Taugé

Ronnie de Winter • 7 maart 2021

Kiemgroente met veel voedingstoffen.

In de winter en in het begin van het voorjaar, wanneer de groenten minder voedingstoffen bevatten, omdat er nog maar weinig groenten beschikbaar zijn van de koude grond van eigen land, vormt Taugé en ook andere kiemen een mooie aanvulling.

Roerbakgroenten met taugé


Ingrediënten:

  • 10 buitenste bladeren van de spitskool
  • 1 rode puntpaprika
  • 1 peterseliewortel
  • 1 appel
  • 1 ui
  • 1 bakje taugé
  • 1 el extra vierge olijfolie
  • een stukje gember van 1,5 cm
  • beetje kokosrijstmelk
  • mespunt asafoetida
  • 1/2 tl komijnzaad
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1tl kurkuma
  • zwarte peper en zout


Bereidingswijze:

  • Was de bladeren van de spitskool en snijd ze in hele dunnen reepjes.
  • was de perterseliewortel en snijd of schaaf hem in hele dunne plakjes.
  • Was de puntpaprika, verwijder de zaadlijsten en snijd hem in klein blokjes.
  • Was de appel, verwijder het klokhuis en snijd hem in kleine blokjes.
  • Pel de ui en snijd hem fijn.
  • Schil de gember en snijd hem fijn.
  • Giet over de taugé kokend water en laat de taugé uitlekken.
  • Verwarm de olijfolie in een hapjespan.
  • Rooster het komijnzaad met de asafoetida een minuutje.
  • Voed de ui en de gember toe en fruit het een paar minuten tot de ui glazig ziet.
  • Voeg de peterseliewortel, de appel en de paprika toe en een heel klein beetje kokosrijst melk.
  • Doe de deksel op de pan en stoof de groente een paar minuten.
  • Voeg de kurkuma, het paprikapoeder en wat zwarte peper toe.
  • Voeg de spitskool en de taugé toe.
  • Roer goed door, tot de reepjes kool geslonken is.
  • Maak op smaak met peper en zout  en dien direct op.


Lekker met kalkoen, kip of met tempé.


Over taugé


Taugé is het kiemplantje van de groene mungboon. De groene huid van de mungboon zie je vaak nog zitten tussen de taugé kiemen. De knapperige stengeltjes zijn kort houdbaar. Het beste is om de taugé direct na aankoop te gebruiken.

Verse taugé ziet er fris uit. Als de stengeltjes slap zijn, de witte kleur minder fris is of als de sprietjes slijmerig worden, kun je de taugé beter niet meer gebruiken.


Om mungbonen te laten ontkiemen worden ze eerst een aantal uren geweekt in water. De boontjes nemen dan vocht op en zwellen. Vervolgens worden de bonen in het donker weg gezet. Ze worden regelmatig gespoeld met vers water. Na verloop van tijd ontstaan de spruiten en dan kunnen de kiemen in het licht gezet worden om groter te groeien. Het kiemproces duurt ongeveer een week. Dan zijn de kiemen klaar om gegeten te worden.


Tijdens het kiemproces verveelvoudigen zich de voedingstoffen. Het weekproces heeft de zaadhuid zacht en poreus gemaakt en de zuurstof uit de lucht kan daardoor het zaad binnendringen en het tot leven brengen. De kiem gaat groeien en door middel van vele chemische reacties en onder invloed van licht verveelvoudigen zich de voedingstoffen. Deze voedingstoffen zijn voor ons veel beter opneembaar dan de voedingstoffen van het oorspronkelijke mungboontje. Een belangrijke vitamine die tijdens het kiemproces ontstaat is vitamine B12. Deze vitamine is belangrijk voor de celgroei en vervult een belangrijke rol in ons zenuwstelsel.


Omdat het vochtige kiemproces een goede bodem is voor de groei van bacteriën is hygiëne heel belangrijk. Het is dan ook raadzaam om de taugé voor gebruik af te spoelen met kokend water. Zo voorkom je een besmetting met de salmonella en de E.coli bacterie, die nog wel eens aangetroffen worden op de taugé.

Doe de taugé in een zeef. Kook anderhalf liter water. Giet dit kokend water over de taugé. Laat de taugé uitlekken. Op deze manier zijn de bacteriën onschadelijk gemaakt en blijft de taugé knapperig.

Daarna kun je de taugé warm of koud verwerken.

Taugé heeft geen uitgesproken, nootachtige smaak. Om deze smaak wat te versterken kun gember toevoegen aan het gerecht waarin je de taugé verwerkt.

Taugé is goed te combineren met andere groenten, maar ook met vis, ei, gevogelte, tofu en tempé. 

Taugé is zeer alkalisch voor het lichaam, bevat gemakkelijk verteerbaar eiwit en is een goede bron van vitamine C en B. De kiemen zijn weerstandsverhogend.

Door taugé op het laatst toe te voegen aan geroerbakte groenten of soep voeg je nog op een gemakkelijke manier wat extra voedingsstoffen toe.

Preischotel

Ingrediënten:
  • 1 prei
  • 2 pastinaken
  • 1 grote aardappel
  • 1 ui
  • 1 appel
  • bakje taugé
  • 1 el extra vierge olijfolie
  • beetje kokosmelk
  • 1 dessertlepel gedroogde tijm
  • 2 th citroen kerrie
  • 1 th kurkuma
  • zwarte peper
Bereidingswijze:
  • Maak de pastinaken schoon en snijd ze in stukken.
  • Schil de aardappel en snijd hem in stukken
  • Kook de stukken aardappel en pastinaak in weinig water gaar. Maak er met de mixer een puree van.
  • Maak de ui schoon en snijd hem fijn.
  • Maak de prei schoon en snijd hem in dunne ringetjes.
  • Was de appel goed af, verwijder het klokhuis en snijd hem in stukjes.
  • Verwarm 1/2 el olijfolie in de pan en fruit de ui hierin. Voeg de stukjes appel, wat kokosmelk, de citroen kerrie, de kurkuma, de tijm en de zwarte peper toe. Roer het goed door elkaar en laat het een paar minuten stoven.
  • Doe de taugé in een zeef. Kook 1,5 liter water en schenk deze over de taugé en laat de taugé even uit lekken.
  • Voeg de taugé toe aan de prei, evenals de aardappel/ pastinaak puree toe en roer het goed door elkaar.
  • Doe er dan de rest van de olijfolie over heen.

Lekker met kalkoen of stukjes kaas, panir, of haloumi.

Belangrijke voedingstoffen in Taugé

  • Vitamine A

    - is goed voor de ogen

    - kan staar voorkomen op latere leeftijd

    - heeft een antioxidant werking en ondersteunt het immuunsysteem

    - is goed voor de huid

    - is betrokken bij de ijzeropname

  • Vitamine B1 (Thiamine)

    - ondersteunt de hartfuctie en het zenuwstelsel

    - is nodig voor de vertering van koolhydraten en de aanmaak van maagzuur.

    - heeft een positieve invloed op de schildklierfunctie



  • Vitamine B6

    - is belangrijk voor een goede werking van het zenuwstelsel

    - geeft energie

    - helpt de lever bij de ontgifting

    - is nodig voor de vertering van eiwitten en koolhydraten

  • Foliumzuur

    - is nodig tijdens de zwangerschap voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van de foetus

    - verbetert de werking van de hersenen

    - ondersteunt de functie van de lever

    - is stemmings verbeterend

    - ondersteund het ontgiftingsproces 

  • Vitamine B12

    - belanrijk voor de celgroei

    - goed voor het zenuwstelsel

  • Biotine

    - versterkt het geheugen en de concentratie

    - is nodig voor de vertering van vetten en koolhydraten

    - zorgt voor voldoende energie voor de hersenen

    - verbetert huid, haar en nagels 

  • Vitamine C

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is nodig voor de opbouw van collageen in de weefsels en de huid

    - werkt als antioxidant en neutraliseert vrije radicalen

    - biedt bescherming tegen kanker

    - het beschermt ons tegen infecties en virussen

    - verbetert onze stessbestendigheid

    - verhoogt onze vitaliteit



  • fytonutriënten

    - ontstekingsremmend

    - kankerremmend

    - gaan ziektes en veroudering tegen

    - maken vrije radicalen onschadelijk

    - cholesterol verlagend




Gerelateerde posts:

Parelcouscous met bloemkool en tomatensaus
door Ronnie de Winter 14 december 2025
In dit recept voor parelcouscous met geroosterde bloemkool, tomatensaus en feta speelt tomaat niet alleen een smaakvolle rol, maar ook een gezondheidsboost.
door Ronnie de Winter 7 december 2025
Soms schilder je wat je niet onder woorden kunt brengen. Onderstroom ontstond zonder plan — alleen kleur, water en stilte. Paars, blauw en oker vonden elkaar vanzelf, als beweging onder het oppervlak. Het resultaat voelt voor mij als een ademhaling in kleur: rustig, maar vol kracht.
Komijnzaad
door Ronnie de Winter 30 november 2025
Wat is komijnzaad precies, waarom is het zo geliefd in keukens over de hele wereld, en wat doet het voor je gezondheid? Tijd om dit aromatische zaadje beter te leren
boerenkool
door Ronnie de Winter 23 november 2025
Verwarmend als voedzaam is. Deze boerenkoolstampot met zongedroogde tomaat, geitenkaas en erwtengehakt biedt precies dat.
Aquarel  branding met meeuwen
door Ronnie de Winter 16 november 2025
Voel jij je weleens ‘te gevoelig’? Alsof alles nét wat harder binnenkomt dan bij anderen? Misschien ben je gewoon hooggevoelig (HSP) – en dat is helemaal oké. Sterker nog, het is best bijzonder. In dit blog leg ik uit wat HSP precies is, hoe je het herkent, en hoe je ermee om kunt gaan. Niet zweverig, gewoon eerlijk en herkenbaar.
Verwarmende groentesoep met komijn en venkel
door Ronnie de Winter 9 november 2025
Deze groentesoep is een kom vol rust, vitamines en smaak. Gemaakt met pure ingrediënten ondersteunt ze je spijsvertering, immuunsysteem en geeft ze nieuwe energie.
Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Show More