Hazelnoten

Ronnie de Winter • 25 april 2021

met veel omega 9 vetzuren!

De hazelnoot is de voedzame en lang houdbare noot van de hazelaar. De hazelaars groeien het beste in de landen rond de Middellandse Zee.  De hazelnoten die bij ons in de winkel liggen komen meestal uit Frankrijk.


Groenten gerecht met hazelnoten

Recept (2 pers)


Ingrediënten:

  • 1 prei
  • 2 winterwortels
  • wat citroensap
  • 1/2 blokje groente bouillon
  • 1 el  extra vierge olijfolie
  • 2 el grof gehakte hazelnoten
  • peper
  • eventueel een beetje geitenkaas



Bereidingswijze:

  • Maak de prei en hem snijd in ringetjes.
  • Schrap de winterwortels en snijd ze in dunne reepjes van ca 5 cm.
  • Verwarm de olie in de pan.
  • Laat de reepjes winterwortel hierin ca 5 minuten zachtjes bakken.
  • Voeg de prei toe en bak de ringetjes  2 minuten mee.
  • Voeg het halve bouillonblokje, klein beetje water, het citroensap en wat peper en breng het aan de kook.
  • Laat de worteltjes in 5 - 10 minuten gaar worden.
  • Strooi de gehakte hazelnoten er over heen.  En eventueel de verkruimelde geitenkaas.


Hazelnoten en havermout als ontbijt

Recept (2 pers)

Ingrediënten:
  • 5 el fijne havermout
  • 1 el hazelnoten
  • 1 el kokosvlokken
  • 1/2 el pompoenpitten
  • 1/2 el goijbessen
  • 2 paranoten
  • 1 vijg (optioneel)
  • 1 tl psylliumvezels
  • 200 ml kokosrijstmelk of amandelmelk
  • gekookt water
  • 1/4 tl cardamon
  • 1/4 tl kaneel
  • mespuntje kruidnagelpoeder
  • 5 draadjes saffraan

Bereidingswijze:
  • Doe de havermout, 150 ml kokosrijstmelk, wat gekookt water, de cardamon, het kruidnagelpoeder en de kaneel in een steelpannetje.
  • Laat het een half uurtje weken. Zo wordt een deel van het fytinezuur van de havermout afgebroken.
  • Snijd de vijg in kleine stukjes en hak de paranoten fijn.
  • Doe ze samen met de andere ingrediënten in een schaaltje met een klein beetje gekookt water en de rest van de kokosrijstmelk.
  • Laat dit ook een half uurtje weken.
  • Breng de havermout met weekwater aan de kook en laat het 5 minuten zachtjes pruttelen.
  • Doe het vuur uit en voeg het schaaltje met de andere geweekte ingrediënten toe.
  • Roer even goed door.
Opmerking:
Voeg als de pap iets is afgekoeld een dessertlepel lijnzaadolie toe.
Door de ingrediënten te weken wordt het fytinezuur in de havermout en in de noten en zaden voor een groot deel afgebroken. Hierdoor zijn de mineralen in de voedingstoffen beter opneembaar.

Over hazelnoten


Hazelnoten zijn niet alleen lekker, ze hebben ook verschillende geneeskrachtige eigenschappen voor hart, bloedvaten en de huid.

Door de oplosbare en onoplosbare vezels  in combinatie met het hoge gehalte aan mono onverzadigde vetzuren (omega 9 vetzuren) kunnen hazelnoten het cholesterolgehalte verlagen en de stoelgang verbeteren.


Hoewel hazelnoten best de nodige calorieën bevatten, in de vorm van eiwitten en gezonde vetten, zorgen ze voor een verhoogd metabolisme en een verzadigingsgevoel. Hierdoor zijn ze zeer geschikt om voedingsmiddelen die rijk zijn aan verzadigde vetzuren te vervangen.

De olie van de hazelnoten is rijk aan vitamine E. Een belangrijke antioxidant die het vet in de noot tegen oxidatie beschermt. Vitamine E  beschermt in ons lichaam met name de huid tegen oxidatie en gaat daarmee lichaamsveroudering tegen.


Hazelnoten bevatten verder de vitaminen B1, B2, B3, B5, B6, B11, A, K en de mineralen magnesium, calcium, ijzer, fosfor, zink, mangaan en koper. Ze vullen snel onze mineraal voorraad aan omdat ze neutraal werken op ons lichaam. Juist het bruine velletje, dat de noot omhult, bezit een groot aantal antioxidanten.

Het glycerinemaceraat in hazelnoten heeft een positieve invloed op een disbalans in het zenuwstelsel en is gunstig voor het weefsel van de lever.


Hazelnoten kun je zo als tussendoortje eten. Heel licht geroosterd op een heel zacht vuurtje zijn ze op hun best.  Maar grof gehakt in een salade of verkruimeld over een toetje of gebak zijn ze ook erg lekker. Met hazelnoot pasta met een klein beetje citroen sap, wat peper en zout kun je heel goed een salade mee aanmaken. Ook lekker is hazelnootpasta als basis voor een saus met ketjap, sambal, koriander en komijn. Het kan de pindasaus in een oosterse maaltijd vervangen.


Belangrijke voedingstoffen in

  • Vitamine A

    - is goed voor de ogen

    - kan staar voorkomen op latere leeftijd

    - heeft een antioxidant werking en ondersteunt het immuunsysteem

    - is goed voor de huid

    - is betrokken bij de ijzeropname

  • Vitamine B1 (Thiamine)

    - ondersteunt de hartfuctie en het zenuwstelsel

    - is nodig voor de vertering van koolhydraten en de aanmaak van maagzuur.

    - heeft een positieve invloed op de schildklierfunctie



  • Vitamine B2

    - speelt een rol bij de eiwitvertering

    - voorkomt spierkramp

    - zorgt voor de omzettng van tryptofaan naar serotonine

    - voorkomt migraine

    - verbetert de huid

    - repareert spierweefsel

  • Vitamine B3
    Describe the item or answer the question so that site visitors who are interested get more information. You can emphasize this text with bullets, italics or bold, and add links.
  • Vitmaine B5
    Describe the item or answer the question so that site visitors who are interested get more information. You can emphasize this text with bullets, italics or bold, and add links.
  • Vitamine B6

    - is belangrijk voor een goede werking van het zenuwstelsel

    - geeft energie

    - helpt de lever bij de ontgifting

    - is nodig voor de vertering van eiwitten en koolhydraten

  • Foliumzuur (B11)

    - is nodig tijdens de zwangerschap voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van de foetus

    - verbetert de werking van de hersenen

    - ondersteunt de functie van de lever

    - is stemmings verbeterend

    - ondersteund het ontgiftingsproces 

  • Vitamine E

    - belangrijke antioxidant

    - zorgt ervoor dat de onverzadigde oliën niet zo snel oxideren

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is belangrijk voor de cholesterol balans

    - zorgt voor een juist weefselherstel

    - zorgt voor een groter zuurstof transport naar de cellen.

    - is belangrijk voor de hormoonhuishouding.

    - helpt tegen hart - en vaatziekten

  • Vitamine K
    Describe the item or answer the question so that site visitors who are interested get more information. You can emphasize this text with bullets, italics or bold, and add links.
  • fytonutriënten

    - ontstekingsremmend

    - kankerremmend

    - gaan ziektes en veroudering tegen

    - maken vrije radicalen onschadelijk

    - cholesterol verlagend



  • Calcium

    - nodig voor de botopbouw

    - speelt een rol bij de informatie overdracht in de cellen

    - is van belang voor de spier en zenuwfunctie

    - is belangrijk voor het reguleren van de bloeddruk


  • Fosfor

    - is belangrijk voor de opbouw van botten en tanden

    - is betrokken bij het overbrengen van signalen van de zenuwen

    - is een grondstof voor energie in de spieren

    - is belangrijk voor een juiste nierwerking


  • IJzer

    - speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen

    - ondersteunt de celfunctie

    - vermindert vermoeidheid

    - zorgt voor aanmaak van maagzuur

    - is een onderdeel van de spieren

  • Koper

    - nodig voor het zenuwstelsel en de hersenen

    - is belangrijk voor de productie van celenergie

    - nodig voor pigment aanmaak

    - bevordert de ijzeropname

    - heel belangrijk voor de opbouw van botten en weefsels

  • Magnesium

    - betrokken bij heel veel processen in ons lichaam

    - gaat vermoeidheid tegen

    - vermindert spierkrampen

    - magnesium en calcium werken met elkaar samen en moeten in balans zijn

    - speelt een rol in verlaging van de bloeddruk

    - het zorgt voor een betere opname van andere vitaminen en mineralen

    - voorkomt galstenen


  • Zink

    - speelt een rol bij de vorming van rode bloedcellen

    -gaat vermoeidheid tegen

    - ondersteunt de celfunctie

    - helpt ons afweersysteem

    - ondersteunt de koolhydratenstofwisseling

    - is belangrijk voor een juiste zuurgraad in de darmen

    - is nodig voor de opname van B vitaminen

    - incombinatie met vitamine C werkt het ontstekingsremmend

    - het voorkomt diabetes

    - gaat veroudering tegen

  • Omega 9 vetzuur

    - energieleverancier

    - grondstof voor de hormonen

    - verbetert de verbranding van verzadigd vet

    - is belangrijk voor het zenuwstelsel

    - is belangrijk voor de hersenen

    - houdt de celwanden sopel en doorlaatbaar.

    - moet in balans zijn met de hoeveelheid omega 3 vetzuur in ons lichaam voor een goede werking

  • Vezels

    - zijn belangrijk voor onze darmflora

    - worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.

    - door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen

    - verhogen de spijsverteringssnelheid

    - vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans

    - helpen ontgiften

    - vergroten onze weerstand

    - verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen

    - verlagen het cholesterolniveau.

    - werken als probiotica

Gerelateerde posts:

Groene aspergesoep met geitenkaas
door Ronnie de Winter 27 juli 2025
Proef de lente in een kom! Deze groene aspergesoep met zachte geitenkaas is romig, vol smaak en zó makkelijk te maken. Perfect voor een lichte lunch of als voorgerecht bij een zomers diner. Bekijk het recept op de blog!
wilgen aquarel
door Ronnie de Winter 20 juli 2025
Verbinding ontstaat in de kleinste momenten. Een blik, een stilte, een eerlijk woord. Je hoeft het niet te forceren – alleen aanwezig zijn is soms al genoeg. In mijn nieuwste blog schrijf ik over wat verbinding écht betekent.
Geroosterde aardappel, broccoli en knoflooksaus
door Ronnie de Winter 13 juli 2025
Een makkelijke vegetarische maaltijd die gezond is én comfortfood-waardig aanvoelt. Ideaal voor doordeweeks, en ook perfect als bijgerecht bij een feestelijke tafel. Achtergrond informatie over broccoli.
Een aquarel van een molen
door Ronnie de Winter 6 juli 2025
Stilstaan onder iets groots – het verhaal achter de aquarel: Onder de wieken
Paksoi stamppot
door Ronnie de Winter 29 juni 2025
Recept van paksoi stamppot en achtergrond informatie over paksoi.
Groentepasta met paddenstoelen
door Ronnie de Winter 22 juni 2025
Recept van groentepasta met paddenstoelen en achtergrond informatie over de bereiding en over de voedingingswaarden van paddenstoelen.
mus in aquarel
door Ronnie de Winter 15 juni 2025
Weten zonder bewijs, maar met volle overtuiging
snijbonen
door Ronnie de Winter 8 juni 2025
Snijbonen zijn zo’n heerlijke, bescheiden groente die je eindeloos kunt combineren. Ze zijn zacht van smaak, licht verteerbaar en passen perfect in zowel Hollandse als Oosterse gerechten. Zelf combineer ik ze graag met zilvervliesrijst – puur, voedzaam en vullend zonder zwaar te zijn. In dit blog artikel het recept van snijbonen met kikkererwten en rijst en achtergrond informatie over het weken van snijbonen.
Een aquarel van een rood roze tulp en dillekruid
door Ronnie de Winter 1 juni 2025
Achter de fluistering – het verhaal achter mijn aquarel
Penseel en Pollepel
door Ronnie de Winter 25 mei 2025
Lieve lezers, Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud. Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor. Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.
Show More