Groene kool of savooiekool

Ronnie de Winter • 21 februari 2021

wordt zachter van smaak met geraspte kokos

 Linzen pompoen stoof met groene kool
Ingrediënten:
  • 1/2 oranje pompoen
  • 60 gram linzen
  • 7 a 8 bladeren groene kool
  • 1 rode ui
  • 1/2 prei
  • 2 cm gember
  • 1/2 el extra vierge olijfolie
  • 1 th komijnzaad
  • 1 th kurkumma
  • zwarte peper
  • mespunt asafoetida
  • 2 el geraspte kokos
  • kokosmelk
  • 1 á 2 th sambal oelek

Bereidingswijze:
  • Week de linzen 4 uur in ruim water.
  • Spoel de linzen af en laat ze uitlekken in een zeef.
  • Borstel de pompoen goed schoon onder de kraan, snijd hem in parten en verwijder de zaadlijsten.. Snijd de helft in blokjes.
  • Maak de ui schoon en snijd hem in stukjes.
  • Schil de gember en snijd hem fijn.
  • Was de groene kool bladeren, verwijder de grote nerven en snijd ze heel fijn in een keukenmachine.
  • Maak de prei schoon en snijd hem in ringetjes.
  • Verwarm de olijfolie in een hapjespan.
  • Fruit de ui met de gember, het komijnzaad en de asafoetida hierin.
  • Voeg de linzen, de kurkumma en de wat zwarte peper toe, breng het aan de kook en zet dan het vuur laag.
  • Voeg na 5 minuten de pompoenblokjes, wat kokosmelk en de geraspte kokos erbij.
  • Breng op nieuw aan de kook en laat het 10 minuten op zacht vuur pruttelen tot de pompoen zacht is.
  • Voeg dan de fijn gesneden groene kool en de prei toe. Roer het goed door en laat het nog 5 minuten stoven met de deksel op de pan.
  • Voeg naar smaak sambal toe en dien het op met een licht geroosterde boterham.

Savooiekool behoort net als andere kolen tot de Brassicaceae- familie. Hij wordt niet zo vaak meer gegeten ondanks dat hij goed en het hele jaar door verkrijgbaar is en in Nederland gekweekt wordt. Een andere naam voor savooiekool is groene kool. De kool is niet helemaal gesloten zoals een rode of witte kool. De buitenste bladeren zijn donker groen en meer naar binnen toe worden de bladeren lichter van kleur. De bladeren hebben een bobbelige structuur en zijn dik. 

Als de kool vers is,  voelt hij stevig aan en zijn de de bladeren frisgroen van kleur. Hij is dan ongeveer 6 weken houdbaar op een koele plaats.

Je kunt om deze kool te bereiden de buitenste bladeren er eerst afhalen. Als deze bladeren er goed uit zien, was je deze goed onder de kraan.  Snijd de nerf eruit en snijd het blad fijn. Was het resterende deel van de kool, snijd hem in vieren en verwijder de stronk. Snijd hem vervolgens in dunne  reepjes.  Wil je de bladeren gebruiken om te vullen met bijvoorbeeld rijst of gehakt, kun je deze het beste eerst blancheren. Ze worden zo soepeler.

Savooiekool is geschikt om te roerbakken bijvoorbeeld met kerrie en een ui, maar je kunt er ook een goede stamppot van maken. De kool heeft een sterke smaak, daarom is een combinatie van deze kool met een zoete groente zeker aan te raden.

Savooiekool bevat vitamine C , E, B6 en K en de mineralen kalium, foliumzuur, calcium en ijzer.

Groene kool bevat net als andere koolsoorten glucosinolaten. Ze bevat met name glucobrassicine, indole-3-carbinolen thiocyanaat. Deze stoffen remmen kanker. Groene kool beschikt ook over een klein beetje omega 3 en 6.

De glucosinolaten hebben een ontstekingsremmende werking en zorgen voor een algehele verbetering van de gezondheid. Savooiekool kan de aanwezigheid in de maag van de Helicobacter pylori bacterie beperken tot niet-ziekmakende proporties.

Gerelateerde posts:

Parelcouscous met bloemkool en tomatensaus
door Ronnie de Winter 14 december 2025
In dit recept voor parelcouscous met geroosterde bloemkool, tomatensaus en feta speelt tomaat niet alleen een smaakvolle rol, maar ook een gezondheidsboost.
door Ronnie de Winter 7 december 2025
Soms schilder je wat je niet onder woorden kunt brengen. Onderstroom ontstond zonder plan — alleen kleur, water en stilte. Paars, blauw en oker vonden elkaar vanzelf, als beweging onder het oppervlak. Het resultaat voelt voor mij als een ademhaling in kleur: rustig, maar vol kracht.
Komijnzaad
door Ronnie de Winter 30 november 2025
Wat is komijnzaad precies, waarom is het zo geliefd in keukens over de hele wereld, en wat doet het voor je gezondheid? Tijd om dit aromatische zaadje beter te leren
boerenkool
door Ronnie de Winter 23 november 2025
Verwarmend als voedzaam is. Deze boerenkoolstampot met zongedroogde tomaat, geitenkaas en erwtengehakt biedt precies dat.
Aquarel  branding met meeuwen
door Ronnie de Winter 16 november 2025
Voel jij je weleens ‘te gevoelig’? Alsof alles nét wat harder binnenkomt dan bij anderen? Misschien ben je gewoon hooggevoelig (HSP) – en dat is helemaal oké. Sterker nog, het is best bijzonder. In dit blog leg ik uit wat HSP precies is, hoe je het herkent, en hoe je ermee om kunt gaan. Niet zweverig, gewoon eerlijk en herkenbaar.
Verwarmende groentesoep met komijn en venkel
door Ronnie de Winter 9 november 2025
Deze groentesoep is een kom vol rust, vitamines en smaak. Gemaakt met pure ingrediënten ondersteunt ze je spijsvertering, immuunsysteem en geeft ze nieuwe energie.
Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Show More