Bleekselderij
rauw in een salade

Bleekselderij en knolselderij stammen af van dezelfde wilde selderijplant. Bleekselderij is verder gecultiveerd om zijn geribbelde stelen en knolselderij om de knol. De groente wordt al sinds jaar en dag ingezet vanwege zijn geneeskrachtige eigenschappen: om koorts te verlagen, om maagpijn te verzachten, voor de vitaliteit en tegen scheurbuik.
Bleekselderij is, fijn geschaafd, heerlijk in salades, maar doet het in reepjes ook goed in soepen. Ook de fijngesneden bladeren van bleekselderij geven veel smaak aan de soep.
Bleekselderij salade
- 2 stengels bleekselderij
- 1 appel
- 1/4 komkommer
- 1 avocado
- citroensap
- Maak de stengels bleekselderij schoon en snijd van de onder- en de bovenkant een stukje af.
- Schaaf met een komkommerschaaf de bleekselderij in hele dunne plakjes
- Was de appel, verwijder het klokhuis en snijd hem in stukjes en besprenkel de stukjes met een beetje citroensap.
- Was de komkommer en snijd hem in blokjes.
- Ontdoe de avocado van zijn schil en pit, snijd hem in stukjes en besprenkel de stukjes met citroensap.
- Doe alles in een schaal. Roer de salade goed door.
Over bleekselderij
Bleekselderij gaat goed samen met komkommer. Bleekselderij is rijk aan kalium en natrium en is daarmee een zoutige groente.
Deze natuurlijke zoutigheid van bleekselderij brengt het waterrijke sap van de komkommer in de cellen en weefsels. De weefsels raken zo goed gehydrateerd. Vocht is erg belangrijk voor ons lichaam. Wanneer weefsels en cellen goed gehydrateerd zijn kan er gemakkelijk transport plaatsvinden van zowel uit als naar de cellen. Ons lichaam kan zo gevoed worden, maar ook de afvalstoffen kunnen afgevoerd worden.
De combinatie van bleekselderij, appel, komkommer, citroensap en avocado is schoonheidsbevorderend, reinigend en is nuttig bij reumapijn, jicht en nieraandoeningen. En daarbij is deze combi heel erg lekker en vooral op warme dagen heel verfrissend.
Het kalium in bleekselderij zorgt er ook voor dat de bloeddruk zich verlaagd. Natrium en kalium moeten in een juiste balans zijn om de bloeddruk gezond te houden. Natrium krijgen we via zoutinname vaak meer dan genoeg binnen. Kalium haalt ons lichaam uit groenten en fruit. Kalium is in water oplosbaar. Vandaar het advies om (kaliumrijke) groenten rauw te eten, te stomen of in heel weinig water te koken.
Het nitraat in bleekselderij zorgt ook voor bloeddrukverlaging doordat ons lichaam nitraat omzet in stikstofmonoxide. Deze stof verwijdt de bloedvaten en verlaagt daarmee de bloeddruk.
Bleekselderij levert ons nog andere mineralen, vitaminen en fyto-nutriënten. Je vindt ze samen met hun werking in onderstaande tabel.
Belangrijke voedingstoffen in
Gerelateerde posts:









