Schorseneren 4
Ronnie de Winter • 31 januari 2021
Als basis voor een chowder
Schorseneren zijn heel geschikt om een chowder van te maken. De
chowder is een dikke soep. De basis voor deze chowder van schorseneren zijn de aardappels, de bouillon en de kokosroom. De soep wordt op smaak gebracht door de kruiden. De aardappels en de kokosroom binden de soep.
Chowder met schorseneren
Ingrediënten:
- 5 schorseneren
- 2 grote aardappels
- 1 rode ui
- 1/2 prei
- 1 el. extra viergeolijfolie
- klein klontje roomboter of een th ghee
- 1 laurierblaadje
- zwarte peper
- 100 ml kokosroom
- 150 gram kipdijbeenfilet
- 3/4 groente bouillonblokje
Bereidingswijze:
- Doe handschoenen aan of wrijf je handen in met natuurazijn of citroensap. Schil de schorseneren met een dunschiller en snijd aan de boven- en onderkant een stukje af. Leg de geschilde schorseneer in een kom met water en citroensap zodat hij wit blijft.
- Schil de aardappels en snijd ze in kleine blokjes.
- Pel de ui en snijd ze fijn.
- Was de prei en snijd ze in dunne ringetjes.
- Verwarm de olijfolie en roomboter of ghee in een soeppan.
- Fruit de ui hierin glazig.
- Voeg de stukjes aardappel en het blaadje laurier toe en zet het vuur laag.
- Haal de schorseneren uit de kom en snijd ze in dunne plakjes.
- Voeg de plakjes schorseneer toe.
- Voeg het bouillonblokje, 250 ml water en zwarte peper toe.
- Breng het geheel aan de kook en laat het zachtjes pruttelen.
- Spoel de kipdijbeenfilet onder stromend water goed af en dep het droog met keukenpapier.
- Voeg het toe aan de soep en laat het 10 - 15 minuten mee pruttelen.
- Haal de kipdijbeenfilet uit de soep als hij gaar is en snijd hem in kleine stukjes.
- Pureer met een mixer met garde de soep lichtjes of prak met een vork de stukjes aardappel en stukjes schorseneren wat fijn. Pureer hem niet helemaal glad maar meer zoals de substantie van een dikke erwtensoep is.
- Voeg de stukjes kip weer toe aan de soep samen met 100 ml kokosroom en de preiringetjes.
- Laat nog een paar minuten pruttelen.
- Maak op smaak met zwarte peper.

Over schorseneren
Nu zien we ze in de herfst en wintermaanden in de biologische winkels of in de groente speciaal zaken.
Voordat we de schorseneren kunnen koken stomen of bakken moeten ze geschild worden. Wrijf je handen in met citroensap of natuurazijn voordat je de schorseneren gaat schillen. Hiermee voorkom je dat het witte sap wat vrij komt bij het schillen aan je handen plakt en je handen oranje gaan kleuren. Na het schillen doe je de schorseneren in een pan met schoon water en wat citroensap, zodat ze mooi wit blijve .
Schorseneren zijn heel geschikt om er soep van te maken en zijn gemakkelijke te combineren met andere groenten.
Schorseneren bevatten inuline. Inuline is een polysacharide, een suiker die weinig invloed heeft op de bloedsuiker en een voedingsbron is voor de darmflora. Schorseneren zijn rijk aan het aminozuur asparagine, een belangrijke voedingsstof voor het brein.
Schorseneren bevatten de mineralen zit kalium, magnesium, calcium, fosfor en ijzer.
Gerelateerde posts:

De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser.
In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P