Blog Post

Taugé

Ronnie de Winter • mrt. 07, 2021

Kiemgroente met veel voedingstoffen.

In de winter en in het begin van het voorjaar, wanneer de groenten minder voedingstoffen bevatten, omdat er nog maar weinig groenten beschikbaar zijn van de koude grond van eigen land, vormt Taugé en ook andere kiemen een mooie aanvulling.

Roerbakgroenten met taugé


Ingrediënten:

  • 10 buitenste bladeren van de spitskool
  • 1 rode puntpaprika
  • 1 peterseliewortel
  • 1 appel
  • 1 ui
  • 1 bakje taugé
  • 1 el extra vierge olijfolie
  • een stukje gember van 1,5 cm
  • beetje kokosrijstmelk
  • mespunt asafoetida
  • 1/2 tl komijnzaad
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1tl kurkuma
  • zwarte peper en zout


Bereidingswijze:

  • Was de bladeren van de spitskool en snijd ze in hele dunnen reepjes.
  • was de perterseliewortel en snijd of schaaf hem in hele dunne plakjes.
  • Was de puntpaprika, verwijder de zaadlijsten en snijd hem in klein blokjes.
  • Was de appel, verwijder het klokhuis en snijd hem in kleine blokjes.
  • Pel de ui en snijd hem fijn.
  • Schil de gember en snijd hem fijn.
  • Giet over de taugé kokend water en laat de taugé uitlekken.
  • Verwarm de olijfolie in een hapjespan.
  • Rooster het komijnzaad met de asafoetida een minuutje.
  • Voed de ui en de gember toe en fruit het een paar minuten tot de ui glazig ziet.
  • Voeg de peterseliewortel, de appel en de paprika toe en een heel klein beetje kokosrijst melk.
  • Doe de deksel op de pan en stoof de groente een paar minuten.
  • Voeg de kurkuma, het paprikapoeder en wat zwarte peper toe.
  • Voeg de spitskool en de taugé toe.
  • Roer goed door, tot de reepjes kool geslonken is.
  • Maak op smaak met peper en zout  en dien direct op.


Lekker met kalkoen, kip of met tempé.


Over taugé


Taugé is het kiemplantje van de groene mungboon. De groene huid van de mungboon zie je vaak nog zitten tussen de taugé kiemen. De knapperige stengeltjes zijn kort houdbaar. Het beste is om de taugé direct na aankoop te gebruiken.

Verse taugé ziet er fris uit. Als de stengeltjes slap zijn, de witte kleur minder fris is of als de sprietjes slijmerig worden, kun je de taugé beter niet meer gebruiken.


Om mungbonen te laten ontkiemen worden ze eerst een aantal uren geweekt in water. De boontjes nemen dan vocht op en zwellen. Vervolgens worden de bonen in het donker weg gezet. Ze worden regelmatig gespoeld met vers water. Na verloop van tijd ontstaan de spruiten en dan kunnen de kiemen in het licht gezet worden om groter te groeien. Het kiemproces duurt ongeveer een week. Dan zijn de kiemen klaar om gegeten te worden.


Tijdens het kiemproces verveelvoudigen zich de voedingstoffen. Het weekproces heeft de zaadhuid zacht en poreus gemaakt en de zuurstof uit de lucht kan daardoor het zaad binnendringen en het tot leven brengen. De kiem gaat groeien en door middel van vele chemische reacties en onder invloed van licht verveelvoudigen zich de voedingstoffen. Deze voedingstoffen zijn voor ons veel beter opneembaar dan de voedingstoffen van het oorspronkelijke mungboontje. Een belangrijke vitamine die tijdens het kiemproces ontstaat is vitamine B12. Deze vitamine is belangrijk voor de celgroei en vervult een belangrijke rol in ons zenuwstelsel.


Omdat het vochtige kiemproces een goede bodem is voor de groei van bacteriën is hygiëne heel belangrijk. Het is dan ook raadzaam om de taugé voor gebruik af te spoelen met kokend water. Zo voorkom je een besmetting met de salmonella en de E.coli bacterie, die nog wel eens aangetroffen worden op de taugé.

Doe de taugé in een zeef. Kook anderhalf liter water. Giet dit kokend water over de taugé. Laat de taugé uitlekken. Op deze manier zijn de bacteriën onschadelijk gemaakt en blijft de taugé knapperig.

Daarna kun je de taugé warm of koud verwerken.

Taugé heeft geen uitgesproken, nootachtige smaak. Om deze smaak wat te versterken kun gember toevoegen aan het gerecht waarin je de taugé verwerkt.

Taugé is goed te combineren met andere groenten, maar ook met vis, ei, gevogelte, tofu en tempé. 

Taugé is zeer alkalisch voor het lichaam, bevat gemakkelijk verteerbaar eiwit en is een goede bron van vitamine C en B. De kiemen zijn weerstandsverhogend.

Door taugé op het laatst toe te voegen aan geroerbakte groenten of soep voeg je nog op een gemakkelijke manier wat extra voedingsstoffen toe.

Preischotel

Ingrediënten:
  • 1 prei
  • 2 pastinaken
  • 1 grote aardappel
  • 1 ui
  • 1 appel
  • bakje taugé
  • 1 el extra vierge olijfolie
  • beetje kokosmelk
  • 1 dessertlepel gedroogde tijm
  • 2 th citroen kerrie
  • 1 th kurkuma
  • zwarte peper
Bereidingswijze:
  • Maak de pastinaken schoon en snijd ze in stukken.
  • Schil de aardappel en snijd hem in stukken
  • Kook de stukken aardappel en pastinaak in weinig water gaar. Maak er met de mixer een puree van.
  • Maak de ui schoon en snijd hem fijn.
  • Maak de prei schoon en snijd hem in dunne ringetjes.
  • Was de appel goed af, verwijder het klokhuis en snijd hem in stukjes.
  • Verwarm 1/2 el olijfolie in de pan en fruit de ui hierin. Voeg de stukjes appel, wat kokosmelk, de citroen kerrie, de kurkuma, de tijm en de zwarte peper toe. Roer het goed door elkaar en laat het een paar minuten stoven.
  • Doe de taugé in een zeef. Kook 1,5 liter water en schenk deze over de taugé en laat de taugé even uit lekken.
  • Voeg de taugé toe aan de prei, evenals de aardappel/ pastinaak puree toe en roer het goed door elkaar.
  • Doe er dan de rest van de olijfolie over heen.

Lekker met kalkoen of stukjes kaas, panir, of haloumi.

Belangrijke voedingstoffen in Taugé

  • Vitamine A

    - is goed voor de ogen

    - kan staar voorkomen op latere leeftijd

    - heeft een antioxidant werking en ondersteunt het immuunsysteem

    - is goed voor de huid

    - is betrokken bij de ijzeropname

  • Vitamine B1 (Thiamine)

    - ondersteunt de hartfuctie en het zenuwstelsel

    - is nodig voor de vertering van koolhydraten en de aanmaak van maagzuur.

    - heeft een positieve invloed op de schildklierfunctie



  • Vitamine B6

    - is belangrijk voor een goede werking van het zenuwstelsel

    - geeft energie

    - helpt de lever bij de ontgifting

    - is nodig voor de vertering van eiwitten en koolhydraten

  • Foliumzuur

    - is nodig tijdens de zwangerschap voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van de foetus

    - verbetert de werking van de hersenen

    - ondersteunt de functie van de lever

    - is stemmings verbeterend

    - ondersteund het ontgiftingsproces 

  • Vitamine B12

    - belanrijk voor de celgroei

    - goed voor het zenuwstelsel

  • Biotine

    - versterkt het geheugen en de concentratie

    - is nodig voor de vertering van vetten en koolhydraten

    - zorgt voor voldoende energie voor de hersenen

    - verbetert huid, haar en nagels 

  • Vitamine C

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is nodig voor de opbouw van collageen in de weefsels en de huid

    - werkt als antioxidant en neutraliseert vrije radicalen

    - biedt bescherming tegen kanker

    - het beschermt ons tegen infecties en virussen

    - verbetert onze stessbestendigheid

    - verhoogt onze vitaliteit



  • fytonutriënten

    - ontstekingsremmend

    - kankerremmend

    - gaan ziektes en veroudering tegen

    - maken vrije radicalen onschadelijk

    - cholesterol verlagend




Gerelateerde posts:

door Ronnie de Winter 05 mei, 2024
Op de juiste manier bereid zijn aardappels goed voor ons. Door de vele vezels geven ze lang een verzadigd gevoel. Ze zijn licht verteerbaar en beschermen het spijsverteringsstelsel tegen ontstekingen en irritaties. Ze bevatten vitamine C en B6 en zijn rijk aan het mineraal kalium. De aminozuren en vetzuren in aardappels ondersteunen het zenuwstelsel. Echter als hoofdvoedsel geven ze een stijging van de bloedsuikerspiegel. De aardappel heeft een basische invloed op ons lichaam in tegenstelling tot granen die zuurvormend zijn.
door Ronnie de Winter 28 apr., 2024
Raapjes of mei raapjes zijn kleine eetbare knolletjes. De steeltjes en blaadjes hiervan zijn de zgn. raapsteeltjes. Ze zijn familie van de broccoli en de mosterd. Het is dus eigenlijk familie van de koolsoorten. Raapsteeltjes zijn nu volop te verkrijgen. Je kunt ze niet lang bewaren. Het beste is om ze op de dag van aankoop ook meteen te gebruiken in de maaltijd. Raapsteeltjes hebben een pittige smaak. Deze smaak kun je wat verzachten door een olie toe te voegen b.v. extra vierge olijfolie.
door Ronnie de Winter 21 apr., 2024
Het hele jaar door vinden we appels in de winkel. Er zijn veel verschillende soorten waarvan de Elstar de Jona gold, Golden Delicious en de Cox de bekendsten zijn. De appels worden op het eind van de zomer of in de herfst geoogst en opgeslagen in koelhuizen. In deze koelhuizen wordt bijna alle aanwezige zuurstof verwijderd, waardoor de appels lang houdbaar zijn. De beste appel is stevig met een gladde schil. Appels kun je op kamertemperatuur bewaren. Wil je ze langer bewaren dan kun je ze het beste in de koelkast of kelder bewaren. De meeste antioxidanten zitten in de schil van de appel. Hoe roder de appel hoe meer antioxidanten de schil bevat.
door Ronnie de Winter 14 apr., 2024
Lindethee of bloesemthee wordt gemaakt van de bloemen van de lindeboom. Het is een bloementhee met een milde, zoete smaak en ontspannende eigenschappen. Deze thee vermindert stress en angst, verlicht hoofdpijn en keelpijn en zorgt voor een goede nachtrust.
door Ronnie de Winter 07 apr., 2024
Rode kool kun je lang bewaren. Hij blijft wel drie weken goed in de groentela van de koelkast. Is de kool eenmaal aangesneden dan is hij veel korter houdbaar. Slechts een dag of drie. Gebruik je niet de hele kool in één keer, dan is het een idee om de bladeren eraf te pellen en deze te snijden. De rest van de kool blijft zo gesloten. Snijd van het onderste gedeelte een schijfje af en bewaar het restant van de kool dan in de groentela van de koelkast. Hij blijft dan zeker nog twee tot drie weken goed. Om rode kool te kunnen roerbakken snijd je de bladeren in heel dunne reepjes. De dikke nerven van de bladeren verwijder je. Deze hebben meer tijd nodig om te garen en zijn dus niet geschikt om te roerbakken. Het voordeel van roerbakken is dat de kool maar korte tijd verhit wordt waardoor vooral de fytonutriënten, de B en C vitaminen zo min mogelijk verloren gaan.
door Ronnie de Winter 31 mrt., 2024
Een feestelijke koolsoort, die vraagt om maar een klein beetje aankleding. Het is een koolsoort die het uitermate goed doet als ovenschotel. De roosjes zijn snel gaar. Je kunt ze even voorkoken maar ze zijn ook goed in de oven op de bakplaat te roosteren. Kan je niet zo goed tegen kool, probeer dan een schijfje citroen of wat citroensap mee te koken. Dat wordt ook deze kool nog beter verteerbaar.
door Ronnie de Winter 24 mrt., 2024
In deze visschotel zijn tomaten, paprika en aubergine verwerkt. Deze rode en paarse vruchtgroenten bevatten anthocyanen. Dit zijn fytonutriënten met een sterke antioxidantwerking. Rode en paarse groenten en vruchten zijn het rijkst aan deze stoffen. Deze stoffen beschermen vooral onze ogen en onze hersenen. Anthocyanen beschermen de ogen tegen vrije radicalenvorming door de zon. En ze leveren een bijdrage bij de aanmaak van glutathion waardoor ons lichaam beter kan ontgiften en ze zo onze hersenen kunnen beschermen. Anthocyanen zijn ontstekingsremmers en hebben een positieve invloed op het verlagen van het risico op insulineresistentie en diabetes. Eet je liever geen vis dan kun je deze vervangen door blokje haloumi of tofu.
door Ronnie de Winter 17 mrt., 2024
Komkommer is heerlijk verfrissend en smaakt goed bij kruidige gerechten. Doordat hij veel water bevat is hij uitermate geschikt in maaltijden bij warm weer. Komkommer kun je goed combineren met allerlei slasoorten maar ook met fruit. Een fruitsalade waaraan komkommer is toegevoegd is extra verfrissend. Het Indische gerecht roedjak is bijvoorbeeld een vruchten gerecht met komkommer en een zeer pittig sausje. Heerlijk verfrissend bij b.v. sperziebonen met rijst. Hoewel niet zo gebruikelijk is komkommer ook goed te combineren zuurkool. Door er wat blauwe bessen aan toe te voegen of gedroogde vijgen of rozijnen verzachte je de zure smaak van de zuurkool.
door Ronnie de Winter 10 mrt., 2024
Hoewel broccoli een populaire groente is en veel gezonde voedingstoffen bevat, laat ik het vaak liggen in de winkel. Ik houd niet zo van de broccolismaak die voor mij in veel recepten te veel overheerst. En dan is het vaak zoeken hoe ik deze groente voor mij dus lekker kan maken zodat ik hem niet aldoor in de winkel voorbij loop. Onderstaand recept is dan voor mij ook heel geslaagd. Het heeft nog wel de broccolismaak en al zijn gezonde stoffen maar overheerst niet en de chilivlokken en sesamzaadjes geven de broccoli iets extra's. Broccoli bevat net als andere koolsoorten sulforafaan. Deze stof helpt o.a. bij het afbreken en opbouwen van voedingstoffen en om cellen goed te laten functioneren. Waardoor kanker minder kans krijgt te ontstaan.
door Ronnie de Winter 03 mrt., 2024
Een verse puntpaprika is stevig en heeft een frisse kleur. Door hem na aankoop even op een koele plek te laten liggen wordt hij donkerder en smaakvoller (zoeter) en komen er meer voedingstoffen in de puntpaprika. De rode kleur en zoete smaak van de puntpaprika doen het goed in veel gerechten. Voor gebruik was je de puntpaprika en verwijder je de zaadlijsten. De zaadlijsten bevatten meer van de stof capsaïcine die irriterend is voor de slijmvliezen. Paprika's krijgen een heerlijke smaak door ze te roosteren onder de grill (op de laagste stand). Ze worden dan heerlijk zoet. Ook door ze te stoven of te smoren worden ze zoeter. Puntpaprika is net als aardappels, tomaten, goijbessen en aubergine lid van de nachtschade familie. Puntpaprika's hebben een dunnere schil dan de gewone paprika's waardoor ze gemakkelijker te verteren zijn. De dunnere schil zorgt ook voor de zoetere smaak.
Show More
Share by: