Taugé
Kiemgroente met veel voedingstoffen.
In de winter en in het begin van het voorjaar, wanneer de groenten minder voedingstoffen bevatten, omdat er nog maar weinig groenten beschikbaar zijn van de koude grond van eigen land, vormt Taugé en ook andere kiemen een mooie aanvulling.
Roerbakgroenten met taugé
Ingrediënten:
- 10 buitenste bladeren van de spitskool
- 1 rode puntpaprika
- 1 peterseliewortel
- 1 appel
- 1 ui
- 1 bakje taugé
- 1 el extra vierge olijfolie
- een stukje gember van 1,5 cm
- beetje kokosrijstmelk
- mespunt asafoetida
- 1/2 tl komijnzaad
- 1 tl paprikapoeder
- 1tl kurkuma
- zwarte peper en zout
Bereidingswijze:
- Was de bladeren van de spitskool en snijd ze in hele dunnen reepjes.
- was de perterseliewortel en snijd of schaaf hem in hele dunne plakjes.
- Was de puntpaprika, verwijder de zaadlijsten en snijd hem in klein blokjes.
- Was de appel, verwijder het klokhuis en snijd hem in kleine blokjes.
- Pel de ui en snijd hem fijn.
- Schil de gember en snijd hem fijn.
- Giet over de taugé kokend water en laat de taugé uitlekken.
- Verwarm de olijfolie in een hapjespan.
- Rooster het komijnzaad met de asafoetida een minuutje.
- Voed de ui en de gember toe en fruit het een paar minuten tot de ui glazig ziet.
- Voeg de peterseliewortel, de appel en de paprika toe en een heel klein beetje kokosrijst melk.
- Doe de deksel op de pan en stoof de groente een paar minuten.
- Voeg de kurkuma, het paprikapoeder en wat zwarte peper toe.
- Voeg de spitskool en de taugé toe.
- Roer goed door, tot de reepjes kool geslonken is.
- Maak op smaak met peper en zout en dien direct op.
Lekker met kalkoen, kip of met tempé.
Over taugé
Taugé
is het kiemplantje van de groene mungboon. De groene huid van de mungboon zie je vaak nog zitten tussen de taugé kiemen. De knapperige stengeltjes zijn kort houdbaar. Het beste is om de taugé direct na aankoop te gebruiken.
Verse taugé ziet er fris uit. Als de stengeltjes slap zijn, de witte kleur minder fris is of als de sprietjes slijmerig worden, kun je de taugé beter niet meer gebruiken.
Om mungbonen te laten ontkiemen worden ze eerst een aantal uren geweekt in water. De boontjes nemen dan vocht op en zwellen. Vervolgens worden de bonen in het donker weg gezet. Ze worden regelmatig gespoeld met vers water. Na verloop van tijd ontstaan de spruiten en dan kunnen de kiemen in het licht gezet worden om groter te groeien. Het kiemproces duurt ongeveer een week. Dan zijn de kiemen klaar om gegeten te worden.
Tijdens het kiemproces verveelvoudigen zich de voedingstoffen. Het weekproces heeft de zaadhuid zacht en poreus gemaakt en de zuurstof uit de lucht kan daardoor het zaad binnendringen en het tot leven brengen. De kiem gaat groeien en door middel van vele chemische reacties en onder invloed van licht verveelvoudigen zich de voedingstoffen. Deze voedingstoffen zijn voor ons veel beter opneembaar dan de voedingstoffen van het oorspronkelijke mungboontje. Een belangrijke vitamine die tijdens het kiemproces ontstaat is vitamine B12. Deze vitamine is belangrijk voor de celgroei en vervult een belangrijke rol in ons zenuwstelsel.
Omdat het vochtige kiemproces een goede bodem is voor de groei van bacteriën is hygiëne heel belangrijk. Het is dan ook raadzaam om de taugé voor gebruik af te spoelen met kokend water. Zo voorkom je een besmetting met de salmonella en de E.coli bacterie, die nog wel eens aangetroffen worden op de taugé.
Doe de taugé in een zeef. Kook anderhalf liter water. Giet dit kokend water over de taugé. Laat de taugé uitlekken. Op deze manier zijn de bacteriën onschadelijk gemaakt en blijft de taugé knapperig.
Daarna kun je de taugé warm of koud verwerken.
Taugé heeft geen uitgesproken, nootachtige smaak. Om deze smaak wat te versterken kun gember toevoegen aan het gerecht waarin je de taugé verwerkt.
Taugé is goed te combineren met andere groenten, maar ook met vis, ei, gevogelte, tofu en tempé.
Taugé is zeer alkalisch voor het lichaam, bevat gemakkelijk verteerbaar eiwit en is een goede bron van vitamine C en B. De kiemen zijn weerstandsverhogend.
Door taugé op het laatst toe te voegen aan geroerbakte groenten of soep voeg je nog op een gemakkelijke manier wat extra voedingsstoffen toe.
- 1 prei
- 2 pastinaken
- 1 grote aardappel
- 1 ui
- 1 appel
- bakje taugé
- 1 el extra vierge olijfolie
- beetje kokosmelk
- 1 dessertlepel gedroogde tijm
- 2 th citroen kerrie
- 1 th kurkuma
- zwarte peper
- Maak de pastinaken schoon en snijd ze in stukken.
- Schil de aardappel en snijd hem in stukken
- Kook de stukken aardappel en pastinaak in weinig water gaar. Maak er met de mixer een puree van.
- Maak de ui schoon en snijd hem fijn.
- Maak de prei schoon en snijd hem in dunne ringetjes.
- Was de appel goed af, verwijder het klokhuis en snijd hem in stukjes.
- Verwarm 1/2 el olijfolie in de pan en fruit de ui hierin. Voeg de stukjes appel, wat kokosmelk, de citroen kerrie, de kurkuma, de tijm en de zwarte peper toe. Roer het goed door elkaar en laat het een paar minuten stoven.
- Doe de taugé in een zeef. Kook 1,5 liter water en schenk deze over de taugé en laat de taugé even uit lekken.
- Voeg de taugé toe aan de prei, evenals de aardappel/ pastinaak puree toe en roer het goed door elkaar.
- Doe er dan de rest van de olijfolie over heen.
Belangrijke voedingstoffen in Taugé
Gerelateerde posts:









