Blog Post

Schorseneren 4

Ronnie de Winter • jan. 31, 2021

Als basis voor een chowder

Schorseneren zijn heel geschikt om een chowder van te maken. De chowder is een dikke soep. De basis voor deze chowder van schorseneren zijn de aardappels, de bouillon en de kokosroom. De soep wordt op smaak gebracht door de kruiden. De aardappels en de kokosroom binden de soep. 

Chowder met schorseneren



Ingrediënten:

  • 5 schorseneren
  • 2 grote aardappels
  • 1 rode ui
  • 1/2 prei
  • 1 el. extra viergeolijfolie
  • klein klontje roomboter of een th ghee
  • 1 laurierblaadje
  • zwarte peper
  • 100 ml kokosroom
  • 150 gram kipdijbeenfilet
  • 3/4 groente bouillonblokje

Bereidingswijze:

  • Doe handschoenen aan of wrijf je handen in met natuurazijn of citroensap. Schil de schorseneren met een dunschiller en snijd aan de boven- en onderkant een stukje af. Leg de geschilde schorseneer in een kom met water en citroensap zodat hij wit blijft.
  • Schil de aardappels en snijd ze in kleine blokjes.
  • Pel de ui en snijd ze fijn.
  • Was de prei en snijd ze in dunne ringetjes.
  • Verwarm de olijfolie en roomboter of ghee in een soeppan.
  • Fruit de ui hierin glazig.
  • Voeg de stukjes aardappel en het blaadje laurier toe en zet het vuur laag.
  • Haal de schorseneren uit de kom en snijd ze in dunne plakjes.
  • Voeg de plakjes schorseneer toe.
  • Voeg het bouillonblokje, 250 ml water en zwarte peper toe.
  • Breng het geheel aan de kook en laat het zachtjes pruttelen.
  • Spoel de kipdijbeenfilet onder stromend water goed af en dep het droog met keukenpapier.
  • Voeg het toe aan de soep en laat het 10 - 15 minuten mee pruttelen.
  • Haal de kipdijbeenfilet uit de soep als hij gaar is en snijd hem in kleine stukjes.
  • Pureer met een mixer met garde de soep lichtjes of prak met een vork de stukjes aardappel en stukjes schorseneren wat fijn. Pureer hem niet helemaal glad maar meer zoals de substantie van een dikke erwtensoep is.
  • Voeg de stukjes kip weer toe aan de soep samen met 100 ml kokosroom en de preiringetjes.
  • Laat nog een paar minuten pruttelen.
  • Maak op smaak met zwarte peper.


Over schorseneren

Schorseneren behoren tot de composieten familie net zoals de paardenbloem. De lange dunne wortels hebben een donkerbruine schil met daaronder een roomwitte wortel. Schorseneren hebben een speciale smaak en werden rond 1500 veel gegeten.
Nu zien we ze in de herfst en wintermaanden in de biologische winkels of in de groente speciaal zaken.

Op een koele plaats zijn schorseneren circa twee weken houdbaar, maar ze kunnen onder zand langere tijd bewaard worden.
Voordat  we de schorseneren kunnen koken stomen of bakken moeten ze geschild worden.  Wrijf je handen in met citroensap of natuurazijn voordat je de schorseneren gaat schillen. Hiermee voorkom je dat het witte sap wat vrij komt bij het schillen aan je handen plakt en je handen oranje gaan kleuren. Na het schillen doe je de schorseneren in een pan met schoon water en wat citroensap, zodat ze mooi wit blijve .
Schorseneren zijn heel geschikt om er soep van te maken en zijn gemakkelijke te combineren met andere groenten.

Schorseneren bevatten inuline. Inuline is een polysacharide, een suiker die weinig invloed heeft op de bloedsuiker en een voedingsbron is voor de darmflora. Schorseneren zijn rijk aan het aminozuur asparagine,  een belangrijke voedingsstof voor het brein.
Schorseneren bevatten de mineralen zit kalium, magnesium, calcium, fosfor en ijzer.

