Paprika
met prei en spitkool

Deze paprika schotel smaakt heerlijk met stoofvlees (rund) met kip of met haloumi, een groene salade met sinaasappel, kokos en pompoenpitjes en zoete bataat blokjes met peper en zout. Deze maaltijd bevat weinig koolhydraten, genoeg vulling en goed verteerbare eiwitten en vetten. En bovenal veel fyto-nutriënten.
Paprika schotel
- Het witte gedeelte van de prei
- 1 rode paprika
- 1/2 spitskool
- 1 ui
- Stukje gember van 2 cm
- 1/2 tl komijnzaad
- 1 mespuntje asafoetida
- 1 el extra vierge olijfolie
- Was de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd hem in stukjes.
- Pel de ui en snipper hem fijn.
- Maak de prei schoon en snijd hem in ringetjes.
- Snijd de spitskool doormidden, was hem onder de kraan en snijd hem in hele dunne reepjes.
- Schil de gember en snijd hem heel fijn.
- Verwarm de olijfolie in de pan en rooster de asafoetida, het komijnzaad en de gember hier 1 minuutje in.
- Voeg de uit toe en fruit ze glazig.
- Voeg wat prei ringetjes toe en een klein beetje water.
- Voeg dan de paprikablokjes toe en laat ze een paar minuten stoven. Ze worden zo lekker zoet.
- Voeg dan de reepjes spitskool en de rest van de preiringetjes toe en roer goed door tot de koolreepjes gaan slinken.
- Dien het op.
Over paprika,
De schil van de paprika is rijk aan silicium. Dit mineraal heeft helende eigenschappen. Het kan zich omzetten in calcium en het zorgt ervoor dat de wanden van de cellen elastisch blijven. Het is een mineraal dat voor de schoonheid zorgt van onze huid, haar, nagels en tanden. Maar het is ook een belangrijk mineraal voor onze spieren, het kraakbeen, de gewrichtsbanden en pezen. Voedingsmiddelen met silicium vergroten onze botdichtheid. Silicium helpt in ons gebit cariës voorkomen en gaat het loszitten van tanden en kiezen op ouder leeftijd tegen. Het houdt het tandvlees gezond. Spierweefsel wordt flexibel van silicium. Silicium is een verjongings mineraal bij uitstek.
Silicium komt naast zuurstof het meest voor in de aardkorst. Als siliciumdioxide zit het in zand, gesteente, graniet en kwarts. In voedingsmiddelen zit het vooral in de schil van paprika's, tomaten en komkommers, in haver, brandnetels en hennepbladeren, in radijsjes en bindsla.
Maar paprika bevat meer voedingstoffen die goed zijn voor onze huid, zoals vitamine C, die zorgt voor een goede opbouw van het collageen in het bindweefsel en vitamine E, die onze huid herstelt en vrije radicalen tegen gaat die ontstaan t.g.v. UV straling.
Meer over hun werking en andere belangrijke voedingsstoffen in paprika vind je in de tabel onderaan deze post.
De rode kleur en zoete smaak van de paprika doen het goed in veel gerechten. Paprika is net als aardappels, tomaten, goijbessen en aubergine lid van de nachtschade familie. Ondanks dat het aangeraden wordt niet te vaak en te veel producten te eten uit deze familie (vanwege overgevoeligheidsreacties door de alkaloïden: solanine, tomatine, nicotine en capsaïcine), is het vreemd genoeg goed voor je lichaam regelmatig een beetje van deze producten te eten.
Het fyto-nutriënt capsaïcine zit met name in de zaadlijsten en de zaden van de paprika en kan irriterend zijn voor de slijmvliezen van het spijsverteringsstelsel. De zaadlijsten en zaden zijn gemakkelijk te verwijderen. Er zit ook wat capsaïcine in de schil. Capsaïne is niet in water oplosbaar maar wel redelijk oplosbaar in vet. Door het toevoegen van olijfolie, pindakaas, notenpasta, zure room of geraspte kaas kun je de scherpe smaak die ontstaat door de capsaïcine wat verzachten.
Paprika saus
Ingrediënten:
- 1 grote paprika
- 150 ml extra vierge olijfolie
- hymalayazout
Bereidingswijze:
- Maak de paprika schoon en verwijder de zaadlijsten. Snijd hem in stukken.
- Stoom de paprika stukken in weinig water in 5 - 10 minuten gaar.
- Pureer de paprika en voeg het kookvocht toe.
- Voeg onder voortdurend roeren de olijfolie toe totdat er een dikke saus ontstaat.
- Warm of koud serveren.
Deze saus is heerlijk bij pasta gerechten ( warm of als salade)
Belangrijke voedingstoffen in paprika
Gerelateerde posts:









