Schorseneren 4

Ronnie de Winter • 31 januari 2021

Als basis voor een chowder

Schorseneren zijn heel geschikt om een chowder van te maken. De chowder is een dikke soep. De basis voor deze chowder van schorseneren zijn de aardappels, de bouillon en de kokosroom. De soep wordt op smaak gebracht door de kruiden. De aardappels en de kokosroom binden de soep. 

Chowder met schorseneren



Ingrediënten:

  • 5 schorseneren
  • 2 grote aardappels
  • 1 rode ui
  • 1/2 prei
  • 1 el. extra viergeolijfolie
  • klein klontje roomboter of een th ghee
  • 1 laurierblaadje
  • zwarte peper
  • 100 ml kokosroom
  • 150 gram kipdijbeenfilet
  • 3/4 groente bouillonblokje

Bereidingswijze:

  • Doe handschoenen aan of wrijf je handen in met natuurazijn of citroensap. Schil de schorseneren met een dunschiller en snijd aan de boven- en onderkant een stukje af. Leg de geschilde schorseneer in een kom met water en citroensap zodat hij wit blijft.
  • Schil de aardappels en snijd ze in kleine blokjes.
  • Pel de ui en snijd ze fijn.
  • Was de prei en snijd ze in dunne ringetjes.
  • Verwarm de olijfolie en roomboter of ghee in een soeppan.
  • Fruit de ui hierin glazig.
  • Voeg de stukjes aardappel en het blaadje laurier toe en zet het vuur laag.
  • Haal de schorseneren uit de kom en snijd ze in dunne plakjes.
  • Voeg de plakjes schorseneer toe.
  • Voeg het bouillonblokje, 250 ml water en zwarte peper toe.
  • Breng het geheel aan de kook en laat het zachtjes pruttelen.
  • Spoel de kipdijbeenfilet onder stromend water goed af en dep het droog met keukenpapier.
  • Voeg het toe aan de soep en laat het 10 - 15 minuten mee pruttelen.
  • Haal de kipdijbeenfilet uit de soep als hij gaar is en snijd hem in kleine stukjes.
  • Pureer met een mixer met garde de soep lichtjes of prak met een vork de stukjes aardappel en stukjes schorseneren wat fijn. Pureer hem niet helemaal glad maar meer zoals de substantie van een dikke erwtensoep is.
  • Voeg de stukjes kip weer toe aan de soep samen met 100 ml kokosroom en de preiringetjes.
  • Laat nog een paar minuten pruttelen.
  • Maak op smaak met zwarte peper.


Over schorseneren

Schorseneren behoren tot de composieten familie net zoals de paardenbloem. De lange dunne wortels hebben een donkerbruine schil met daaronder een roomwitte wortel. Schorseneren hebben een speciale smaak en werden rond 1500 veel gegeten.
Nu zien we ze in de herfst en wintermaanden in de biologische winkels of in de groente speciaal zaken.

Op een koele plaats zijn schorseneren circa twee weken houdbaar, maar ze kunnen onder zand langere tijd bewaard worden.
Voordat  we de schorseneren kunnen koken stomen of bakken moeten ze geschild worden.  Wrijf je handen in met citroensap of natuurazijn voordat je de schorseneren gaat schillen. Hiermee voorkom je dat het witte sap wat vrij komt bij het schillen aan je handen plakt en je handen oranje gaan kleuren. Na het schillen doe je de schorseneren in een pan met schoon water en wat citroensap, zodat ze mooi wit blijve .
Schorseneren zijn heel geschikt om er soep van te maken en zijn gemakkelijke te combineren met andere groenten.

Schorseneren bevatten inuline. Inuline is een polysacharide, een suiker die weinig invloed heeft op de bloedsuiker en een voedingsbron is voor de darmflora. Schorseneren zijn rijk aan het aminozuur asparagine,  een belangrijke voedingsstof voor het brein.
Schorseneren bevatten de mineralen zit kalium, magnesium, calcium, fosfor en ijzer.

Gerelateerde posts:

Een aquarel van rozenknoppen
door Ronnie de Winter 7 september 2025
Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
tuinboontjes salade
door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
Haventje - ontmoeting
door Ronnie de Winter 24 augustus 2025
Een echte ontmoeting is meer dan een gesprek. Het is zien, luisteren, aanwezig zijn. Niet vluchtig, maar echt. Wanneer heb jij voor het laatst iemand écht ontmoet? Lees hier mijn nieuwste blog over de kracht van echte ontmoetingen
bloemkoolsalade
door Ronnie de Winter 17 augustus 2025
Een salade die vult, knapperig is én bomvol goede voedingsstoffen zit. Deze heerlijke bloemkoolsalade met aardappelen is een perfect bijgerecht bij de barbecue, een lichte lunch op een zomerse dag of gewoon als gezonde maaltijdsalade.
rode bietjes
door Ronnie de Winter 10 augustus 2025
Een recept van geroosterde rode bietjes met geitenkaas en rucola en achtergrondinformatie over de gezondheidsvoordelen van rode bietjes. Uitleg over het roosteren (karamaliseren) van bietjes; hoe je dat op een goede en gezonde manier kan doen!
Een aquarel van een terras in stilte
door Ronnie de Winter 3 augustus 2025
De stilte tussen de momenten – Het verhaal achter "Terras in de stilte" Een werk waarin het moment tussen dag en nacht tastbaar wordt. Geen drukte, geen rumoer – alleen een zacht licht, een verlaten plein, en de stilte die ruimte laat voor jouw verhaal. Nu te zien in de online galerie
Groene aspergesoep met geitenkaas
door Ronnie de Winter 27 juli 2025
Proef de lente in een kom! Deze groene aspergesoep met zachte geitenkaas is romig, vol smaak en zó makkelijk te maken. Perfect voor een lichte lunch of als voorgerecht bij een zomers diner. Bekijk het recept op de blog!
wilgen aquarel
door Ronnie de Winter 20 juli 2025
Verbinding ontstaat in de kleinste momenten. Een blik, een stilte, een eerlijk woord. Je hoeft het niet te forceren – alleen aanwezig zijn is soms al genoeg. In mijn nieuwste blog schrijf ik over wat verbinding écht betekent.
Geroosterde aardappel, broccoli en knoflooksaus
door Ronnie de Winter 13 juli 2025
Een makkelijke vegetarische maaltijd die gezond is én comfortfood-waardig aanvoelt. Ideaal voor doordeweeks, en ook perfect als bijgerecht bij een feestelijke tafel. Achtergrond informatie over broccoli.
Een aquarel van een molen
door Ronnie de Winter 6 juli 2025
Stilstaan onder iets groots – het verhaal achter de aquarel: Onder de wieken
Show More