Groene kool of savooiekool
wordt zachter van smaak met geraspte kokos
- 1/2 oranje pompoen
- 60 gram linzen
- 7 a 8 bladeren groene kool
- 1 rode ui
- 1/2 prei
- 2 cm gember
- 1/2 el extra vierge olijfolie
- 1 th komijnzaad
- 1 th kurkumma
- zwarte peper
- mespunt asafoetida
- 2 el geraspte kokos
- kokosmelk
- 1 á 2 th sambal oelek
- Week de linzen 4 uur in ruim water.
- Spoel de linzen af en laat ze uitlekken in een zeef.
- Borstel de pompoen goed schoon onder de kraan, snijd hem in parten en verwijder de zaadlijsten.. Snijd de helft in blokjes.
- Maak de ui schoon en snijd hem in stukjes.
- Schil de gember en snijd hem fijn.
- Was de groene kool bladeren, verwijder de grote nerven en snijd ze heel fijn in een keukenmachine.
- Maak de prei schoon en snijd hem in ringetjes.
- Verwarm de olijfolie in een hapjespan.
- Fruit de ui met de gember, het komijnzaad en de asafoetida hierin.
- Voeg de linzen, de kurkumma en de wat zwarte peper toe, breng het aan de kook en zet dan het vuur laag.
- Voeg na 5 minuten de pompoenblokjes, wat kokosmelk en de geraspte kokos erbij.
- Breng op nieuw aan de kook en laat het 10 minuten op zacht vuur pruttelen tot de pompoen zacht is.
- Voeg dan de fijn gesneden groene kool en de prei toe. Roer het goed door en laat het nog 5 minuten stoven met de deksel op de pan.
- Voeg naar smaak sambal toe en dien het op met een licht geroosterde boterham.
Als de kool vers is, voelt hij stevig aan en zijn de de bladeren frisgroen van kleur. Hij is dan ongeveer 6 weken houdbaar op een koele plaats.
Je kunt om deze kool te bereiden de buitenste bladeren er eerst afhalen. Als deze bladeren er goed uit zien, was je deze goed onder de kraan. Snijd de nerf eruit en snijd het blad fijn. Was het resterende deel van de kool, snijd hem in vieren en verwijder de stronk. Snijd hem vervolgens in dunne reepjes. Wil je de bladeren gebruiken om te vullen met bijvoorbeeld rijst of gehakt, kun je deze het beste eerst blancheren. Ze worden zo soepeler.
Savooiekool is geschikt om te roerbakken bijvoorbeeld met kerrie en een ui, maar je kunt er ook een goede stamppot van maken. De kool heeft een sterke smaak, daarom is een combinatie van deze kool met een zoete groente zeker aan te raden.
Savooiekool bevat vitamine C , E, B6 en K en de mineralen kalium, foliumzuur, calcium en ijzer.
Groene kool bevat net als andere koolsoorten glucosinolaten. Ze bevat met name glucobrassicine,
indole-3-carbinolen thiocyanaat. Deze stoffen remmen kanker. Groene kool beschikt ook over een
klein beetje omega 3 en 6.
De glucosinolaten hebben een ontstekingsremmende werking en
zorgen voor een algehele verbetering van de gezondheid. Savooiekool kan de aanwezigheid in de maag van de
Helicobacter pylori bacterie beperken tot niet-ziekmakende proporties.
Gerelateerde posts:









