

Walnoten in salades (winterwortel)

Ronnie de Winter • mrt. 28, 2021

Voedzaam en vullend!

Walnoten zijn een goede bron van volwaardige eiwitten en gezonde vetten. Ze bevatten een mooie balans tussen de omega 3 en omega 6 vetzuren en bevatten ook omega 9 vetzuren. Ze zijn uitstekend geschikt als energie- en krachtbron bij inspanningen. Maar ondersteunen ook de hersenen in hun functie. Elke dag een paar walnoten eten is goed tegen depressies. In combinatie met wortels zal door het vet van de olie het bètacaroteen van de wortels beter worden opgenomen. Bètacaroteen veroorzaakt de oranje kleur van de wortels en werkt als antioxidant en immuunversterker en is ontstekingsremmend.


De hieronder beschreven wortelsalade is vullend door de toevoeging van de walnoten en het kokosrasp. Het kokosrasp zwelt door het vocht van de salade op en zorgt hiermee voor maag vulling. De gezonde oliën van de walnoten verteren langzaam en blijven hierdoor lang in de maag waardoor de maag eveneens gevuld blijft. De vijg, echt één is voldoende, (bij een te groot aanbod van fructose in één keer zet de lever de fructose voor een deel om naar cholesterol, wat tot leververvetting kan leiden) maakt de salade iets zoeter, maar geeft ook veel voedingsstoffen voor de hersenen. Je zult merken dat je concentratie weer vlug op peil is na het eten van dit tussendoortje.

Walnoten in een salade van winterwortel en kokos

(2 pers)

Ingrediënten:
  • 2 winterwortels
  • 6 halve walnoten
  • 1 el kokosrasp
  • 1 vijg
  • sap van een schijfje citroen
  • 1 el extra vierge olijfolie

Bereidingswijze:
  • Schraap de winterwortels schoon en rasp ze in de keukenmachine (fijne rasp gebruiken) en sprenkel het sap van het citroenschijfje erover.
  • Hak de walnoten grof.
  • Snijd de vijg in hele kleine stukjes.
  • Doe de wortelrasp, de gehakte walnoten en de stukjes vijg in een schaal.
  • Strooi er de kokosrasp overheen en de olijfolie en hussel het goed door elkaar.
  • Laat even staan om in te trekken.
Opmerking:

Lekker voor de lunch met een geroosterde boterham of als bijgerecht bij de warme maaltijd. Het doet het ook goed als vieruurtje.
En als ontbijt met een wat amandel, kokos of gewone yoghurt erdoor.


Over walnoten


Noten behoren tot de allereerste voedingsmiddelen in de geschiedenis van de mens. Omdat men voorraden van noten kon aanleggen, werden ze bewaard voor perioden van voedselschaarste. Noten zijn door de vetten en eiwitten die ze bevatten bijzonder voedzaam. De eiwitten van noten zijn gemakkelijk verteerbaar en de oliën bestaan voornamelijk uit onverzadigde vetzuren en linolzuur.  Deze vetzuren helpen het cholesterolgehalte te regelen en dragen bij  tot het gezond houden van het hart en de bloedvaten.  Walnoten remmen de samenklontering van bloedplaatjes af en zorgen voor een betere elasticiteit van de bloedvaten en werken daarmee vaatverwijdend. Ze versnellen hierdoor de bloedcirculatie, zodat zowel voedingstoffen als ook afvalstoffen sneller op de plaats van bestemming zijn. Door hun vaatverwijdend effect verlagen ze ook de bloeddruk.  Noten zijn lang te bewaren als ze nog in hun schil/dop zitten. Eenmaal gepeld wordt de olie in de noten snel ranzig. Koop dus gepelde noten in kleine verpakkingen en gebruik ze binnen zes weken.


De walnootboom komt oorspronkelijk uit het Verre Oosten.  Het is een imposante boom  met vruchten met een groene, leerachtige schil. Hierin bevinden zich de walnoten.  De walnoot bevat de vitaminen B1, B2 en B6 en grote hoeveelheden vitamine E. De B vitaminen  bevorderen de groei van het zenuwstelsel en ondersteunen de hersenfunctie. Vitamine E beschermt de gezonde vetzuren in de noot tegen oxidatie. Voor ons lichaam is vitamine E een antioxidant en neutraliseert de schadelijke vrije radicalen.


De grote hoeveelheid fosfor, die de walnoot bevat, zorgt voor de snelle groei van de jonge plant, maar maakt de walnoot zuurvormend voor ons lichaam. Het neutraliseren van zuren kost ons lichaam veel mineralen. Het lichaam haalt de mineralen, als er niet voldoende voorradig zijn uit de voeding,  uit de depots zoals uit b.v. de botten, het haar of de  gewrichten.  Met als gevolg dat er een tekort kan ontstaan in die depots, waardoor veroudering optreedt.  Om dit te minimaliseren is het goed om zoveel mogelijk de verzurende werking van voedingsmiddelen tegen te gaan. Door noten te weken in water neutraliseren de zuren (inclusief fytinezuur) enigszins waardoor ze minder verzurend zijn en ook beter verteerbaar worden.

Door walnoten te combineren met groenten neutraliseer je hun verzurende werking op je lichaam nog verder. Want groenten leveren veel mineralen die helpen om de zuren te neutraliseren. Door een salade samen te stellen met veel groenten en met weinig noten combineer je noten op een goede manier zodat ze veel voordelen voor ons lichaam hebben. 

De walnoot bevat zelf ook base vormende mineralen zoals calcium, kalium, ijzer, zink en koper.  Maar deze wegen niet op tegen de grote hoeveelheid fosfor om de walnoot basisch te maken voor ons lichaam.


De eiwitten in walnoten bevatten veel van het aminozuur tryptofaan.  Uit dit tryptofaan kan bij een stabiele bloedsuikerspiegel direct in de hersenen de neurotransmitter serotonine aangemaakt worden. Zo kunnen walnoten er voor zorgen dat we meer kalmte en voldoening ervaren en dat negatieve gedachten en oud zeer verdwijnen. Ze zorgen voor een geluksgevoel, optimisme en ontspanning. 


In de tabel hieronder vind je nog meer belangrijke voedingstoffen (inclusief hun functie) van walnoten en van wortelen.


Belangrijke voedingsstoffen in walnoten

  • Vitamine B1 (Thiamine)

    - ondersteunt de hartfuctie en het zenuwstelsel

    - is nodig voor de vertering van koolhydraten en de aanmaak van maagzuur.

    - heeft een positieve invloed op de schildklierfunctie



  • Vitamine B2

    - speelt een rol bij de eiwitvertering

    - voorkomt spierkramp

    - zorgt voor de omzettng van tryptofaan naar serotonine

    - voorkomt migraine

    - verbetert de huid

    - repareert spierweefsel


  • Vitamine B6

    - is belangrijk voor een goede werking van het zenuwstelsel

    - geeft energie

    - helpt de lever bij de ontgifting

    - is nodig voor de vertering van eiwitten en koolhydraten

  • Vitamine E

    - belangrijke antioxidant

    - zorgt ervoor dat de onverzadigde oliën niet zo snel oxideren

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is belangrijk voor de cholesterol balans

    - zorgt voor een juist weefselherstel

    - zorgt voor een groter zuurstof transport naar de cellen.

    - is belangrijk voor de hormoonhuishouding.

    - helpt tegen hart - en vaatziekten

  • Calcium

    - nodig voor de botopbouw

    - speelt een rol bij de informatie overdracht in de cellen

    - is van belang voor de spier en zenuwfunctie

    - is belangrijk voor het reguleren van de bloeddruk


  • Fosfor

    - is belangrijk voor de opbouw van botten en tanden

    - is betrokken bij het overbrengen van signalen van de zenuwen

    - is een grondstof voor energie in de spieren

    - is belangrijk voor een juiste nierwerking


  • Kalium

    - reguleert de bloeddruk

    - goed voor een normaal hartritme

    - reguleert de vochthuishouding samen met Natrium

    - heeft een rol bij spiersamentrekkingen

    - kan een hoog bloedsuikerniveau verlagen

    - regeleert de zuur- base balans

    - helpt bij de energieproductie


  • Magnesium

    - betrokken bij heel veel processen in ons lichaam

    - gaat vermoeidheid tegen

    - vermindert spierkrampen

    - magnesium en calcium werken met elkaar samen en moeten in balans zijn

    - speelt een rol in verlaging van de bloeddruk

    - het zorgt voor een betere opname van andere vitaminen en mineralen

    - voorkomt galstenen


  • Omega 3 vetzuur alfalinoleenzuur

    - levert energie

    - wordt door lichaam omgezet in DHA en EPA die ontstekingsremmend werken

    - grondstof voor hormonen

    - essentieel voor de hersenen

    - voor een goede werking is een juiste balans van de hoeveelheid omega 3 en omega 6 noodzakelijk.


  • Omega 6 vetzuur

    - energieleverancier

    - grondstof voor de hormonen

    - verbetert de verbranding van verzadigd vet

    - is belangrijk voor het zenuwstelsel

    - is belangrijk voor de hersenen

    - houdt de celwanden sopel en doorlaatbaar.

    - moet in balans zijn met de hoeveelheid omega 3 vetzuur in ons lichaam voor een goede werking


  • Omega 9 vetzuur

    - andere naam is oliezuur

    - verhoogt de aanmaak van ons gelukshormoon serotonine. ( goed gevoel en rust)

    - geeft energie

    - verbetert de verbranding van verzadigd vet. 

    - belangrijk voor de hersenen en het zenuwstelsel.



Belangrijke voedingstoffen in wortels

  • Vitamine A

    - is goed voor de ogen

    - kan staar voorkomen op latere leeftijd

    - heeft een antioxidant werking en ondersteunt het immuunsysteem

    - is goed voor de huid

    - is betrokken bij de ijzeropname

  • Foliumzuur

    - is nodig tijdens de zwangerschap voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van de foetus

    - verbetert de werking van de hersenen

    - ondersteunt de functie van de lever

    - is stemmings verbeterend

    - ondersteund het ontgiftingsproces 

  • Vitamine C

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is nodig voor de opbouw van collageen in de weefsels en de huid

    - werkt als antioxidant en neutraliseert vrije radicalen

    - biedt bescherming tegen kanker

    - het beschermt ons tegen infecties en virussen

    - verbetert onze stessbestendigheid

    - verhoogt onze vitaliteit



  • Germanium

    - is een krachtige antioxidant

    - verbetert de zuurstofvoorziening van de cellen

    - helpt het imuumsysteem tegen indringen van virussen

    - verwijdert zware metalen uit ons lichaam

  • Bètacaroteen

    - geeft de vrucht/groente kleur

    - onstekingsremmend

    - kankerwerend

    - beschermt tegen hart- en vaatziekten

    - werkt afweer verhogend

    - wordt ook wel pro vitamine A genoemd



  • fytonutriënten

    - ontstekingsremmend

    - kankerremmend

    - gaan ziektes en veroudering tegen

    - maken vrije radicalen onschadelijk

    - cholesterol verlagend



Gerelaterde posts:

door Ronnie de Winter 05 mei, 2024
Op de juiste manier bereid zijn aardappels goed voor ons. Door de vele vezels geven ze lang een verzadigd gevoel. Ze zijn licht verteerbaar en beschermen het spijsverteringsstelsel tegen ontstekingen en irritaties. Ze bevatten vitamine C en B6 en zijn rijk aan het mineraal kalium. De aminozuren en vetzuren in aardappels ondersteunen het zenuwstelsel. Echter als hoofdvoedsel geven ze een stijging van de bloedsuikerspiegel. De aardappel heeft een basische invloed op ons lichaam in tegenstelling tot granen die zuurvormend zijn.
door Ronnie de Winter 28 apr., 2024
Raapjes of mei raapjes zijn kleine eetbare knolletjes. De steeltjes en blaadjes hiervan zijn de zgn. raapsteeltjes. Ze zijn familie van de broccoli en de mosterd. Het is dus eigenlijk familie van de koolsoorten. Raapsteeltjes zijn nu volop te verkrijgen. Je kunt ze niet lang bewaren. Het beste is om ze op de dag van aankoop ook meteen te gebruiken in de maaltijd. Raapsteeltjes hebben een pittige smaak. Deze smaak kun je wat verzachten door een olie toe te voegen b.v. extra vierge olijfolie.
door Ronnie de Winter 21 apr., 2024
Het hele jaar door vinden we appels in de winkel. Er zijn veel verschillende soorten waarvan de Elstar de Jona gold, Golden Delicious en de Cox de bekendsten zijn. De appels worden op het eind van de zomer of in de herfst geoogst en opgeslagen in koelhuizen. In deze koelhuizen wordt bijna alle aanwezige zuurstof verwijderd, waardoor de appels lang houdbaar zijn. De beste appel is stevig met een gladde schil. Appels kun je op kamertemperatuur bewaren. Wil je ze langer bewaren dan kun je ze het beste in de koelkast of kelder bewaren. De meeste antioxidanten zitten in de schil van de appel. Hoe roder de appel hoe meer antioxidanten de schil bevat.
door Ronnie de Winter 14 apr., 2024
Lindethee of bloesemthee wordt gemaakt van de bloemen van de lindeboom. Het is een bloementhee met een milde, zoete smaak en ontspannende eigenschappen. Deze thee vermindert stress en angst, verlicht hoofdpijn en keelpijn en zorgt voor een goede nachtrust.
door Ronnie de Winter 07 apr., 2024
Rode kool kun je lang bewaren. Hij blijft wel drie weken goed in de groentela van de koelkast. Is de kool eenmaal aangesneden dan is hij veel korter houdbaar. Slechts een dag of drie. Gebruik je niet de hele kool in één keer, dan is het een idee om de bladeren eraf te pellen en deze te snijden. De rest van de kool blijft zo gesloten. Snijd van het onderste gedeelte een schijfje af en bewaar het restant van de kool dan in de groentela van de koelkast. Hij blijft dan zeker nog twee tot drie weken goed. Om rode kool te kunnen roerbakken snijd je de bladeren in heel dunne reepjes. De dikke nerven van de bladeren verwijder je. Deze hebben meer tijd nodig om te garen en zijn dus niet geschikt om te roerbakken. Het voordeel van roerbakken is dat de kool maar korte tijd verhit wordt waardoor vooral de fytonutriënten, de B en C vitaminen zo min mogelijk verloren gaan.
door Ronnie de Winter 31 mrt., 2024
Een feestelijke koolsoort, die vraagt om maar een klein beetje aankleding. Het is een koolsoort die het uitermate goed doet als ovenschotel. De roosjes zijn snel gaar. Je kunt ze even voorkoken maar ze zijn ook goed in de oven op de bakplaat te roosteren. Kan je niet zo goed tegen kool, probeer dan een schijfje citroen of wat citroensap mee te koken. Dat wordt ook deze kool nog beter verteerbaar.
door Ronnie de Winter 24 mrt., 2024
In deze visschotel zijn tomaten, paprika en aubergine verwerkt. Deze rode en paarse vruchtgroenten bevatten anthocyanen. Dit zijn fytonutriënten met een sterke antioxidantwerking. Rode en paarse groenten en vruchten zijn het rijkst aan deze stoffen. Deze stoffen beschermen vooral onze ogen en onze hersenen. Anthocyanen beschermen de ogen tegen vrije radicalenvorming door de zon. En ze leveren een bijdrage bij de aanmaak van glutathion waardoor ons lichaam beter kan ontgiften en ze zo onze hersenen kunnen beschermen. Anthocyanen zijn ontstekingsremmers en hebben een positieve invloed op het verlagen van het risico op insulineresistentie en diabetes. Eet je liever geen vis dan kun je deze vervangen door blokje haloumi of tofu.
door Ronnie de Winter 17 mrt., 2024
Komkommer is heerlijk verfrissend en smaakt goed bij kruidige gerechten. Doordat hij veel water bevat is hij uitermate geschikt in maaltijden bij warm weer. Komkommer kun je goed combineren met allerlei slasoorten maar ook met fruit. Een fruitsalade waaraan komkommer is toegevoegd is extra verfrissend. Het Indische gerecht roedjak is bijvoorbeeld een vruchten gerecht met komkommer en een zeer pittig sausje. Heerlijk verfrissend bij b.v. sperziebonen met rijst. Hoewel niet zo gebruikelijk is komkommer ook goed te combineren zuurkool. Door er wat blauwe bessen aan toe te voegen of gedroogde vijgen of rozijnen verzachte je de zure smaak van de zuurkool.
door Ronnie de Winter 10 mrt., 2024
Hoewel broccoli een populaire groente is en veel gezonde voedingstoffen bevat, laat ik het vaak liggen in de winkel. Ik houd niet zo van de broccolismaak die voor mij in veel recepten te veel overheerst. En dan is het vaak zoeken hoe ik deze groente voor mij dus lekker kan maken zodat ik hem niet aldoor in de winkel voorbij loop. Onderstaand recept is dan voor mij ook heel geslaagd. Het heeft nog wel de broccolismaak en al zijn gezonde stoffen maar overheerst niet en de chilivlokken en sesamzaadjes geven de broccoli iets extra's. Broccoli bevat net als andere koolsoorten sulforafaan. Deze stof helpt o.a. bij het afbreken en opbouwen van voedingstoffen en om cellen goed te laten functioneren. Waardoor kanker minder kans krijgt te ontstaan.
door Ronnie de Winter 03 mrt., 2024
Een verse puntpaprika is stevig en heeft een frisse kleur. Door hem na aankoop even op een koele plek te laten liggen wordt hij donkerder en smaakvoller (zoeter) en komen er meer voedingstoffen in de puntpaprika. De rode kleur en zoete smaak van de puntpaprika doen het goed in veel gerechten. Voor gebruik was je de puntpaprika en verwijder je de zaadlijsten. De zaadlijsten bevatten meer van de stof capsaïcine die irriterend is voor de slijmvliezen. Paprika's krijgen een heerlijke smaak door ze te roosteren onder de grill (op de laagste stand). Ze worden dan heerlijk zoet. Ook door ze te stoven of te smoren worden ze zoeter. Puntpaprika is net als aardappels, tomaten, goijbessen en aubergine lid van de nachtschade familie. Puntpaprika's hebben een dunnere schil dan de gewone paprika's waardoor ze gemakkelijker te verteren zijn. De dunnere schil zorgt ook voor de zoetere smaak.
Show More
Share by: