Blog Post

Hazelnoten

Ronnie de Winter • apr. 25, 2021

met veel omega 9 vetzuren!

De hazelnoot is de voedzame en lang houdbare noot van de hazelaar. De hazelaars groeien het beste in de landen rond de Middellandse Zee.  De hazelnoten die bij ons in de winkel liggen komen meestal uit Frankrijk.


Groenten gerecht met hazelnoten

Recept (2 pers)


Ingrediënten:

  • 1 prei
  • 2 winterwortels
  • wat citroensap
  • 1/2 blokje groente bouillon
  • 1 el  extra vierge olijfolie
  • 2 el grof gehakte hazelnoten
  • peper
  • eventueel een beetje geitenkaas



Bereidingswijze:

  • Maak de prei en hem snijd in ringetjes.
  • Schrap de winterwortels en snijd ze in dunne reepjes van ca 5 cm.
  • Verwarm de olie in de pan.
  • Laat de reepjes winterwortel hierin ca 5 minuten zachtjes bakken.
  • Voeg de prei toe en bak de ringetjes  2 minuten mee.
  • Voeg het halve bouillonblokje, klein beetje water, het citroensap en wat peper en breng het aan de kook.
  • Laat de worteltjes in 5 - 10 minuten gaar worden.
  • Strooi de gehakte hazelnoten er over heen.  En eventueel de verkruimelde geitenkaas.


Hazelnoten en havermout als ontbijt

Recept (2 pers)

Ingrediënten:
  • 5 el fijne havermout
  • 1 el hazelnoten
  • 1 el kokosvlokken
  • 1/2 el pompoenpitten
  • 1/2 el goijbessen
  • 2 paranoten
  • 1 vijg (optioneel)
  • 1 tl psylliumvezels
  • 200 ml kokosrijstmelk of amandelmelk
  • gekookt water
  • 1/4 tl cardamon
  • 1/4 tl kaneel
  • mespuntje kruidnagelpoeder
  • 5 draadjes saffraan

Bereidingswijze:
  • Doe de havermout, 150 ml kokosrijstmelk, wat gekookt water, de cardamon, het kruidnagelpoeder en de kaneel in een steelpannetje.
  • Laat het een half uurtje weken. Zo wordt een deel van het fytinezuur van de havermout afgebroken.
  • Snijd de vijg in kleine stukjes en hak de paranoten fijn.
  • Doe ze samen met de andere ingrediënten in een schaaltje met een klein beetje gekookt water en de rest van de kokosrijstmelk.
  • Laat dit ook een half uurtje weken.
  • Breng de havermout met weekwater aan de kook en laat het 5 minuten zachtjes pruttelen.
  • Doe het vuur uit en voeg het schaaltje met de andere geweekte ingrediënten toe.
  • Roer even goed door.
Opmerking:
Voeg als de pap iets is afgekoeld een dessertlepel lijnzaadolie toe.
Door de ingrediënten te weken wordt het fytinezuur in de havermout en in de noten en zaden voor een groot deel afgebroken. Hierdoor zijn de mineralen in de voedingstoffen beter opneembaar.

Over hazelnoten


Hazelnoten zijn niet alleen lekker, ze hebben ook verschillende geneeskrachtige eigenschappen voor hart, bloedvaten en de huid.

Door de oplosbare en onoplosbare vezels  in combinatie met het hoge gehalte aan mono onverzadigde vetzuren (omega 9 vetzuren) kunnen hazelnoten het cholesterolgehalte verlagen en de stoelgang verbeteren.


Hoewel hazelnoten best de nodige calorieën bevatten, in de vorm van eiwitten en gezonde vetten, zorgen ze voor een verhoogd metabolisme en een verzadigingsgevoel. Hierdoor zijn ze zeer geschikt om voedingsmiddelen die rijk zijn aan verzadigde vetzuren te vervangen.

De olie van de hazelnoten is rijk aan vitamine E. Een belangrijke antioxidant die het vet in de noot tegen oxidatie beschermt. Vitamine E  beschermt in ons lichaam met name de huid tegen oxidatie en gaat daarmee lichaamsveroudering tegen.


Hazelnoten bevatten verder de vitaminen B1, B2, B3, B5, B6, B11, A, K en de mineralen magnesium, calcium, ijzer, fosfor, zink, mangaan en koper. Ze vullen snel onze mineraal voorraad aan omdat ze neutraal werken op ons lichaam. Juist het bruine velletje, dat de noot omhult, bezit een groot aantal antioxidanten.

Het glycerinemaceraat in hazelnoten heeft een positieve invloed op een disbalans in het zenuwstelsel en is gunstig voor het weefsel van de lever.


Hazelnoten kun je zo als tussendoortje eten. Heel licht geroosterd op een heel zacht vuurtje zijn ze op hun best.  Maar grof gehakt in een salade of verkruimeld over een toetje of gebak zijn ze ook erg lekker. Met hazelnoot pasta met een klein beetje citroen sap, wat peper en zout kun je heel goed een salade mee aanmaken. Ook lekker is hazelnootpasta als basis voor een saus met ketjap, sambal, koriander en komijn. Het kan de pindasaus in een oosterse maaltijd vervangen.


Belangrijke voedingstoffen in

  • Vitamine A

    - is goed voor de ogen

    - kan staar voorkomen op latere leeftijd

    - heeft een antioxidant werking en ondersteunt het immuunsysteem

    - is goed voor de huid

    - is betrokken bij de ijzeropname

  • Vitamine B1 (Thiamine)

    - ondersteunt de hartfuctie en het zenuwstelsel

    - is nodig voor de vertering van koolhydraten en de aanmaak van maagzuur.

    - heeft een positieve invloed op de schildklierfunctie



  • Vitamine B2

    - speelt een rol bij de eiwitvertering

    - voorkomt spierkramp

    - zorgt voor de omzettng van tryptofaan naar serotonine

    - voorkomt migraine

    - verbetert de huid

    - repareert spierweefsel

  • Vitamine B3
    Describe the item or answer the question so that site visitors who are interested get more information. You can emphasize this text with bullets, italics or bold, and add links.
  • Vitmaine B5
    Describe the item or answer the question so that site visitors who are interested get more information. You can emphasize this text with bullets, italics or bold, and add links.
  • Vitamine B6

    - is belangrijk voor een goede werking van het zenuwstelsel

    - geeft energie

    - helpt de lever bij de ontgifting

    - is nodig voor de vertering van eiwitten en koolhydraten

  • Foliumzuur (B11)

    - is nodig tijdens de zwangerschap voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van de foetus

    - verbetert de werking van de hersenen

    - ondersteunt de functie van de lever

    - is stemmings verbeterend

    - ondersteund het ontgiftingsproces 

  • Vitamine E

    - belangrijke antioxidant

    - zorgt ervoor dat de onverzadigde oliën niet zo snel oxideren

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is belangrijk voor de cholesterol balans

    - zorgt voor een juist weefselherstel

    - zorgt voor een groter zuurstof transport naar de cellen.

    - is belangrijk voor de hormoonhuishouding.

    - helpt tegen hart - en vaatziekten

  • Vitamine K
    Describe the item or answer the question so that site visitors who are interested get more information. You can emphasize this text with bullets, italics or bold, and add links.
  • fytonutriënten

    - ontstekingsremmend

    - kankerremmend

    - gaan ziektes en veroudering tegen

    - maken vrije radicalen onschadelijk

    - cholesterol verlagend



  • Calcium

    - nodig voor de botopbouw

    - speelt een rol bij de informatie overdracht in de cellen

    - is van belang voor de spier en zenuwfunctie

    - is belangrijk voor het reguleren van de bloeddruk


  • Fosfor

    - is belangrijk voor de opbouw van botten en tanden

    - is betrokken bij het overbrengen van signalen van de zenuwen

    - is een grondstof voor energie in de spieren

    - is belangrijk voor een juiste nierwerking


  • IJzer

    - speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen

    - ondersteunt de celfunctie

    - vermindert vermoeidheid

    - zorgt voor aanmaak van maagzuur

    - is een onderdeel van de spieren

  • Koper

    - nodig voor het zenuwstelsel en de hersenen

    - is belangrijk voor de productie van celenergie

    - nodig voor pigment aanmaak

    - bevordert de ijzeropname

    - heel belangrijk voor de opbouw van botten en weefsels

  • Magnesium

    - betrokken bij heel veel processen in ons lichaam

    - gaat vermoeidheid tegen

    - vermindert spierkrampen

    - magnesium en calcium werken met elkaar samen en moeten in balans zijn

    - speelt een rol in verlaging van de bloeddruk

    - het zorgt voor een betere opname van andere vitaminen en mineralen

    - voorkomt galstenen


  • Zink

    - speelt een rol bij de vorming van rode bloedcellen

    -gaat vermoeidheid tegen

    - ondersteunt de celfunctie

    - helpt ons afweersysteem

    - ondersteunt de koolhydratenstofwisseling

    - is belangrijk voor een juiste zuurgraad in de darmen

    - is nodig voor de opname van B vitaminen

    - incombinatie met vitamine C werkt het ontstekingsremmend

    - het voorkomt diabetes

    - gaat veroudering tegen

  • Omega 9 vetzuur

    - energieleverancier

    - grondstof voor de hormonen

    - verbetert de verbranding van verzadigd vet

    - is belangrijk voor het zenuwstelsel

    - is belangrijk voor de hersenen

    - houdt de celwanden sopel en doorlaatbaar.

    - moet in balans zijn met de hoeveelheid omega 3 vetzuur in ons lichaam voor een goede werking

  • Vezels

    - zijn belangrijk voor onze darmflora

    - worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.

    - door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen

    - verhogen de spijsverteringssnelheid

    - vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans

    - helpen ontgiften

    - vergroten onze weerstand

    - verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen

    - verlagen het cholesterolniveau.

    - werken als probiotica

Gerelateerde posts:

door Ronnie de Winter 05 mei, 2024
Op de juiste manier bereid zijn aardappels goed voor ons. Door de vele vezels geven ze lang een verzadigd gevoel. Ze zijn licht verteerbaar en beschermen het spijsverteringsstelsel tegen ontstekingen en irritaties. Ze bevatten vitamine C en B6 en zijn rijk aan het mineraal kalium. De aminozuren en vetzuren in aardappels ondersteunen het zenuwstelsel. Echter als hoofdvoedsel geven ze een stijging van de bloedsuikerspiegel. De aardappel heeft een basische invloed op ons lichaam in tegenstelling tot granen die zuurvormend zijn.
door Ronnie de Winter 28 apr., 2024
Raapjes of mei raapjes zijn kleine eetbare knolletjes. De steeltjes en blaadjes hiervan zijn de zgn. raapsteeltjes. Ze zijn familie van de broccoli en de mosterd. Het is dus eigenlijk familie van de koolsoorten. Raapsteeltjes zijn nu volop te verkrijgen. Je kunt ze niet lang bewaren. Het beste is om ze op de dag van aankoop ook meteen te gebruiken in de maaltijd. Raapsteeltjes hebben een pittige smaak. Deze smaak kun je wat verzachten door een olie toe te voegen b.v. extra vierge olijfolie.
door Ronnie de Winter 21 apr., 2024
Het hele jaar door vinden we appels in de winkel. Er zijn veel verschillende soorten waarvan de Elstar de Jona gold, Golden Delicious en de Cox de bekendsten zijn. De appels worden op het eind van de zomer of in de herfst geoogst en opgeslagen in koelhuizen. In deze koelhuizen wordt bijna alle aanwezige zuurstof verwijderd, waardoor de appels lang houdbaar zijn. De beste appel is stevig met een gladde schil. Appels kun je op kamertemperatuur bewaren. Wil je ze langer bewaren dan kun je ze het beste in de koelkast of kelder bewaren. De meeste antioxidanten zitten in de schil van de appel. Hoe roder de appel hoe meer antioxidanten de schil bevat.
door Ronnie de Winter 14 apr., 2024
Lindethee of bloesemthee wordt gemaakt van de bloemen van de lindeboom. Het is een bloementhee met een milde, zoete smaak en ontspannende eigenschappen. Deze thee vermindert stress en angst, verlicht hoofdpijn en keelpijn en zorgt voor een goede nachtrust.
door Ronnie de Winter 07 apr., 2024
Rode kool kun je lang bewaren. Hij blijft wel drie weken goed in de groentela van de koelkast. Is de kool eenmaal aangesneden dan is hij veel korter houdbaar. Slechts een dag of drie. Gebruik je niet de hele kool in één keer, dan is het een idee om de bladeren eraf te pellen en deze te snijden. De rest van de kool blijft zo gesloten. Snijd van het onderste gedeelte een schijfje af en bewaar het restant van de kool dan in de groentela van de koelkast. Hij blijft dan zeker nog twee tot drie weken goed. Om rode kool te kunnen roerbakken snijd je de bladeren in heel dunne reepjes. De dikke nerven van de bladeren verwijder je. Deze hebben meer tijd nodig om te garen en zijn dus niet geschikt om te roerbakken. Het voordeel van roerbakken is dat de kool maar korte tijd verhit wordt waardoor vooral de fytonutriënten, de B en C vitaminen zo min mogelijk verloren gaan.
door Ronnie de Winter 31 mrt., 2024
Een feestelijke koolsoort, die vraagt om maar een klein beetje aankleding. Het is een koolsoort die het uitermate goed doet als ovenschotel. De roosjes zijn snel gaar. Je kunt ze even voorkoken maar ze zijn ook goed in de oven op de bakplaat te roosteren. Kan je niet zo goed tegen kool, probeer dan een schijfje citroen of wat citroensap mee te koken. Dat wordt ook deze kool nog beter verteerbaar.
door Ronnie de Winter 24 mrt., 2024
In deze visschotel zijn tomaten, paprika en aubergine verwerkt. Deze rode en paarse vruchtgroenten bevatten anthocyanen. Dit zijn fytonutriënten met een sterke antioxidantwerking. Rode en paarse groenten en vruchten zijn het rijkst aan deze stoffen. Deze stoffen beschermen vooral onze ogen en onze hersenen. Anthocyanen beschermen de ogen tegen vrije radicalenvorming door de zon. En ze leveren een bijdrage bij de aanmaak van glutathion waardoor ons lichaam beter kan ontgiften en ze zo onze hersenen kunnen beschermen. Anthocyanen zijn ontstekingsremmers en hebben een positieve invloed op het verlagen van het risico op insulineresistentie en diabetes. Eet je liever geen vis dan kun je deze vervangen door blokje haloumi of tofu.
door Ronnie de Winter 17 mrt., 2024
Komkommer is heerlijk verfrissend en smaakt goed bij kruidige gerechten. Doordat hij veel water bevat is hij uitermate geschikt in maaltijden bij warm weer. Komkommer kun je goed combineren met allerlei slasoorten maar ook met fruit. Een fruitsalade waaraan komkommer is toegevoegd is extra verfrissend. Het Indische gerecht roedjak is bijvoorbeeld een vruchten gerecht met komkommer en een zeer pittig sausje. Heerlijk verfrissend bij b.v. sperziebonen met rijst. Hoewel niet zo gebruikelijk is komkommer ook goed te combineren zuurkool. Door er wat blauwe bessen aan toe te voegen of gedroogde vijgen of rozijnen verzachte je de zure smaak van de zuurkool.
door Ronnie de Winter 10 mrt., 2024
Hoewel broccoli een populaire groente is en veel gezonde voedingstoffen bevat, laat ik het vaak liggen in de winkel. Ik houd niet zo van de broccolismaak die voor mij in veel recepten te veel overheerst. En dan is het vaak zoeken hoe ik deze groente voor mij dus lekker kan maken zodat ik hem niet aldoor in de winkel voorbij loop. Onderstaand recept is dan voor mij ook heel geslaagd. Het heeft nog wel de broccolismaak en al zijn gezonde stoffen maar overheerst niet en de chilivlokken en sesamzaadjes geven de broccoli iets extra's. Broccoli bevat net als andere koolsoorten sulforafaan. Deze stof helpt o.a. bij het afbreken en opbouwen van voedingstoffen en om cellen goed te laten functioneren. Waardoor kanker minder kans krijgt te ontstaan.
door Ronnie de Winter 03 mrt., 2024
Een verse puntpaprika is stevig en heeft een frisse kleur. Door hem na aankoop even op een koele plek te laten liggen wordt hij donkerder en smaakvoller (zoeter) en komen er meer voedingstoffen in de puntpaprika. De rode kleur en zoete smaak van de puntpaprika doen het goed in veel gerechten. Voor gebruik was je de puntpaprika en verwijder je de zaadlijsten. De zaadlijsten bevatten meer van de stof capsaïcine die irriterend is voor de slijmvliezen. Paprika's krijgen een heerlijke smaak door ze te roosteren onder de grill (op de laagste stand). Ze worden dan heerlijk zoet. Ook door ze te stoven of te smoren worden ze zoeter. Puntpaprika is net als aardappels, tomaten, goijbessen en aubergine lid van de nachtschade familie. Puntpaprika's hebben een dunnere schil dan de gewone paprika's waardoor ze gemakkelijker te verteren zijn. De dunnere schil zorgt ook voor de zoetere smaak.
Show More
Share by: