Bloemkoolsoep
Bloemkool gaat goed samen met paprika en tomaat!
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 2 grote aardappels
- 1/2 bloemkool
- 1 rode puntpaprika
- 1 groente bouillonblokje
- wat kokosmelk
- 1 mespuntje chili poeder
- 1 tl paprika poeder
- 2 - 3 tl kerrie
- 1/2 el kokosolie
- Maak de ui en de knoflook schoon en snijd ze klein.
- Schil de aardappels en snijd ze in blokjes.
- Was de bloemkool en snijd de steeltjes in grove stukken.
- Maal de roosjes fijn in de keukenmachine.
- Was de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd ze in kleine stukjes.
- Verwarm de kokosolie in een pan.
- Fruit de ui en de knoflook hierin.
- Voeg de blokjes aardappel en de stukjes bloemkoolsteeltjes toe.
- Voeg water en het bouillonblokje toe, roer even en breng het aan de kook.
- Zet dan het vuur laag en laat de bloemkool- en aardappelblokjes gaar worden in ca 10 minuten.
- Doe de kokosmelk, de chilipeper, de paprikapoeder en de kerriepoeder bij de soep en pureer het met een staafmixer.
- Maak op smaak met peper en zout.
- Voeg dan de fijngemalen bloemkoolroosjes toe en laat de soep nog even aan de kook komen.
- Zet het vuur laag. Voeg de stukjes puntpaprika toe en serveer met fijngesneden peterselie.
Bloemkool wordt veel in Nederland gegeten. Ze is dan ook het hele jaar door verkrijgbaar, maar vanaf juni tot november komt de bloemkool uit Nederland. De meeste groenten bevatten vezels, zo ook bloemkool. Bloemkool bevat vitamine C, die onze weerstand verhoogt, vitamine K, die zorgt voor en behoud en de gezondheid van onze botten en foliumzuur.
Verse bloemkool heeft een witte kleur en de bladeren zijn stevig. Naast de roosjes zijn ook de steeltjes eetbaar en zelfs de bladeren. Bewaar de bloemkool in de groente la van de koelkast. Dan is hij ongeveer een week houdbaar.
Meestal koken of stomen we bloemkool maar je kunt bloemkool ook roerbakken. Bloemkool kun je rauw eten bv. in een salade. Vind je de bloemkool rauw te hard of heb je moeite rauwe bloemkool te verteren, dan kun je de kleine roosjes blancheren. Of probeer eens bloemkoolrijst te maken. Hiertoe snijd je de bloemkool heel fijn in een keukenmachine. De bloemkoolrijst kun je toevoegen aan een salade. Met bloemkoolrijst kun je veel kanten op. Mix door de bloemkool rijst een paar eieren en bak het zachtjes tot het ei gestold is. Voeg eventueel wat fijngesneden ui en paprika toe.
Bloemkool rijst kun je ook gebruiken om een stamppot van te maken. Je kunt hiervoor natuurlijk ook de bloemkool eerst in tien minuten gaar koken of stomen.
Bloemkoolstamppot met paprika en tomaat
Ingrediënten:
- 5 grote aardappelen
- 1/2 bloemkool
- 1 rode puntpaprika
- 1 ui
- 5 pruim tomaatjes
- een paar zongedroogde tomaatjes
- 1 el extra vierge olijfolie
- 100 ml kokosroom
- zwarte peper en zout
Bereidingswijze:
- Schil de aardappels en stoom of kook ze gaar. Stamp ze fijn.
- Was de bloemkool.
- Snijd de bloemkool in de keuken machine tot bloemkool rijst of stoom de bloemkool gaar.
- Was de puntpaprika, verwijder de zaadlijsten en snijd ze in kleine stukjes.
- Was de pruimtomaatjes en snijd ze fijn.
- Snijd de zongedroogde tomaatjes in kleine stukjes.
- Maak de ui schoon en snipper ze fijn.
- Verwarm de extra vierge olijfolie in een koekenpan en fruit de ui hierin glazig.
- Voeg dan de fijngesneden pruimtomaatjes toe en bak ze even mee.
- Voeg de stukjes paprika toe en roer alles goed door elkaar.
- Voeg de kokosroom en de bloemkoolrijst (of de gare bloemkoolstukjes) toe en laat het een minuutje stoven.
- Roer dit mengsel door de gestampte aardappels.
- breng op smaak met zwarte peper en zout.
Gerelateerde posts:









