Walnoten in salades (winterwortel)
Voedzaam en vullend!
Walnoten zijn een goede bron van volwaardige eiwitten en gezonde vetten. Ze bevatten een mooie balans tussen de omega 3 en omega 6 vetzuren en bevatten ook omega 9 vetzuren. Ze zijn uitstekend geschikt als energie- en krachtbron bij inspanningen. Maar ondersteunen ook de hersenen in hun functie. Elke dag een paar walnoten eten is goed tegen depressies. In combinatie met wortels zal door het vet van de olie het bètacaroteen van de wortels beter worden opgenomen. Bètacaroteen veroorzaakt de oranje kleur van de wortels en werkt als antioxidant en immuunversterker en is ontstekingsremmend.
De hieronder beschreven wortelsalade is vullend door de toevoeging van de walnoten en het kokosrasp. Het kokosrasp zwelt door het vocht van de salade op en zorgt hiermee voor maag vulling. De gezonde oliën van de walnoten verteren langzaam en blijven hierdoor lang in de maag waardoor de maag eveneens gevuld blijft. De vijg, echt één is voldoende, (bij een te groot aanbod van fructose in één keer zet de lever de fructose voor een deel om naar cholesterol, wat tot leververvetting kan leiden) maakt de salade iets zoeter, maar geeft ook veel voedingsstoffen voor de hersenen. Je zult merken dat je concentratie weer vlug op peil is na het eten van dit tussendoortje.
Walnoten in een salade van winterwortel en kokos
- 2 winterwortels
- 6 halve walnoten
- 1 el kokosrasp
- 1 vijg
- sap van een schijfje citroen
- 1 el extra vierge olijfolie
- Schraap de winterwortels schoon en rasp ze in de keukenmachine (fijne rasp gebruiken) en sprenkel het sap van het citroenschijfje erover.
- Hak de walnoten grof.
- Snijd de vijg in hele kleine stukjes.
- Doe de wortelrasp, de gehakte walnoten en de stukjes vijg in een schaal.
- Strooi er de kokosrasp overheen en de olijfolie en hussel het goed door elkaar.
- Laat even staan om in te trekken.
Over walnoten
Noten behoren tot de allereerste voedingsmiddelen in de geschiedenis van de mens. Omdat men voorraden van noten kon aanleggen, werden ze bewaard voor perioden van voedselschaarste. Noten zijn door de vetten en eiwitten die ze bevatten bijzonder voedzaam. De eiwitten van noten zijn gemakkelijk verteerbaar en de oliën bestaan voornamelijk uit onverzadigde vetzuren en linolzuur. Deze vetzuren helpen het cholesterolgehalte te regelen en dragen bij tot het gezond houden van het hart en de bloedvaten. Walnoten remmen de samenklontering van bloedplaatjes af en zorgen voor een betere elasticiteit van de bloedvaten en werken daarmee vaatverwijdend. Ze versnellen hierdoor de bloedcirculatie, zodat zowel voedingstoffen als ook afvalstoffen sneller op de plaats van bestemming zijn. Door hun vaatverwijdend effect verlagen ze ook de bloeddruk. Noten zijn lang te bewaren als ze nog in hun schil/dop zitten. Eenmaal gepeld wordt de olie in de noten snel ranzig. Koop dus gepelde noten in kleine verpakkingen en gebruik ze binnen zes weken.
De walnootboom komt oorspronkelijk uit het Verre Oosten. Het is een imposante boom met vruchten met een groene, leerachtige schil. Hierin bevinden zich de walnoten. De walnoot bevat de vitaminen B1, B2 en B6 en grote hoeveelheden vitamine E. De B vitaminen bevorderen de groei van het zenuwstelsel en ondersteunen de hersenfunctie. Vitamine E beschermt de gezonde vetzuren in de noot tegen oxidatie. Voor ons lichaam is vitamine E een antioxidant en neutraliseert de schadelijke vrije radicalen.
De grote hoeveelheid fosfor, die de walnoot bevat, zorgt voor de snelle groei van de jonge plant, maar maakt de walnoot zuurvormend voor ons lichaam. Het neutraliseren van zuren kost ons lichaam veel mineralen. Het lichaam haalt de mineralen, als er niet voldoende voorradig zijn uit de voeding, uit de depots zoals uit b.v. de botten, het haar of de gewrichten. Met als gevolg dat er een tekort kan ontstaan in die depots, waardoor veroudering optreedt. Om dit te minimaliseren is het goed om zoveel mogelijk de verzurende werking van voedingsmiddelen tegen te gaan. Door noten te weken in water neutraliseren de zuren (inclusief fytinezuur) enigszins waardoor ze minder verzurend zijn en ook beter verteerbaar worden.
Door walnoten te combineren met groenten neutraliseer je hun verzurende werking op je lichaam nog verder. Want groenten leveren veel mineralen die helpen om de zuren te neutraliseren. Door een salade samen te stellen met veel groenten en met weinig noten combineer je noten op een goede manier zodat ze veel voordelen voor ons lichaam hebben.
De walnoot bevat zelf ook base vormende mineralen zoals calcium, kalium, ijzer, zink en koper. Maar deze wegen niet op tegen de grote hoeveelheid fosfor om de walnoot basisch te maken voor ons lichaam.
De eiwitten in walnoten bevatten veel van het aminozuur tryptofaan. Uit dit tryptofaan kan bij een stabiele bloedsuikerspiegel direct in de hersenen de neurotransmitter serotonine aangemaakt worden. Zo kunnen walnoten er voor zorgen dat we meer kalmte en voldoening ervaren en dat negatieve gedachten en oud zeer verdwijnen. Ze zorgen voor een geluksgevoel, optimisme en ontspanning.
In de tabel hieronder vind je nog meer belangrijke voedingstoffen (inclusief hun functie) van walnoten en van wortelen.
Belangrijke voedingsstoffen in walnoten
Belangrijke voedingstoffen in wortels
Gerelaterde posts:









