Zuurkool

Ronnie de Winter • 17 januari 2021

Rauw op zijn best!

Zuurkool is gefermenteerde witte kool. Door het fermentatieproces ontstaan er meer voedingsstoffen en is de kool beter te verteren. De probiotica ( goede bacteriën voor onze darmen) die door dit proces ontstaan helpen het lichaam om voedingstoffen beter op te nemen.

De goede bacteriën in zuurkool gaan door hitte of door te lang blootgesteld te zijn aan de lucht dood. Leg het daarom na aankoop  in de koelkast en kook het niet als je de zuurkool klaarmaakt. Beter is het om de zuurkool pas op het laatst aan een gerecht toe te voegen en slechts licht te verwarmen.

Vind je de kool te zuur? Dan kun je een appel, blauwe bessen of een zoete groente zoals pompoen toevoegen om de zure smaak wat te veraangenamen.

Komkommersalade met zuurkool

Ingrediënten:
  • 1/2 komkommer
  • 1 grape fruit
  • 1 peer
  • 100 gram zuurkool
  • 1 tl sambal oelek
  • 1 el ketjap manis
  • wat citroensap

Bereidingswijze:

  • Was de komkommer en schil hem met een dun schiller, als de schil te vezelig of niet mooi meer is, en snijd hem in blokjes.
  • Was de peer, verwijder het klokhuis en het steeltje en snijd hem in blokjes.
  • Maak de grape fruit schoon en snijd hem in stukjes.
  • Doe de blokjes komkommer, de stukjes peer en de stukjes grape fruit in een schaal.
  • Voeg de losgemaakte zuurkool toe.
  • Maak een sausje van de ketjap, sambal en het citroensap. Schenk het eroverheen of geef het er apart bij.
Deze salade smaakt goed bij rijst met spitskool en kip, kalkoen of tempeh.

Over zuurkool

Zuurkool is gefermenteerde witte kool. Bij Fermenteren worden de natuurlijke suikers die de kool bevat door micro organismen omgezet in kooldioxide en organische zuren. Deze zuren geven de kool zijn zure smaak en de micro organismen de probiotica. Dit fermentatieproces levert meer voedingsstoffen op en de kool wordt er beter verteerbaar door.  Dat biedt voor onze gezondheid voordelen. Door probiotica ( goede bacteriën voor onze darmen) en de vele verschillende enzymen die door dit proces ontstaan kan het lichaam de voedingstoffen ook nog eens beter op nemen.

Zuurkool is rijk aan vezels en antioxidanten. Ze bevat de vitaminen C, K, B en foliumzuur en de mineralen natrium, ijzer, mangaan, koper en kalium.
De antioxidanten hebben ontstekingsremmende eigenschappen en kunnen schade door vrije radicalen helpen voorkomen.
De darmen bevatten meer dan honderd miljard micro organismen, ook wel de darmflora genoemd. De bacteriën in zuurkool vormen een goede aanvulling op deze organismen.  Deze organismen zijn nodig om onze darmwand te beschermen en intact te houden. De darmflora is onderdeel van ons immuumsysteem. De grote hoeveelheden vitaminen C en ijzer versterken het immuumsysteem . Zo gaat zuurkool allergische rezties tegen en vermindert het ontstekingen.
Probiotica kan de schade die door antibiotica wordt veroorzaakt aan de darmflora herstellen.  Ze voorkomt ook winderingheid een opgeblazen gevoel, obstipatie en diarree.

Er is  een verband tussen de kwaliteit van de darmflora en de werking van de hersenen. Doordat zuurkool een gezonde darmflora ondersteunt, heeft dit invloed op het functioneren van de hersenen. Ook wordt er onder de invloed van de probiotica meer serotonine aangemaakt, ons gelukshormoon, waardoor we ons beter voelen.  

Zoals alle koolsoorten bevat zuurkool  antioxidanten en fytonutiënten die kankerwerend zijn.
Zuurkool helpt door zijn vezels en probiotica de cholesterolwaarden te verlagen en de vitamine K in zuurkool is goed voor onze botten. Het is nodig bij de calcium opname.

De beste zuurkool bevat kool en zout. Ze is niet gepasteuriseerd en bevat geen conserveringsmiddelen of toegevoegde suikers, die de hoeveelheid  gunstige bacteriën verlagen of doden.

Zuurkool met venkel

Ingrediënten:
  • 1 kleine ui
  • 1 venkel
  • 1 teentje knoflook
  • 100 gram zuurkool
  • 1 sinaasappel
  • 4 pruim tomaatjes
  • 150 gram kipfilet
  • 125 gram champignons
  • extra vierge olijfolie
  • kokosmelk
  • dille
  • peper en zout
Bereidingswijze:

  • Maak de ui schoon en snijd hem fijn.
  • Maak de venkel schoon en snijd hem in hele dunne plakjes.
  • Maak de knoflook schoon en snipper hem.
  • Maak de sinaasappel schoon en snijd de partjes in stukjes.
  • Borstel de champignons schoon en snijd ze in plakjes.
  • Was de tomaatjes en snijd ze in kleine stukjes.
  • Spoel de kipfilet af met koud water, tot het spoelwater schoon is.
  • Dep de kipfilet droog met keuken papier.
  • Verwarm de olijfolie in een pan. Voeg de ui toe en fruit ze glazig.
  • Voeg de venkel toe, de stukjes tomaat, de stukjes sinaasappel en wat kokosmelk. Roer even door en maak in het midden een plekje vrij voor de kipfilet.
  • Leg de kipfilet in het midden van de pan. Doe de deksel op de pan en laat de kipfilet op laag vuur in ca 10 minuten gaar worden.
  • Gril ondertussen de champignons op de laagste stand (temperatuur) 10 minuten in de oven.
  • Leg de kipfilet als hij gaar is op een bord en dek hem af met aluminium folie om hem warm te houden.
  • Voeg dan aan het venkel, tomaat, sinaasappel en ui mengsel de zuurkool, de fijngesneden knoflook, ca een dessertlepel dille toe.
  • Breng het gerecht op smaak met peper en zout. Roer alles even door en dien het op met de kipfilet en de gegrilde champignons.

Gerelateerde posts:

Parelcouscous met bloemkool en tomatensaus
door Ronnie de Winter 14 december 2025
In dit recept voor parelcouscous met geroosterde bloemkool, tomatensaus en feta speelt tomaat niet alleen een smaakvolle rol, maar ook een gezondheidsboost.
door Ronnie de Winter 7 december 2025
Soms schilder je wat je niet onder woorden kunt brengen. Onderstroom ontstond zonder plan — alleen kleur, water en stilte. Paars, blauw en oker vonden elkaar vanzelf, als beweging onder het oppervlak. Het resultaat voelt voor mij als een ademhaling in kleur: rustig, maar vol kracht.
Komijnzaad
door Ronnie de Winter 30 november 2025
Wat is komijnzaad precies, waarom is het zo geliefd in keukens over de hele wereld, en wat doet het voor je gezondheid? Tijd om dit aromatische zaadje beter te leren
boerenkool
door Ronnie de Winter 23 november 2025
Verwarmend als voedzaam is. Deze boerenkoolstampot met zongedroogde tomaat, geitenkaas en erwtengehakt biedt precies dat.
Aquarel  branding met meeuwen
door Ronnie de Winter 16 november 2025
Voel jij je weleens ‘te gevoelig’? Alsof alles nét wat harder binnenkomt dan bij anderen? Misschien ben je gewoon hooggevoelig (HSP) – en dat is helemaal oké. Sterker nog, het is best bijzonder. In dit blog leg ik uit wat HSP precies is, hoe je het herkent, en hoe je ermee om kunt gaan. Niet zweverig, gewoon eerlijk en herkenbaar.
Verwarmende groentesoep met komijn en venkel
door Ronnie de Winter 9 november 2025
Deze groentesoep is een kom vol rust, vitamines en smaak. Gemaakt met pure ingrediënten ondersteunt ze je spijsvertering, immuunsysteem en geeft ze nieuwe energie.
Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Show More