Groene kool of savooiekool

Ronnie de Winter • 21 februari 2021

wordt zachter van smaak met geraspte kokos

 Linzen pompoen stoof met groene kool
Ingrediënten:
  • 1/2 oranje pompoen
  • 60 gram linzen
  • 7 a 8 bladeren groene kool
  • 1 rode ui
  • 1/2 prei
  • 2 cm gember
  • 1/2 el extra vierge olijfolie
  • 1 th komijnzaad
  • 1 th kurkumma
  • zwarte peper
  • mespunt asafoetida
  • 2 el geraspte kokos
  • kokosmelk
  • 1 á 2 th sambal oelek

Bereidingswijze:
  • Week de linzen 4 uur in ruim water.
  • Spoel de linzen af en laat ze uitlekken in een zeef.
  • Borstel de pompoen goed schoon onder de kraan, snijd hem in parten en verwijder de zaadlijsten.. Snijd de helft in blokjes.
  • Maak de ui schoon en snijd hem in stukjes.
  • Schil de gember en snijd hem fijn.
  • Was de groene kool bladeren, verwijder de grote nerven en snijd ze heel fijn in een keukenmachine.
  • Maak de prei schoon en snijd hem in ringetjes.
  • Verwarm de olijfolie in een hapjespan.
  • Fruit de ui met de gember, het komijnzaad en de asafoetida hierin.
  • Voeg de linzen, de kurkumma en de wat zwarte peper toe, breng het aan de kook en zet dan het vuur laag.
  • Voeg na 5 minuten de pompoenblokjes, wat kokosmelk en de geraspte kokos erbij.
  • Breng op nieuw aan de kook en laat het 10 minuten op zacht vuur pruttelen tot de pompoen zacht is.
  • Voeg dan de fijn gesneden groene kool en de prei toe. Roer het goed door en laat het nog 5 minuten stoven met de deksel op de pan.
  • Voeg naar smaak sambal toe en dien het op met een licht geroosterde boterham.

Savooiekool behoort net als andere kolen tot de Brassicaceae- familie. Hij wordt niet zo vaak meer gegeten ondanks dat hij goed en het hele jaar door verkrijgbaar is en in Nederland gekweekt wordt. Een andere naam voor savooiekool is groene kool. De kool is niet helemaal gesloten zoals een rode of witte kool. De buitenste bladeren zijn donker groen en meer naar binnen toe worden de bladeren lichter van kleur. De bladeren hebben een bobbelige structuur en zijn dik. 

Als de kool vers is,  voelt hij stevig aan en zijn de de bladeren frisgroen van kleur. Hij is dan ongeveer 6 weken houdbaar op een koele plaats.

Je kunt om deze kool te bereiden de buitenste bladeren er eerst afhalen. Als deze bladeren er goed uit zien, was je deze goed onder de kraan.  Snijd de nerf eruit en snijd het blad fijn. Was het resterende deel van de kool, snijd hem in vieren en verwijder de stronk. Snijd hem vervolgens in dunne  reepjes.  Wil je de bladeren gebruiken om te vullen met bijvoorbeeld rijst of gehakt, kun je deze het beste eerst blancheren. Ze worden zo soepeler.

Savooiekool is geschikt om te roerbakken bijvoorbeeld met kerrie en een ui, maar je kunt er ook een goede stamppot van maken. De kool heeft een sterke smaak, daarom is een combinatie van deze kool met een zoete groente zeker aan te raden.

Savooiekool bevat vitamine C , E, B6 en K en de mineralen kalium, foliumzuur, calcium en ijzer.

Groene kool bevat net als andere koolsoorten glucosinolaten. Ze bevat met name glucobrassicine, indole-3-carbinolen thiocyanaat. Deze stoffen remmen kanker. Groene kool beschikt ook over een klein beetje omega 3 en 6.

De glucosinolaten hebben een ontstekingsremmende werking en zorgen voor een algehele verbetering van de gezondheid. Savooiekool kan de aanwezigheid in de maag van de Helicobacter pylori bacterie beperken tot niet-ziekmakende proporties.

Gerelateerde posts:

Een aquarel van rozenknoppen
door Ronnie de Winter 7 september 2025
Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
tuinboontjes salade
door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
Haventje - ontmoeting
door Ronnie de Winter 24 augustus 2025
Een echte ontmoeting is meer dan een gesprek. Het is zien, luisteren, aanwezig zijn. Niet vluchtig, maar echt. Wanneer heb jij voor het laatst iemand écht ontmoet? Lees hier mijn nieuwste blog over de kracht van echte ontmoetingen
bloemkoolsalade
door Ronnie de Winter 17 augustus 2025
Een salade die vult, knapperig is én bomvol goede voedingsstoffen zit. Deze heerlijke bloemkoolsalade met aardappelen is een perfect bijgerecht bij de barbecue, een lichte lunch op een zomerse dag of gewoon als gezonde maaltijdsalade.
rode bietjes
door Ronnie de Winter 10 augustus 2025
Een recept van geroosterde rode bietjes met geitenkaas en rucola en achtergrondinformatie over de gezondheidsvoordelen van rode bietjes. Uitleg over het roosteren (karamaliseren) van bietjes; hoe je dat op een goede en gezonde manier kan doen!
Een aquarel van een terras in stilte
door Ronnie de Winter 3 augustus 2025
De stilte tussen de momenten – Het verhaal achter "Terras in de stilte" Een werk waarin het moment tussen dag en nacht tastbaar wordt. Geen drukte, geen rumoer – alleen een zacht licht, een verlaten plein, en de stilte die ruimte laat voor jouw verhaal. Nu te zien in de online galerie
Groene aspergesoep met geitenkaas
door Ronnie de Winter 27 juli 2025
Proef de lente in een kom! Deze groene aspergesoep met zachte geitenkaas is romig, vol smaak en zó makkelijk te maken. Perfect voor een lichte lunch of als voorgerecht bij een zomers diner. Bekijk het recept op de blog!
wilgen aquarel
door Ronnie de Winter 20 juli 2025
Verbinding ontstaat in de kleinste momenten. Een blik, een stilte, een eerlijk woord. Je hoeft het niet te forceren – alleen aanwezig zijn is soms al genoeg. In mijn nieuwste blog schrijf ik over wat verbinding écht betekent.
Geroosterde aardappel, broccoli en knoflooksaus
door Ronnie de Winter 13 juli 2025
Een makkelijke vegetarische maaltijd die gezond is én comfortfood-waardig aanvoelt. Ideaal voor doordeweeks, en ook perfect als bijgerecht bij een feestelijke tafel. Achtergrond informatie over broccoli.
Een aquarel van een molen
door Ronnie de Winter 6 juli 2025
Stilstaan onder iets groots – het verhaal achter de aquarel: Onder de wieken
Show More