Bleekselderij

Ronnie de Winter • 18 april 2021

rauw in een salade

Bleekselderij en knolselderij stammen af van dezelfde wilde selderijplant. Bleekselderij is verder gecultiveerd om zijn geribbelde stelen en knolselderij om de knol.  De groente wordt al sinds jaar en dag ingezet vanwege zijn geneeskrachtige eigenschappen: om koorts te verlagen, om maagpijn te verzachten, voor de vitaliteit en tegen scheurbuik.


Bleekselderij is, fijn geschaafd, heerlijk in salades, maar doet het in reepjes ook goed in soepen. Ook de fijngesneden bladeren van bleekselderij geven veel smaak aan de soep.

Bleekselderij salade

 Recept (2 pers)
Als voor- of bijgerecht

Ingrediënten:
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 appel
  • 1/4 komkommer
  • 1 avocado
  • citroensap
Bereidingswijze:
  • Maak de stengels bleekselderij schoon en snijd van de onder- en de bovenkant een stukje af.
  • Schaaf met een komkommerschaaf de bleekselderij in hele dunne plakjes
  • Was de appel, verwijder het klokhuis en snijd hem in stukjes en besprenkel de stukjes met een beetje citroensap.
  • Was de komkommer en snijd hem in blokjes.
  • Ontdoe de avocado van zijn schil en pit, snijd hem in stukjes en besprenkel de stukjes met citroensap.
  • Doe alles in een schaal. Roer de salade goed door.

Opmerking:
Doordat de avocado vet genoeg is, hoef je geen olie toe te voegen. Citroensap voeg je toe om verkleuring tegen te gaan en voor een betere vertering van de rauwkost.

Over bleekselderij


Bleekselderij gaat goed samen met komkommer. Bleekselderij is rijk aan kalium en natrium en is daarmee een zoutige groente.

Deze natuurlijke zoutigheid van bleekselderij brengt het waterrijke sap van de komkommer in de cellen en weefsels. De weefsels raken zo goed gehydrateerd. Vocht is erg belangrijk voor ons lichaam. Wanneer weefsels en cellen goed gehydrateerd zijn kan er gemakkelijk transport plaatsvinden van zowel uit als naar de cellen. Ons lichaam kan zo gevoed worden, maar ook de afvalstoffen kunnen afgevoerd worden.

De combinatie van bleekselderij, appel, komkommer, citroensap en avocado is schoonheidsbevorderend, reinigend en is nuttig bij reumapijn, jicht en nieraandoeningen. En daarbij is deze combi heel erg lekker en vooral op warme dagen heel verfrissend. 


Het kalium in bleekselderij zorgt er ook voor dat de bloeddruk zich verlaagd. Natrium en kalium moeten in een juiste balans  zijn om de bloeddruk gezond te houden. Natrium krijgen we via zoutinname vaak meer dan genoeg binnen. Kalium haalt ons lichaam uit groenten en fruit. Kalium is in water oplosbaar.  Vandaar het advies om (kaliumrijke) groenten rauw te eten, te stomen of in heel weinig water te koken.


Het nitraat in bleekselderij zorgt ook voor bloeddrukverlaging doordat ons lichaam nitraat omzet in stikstofmonoxide. Deze stof verwijdt de bloedvaten en verlaagt daarmee de bloeddruk.


Bleekselderij levert ons nog andere mineralen, vitaminen en fyto-nutriënten. Je vindt ze samen met hun werking in onderstaande tabel.

Belangrijke voedingstoffen in

  • Vitamine A

    - is goed voor de ogen

    - kan staar voorkomen op latere leeftijd

    - heeft een antioxidant werking en ondersteunt het immuunsysteem

    - is goed voor de huid

    - is betrokken bij de ijzeropname

  • Vitamine C

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is nodig voor de opbouw van collageen in de weefsels en de huid

    - werkt als antioxidant en neutraliseert vrije radicalen

    - biedt bescherming tegen kanker

    - het beschermt ons tegen infecties en virussen

    - verbetert onze stessbestendigheid

    - verhoogt onze vitaliteit



  • Vitamine K
    Describe the item or answer the question so that site visitors who are interested get more information. You can emphasize this text with bullets, italics or bold, and add links.
  • Calcium

    - nodig voor de botopbouw

    - speelt een rol bij de informatie overdracht in de cellen

    - is van belang voor de spier en zenuwfunctie

    - is belangrijk voor het reguleren van de bloeddruk


  • Kalium

    - reguleert de bloeddruk

    - goed voor een normaal hartritme

    - reguleert de vochthuishouding samen met Natrium

    - heeft een rol bij spiersamentrekkingen

    - kan een hoog bloedsuikerniveau verlagen

    - regeleert de zuur- base balans

    - helpt bij de energieproductie


  • Magnesium

    - betrokken bij heel veel processen in ons lichaam

    - gaat vermoeidheid tegen

    - vermindert spierkrampen

    - magnesium en calcium werken met elkaar samen en moeten in balans zijn

    - speelt een rol in verlaging van de bloeddruk

    - het zorgt voor een betere opname van andere vitaminen en mineralen

    - voorkomt galstenen


  • Nitraat

    - wordt door het lichaam omgezet in NO ( monostikstofoxide). Dit verwijd de bloedvaten waardoor de bloeddruk wordt verlaagd.

  • Fytonutriënten

    - ontstekingsremmend

    - kankerremmend

    - gaan ziektes en veroudering tegen

    - maken vrije radicalen onschadelijk

    - cholesterol verlagend



  • Vezels

    - zijn belangrijk voor onze darmflora

    - worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.

    - door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen

    - verhogen de spijsverteringssnelheid

    - vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans

    - helpen ontgiften

    - vergroten onze weerstand

    - verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen

    - verlagen het cholesterolniveau.

    - werken als probiotica

Gerelateerde posts:

Een aquarel van rozenknoppen
door Ronnie de Winter 7 september 2025
Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
tuinboontjes salade
door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
Haventje - ontmoeting
door Ronnie de Winter 24 augustus 2025
Een echte ontmoeting is meer dan een gesprek. Het is zien, luisteren, aanwezig zijn. Niet vluchtig, maar echt. Wanneer heb jij voor het laatst iemand écht ontmoet? Lees hier mijn nieuwste blog over de kracht van echte ontmoetingen
bloemkoolsalade
door Ronnie de Winter 17 augustus 2025
Een salade die vult, knapperig is én bomvol goede voedingsstoffen zit. Deze heerlijke bloemkoolsalade met aardappelen is een perfect bijgerecht bij de barbecue, een lichte lunch op een zomerse dag of gewoon als gezonde maaltijdsalade.
rode bietjes
door Ronnie de Winter 10 augustus 2025
Een recept van geroosterde rode bietjes met geitenkaas en rucola en achtergrondinformatie over de gezondheidsvoordelen van rode bietjes. Uitleg over het roosteren (karamaliseren) van bietjes; hoe je dat op een goede en gezonde manier kan doen!
Een aquarel van een terras in stilte
door Ronnie de Winter 3 augustus 2025
De stilte tussen de momenten – Het verhaal achter "Terras in de stilte" Een werk waarin het moment tussen dag en nacht tastbaar wordt. Geen drukte, geen rumoer – alleen een zacht licht, een verlaten plein, en de stilte die ruimte laat voor jouw verhaal. Nu te zien in de online galerie
Groene aspergesoep met geitenkaas
door Ronnie de Winter 27 juli 2025
Proef de lente in een kom! Deze groene aspergesoep met zachte geitenkaas is romig, vol smaak en zó makkelijk te maken. Perfect voor een lichte lunch of als voorgerecht bij een zomers diner. Bekijk het recept op de blog!
wilgen aquarel
door Ronnie de Winter 20 juli 2025
Verbinding ontstaat in de kleinste momenten. Een blik, een stilte, een eerlijk woord. Je hoeft het niet te forceren – alleen aanwezig zijn is soms al genoeg. In mijn nieuwste blog schrijf ik over wat verbinding écht betekent.
Geroosterde aardappel, broccoli en knoflooksaus
door Ronnie de Winter 13 juli 2025
Een makkelijke vegetarische maaltijd die gezond is én comfortfood-waardig aanvoelt. Ideaal voor doordeweeks, en ook perfect als bijgerecht bij een feestelijke tafel. Achtergrond informatie over broccoli.
Een aquarel van een molen
door Ronnie de Winter 6 juli 2025
Stilstaan onder iets groots – het verhaal achter de aquarel: Onder de wieken
Show More