Champignons
Ronnie de Winter • 14 februari 2021
voor soep of winterstoof!
Champignonsoep
Ingrediënten:
- 1 ui, in halve ringen
- 2 teentjes knoflook, fijn gesneden
- 250 gr champignons, in plakjes
- 400 ml water
- 1 groentebouillon blokje
- 200 ml amandelmelk
- 1 el extra vierge olijfolie
- ½ tl gedroogde tijm of twee verse takjes
- 1 laurierblaadje
- Peper en zout
- 2 el extra vierge olijfolie
Bereiding:
- Verhit de extra vierge olie in een soeppan en bak hierin de ui en knoflook glazig.
- Voeg de champignons toe en bak deze 3-4 minuten.
- Voeg het groentebouillonblokje, amandelmelk,de tijm en het laurierblaadje toe. Breng het aan de kook.
- Laat de soep in 10 minuten zachtjes gaar koken op een laag vuur.
- Pureer de soep met behulp van een staafmixer en breng op smaak met peper en zout.
- Garneer metwat olijfolie en dien op met licht geroosterd brood.
Lekker met een salade van rucola, andijvie en avocado.
Champignons in combinatie met pompoen, linzen en spruitjes.
Ingrediënten:
- 1 kleine oranje pompoen
- 125 gram spruiten
- 1 ui
- 4 pruim tomaatjes
- 100 gram rode of gele linzen
- 2 el extra vierge olijfolie
- half groente bouillonblokje
- 1 dessert lepel Italiaanse kruiden
- 1/2 tl grove mosterd
- 2 tl koriander poeder
- zwarte peper
- 1/2 tl komijn
- mes punt asafoetida
Bereidingswijze:
- Week de linzen vier uur in ruim water.
- Spoel de linzen af.
- Doe de rode of gele linzen in een pan met 200 ml water.
- Was de tomaatjes en snijd ze in blokjes en voeg ze met het halve bouillonblokje toe aan de linzen. Breng aan de kook en laat 15 minuten op laag vuur koken.
- Maak de pompoen schoon en snijd hem in stukjes.
- Schil de ui en snijd hem fijn. Maak de knoflook schoonen hak hem fijn
- Maak de spruitjes schoon en snijd aan de onderkant een kruis. Laat de spruitjes de laatste 5 minuten met de linzen meestoven.
- Verwarm een el extra vierge olijfolie in een pan en fruit hierin de ui met de komijn en de asafoetida.
- Voeg de stukjes pompoen, het korianderpoeder en de knoflook toe en roer even door. Voeg een beetje water toe en laat de pompoen 10 minuten zachtjes stoven tot ze gaar zijn. Roer als de pompoenstukjes gaar zijn de Italiaanse kruiden en de mosterd er door heen.
- Snijd de champignons in plakjes. Verhit de andere el extra vierge olijfolie in een koekenpan en bak hierin de champignons goudbruin en gaar.
- Doe de linzen met spruitjes en de champignons bij de pompoen en roer even door.
- Roer de room door de stoof heen, breng eventueel op smaak met peper en zout.
Lekker met kokosyoghurt.
Over champignons
De champignon is een schimmelachtige. De hoed en de korte dikke stengel vormen het vruchtlichaam van een schimmel. Champignons
worden commercieel verbouwd en geregeld als vleesvervanger gebruikt, omdat ze een rijke, vlezige
structuur geven. Daarnaast geven ze smaak aan gerechten. Ze zijn vers, gedroogd en in blik te koop.
Champignons zijn vers als ze stevig, droog en niet ingedeukt zijn. Slijmerige, verdorde champignons of champignons met veel donkere plekken kun je beter niet kopen. Bewaar champignons in de koelkast. Hier blijven ze ongeveer 5 dagen goed.
Het is niet aan te raden champignons rauw te eten. Rauwe champignons bevatten de stof agaritine. Deze stof is in grotere hoeveelheden giftig. Door champignons te koken of te bakken wordt deze stof vernietigd. Ook worden de harde celwanden afgebroken waardoor de voedingstoffen beter opgenomen kunnen worden door ons lichaam.
Champignons bevatten nauwelijks vet, maar veel eiwitten en
vezels. Ze zijn rijk aan B vitaminen zoals riboflavine (B2), foliumzuur (B9), thiamine
(B1), pantotheenzuur (B5) en niacine B3) en aan de mineralen kalium en selenium. Verder bevatten ze de mineralen koper, ijzer en fosfor.
De B-vitaminen helpen het
lichaam energie te krijgen uit voedsel en ze helpen bij het vormen van
rode bloedcellen. Een aantal B-vitaminen zijn ook belangrijk voor de hersengezondheid.
Champignons zijn rijk aan Selenium. Dit mineraal helpt het lichaam te ontgiften, voorkomt en vermindert ontstekingen en remt de groei van tumoren. Ook de choline in champignons is ontstekingsremmend. Daarnaast heeft choline een positieve invloed bij de opname van vetten. Slaap, bewegingen van de spieren, het geheugen en het leren wordt door choline ondersteund.
Champigons zijn vullend door hun grote hoeveelheid voedingsvezels. Ze bevatten o.a. bètaglucanen en chitine. De voedingsvezels verminderen de eetlust en verbeteren insulineresistentie, het cholesterol gehalte en de immuniteit.
De vezels helpen net als het kalium en de vitamine C in champignons de bloeddruk te verlagen en ze bevorderen de gezondheid van het hart.
Champignons vormen een prebioticum voor de darmflora.
Een prebioticum voedt de goede bacteriën in de darm. Ze brengen de gunstige bacteriën, Acidophilus
en Bifidobacterium, in balans.
Wanneer champignons blootgesteld worden aan ultraviolet licht produceren ze vitamine D. De andere voedingsbronnen van vitamine D zijn dierlijk zoals vlees, vette vis en eieren. Aan boter en margarines wordt vitamine D toegevoegd.
De antioxidanten in champignons, met name
de fenolen en polysacchariden, remmen ontstekingen.
Antioxidanten zijn stoffen die vrije
radicalen opruimen.
Vrije radicalen ontstaan bij ontstekingen en oxidatieve stress. Ze beschadigen de lichaamscellen en leiden mogelijk tot
kanker.
Gerelateerde posts:

Snijbonen zijn zo’n heerlijke, bescheiden groente die je eindeloos kunt combineren. Ze zijn zacht van smaak, licht verteerbaar en passen perfect in zowel Hollandse als Oosterse gerechten. Zelf combineer ik ze graag met zilvervliesrijst – puur, voedzaam en vullend zonder zwaar te zijn. In dit blog artikel het recept van snijbonen met kikkererwten en rijst en achtergrond informatie over het weken van snijbonen.

Lieve lezers,
Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud.
Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor.
Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.