Bloemkoolsoep

Ronnie de Winter • 28 februari 2021

Bloemkool gaat goed samen met paprika en tomaat!

Bloemkoolsoep

Ingrediënten:
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 2 grote aardappels
  • 1/2 bloemkool
  • 1 rode puntpaprika
  • 1 groente bouillonblokje
  • wat kokosmelk
  • 1 mespuntje chili poeder
  • 1 tl paprika poeder
  • 2 - 3 tl kerrie
  • 1/2 el kokosolie

Bereidingswijze:
  • Maak de ui en de knoflook schoon en snijd ze klein.
  • Schil de aardappels en snijd ze in blokjes.
  • Was de bloemkool en snijd de steeltjes in grove stukken.
  • Maal de roosjes fijn in de keukenmachine.
  • Was de paprika, verwijder de zaadlijsten  en snijd ze in kleine stukjes.
  • Verwarm de kokosolie in een pan.
  • Fruit de ui en de knoflook hierin.
  • Voeg de blokjes aardappel en de stukjes bloemkoolsteeltjes toe.
  • Voeg water en het bouillonblokje toe, roer even en breng het aan de kook.
  • Zet dan het vuur laag en laat de bloemkool- en aardappelblokjes gaar worden in ca 10 minuten.
  • Doe de kokosmelk, de chilipeper, de paprikapoeder en de kerriepoeder bij de soep en pureer het met een staafmixer.
  • Maak op smaak met peper en zout.
  • Voeg dan de fijngemalen bloemkoolroosjes toe en laat de soep nog even aan de kook komen.
  • Zet het vuur laag. Voeg de stukjes puntpaprika toe en serveer met fijngesneden peterselie.

Bloemkool wordt veel in Nederland gegeten. Ze is dan ook het hele jaar door verkrijgbaar, maar vanaf juni tot november komt de bloemkool uit Nederland. De meeste groenten bevatten vezels, zo ook bloemkool. Bloemkool bevat vitamine C, die onze weerstand verhoogt, vitamine K, die zorgt voor en behoud en de gezondheid van onze botten en foliumzuur.


Verse bloemkool heeft een witte kleur en de bladeren zijn stevig. Naast de roosjes zijn ook de steeltjes eetbaar en zelfs de bladeren. Bewaar de bloemkool in de groente la van de koelkast. Dan is hij ongeveer een week houdbaar.


Meestal koken of stomen we bloemkool maar je kunt bloemkool ook roerbakken. Bloemkool kun je rauw eten bv. in een salade. Vind je de bloemkool rauw te hard of heb je moeite rauwe bloemkool te verteren, dan kun je de kleine roosjes blancheren. Of probeer eens bloemkoolrijst te maken. Hiertoe snijd je de bloemkool heel fijn in een keukenmachine.  De bloemkoolrijst kun je toevoegen aan een salade. Met bloemkoolrijst kun je veel kanten op.  Mix door de bloemkool rijst een paar eieren en bak het zachtjes tot het ei gestold is. Voeg eventueel wat fijngesneden ui en paprika toe.

Bloemkool rijst kun je ook gebruiken om een stamppot van te maken. Je kunt hiervoor natuurlijk ook de bloemkool eerst in tien minuten gaar koken of stomen.

Bloemkoolstamppot met paprika en tomaat


Ingrediënten:

  • 5 grote aardappelen
  • 1/2 bloemkool
  • 1 rode puntpaprika
  • 1 ui
  • 5 pruim tomaatjes
  • een paar zongedroogde tomaatjes
  • 1 el extra vierge olijfolie
  • 100 ml kokosroom
  • zwarte peper en zout


Bereidingswijze:

  • Schil de aardappels en stoom of kook  ze gaar. Stamp ze fijn.
  • Was de bloemkool.
  • Snijd de bloemkool  in de keuken machine tot bloemkool rijst of stoom de bloemkool gaar.
  • Was de puntpaprika, verwijder de zaadlijsten en snijd ze in kleine stukjes.
  • Was de pruimtomaatjes en snijd ze fijn.
  • Snijd de zongedroogde tomaatjes in kleine stukjes.
  • Maak de ui schoon en snipper ze fijn.
  • Verwarm de extra vierge olijfolie in een koekenpan en fruit de ui hierin glazig.
  • Voeg dan de fijngesneden pruimtomaatjes toe en bak ze even mee.
  • Voeg de stukjes paprika toe en roer alles goed door elkaar.
  • Voeg de kokosroom en de bloemkoolrijst (of de gare bloemkoolstukjes) toe en laat het een minuutje stoven.
  • Roer dit mengsel door de gestampte aardappels.
  • breng op smaak met zwarte peper en zout.

Gerelateerde posts:

Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Een aquarel van bloemen en vormen semi-abstract.
door Ronnie de Winter 4 oktober 2025
Vanuit het Midden – een zoektocht in kleur en vorm
B
door Ronnie de Winter 28 september 2025
In tijden waarin ons spijsverteringsstelsel vaak onder druk staat – door stress, weinig beweging of een zwaar dieet – verlangen we naar eten dat niet alleen voedzaam is, maar ook verzachtend werkt. Venkel is zo’n groente die zowel je buik als je smaakpapillen kalmeert. Fris, licht anijsachtig en verrassend veelzijdig.
aquarel van een open deur
door Ronnie de Winter 21 september 2025
Open zijn vraagt moed. Afsluiten soms ook. Beide bewegingen horen bij het leven. De kunst is om te voelen wat jij nodig hebt, zonder oordeel. Nieuw blog over de balans tussen open zijn en jezelf beschermen:
Koude aardappel salade met andijvie, ei en appel
door Ronnie de Winter 14 september 2025
In de zomer is niets zo lekker als een frisse, voedzame salade. En waarom zou je niet kiezen voor een variant met een oer-Hollandse groente die vaak wordt onderschat: andijvie! Deze koude aardappelsalade met andijvie, gekookt ei en appel is niet alleen verrassend lekker, maar ook voedzaam en makkelijk te maken. Ideaal
Een aquarel van rozenknoppen
door Ronnie de Winter 7 september 2025
Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
tuinboontjes salade
door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
Show More