Kokos

Ronnie de Winter • 4 april 2021

Als rasp of als vlokken voor meer vezels en verzadiging!

Rond een uur of vier in de middag ervaren veel mensen dat hun energie afneemt en is er de behoefte aan iets wat deze weer aanvult. Velen snakken dan naar een kopje koffie of iets zoets. Maar er is een gezonder alternatief zoals een smoothie of het kokos vier uurtje. Probeer het eens uit! Zo'n boost aan gezonde stoffen haalt je uit je dip en brengt je in een goed humeur!

kokos vier uurtje

Recept (2 pers)

Ingrediënten:
  • 1 banaan
  • 1 sinaasappel (bloed)
  • 1/2 el pompoenpitten
  • 1/2 el goijbessen
  • 1 el kokosvlokken of kokosrasp
  • paar draadjes saffraan
  • scheutje kokos/rijst melk
  • blaadjes munt
Bereidingswijze:

  • Doe de draadjes saffraan in een schaaltje met een scheutje lauwwarme kokos/rijst melk en laat het samen met de pompoenpitten, de goijbessen en de kokosvlokken10 minuten weken.
  • Verwijder de schil van de banaan en snijd de banaan in plakjes.
  • Maak de sinaasappel schoon en verdeel in partjes.
  • Voeg de banaan- en sinaasappelstukjes toe  en roer alles goed door elkaar.
  • Lekker met een blaadje munt ter garnering.
Opmerking:
De combinatie van banaan en de sinaasappel geven je voor een dag voldoende magnesium. Ze vullen elkaar mooi aan. Door pompoenpitten
te weken wordt het fytinezuur, wat de opname van mineralen tegenhoudt, afgebroken.  De goijbessen worden door het weken beter verteerbaar en de kokos neemt vocht op en zet door het weken uit, waardoor je maag meer vulling krijgt.
De saffraan geeft door het te weken meer kleur af. Saffraan brengt je lichaam in balans en zorgt er voor dat de spijsverteringsprocessen in je lichaam beter verlopen.

Over kokos


Kokos is als verse kokosnoot te koop (een hele noot of in stukjes) of droog als geraspte kokos of als kokosvlokken.


De volwassen kokosnoot bevat in het harde vruchtvlees veel ruwe eiwitten, vezels en vetten. Door de vezels koud te persen ontstaat er koud geperste kokos olie.  En het harde vruchtvlees wordt geraspt en gedroogd ( fijn of grof) en dan onstaat er kokosrasp of vlokken.

Kokosvlokken en kokosrasp  bezitten  goede vezels voor onze darmflora. Ze houden onze darmflora gezond en stabiliseren de bloedsuikerspiegel. Hierdoor blijft ook het hormoonsysteem beter in balans.


Het vet in gedroogde kokos is kokosvet (olie). Dit is een verzadigd vet met voornamelijk vetzuren met een middellange keten. Deze vetzuren kunnen gemakkelijk door de spijsvertering worden omgezet in energie. Kokosolie belast het lymfestelsel niet wat andere vetsoorten en oliën wel doen. De vetzuren in kokosolie hebben antivirale, antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen. Wanneer je last hebt van schimmelinfecties kun je veel baat hebben bij kokosolie.

Kokosolie helpt mee het cholesterol niveau te verlagen. Dit komt omdat kokosolie de werking van de schildklier stimuleert.

Het gebruik van kokosolie in de voeding verbetert de bloedsomloop van de huid, vernieuwt een slappe huid en vermindert wallen onder de ogen. Kokosolie wordt bij uitwendig gebruik gemakkelijk door de huid opgenomen en kan je  gebruiken als een vochtinbrengende crème voor een droge, ruwe of gerimpelde huid.


In de tabel hieronder heb je een eenvoudig overzicht van de belangrijkste voedingsstoffen en hun functie van kokos.

Belangrijke voedingstoffen in kokosrasp/vlokken

  • Verzadigd vet

    - energiebron

    - het lichaam heeft er maar heel weinig van nodig

    - hebben een stijvere consitentie bij lichaamstemperatuur met kans op vastzetten op de wanden van de bloedvaten 

    - oxideren niet

    - geschikt voor hogere temperaturen

    - een teveel aan suikers wordt door het lichaam omgezet in verzadigd vet.

  • Caprylzuur

    - middellangeketen vetzuur

    - antiviraal

    - antischimmel

    - antibacteriëel

    - eenvoudiger te verteren

    - belast het lymfestelsel niet


  • Laurinezuur

    - middellangeketen vetzuur

    - antiviraal

    - antischimmel

    - antibacteriëel

    - eenvoudiger te verteren

    - belast het lymfestelsel niet



  • Vezels

    - zijn belangrijk voor onze darmflora

    - worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.

    - door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen

    - verhogen de spijsverteringssnelheid

    - vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans

    - helpen ontgiften

    - vergroten onze weerstand

    - verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen

    - verlagen het cholesterolniveau.

    - werken als probiotica

Gerelateerde posts:

Een aquarel van rozenknoppen
door Ronnie de Winter 7 september 2025
Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
tuinboontjes salade
door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
Haventje - ontmoeting
door Ronnie de Winter 24 augustus 2025
Een echte ontmoeting is meer dan een gesprek. Het is zien, luisteren, aanwezig zijn. Niet vluchtig, maar echt. Wanneer heb jij voor het laatst iemand écht ontmoet? Lees hier mijn nieuwste blog over de kracht van echte ontmoetingen
bloemkoolsalade
door Ronnie de Winter 17 augustus 2025
Een salade die vult, knapperig is én bomvol goede voedingsstoffen zit. Deze heerlijke bloemkoolsalade met aardappelen is een perfect bijgerecht bij de barbecue, een lichte lunch op een zomerse dag of gewoon als gezonde maaltijdsalade.
rode bietjes
door Ronnie de Winter 10 augustus 2025
Een recept van geroosterde rode bietjes met geitenkaas en rucola en achtergrondinformatie over de gezondheidsvoordelen van rode bietjes. Uitleg over het roosteren (karamaliseren) van bietjes; hoe je dat op een goede en gezonde manier kan doen!
Een aquarel van een terras in stilte
door Ronnie de Winter 3 augustus 2025
De stilte tussen de momenten – Het verhaal achter "Terras in de stilte" Een werk waarin het moment tussen dag en nacht tastbaar wordt. Geen drukte, geen rumoer – alleen een zacht licht, een verlaten plein, en de stilte die ruimte laat voor jouw verhaal. Nu te zien in de online galerie
Groene aspergesoep met geitenkaas
door Ronnie de Winter 27 juli 2025
Proef de lente in een kom! Deze groene aspergesoep met zachte geitenkaas is romig, vol smaak en zó makkelijk te maken. Perfect voor een lichte lunch of als voorgerecht bij een zomers diner. Bekijk het recept op de blog!
wilgen aquarel
door Ronnie de Winter 20 juli 2025
Verbinding ontstaat in de kleinste momenten. Een blik, een stilte, een eerlijk woord. Je hoeft het niet te forceren – alleen aanwezig zijn is soms al genoeg. In mijn nieuwste blog schrijf ik over wat verbinding écht betekent.
Geroosterde aardappel, broccoli en knoflooksaus
door Ronnie de Winter 13 juli 2025
Een makkelijke vegetarische maaltijd die gezond is én comfortfood-waardig aanvoelt. Ideaal voor doordeweeks, en ook perfect als bijgerecht bij een feestelijke tafel. Achtergrond informatie over broccoli.
Een aquarel van een molen
door Ronnie de Winter 6 juli 2025
Stilstaan onder iets groots – het verhaal achter de aquarel: Onder de wieken
Show More