Schorseneren 4

Ronnie de Winter • 31 januari 2021

Als basis voor een chowder

Schorseneren zijn heel geschikt om een chowder van te maken. De chowder is een dikke soep. De basis voor deze chowder van schorseneren zijn de aardappels, de bouillon en de kokosroom. De soep wordt op smaak gebracht door de kruiden. De aardappels en de kokosroom binden de soep. 

Chowder met schorseneren



Ingrediënten:

  • 5 schorseneren
  • 2 grote aardappels
  • 1 rode ui
  • 1/2 prei
  • 1 el. extra viergeolijfolie
  • klein klontje roomboter of een th ghee
  • 1 laurierblaadje
  • zwarte peper
  • 100 ml kokosroom
  • 150 gram kipdijbeenfilet
  • 3/4 groente bouillonblokje

Bereidingswijze:

  • Doe handschoenen aan of wrijf je handen in met natuurazijn of citroensap. Schil de schorseneren met een dunschiller en snijd aan de boven- en onderkant een stukje af. Leg de geschilde schorseneer in een kom met water en citroensap zodat hij wit blijft.
  • Schil de aardappels en snijd ze in kleine blokjes.
  • Pel de ui en snijd ze fijn.
  • Was de prei en snijd ze in dunne ringetjes.
  • Verwarm de olijfolie en roomboter of ghee in een soeppan.
  • Fruit de ui hierin glazig.
  • Voeg de stukjes aardappel en het blaadje laurier toe en zet het vuur laag.
  • Haal de schorseneren uit de kom en snijd ze in dunne plakjes.
  • Voeg de plakjes schorseneer toe.
  • Voeg het bouillonblokje, 250 ml water en zwarte peper toe.
  • Breng het geheel aan de kook en laat het zachtjes pruttelen.
  • Spoel de kipdijbeenfilet onder stromend water goed af en dep het droog met keukenpapier.
  • Voeg het toe aan de soep en laat het 10 - 15 minuten mee pruttelen.
  • Haal de kipdijbeenfilet uit de soep als hij gaar is en snijd hem in kleine stukjes.
  • Pureer met een mixer met garde de soep lichtjes of prak met een vork de stukjes aardappel en stukjes schorseneren wat fijn. Pureer hem niet helemaal glad maar meer zoals de substantie van een dikke erwtensoep is.
  • Voeg de stukjes kip weer toe aan de soep samen met 100 ml kokosroom en de preiringetjes.
  • Laat nog een paar minuten pruttelen.
  • Maak op smaak met zwarte peper.


Over schorseneren

Schorseneren behoren tot de composieten familie net zoals de paardenbloem. De lange dunne wortels hebben een donkerbruine schil met daaronder een roomwitte wortel. Schorseneren hebben een speciale smaak en werden rond 1500 veel gegeten.
Nu zien we ze in de herfst en wintermaanden in de biologische winkels of in de groente speciaal zaken.

Op een koele plaats zijn schorseneren circa twee weken houdbaar, maar ze kunnen onder zand langere tijd bewaard worden.
Voordat  we de schorseneren kunnen koken stomen of bakken moeten ze geschild worden.  Wrijf je handen in met citroensap of natuurazijn voordat je de schorseneren gaat schillen. Hiermee voorkom je dat het witte sap wat vrij komt bij het schillen aan je handen plakt en je handen oranje gaan kleuren. Na het schillen doe je de schorseneren in een pan met schoon water en wat citroensap, zodat ze mooi wit blijve .
Schorseneren zijn heel geschikt om er soep van te maken en zijn gemakkelijke te combineren met andere groenten.

Schorseneren bevatten inuline. Inuline is een polysacharide, een suiker die weinig invloed heeft op de bloedsuiker en een voedingsbron is voor de darmflora. Schorseneren zijn rijk aan het aminozuur asparagine,  een belangrijke voedingsstof voor het brein.
Schorseneren bevatten de mineralen zit kalium, magnesium, calcium, fosfor en ijzer.

Gerelateerde posts:

Parelcouscous met bloemkool en tomatensaus
door Ronnie de Winter 14 december 2025
In dit recept voor parelcouscous met geroosterde bloemkool, tomatensaus en feta speelt tomaat niet alleen een smaakvolle rol, maar ook een gezondheidsboost.
door Ronnie de Winter 7 december 2025
Soms schilder je wat je niet onder woorden kunt brengen. Onderstroom ontstond zonder plan — alleen kleur, water en stilte. Paars, blauw en oker vonden elkaar vanzelf, als beweging onder het oppervlak. Het resultaat voelt voor mij als een ademhaling in kleur: rustig, maar vol kracht.
Komijnzaad
door Ronnie de Winter 30 november 2025
Wat is komijnzaad precies, waarom is het zo geliefd in keukens over de hele wereld, en wat doet het voor je gezondheid? Tijd om dit aromatische zaadje beter te leren
boerenkool
door Ronnie de Winter 23 november 2025
Verwarmend als voedzaam is. Deze boerenkoolstampot met zongedroogde tomaat, geitenkaas en erwtengehakt biedt precies dat.
Aquarel  branding met meeuwen
door Ronnie de Winter 16 november 2025
Voel jij je weleens ‘te gevoelig’? Alsof alles nét wat harder binnenkomt dan bij anderen? Misschien ben je gewoon hooggevoelig (HSP) – en dat is helemaal oké. Sterker nog, het is best bijzonder. In dit blog leg ik uit wat HSP precies is, hoe je het herkent, en hoe je ermee om kunt gaan. Niet zweverig, gewoon eerlijk en herkenbaar.
Verwarmende groentesoep met komijn en venkel
door Ronnie de Winter 9 november 2025
Deze groentesoep is een kom vol rust, vitamines en smaak. Gemaakt met pure ingrediënten ondersteunt ze je spijsvertering, immuunsysteem en geeft ze nieuwe energie.
Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Show More