Gerelateerde posts:

door Ronnie de Winter 05 mei, 2024
Op de juiste manier bereid zijn aardappels goed voor ons. Door de vele vezels geven ze lang een verzadigd gevoel. Ze zijn licht verteerbaar en beschermen het spijsverteringsstelsel tegen ontstekingen en irritaties. Ze bevatten vitamine C en B6 en zijn rijk aan het mineraal kalium. De aminozuren en vetzuren in aardappels ondersteunen het zenuwstelsel. Echter als hoofdvoedsel geven ze een stijging van de bloedsuikerspiegel. De aardappel heeft een basische invloed op ons lichaam in tegenstelling tot granen die zuurvormend zijn.
door Ronnie de Winter 28 apr., 2024
Raapjes of mei raapjes zijn kleine eetbare knolletjes. De steeltjes en blaadjes hiervan zijn de zgn. raapsteeltjes. Ze zijn familie van de broccoli en de mosterd. Het is dus eigenlijk familie van de koolsoorten. Raapsteeltjes zijn nu volop te verkrijgen. Je kunt ze niet lang bewaren. Het beste is om ze op de dag van aankoop ook meteen te gebruiken in de maaltijd. Raapsteeltjes hebben een pittige smaak. Deze smaak kun je wat verzachten door een olie toe te voegen b.v. extra vierge olijfolie.
door Ronnie de Winter 21 apr., 2024
Het hele jaar door vinden we appels in de winkel. Er zijn veel verschillende soorten waarvan de Elstar de Jona gold, Golden Delicious en de Cox de bekendsten zijn. De appels worden op het eind van de zomer of in de herfst geoogst en opgeslagen in koelhuizen. In deze koelhuizen wordt bijna alle aanwezige zuurstof verwijderd, waardoor de appels lang houdbaar zijn. De beste appel is stevig met een gladde schil. Appels kun je op kamertemperatuur bewaren. Wil je ze langer bewaren dan kun je ze het beste in de koelkast of kelder bewaren. De meeste antioxidanten zitten in de schil van de appel. Hoe roder de appel hoe meer antioxidanten de schil bevat.
door Ronnie de Winter 14 apr., 2024
Lindethee of bloesemthee wordt gemaakt van de bloemen van de lindeboom. Het is een bloementhee met een milde, zoete smaak en ontspannende eigenschappen. Deze thee vermindert stress en angst, verlicht hoofdpijn en keelpijn en zorgt voor een goede nachtrust.
door Ronnie de Winter 07 apr., 2024
Rode kool kun je lang bewaren. Hij blijft wel drie weken goed in de groentela van de koelkast. Is de kool eenmaal aangesneden dan is hij veel korter houdbaar. Slechts een dag of drie. Gebruik je niet de hele kool in één keer, dan is het een idee om de bladeren eraf te pellen en deze te snijden. De rest van de kool blijft zo gesloten. Snijd van het onderste gedeelte een schijfje af en bewaar het restant van de kool dan in de groentela van de koelkast. Hij blijft dan zeker nog twee tot drie weken goed. Om rode kool te kunnen roerbakken snijd je de bladeren in heel dunne reepjes. De dikke nerven van de bladeren verwijder je. Deze hebben meer tijd nodig om te garen en zijn dus niet geschikt om te roerbakken. Het voordeel van roerbakken is dat de kool maar korte tijd verhit wordt waardoor vooral de fytonutriënten, de B en C vitaminen zo min mogelijk verloren gaan.
door Ronnie de Winter 31 mrt., 2024
Een feestelijke koolsoort, die vraagt om maar een klein beetje aankleding. Het is een koolsoort die het uitermate goed doet als ovenschotel. De roosjes zijn snel gaar. Je kunt ze even voorkoken maar ze zijn ook goed in de oven op de bakplaat te roosteren. Kan je niet zo goed tegen kool, probeer dan een schijfje citroen of wat citroensap mee te koken. Dat wordt ook deze kool nog beter verteerbaar.
