Rode boerenkool

Ronnie de Winter • 24 januari 2021

Vol antioxidanten!

Roergebakken rode kool met knolselderij/aardappel puree

Ingrediënten:
  • 150 gram rode boerenkool gewassen en fijn gesneden
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 el extra vierge olijfolie
  • 1/2 knolselderij
  • 3 aardappels
  • zwarte peper en zout

Bereidingswijze:
  • Maak de uit schoon en snijd hem fijn.
  • Schil de aardappel en de knolselderij en snijd ze in stukken. Stoom het in 15 minuten gaar. Stamp het fijn tot een puree.
  • Pel de knoflook en snijd het teentje in hele kleine stukjes en roer het door de aardappel/knolselderijpuree.
  • Roer er een halve el. extra vierge olijfolie door.
  • Verwarm de andere halve el. olijfolie in een koekenpan.
  • Fruit de ui hierin en als de ui glazig is voeg je de fijngesneden rode boerenkool toe. Roer bak dit een paar minuten.
  • Dien direct op met de aardappel/selderij puree.

Lekker met een linzen, of kikkererwtenburger of met een gekookt ei.
Geef er eventueel wat geraspte kaas bij.

Over rode boerenkool

Boerenkool is een groene groente die rijk is aan voedingsstoffen, vezels en antioxidanten. Rode boerenkool heeft door de rode kleurstof nog een extra sterke antioxidant en deze werkt ontstekingsremmend. Rode boerenkool heeft een paarsachtige kleur. verder lijkt hij op de groene boerenkool met strakke gegolfde bladeren die gemakkelijk te scheuren zijn.

Antioxidanten zijn belangrijk voor het lichaam om gezond te blijven. Ze zitten vooral in verse onbewerkte groenten, fruit, kruiden en specerijen, kiemen, pitten en zaden, noten en pure chocola.  Antioxidanten meutraliseren de vrije radicalen die ons lichaam ziek maken en verouderen. De vorming van vrije radicalen zijn niet te voorkomen, maar we kunnen wel zorgen dat we ons hiertegen beschermen door minder voedingsmiddelen en genotsmiddelen tot ons nemen die juist de vorming van vrije radicalen vermeerderen zoals suikers en transvetzuren,  roken, het drinken van alcohol, stress, straling, maar ook intensief sporten of zonnen.

Boerenkool, zowel groene als rode, bevat de krachtige antioxidanten quercetine en kaempferol.
Deze stoffen vinden we alleen aan in plantaardige voedingsmiddelen. Kaempferol geeft kleur aan groenten en fruit, is een sterk antioxidant en werkt ontstekingsremmend.

Quercetine verbetert de bloedvaten en zorgt voor een betere bloedtoevoer. Het stimuleert het centrale zenuwstelsel, stelt hiermee vermoeidheid uit en verbetert de prestatie. Samen met vitamine C is quercetine belangrijk voor de immuniteit.

Om  de quercetine  optimaal te kunnen benutten is het beter rode boerenkool te roerbakken of te stomen. Quercetine is nl in water oplosbaar en als je het kook  en het vocht niet gebruikt, verdwijnt deze belangrijke voedingstof in de gootsteen. In combinatie met vet wordt quercetine beter opgenomen door ons lichaam. Ook hierdoor heeft roerbakken in weinig extra vierge olijfolie de voorkeur.

Bètacaroteen, een andere antioxidant in boerenkool zet het lichaam om in vitamine A. Deze vitamine is nodig voor de immuniteit, de voortplanting, de groei van lichaamsweefsels zoals haar en huid, de talgproductie en het gezichtsvermogen.

Alfa-liponzuur in boerenkool is een antioxidant die de glucose spiegel, de perifere en autonome neuropathie helpt verlagen bij mensen met diabetes. Daarbij helpt ze de insulinegevoeligheid te verhogen.  Samen met de vezels, die ook de bloedsuikerspiegel verlagen biedt deze antioxidant bescherming tegen suikerziekte.

Luteïne en zeaxanthine zijn carotenoïden in boerenkool.  Deze voedingstoffen beschermen je ogen tegen de schade, die UV straling en het blauwe licht van beeldschermen en mobiele telefoons veroorzaken aan het netvlies. Bovendien wordt het risico om staar of maculadegeneratie op oudere leeftijd te krijgen, door carotenoïden verkleind.

De groene kleur van boerenkool komt door de stof chlorfyl. Deze antioxidant bindt giftige stoffen aan zich die vrijkomen bij het op hoog temperatuur grillen van dierlijke voedingsmiddelen en verwijdert ze zo uit het lichaam. Hierdoor beperkt boerenkool het risico op kanker.

Boerenkool is ook warm bereid rijk aan vitamine C. Deze vitamine is ook een belangrijke antioxidant. Deze vitamine zorgt naast zijn antioxidant functie voor de opbouw en het onderhoud van collageen en voor een beter opname van ijzer. Een voldoende en juist opname van ijzer kan bloedarmoede voorkomen.

Behalve de antioxidanten bevat boerenkool ook nog andere voedingsstoffen die we nodig hebben voor ons lichaam.
Ze bevat ook een weinig alfalinoleenzuur, een omega 3 vetzuur waar we over het algemeen te weinig van binnenkrijgen en vitamine K. Deze vitamine zorgt voor een goede bloedstolling en een goede functie en conditie van de botten. Vitamine K wordt ook door het lichaam in de darmen geproduceerd, onder voorwaarde dat de darmen in een goede conditie zijn en goed functioneren.

Het kalium in boerenkool verwijdt de bloedvaten en verlaagt zo de bloeddruk waarmee hart en vaataandoeningen voorkomen kunnen worden.

Verder bevat boerenkool   calcium en ijzer. Deze voedingstoffen worden gemakkelijk opgenomen door het lichaam doordat boerenkool maar weinig oxaalzuur bevat.  Boerenkool bevat veel vezels en water. Beiden bevorderen een regelmatige stoelgang.

Meer informatie over het bereiden van boerenkool en de glucosinolaten in boerenkool in een eerder verschenen blog artikel: Boerenkool

Gerelateerde posts:

Een aquarel van rozenknoppen
door Ronnie de Winter 7 september 2025
Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
tuinboontjes salade
door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
Haventje - ontmoeting
door Ronnie de Winter 24 augustus 2025
Een echte ontmoeting is meer dan een gesprek. Het is zien, luisteren, aanwezig zijn. Niet vluchtig, maar echt. Wanneer heb jij voor het laatst iemand écht ontmoet? Lees hier mijn nieuwste blog over de kracht van echte ontmoetingen
bloemkoolsalade
door Ronnie de Winter 17 augustus 2025
Een salade die vult, knapperig is én bomvol goede voedingsstoffen zit. Deze heerlijke bloemkoolsalade met aardappelen is een perfect bijgerecht bij de barbecue, een lichte lunch op een zomerse dag of gewoon als gezonde maaltijdsalade.
rode bietjes
door Ronnie de Winter 10 augustus 2025
Een recept van geroosterde rode bietjes met geitenkaas en rucola en achtergrondinformatie over de gezondheidsvoordelen van rode bietjes. Uitleg over het roosteren (karamaliseren) van bietjes; hoe je dat op een goede en gezonde manier kan doen!
Een aquarel van een terras in stilte
door Ronnie de Winter 3 augustus 2025
De stilte tussen de momenten – Het verhaal achter "Terras in de stilte" Een werk waarin het moment tussen dag en nacht tastbaar wordt. Geen drukte, geen rumoer – alleen een zacht licht, een verlaten plein, en de stilte die ruimte laat voor jouw verhaal. Nu te zien in de online galerie
Groene aspergesoep met geitenkaas
door Ronnie de Winter 27 juli 2025
Proef de lente in een kom! Deze groene aspergesoep met zachte geitenkaas is romig, vol smaak en zó makkelijk te maken. Perfect voor een lichte lunch of als voorgerecht bij een zomers diner. Bekijk het recept op de blog!
wilgen aquarel
door Ronnie de Winter 20 juli 2025
Verbinding ontstaat in de kleinste momenten. Een blik, een stilte, een eerlijk woord. Je hoeft het niet te forceren – alleen aanwezig zijn is soms al genoeg. In mijn nieuwste blog schrijf ik over wat verbinding écht betekent.
Geroosterde aardappel, broccoli en knoflooksaus
door Ronnie de Winter 13 juli 2025
Een makkelijke vegetarische maaltijd die gezond is én comfortfood-waardig aanvoelt. Ideaal voor doordeweeks, en ook perfect als bijgerecht bij een feestelijke tafel. Achtergrond informatie over broccoli.
Een aquarel van een molen
door Ronnie de Winter 6 juli 2025
Stilstaan onder iets groots – het verhaal achter de aquarel: Onder de wieken
Show More