Bleekselderij

Ronnie de Winter • 18 april 2021

rauw in een salade

Bleekselderij en knolselderij stammen af van dezelfde wilde selderijplant. Bleekselderij is verder gecultiveerd om zijn geribbelde stelen en knolselderij om de knol.  De groente wordt al sinds jaar en dag ingezet vanwege zijn geneeskrachtige eigenschappen: om koorts te verlagen, om maagpijn te verzachten, voor de vitaliteit en tegen scheurbuik.


Bleekselderij is, fijn geschaafd, heerlijk in salades, maar doet het in reepjes ook goed in soepen. Ook de fijngesneden bladeren van bleekselderij geven veel smaak aan de soep.

Bleekselderij salade

 Recept (2 pers)
Als voor- of bijgerecht

Ingrediënten:
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 appel
  • 1/4 komkommer
  • 1 avocado
  • citroensap
Bereidingswijze:
  • Maak de stengels bleekselderij schoon en snijd van de onder- en de bovenkant een stukje af.
  • Schaaf met een komkommerschaaf de bleekselderij in hele dunne plakjes
  • Was de appel, verwijder het klokhuis en snijd hem in stukjes en besprenkel de stukjes met een beetje citroensap.
  • Was de komkommer en snijd hem in blokjes.
  • Ontdoe de avocado van zijn schil en pit, snijd hem in stukjes en besprenkel de stukjes met citroensap.
  • Doe alles in een schaal. Roer de salade goed door.

Opmerking:
Doordat de avocado vet genoeg is, hoef je geen olie toe te voegen. Citroensap voeg je toe om verkleuring tegen te gaan en voor een betere vertering van de rauwkost.

Over bleekselderij


Bleekselderij gaat goed samen met komkommer. Bleekselderij is rijk aan kalium en natrium en is daarmee een zoutige groente.

Deze natuurlijke zoutigheid van bleekselderij brengt het waterrijke sap van de komkommer in de cellen en weefsels. De weefsels raken zo goed gehydrateerd. Vocht is erg belangrijk voor ons lichaam. Wanneer weefsels en cellen goed gehydrateerd zijn kan er gemakkelijk transport plaatsvinden van zowel uit als naar de cellen. Ons lichaam kan zo gevoed worden, maar ook de afvalstoffen kunnen afgevoerd worden.

De combinatie van bleekselderij, appel, komkommer, citroensap en avocado is schoonheidsbevorderend, reinigend en is nuttig bij reumapijn, jicht en nieraandoeningen. En daarbij is deze combi heel erg lekker en vooral op warme dagen heel verfrissend. 


Het kalium in bleekselderij zorgt er ook voor dat de bloeddruk zich verlaagd. Natrium en kalium moeten in een juiste balans  zijn om de bloeddruk gezond te houden. Natrium krijgen we via zoutinname vaak meer dan genoeg binnen. Kalium haalt ons lichaam uit groenten en fruit. Kalium is in water oplosbaar.  Vandaar het advies om (kaliumrijke) groenten rauw te eten, te stomen of in heel weinig water te koken.


Het nitraat in bleekselderij zorgt ook voor bloeddrukverlaging doordat ons lichaam nitraat omzet in stikstofmonoxide. Deze stof verwijdt de bloedvaten en verlaagt daarmee de bloeddruk.


Bleekselderij levert ons nog andere mineralen, vitaminen en fyto-nutriënten. Je vindt ze samen met hun werking in onderstaande tabel.

Belangrijke voedingstoffen in

  • Vitamine A

    - is goed voor de ogen

    - kan staar voorkomen op latere leeftijd

    - heeft een antioxidant werking en ondersteunt het immuunsysteem

    - is goed voor de huid

    - is betrokken bij de ijzeropname

  • Vitamine C

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is nodig voor de opbouw van collageen in de weefsels en de huid

    - werkt als antioxidant en neutraliseert vrije radicalen

    - biedt bescherming tegen kanker

    - het beschermt ons tegen infecties en virussen

    - verbetert onze stessbestendigheid

    - verhoogt onze vitaliteit



  • Vitamine K
    Describe the item or answer the question so that site visitors who are interested get more information. You can emphasize this text with bullets, italics or bold, and add links.
  • Calcium

    - nodig voor de botopbouw

    - speelt een rol bij de informatie overdracht in de cellen

    - is van belang voor de spier en zenuwfunctie

    - is belangrijk voor het reguleren van de bloeddruk


  • Kalium

    - reguleert de bloeddruk

    - goed voor een normaal hartritme

    - reguleert de vochthuishouding samen met Natrium

    - heeft een rol bij spiersamentrekkingen

    - kan een hoog bloedsuikerniveau verlagen

    - regeleert de zuur- base balans

    - helpt bij de energieproductie


  • Magnesium

    - betrokken bij heel veel processen in ons lichaam

    - gaat vermoeidheid tegen

    - vermindert spierkrampen

    - magnesium en calcium werken met elkaar samen en moeten in balans zijn

    - speelt een rol in verlaging van de bloeddruk

    - het zorgt voor een betere opname van andere vitaminen en mineralen

    - voorkomt galstenen


  • Nitraat

    - wordt door het lichaam omgezet in NO ( monostikstofoxide). Dit verwijd de bloedvaten waardoor de bloeddruk wordt verlaagd.

  • Fytonutriënten

    - ontstekingsremmend

    - kankerremmend

    - gaan ziektes en veroudering tegen

    - maken vrije radicalen onschadelijk

    - cholesterol verlagend



  • Vezels

    - zijn belangrijk voor onze darmflora

    - worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.

    - door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen

    - verhogen de spijsverteringssnelheid

    - vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans

    - helpen ontgiften

    - vergroten onze weerstand

    - verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen

    - verlagen het cholesterolniveau.

    - werken als probiotica

Gerelateerde posts:

Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Een aquarel van bloemen en vormen semi-abstract.
door Ronnie de Winter 4 oktober 2025
Vanuit het Midden – een zoektocht in kleur en vorm
B
door Ronnie de Winter 28 september 2025
In tijden waarin ons spijsverteringsstelsel vaak onder druk staat – door stress, weinig beweging of een zwaar dieet – verlangen we naar eten dat niet alleen voedzaam is, maar ook verzachtend werkt. Venkel is zo’n groente die zowel je buik als je smaakpapillen kalmeert. Fris, licht anijsachtig en verrassend veelzijdig.
aquarel van een open deur
door Ronnie de Winter 21 september 2025
Open zijn vraagt moed. Afsluiten soms ook. Beide bewegingen horen bij het leven. De kunst is om te voelen wat jij nodig hebt, zonder oordeel. Nieuw blog over de balans tussen open zijn en jezelf beschermen:
Koude aardappel salade met andijvie, ei en appel
door Ronnie de Winter 14 september 2025
In de zomer is niets zo lekker als een frisse, voedzame salade. En waarom zou je niet kiezen voor een variant met een oer-Hollandse groente die vaak wordt onderschat: andijvie! Deze koude aardappelsalade met andijvie, gekookt ei en appel is niet alleen verrassend lekker, maar ook voedzaam en makkelijk te maken. Ideaal
Een aquarel van rozenknoppen
door Ronnie de Winter 7 september 2025
Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
tuinboontjes salade
door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
Show More