door Ronnie de Winter 24 mrt., 2024
In deze visschotel zijn tomaten, paprika en aubergine verwerkt. Deze rode en paarse vruchtgroenten bevatten anthocyanen. Dit zijn fytonutriënten met een sterke antioxidantwerking. Rode en paarse groenten en vruchten zijn het rijkst aan deze stoffen. Deze stoffen beschermen vooral onze ogen en onze hersenen. Anthocyanen beschermen de ogen tegen vrije radicalenvorming door de zon. En ze leveren een bijdrage bij de aanmaak van glutathion waardoor ons lichaam beter kan ontgiften en ze zo onze hersenen kunnen beschermen. Anthocyanen zijn ontstekingsremmers en hebben een positieve invloed op het verlagen van het risico op insulineresistentie en diabetes. Eet je liever geen vis dan kun je deze vervangen door blokje haloumi of tofu.
door Ronnie de Winter 17 mrt., 2024
Komkommer is heerlijk verfrissend en smaakt goed bij kruidige gerechten. Doordat hij veel water bevat is hij uitermate geschikt in maaltijden bij warm weer. Komkommer kun je goed combineren met allerlei slasoorten maar ook met fruit. Een fruitsalade waaraan komkommer is toegevoegd is extra verfrissend. Het Indische gerecht roedjak is bijvoorbeeld een vruchten gerecht met komkommer en een zeer pittig sausje. Heerlijk verfrissend bij b.v. sperziebonen met rijst. Hoewel niet zo gebruikelijk is komkommer ook goed te combineren zuurkool. Door er wat blauwe bessen aan toe te voegen of gedroogde vijgen of rozijnen verzachte je de zure smaak van de zuurkool.
door Ronnie de Winter 10 mrt., 2024
Hoewel broccoli een populaire groente is en veel gezonde voedingstoffen bevat, laat ik het vaak liggen in de winkel. Ik houd niet zo van de broccolismaak die voor mij in veel recepten te veel overheerst. En dan is het vaak zoeken hoe ik deze groente voor mij dus lekker kan maken zodat ik hem niet aldoor in de winkel voorbij loop. Onderstaand recept is dan voor mij ook heel geslaagd. Het heeft nog wel de broccolismaak en al zijn gezonde stoffen maar overheerst niet en de chilivlokken en sesamzaadjes geven de broccoli iets extra's. Broccoli bevat net als andere koolsoorten sulforafaan. Deze stof helpt o.a. bij het afbreken en opbouwen van voedingstoffen en om cellen goed te laten functioneren. Waardoor kanker minder kans krijgt te ontstaan.
door Ronnie de Winter 03 mrt., 2024
Een verse puntpaprika is stevig en heeft een frisse kleur. Door hem na aankoop even op een koele plek te laten liggen wordt hij donkerder en smaakvoller (zoeter) en komen er meer voedingstoffen in de puntpaprika. De rode kleur en zoete smaak van de puntpaprika doen het goed in veel gerechten. Voor gebruik was je de puntpaprika en verwijder je de zaadlijsten. De zaadlijsten bevatten meer van de stof capsaïcine die irriterend is voor de slijmvliezen. Paprika's krijgen een heerlijke smaak door ze te roosteren onder de grill (op de laagste stand). Ze worden dan heerlijk zoet. Ook door ze te stoven of te smoren worden ze zoeter. Puntpaprika is net als aardappels, tomaten, goijbessen en aubergine lid van de nachtschade familie. Puntpaprika's hebben een dunnere schil dan de gewone paprika's waardoor ze gemakkelijker te verteren zijn. De dunnere schil zorgt ook voor de zoetere smaak.
Show More
Share by: