Taugé

Ronnie de Winter • 7 maart 2021

Kiemgroente met veel voedingstoffen.

In de winter en in het begin van het voorjaar, wanneer de groenten minder voedingstoffen bevatten, omdat er nog maar weinig groenten beschikbaar zijn van de koude grond van eigen land, vormt Taugé en ook andere kiemen een mooie aanvulling.

Roerbakgroenten met taugé


Ingrediënten:

  • 10 buitenste bladeren van de spitskool
  • 1 rode puntpaprika
  • 1 peterseliewortel
  • 1 appel
  • 1 ui
  • 1 bakje taugé
  • 1 el extra vierge olijfolie
  • een stukje gember van 1,5 cm
  • beetje kokosrijstmelk
  • mespunt asafoetida
  • 1/2 tl komijnzaad
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1tl kurkuma
  • zwarte peper en zout


Bereidingswijze:

  • Was de bladeren van de spitskool en snijd ze in hele dunnen reepjes.
  • was de perterseliewortel en snijd of schaaf hem in hele dunne plakjes.
  • Was de puntpaprika, verwijder de zaadlijsten en snijd hem in klein blokjes.
  • Was de appel, verwijder het klokhuis en snijd hem in kleine blokjes.
  • Pel de ui en snijd hem fijn.
  • Schil de gember en snijd hem fijn.
  • Giet over de taugé kokend water en laat de taugé uitlekken.
  • Verwarm de olijfolie in een hapjespan.
  • Rooster het komijnzaad met de asafoetida een minuutje.
  • Voed de ui en de gember toe en fruit het een paar minuten tot de ui glazig ziet.
  • Voeg de peterseliewortel, de appel en de paprika toe en een heel klein beetje kokosrijst melk.
  • Doe de deksel op de pan en stoof de groente een paar minuten.
  • Voeg de kurkuma, het paprikapoeder en wat zwarte peper toe.
  • Voeg de spitskool en de taugé toe.
  • Roer goed door, tot de reepjes kool geslonken is.
  • Maak op smaak met peper en zout  en dien direct op.


Lekker met kalkoen, kip of met tempé.


Over taugé


Taugé is het kiemplantje van de groene mungboon. De groene huid van de mungboon zie je vaak nog zitten tussen de taugé kiemen. De knapperige stengeltjes zijn kort houdbaar. Het beste is om de taugé direct na aankoop te gebruiken.

Verse taugé ziet er fris uit. Als de stengeltjes slap zijn, de witte kleur minder fris is of als de sprietjes slijmerig worden, kun je de taugé beter niet meer gebruiken.


Om mungbonen te laten ontkiemen worden ze eerst een aantal uren geweekt in water. De boontjes nemen dan vocht op en zwellen. Vervolgens worden de bonen in het donker weg gezet. Ze worden regelmatig gespoeld met vers water. Na verloop van tijd ontstaan de spruiten en dan kunnen de kiemen in het licht gezet worden om groter te groeien. Het kiemproces duurt ongeveer een week. Dan zijn de kiemen klaar om gegeten te worden.


Tijdens het kiemproces verveelvoudigen zich de voedingstoffen. Het weekproces heeft de zaadhuid zacht en poreus gemaakt en de zuurstof uit de lucht kan daardoor het zaad binnendringen en het tot leven brengen. De kiem gaat groeien en door middel van vele chemische reacties en onder invloed van licht verveelvoudigen zich de voedingstoffen. Deze voedingstoffen zijn voor ons veel beter opneembaar dan de voedingstoffen van het oorspronkelijke mungboontje. Een belangrijke vitamine die tijdens het kiemproces ontstaat is vitamine B12. Deze vitamine is belangrijk voor de celgroei en vervult een belangrijke rol in ons zenuwstelsel.


Omdat het vochtige kiemproces een goede bodem is voor de groei van bacteriën is hygiëne heel belangrijk. Het is dan ook raadzaam om de taugé voor gebruik af te spoelen met kokend water. Zo voorkom je een besmetting met de salmonella en de E.coli bacterie, die nog wel eens aangetroffen worden op de taugé.

Doe de taugé in een zeef. Kook anderhalf liter water. Giet dit kokend water over de taugé. Laat de taugé uitlekken. Op deze manier zijn de bacteriën onschadelijk gemaakt en blijft de taugé knapperig.

Daarna kun je de taugé warm of koud verwerken.

Taugé heeft geen uitgesproken, nootachtige smaak. Om deze smaak wat te versterken kun gember toevoegen aan het gerecht waarin je de taugé verwerkt.

Taugé is goed te combineren met andere groenten, maar ook met vis, ei, gevogelte, tofu en tempé. 

Taugé is zeer alkalisch voor het lichaam, bevat gemakkelijk verteerbaar eiwit en is een goede bron van vitamine C en B. De kiemen zijn weerstandsverhogend.

Door taugé op het laatst toe te voegen aan geroerbakte groenten of soep voeg je nog op een gemakkelijke manier wat extra voedingsstoffen toe.

Preischotel

Ingrediënten:
  • 1 prei
  • 2 pastinaken
  • 1 grote aardappel
  • 1 ui
  • 1 appel
  • bakje taugé
  • 1 el extra vierge olijfolie
  • beetje kokosmelk
  • 1 dessertlepel gedroogde tijm
  • 2 th citroen kerrie
  • 1 th kurkuma
  • zwarte peper
Bereidingswijze:
  • Maak de pastinaken schoon en snijd ze in stukken.
  • Schil de aardappel en snijd hem in stukken
  • Kook de stukken aardappel en pastinaak in weinig water gaar. Maak er met de mixer een puree van.
  • Maak de ui schoon en snijd hem fijn.
  • Maak de prei schoon en snijd hem in dunne ringetjes.
  • Was de appel goed af, verwijder het klokhuis en snijd hem in stukjes.
  • Verwarm 1/2 el olijfolie in de pan en fruit de ui hierin. Voeg de stukjes appel, wat kokosmelk, de citroen kerrie, de kurkuma, de tijm en de zwarte peper toe. Roer het goed door elkaar en laat het een paar minuten stoven.
  • Doe de taugé in een zeef. Kook 1,5 liter water en schenk deze over de taugé en laat de taugé even uit lekken.
  • Voeg de taugé toe aan de prei, evenals de aardappel/ pastinaak puree toe en roer het goed door elkaar.
  • Doe er dan de rest van de olijfolie over heen.

Lekker met kalkoen of stukjes kaas, panir, of haloumi.

Belangrijke voedingstoffen in Taugé

  • Vitamine A

    - is goed voor de ogen

    - kan staar voorkomen op latere leeftijd

    - heeft een antioxidant werking en ondersteunt het immuunsysteem

    - is goed voor de huid

    - is betrokken bij de ijzeropname

  • Vitamine B1 (Thiamine)

    - ondersteunt de hartfuctie en het zenuwstelsel

    - is nodig voor de vertering van koolhydraten en de aanmaak van maagzuur.

    - heeft een positieve invloed op de schildklierfunctie



  • Vitamine B6

    - is belangrijk voor een goede werking van het zenuwstelsel

    - geeft energie

    - helpt de lever bij de ontgifting

    - is nodig voor de vertering van eiwitten en koolhydraten

  • Foliumzuur

    - is nodig tijdens de zwangerschap voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van de foetus

    - verbetert de werking van de hersenen

    - ondersteunt de functie van de lever

    - is stemmings verbeterend

    - ondersteund het ontgiftingsproces 

  • Vitamine B12

    - belanrijk voor de celgroei

    - goed voor het zenuwstelsel

  • Biotine

    - versterkt het geheugen en de concentratie

    - is nodig voor de vertering van vetten en koolhydraten

    - zorgt voor voldoende energie voor de hersenen

    - verbetert huid, haar en nagels 

  • Vitamine C

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is nodig voor de opbouw van collageen in de weefsels en de huid

    - werkt als antioxidant en neutraliseert vrije radicalen

    - biedt bescherming tegen kanker

    - het beschermt ons tegen infecties en virussen

    - verbetert onze stessbestendigheid

    - verhoogt onze vitaliteit



  • fytonutriënten

    - ontstekingsremmend

    - kankerremmend

    - gaan ziektes en veroudering tegen

    - maken vrije radicalen onschadelijk

    - cholesterol verlagend




Gerelateerde posts:

Groene aspergesoep met geitenkaas
door Ronnie de Winter 27 juli 2025
Proef de lente in een kom! Deze groene aspergesoep met zachte geitenkaas is romig, vol smaak en zó makkelijk te maken. Perfect voor een lichte lunch of als voorgerecht bij een zomers diner. Bekijk het recept op de blog!
wilgen aquarel
door Ronnie de Winter 20 juli 2025
Verbinding ontstaat in de kleinste momenten. Een blik, een stilte, een eerlijk woord. Je hoeft het niet te forceren – alleen aanwezig zijn is soms al genoeg. In mijn nieuwste blog schrijf ik over wat verbinding écht betekent.
Geroosterde aardappel, broccoli en knoflooksaus
door Ronnie de Winter 13 juli 2025
Een makkelijke vegetarische maaltijd die gezond is én comfortfood-waardig aanvoelt. Ideaal voor doordeweeks, en ook perfect als bijgerecht bij een feestelijke tafel. Achtergrond informatie over broccoli.
Een aquarel van een molen
door Ronnie de Winter 6 juli 2025
Stilstaan onder iets groots – het verhaal achter de aquarel: Onder de wieken
Paksoi stamppot
door Ronnie de Winter 29 juni 2025
Recept van paksoi stamppot en achtergrond informatie over paksoi.
Groentepasta met paddenstoelen
door Ronnie de Winter 22 juni 2025
Recept van groentepasta met paddenstoelen en achtergrond informatie over de bereiding en over de voedingingswaarden van paddenstoelen.
mus in aquarel
door Ronnie de Winter 15 juni 2025
Weten zonder bewijs, maar met volle overtuiging
snijbonen
door Ronnie de Winter 8 juni 2025
Snijbonen zijn zo’n heerlijke, bescheiden groente die je eindeloos kunt combineren. Ze zijn zacht van smaak, licht verteerbaar en passen perfect in zowel Hollandse als Oosterse gerechten. Zelf combineer ik ze graag met zilvervliesrijst – puur, voedzaam en vullend zonder zwaar te zijn. In dit blog artikel het recept van snijbonen met kikkererwten en rijst en achtergrond informatie over het weken van snijbonen.
Een aquarel van een rood roze tulp en dillekruid
door Ronnie de Winter 1 juni 2025
Achter de fluistering – het verhaal achter mijn aquarel
Penseel en Pollepel
door Ronnie de Winter 25 mei 2025
Lieve lezers, Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud. Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor. Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.
Show More