Zuurkool
Ronnie de Winter • 17 januari 2021
Rauw op zijn best!
Zuurkool is gefermenteerde witte kool. Door het fermentatieproces ontstaan er meer voedingsstoffen en is de kool beter te verteren. De probiotica ( goede bacteriën voor onze darmen) die door dit proces ontstaan helpen het lichaam om voedingstoffen beter op te nemen.
De goede bacteriën in zuurkool gaan door hitte of door te lang blootgesteld te zijn aan de lucht dood. Leg het daarom na aankoop in de koelkast en kook het niet als je de zuurkool klaarmaakt. Beter is het om de zuurkool pas op het laatst aan een gerecht toe te voegen en slechts licht te verwarmen.
Vind je de kool te zuur? Dan kun je een appel, blauwe bessen of een zoete groente zoals pompoen toevoegen om de zure smaak wat te veraangenamen.
Komkommersalade met zuurkool
Ingrediënten:
- 1/2 komkommer
- 1 grape fruit
- 1 peer
- 100 gram zuurkool
- 1 tl sambal oelek
- 1 el ketjap manis
- wat citroensap
Bereidingswijze:
- Was de komkommer en schil hem met een dun schiller, als de schil te vezelig of niet mooi meer is, en snijd hem in blokjes.
- Was de peer, verwijder het klokhuis en het steeltje en snijd hem in blokjes.
- Maak de grape fruit schoon en snijd hem in stukjes.
- Doe de blokjes komkommer, de stukjes peer en de stukjes grape fruit in een schaal.
- Voeg de losgemaakte zuurkool toe.
- Maak een sausje van de ketjap, sambal en het citroensap. Schenk het eroverheen of geef het er apart bij.
Deze salade smaakt goed bij rijst met spitskool en kip, kalkoen of tempeh.
Over zuurkool
Zuurkool is gefermenteerde witte kool. Bij Fermenteren worden de natuurlijke suikers die de kool bevat door micro organismen omgezet in kooldioxide en organische zuren. Deze zuren geven de kool zijn zure smaak en de micro organismen de probiotica. Dit fermentatieproces levert meer voedingsstoffen op en de kool wordt er beter verteerbaar door. Dat biedt voor onze gezondheid voordelen. Door probiotica ( goede bacteriën voor onze darmen) en de vele verschillende enzymen die door dit proces ontstaan kan het lichaam de voedingstoffen ook nog eens beter op nemen.
Zuurkool is rijk aan vezels en antioxidanten. Ze bevat de vitaminen C, K, B en foliumzuur en de mineralen natrium, ijzer, mangaan, koper en kalium.
De antioxidanten hebben ontstekingsremmende eigenschappen en kunnen schade door vrije radicalen helpen voorkomen.
De darmen bevatten meer dan honderd miljard micro organismen, ook wel de darmflora genoemd. De bacteriën in zuurkool vormen een goede aanvulling op deze organismen. Deze organismen zijn nodig om onze darmwand te beschermen en intact te houden. De darmflora is onderdeel van ons immuumsysteem. De grote hoeveelheden vitaminen C en ijzer versterken het immuumsysteem . Zo gaat zuurkool allergische rezties tegen en vermindert het ontstekingen.
Probiotica kan de schade die door antibiotica wordt veroorzaakt aan de darmflora herstellen. Ze voorkomt ook winderingheid een opgeblazen gevoel, obstipatie en diarree.
Er is een verband tussen de kwaliteit van de darmflora en de werking van de hersenen. Doordat zuurkool een gezonde darmflora ondersteunt, heeft dit invloed op het functioneren van de hersenen. Ook wordt er onder de invloed van de probiotica meer serotonine aangemaakt, ons gelukshormoon, waardoor we ons beter voelen.
Zoals alle koolsoorten bevat zuurkool antioxidanten en fytonutiënten die kankerwerend zijn.
Zuurkool helpt door zijn vezels en probiotica de cholesterolwaarden te verlagen en de vitamine K in zuurkool is goed voor onze botten. Het is nodig bij de calcium opname.
Zuurkool is rijk aan vezels en antioxidanten. Ze bevat de vitaminen C, K, B en foliumzuur en de mineralen natrium, ijzer, mangaan, koper en kalium.
De antioxidanten hebben ontstekingsremmende eigenschappen en kunnen schade door vrije radicalen helpen voorkomen.
De darmen bevatten meer dan honderd miljard micro organismen, ook wel de darmflora genoemd. De bacteriën in zuurkool vormen een goede aanvulling op deze organismen. Deze organismen zijn nodig om onze darmwand te beschermen en intact te houden. De darmflora is onderdeel van ons immuumsysteem. De grote hoeveelheden vitaminen C en ijzer versterken het immuumsysteem . Zo gaat zuurkool allergische rezties tegen en vermindert het ontstekingen.
Probiotica kan de schade die door antibiotica wordt veroorzaakt aan de darmflora herstellen. Ze voorkomt ook winderingheid een opgeblazen gevoel, obstipatie en diarree.
Er is een verband tussen de kwaliteit van de darmflora en de werking van de hersenen. Doordat zuurkool een gezonde darmflora ondersteunt, heeft dit invloed op het functioneren van de hersenen. Ook wordt er onder de invloed van de probiotica meer serotonine aangemaakt, ons gelukshormoon, waardoor we ons beter voelen.
Zoals alle koolsoorten bevat zuurkool antioxidanten en fytonutiënten die kankerwerend zijn.
Zuurkool helpt door zijn vezels en probiotica de cholesterolwaarden te verlagen en de vitamine K in zuurkool is goed voor onze botten. Het is nodig bij de calcium opname.
De beste zuurkool bevat kool en zout. Ze is niet gepasteuriseerd en bevat geen conserveringsmiddelen of toegevoegde suikers, die de hoeveelheid gunstige bacteriën verlagen of doden.
Zuurkool met venkel
Ingrediënten:
- 1 kleine ui
- 1 venkel
- 1 teentje knoflook
- 100 gram zuurkool
- 1 sinaasappel
- 4 pruim tomaatjes
- 150 gram kipfilet
- 125 gram champignons
- extra vierge olijfolie
- kokosmelk
- dille
- peper en zout
Bereidingswijze:
- Maak de ui schoon en snijd hem fijn.
- Maak de venkel schoon en snijd hem in hele dunne plakjes.
- Maak de knoflook schoon en snipper hem.
- Maak de sinaasappel schoon en snijd de partjes in stukjes.
- Borstel de champignons schoon en snijd ze in plakjes.
- Was de tomaatjes en snijd ze in kleine stukjes.
- Spoel de kipfilet af met koud water, tot het spoelwater schoon is.
- Dep de kipfilet droog met keuken papier.
- Verwarm de olijfolie in een pan. Voeg de ui toe en fruit ze glazig.
- Voeg de venkel toe, de stukjes tomaat, de stukjes sinaasappel en wat kokosmelk. Roer even door en maak in het midden een plekje vrij voor de kipfilet.
- Leg de kipfilet in het midden van de pan. Doe de deksel op de pan en laat de kipfilet op laag vuur in ca 10 minuten gaar worden.
- Gril ondertussen de champignons op de laagste stand (temperatuur) 10 minuten in de oven.
- Leg de kipfilet als hij gaar is op een bord en dek hem af met aluminium folie om hem warm te houden.
- Voeg dan aan het venkel, tomaat, sinaasappel en ui mengsel de zuurkool, de fijngesneden knoflook, ca een dessertlepel dille toe.
- Breng het gerecht op smaak met peper en zout. Roer alles even door en dien het op met de kipfilet en de gegrilde champignons.
Gerelateerde posts:

Kip wordt malser door hem te laten garen in knoflook, ui en tomaat. Door te kiezen voor mager vlees kun je de ingrediënten waar je de kip in laat garen ook heel goed gebruiken voor een saus. De saus bevat dan niet al te veel vet.
Het zuur in de tomaat, vooral citroenzuur en appelzuur, maakt het vlees malser en sappiger. Het zuur versterkt ook de smaak en neutraliseert het vet van het vlees. Hierdoor krijgt een gerecht een frissere smaak.
Ook helpt het zuur voor een betere vertering van het vlees. Het zuur van tomaten stimuleert namelijk enzymatische reacties die betrokken zijn bij deze vertering.
Rauw bevat de tomaat veel vitamine C. Helaas gaat er bij het verwarmen daarvan het nodige verloren. Het lycopeen waar de tomaten ook rijk aan zijn, komt juist beter beschikbaar voor ons lichaam door het verwarmen van de tomaat.
Door de gezonde vetzuren van de kip, wordt het lycopeen nog beter opneembaar.

Prei heeft geneeskrachtige eigenschappen en wordt daardoor al eeuwenlang verbouwd en gegeten. De prei heeft een kleine verdikking aan de onderkant met een witte langere stengel met daaraan de groene bladeren. Hoewel het witte gedeelte van de stengel de lekkerste smaak heeft ( een beetje zoetig) en minder hard is, bevat het blad de meeste voedingstoffen.
In de winter en in het voorjaar is prei volop te koop en niet duur.

Spitskool is een licht verteerbare koolsoort die op zijn best is als we hem roerbakken of heel even stoven. Snijd hem daartoe in dunne reepjes en bak het in wat extra vierge olijfolie met een beetje komijn. Zo wordt de spitskool nog beter verteerbaar. In onderstaand recept wordt deze roergebakken spitskool gecombineerd met libanese kip en rijst. Een verrassend lekkere combinatie!

Postelein behoort tot de posteleinfamilie en is het hele jaar door verkrijgbaar. Je hebt zomer- en winterpostelein. Winterpostelein is vanaf de herfst tot maart in bosjes verkrijgbaar en zomerpostelein het gehele jaar door.
Verse postelein ziet er frisgroen en stevig uit met vaak de wortels er nog aan zodat het langer goed blijft. In de groentenla van de koelkast blijft postelein ongeveer twee dagen goed.
Postelein is goed rauw in een stamppot te verwerken van knollen zoals knolselderij, zoet aardappel, pastinaak, wortels of gewone aardappels. Voeg een paar zongedroogde tomaatjes toe voor een lekkere smaak.
Maar postelein is ook lekker in een maaltijdsalade.

Biologisch dynamische witlof heeft een bittere smaak. Dat komt, omdat groenten die op deze wijze is geteeld, hogere concentraties fytonutriënten hebben, dan niet biologisch geteelde groenten. Vooral groenten die bitter of scherp smaken bevatten veel fytonutriënten.
De hoofdgroepen van de fytonutriënten zijn polyfenolen, terpenen, zwavelverbindingen en saponinen. Deze stoffen geven de groenten hun specifieke smaak, geur en kleur en ze werken als antioxidanten. Ze beschermen ons zo tegen ziekten, zoals dementie, kanker, hart- en vaatziekten.
Bittere groenten zoals de witlof stimuleren door hun fytonutriënten de lever om gifstoffen uit te scheiden.

Aubergines worden meestal gebakken of geroosterd in de oven. Ze zuigen dan enorm veel olie op waardoor ze zwaarder te verteren worden. Door aubergines te koken of te stomen worden ze heerlijk zacht en mals en zijn ze veel lichter verteerbaar.
Aubergines hebben een neutrale smaak en zijn dan ook heel goed te combineren met veel verschillende kruiden en groenten. Het sponsachtige vruchtvlees neemt gemakkelijk de smaken op en door zijn textuur geeft het een vlees-achtige structuur aan een gerecht.
De aubergine bevat naast vezels en wat koolhydraten vooral water en is hiermee een calorie arme groente. Je zult echter nog wel andere ingrediënten moeten toevoegen aan je maaltijd aangezien de aubergine verder weinig voedingswaarde heeft. De aubergine bevat wel veel soorten vitaminen en mineralen, maar slechts in kleine hoeveelheden. Alleen het mineraal mangaan is wat beter vertegenwoordigd.
Het witte vruchtvlees verkleurt snel aan de lucht. Door er wat citroensap over te sprenkelen voorkom je deze bruine verkleu

Veldsla is een bron van mineralen en vezels en onmisbaar voor onze gezondheid. Veldsla en andere slasoorten kun je met allerlei groenten combineren en aan iedere maaltijd toe te voegen.
Slasoorten eet je bij voorkeur voor de maaltijd of als voorgerecht om zo de spijsvertering in gang te zetten. Slasoorten werken namelijk eetlust opwekkend.
Wanneer Veldsla en andere slasoorten al lang van te voren gewassen en gesneden wordt, verliest het een deel van zijn antioxidanten en vitaminen.

Zalm is een vette vissoort die vooral aangeraden wordt om 2 keer per week te eten i.v.m. het voorkomen van hart- en vaat ziekten.
Dat heeft te maken met de ontstekingsremmende omega 3 ( EPA + DPA + DHA) vetzuren, die zalm rijk is.
Maar zalm heeft naast deze belangrijke vetzuren nog meer goede voedingstoffen voor ons lichaam. Zo bevat het selenium, B- vitamines waaronder B 12, vitamine A, D en alle essentiële aminozuren in gemakkelijk verteerbare eiwitten.
Om optimaal gebruik te kunnen maken van deze goede voedingstoffen is de bereidingswijze van zalm een belangrijk punt.
Want bij te hoge temperaturen gaan de goede vetzuren verloren. Evenals de B vitamines en de eiwitten worden veel minder goed verteerbaar.

Pastinaak is een grote, witgele wortel die inmiddels weer goed te verkrijgen is. Vooral aan het eind van de winter is hij een mooie aanvulling op onze vitaminen en mineralen voorraden.
Het is een gemakkelijk te bereiden wortel met een wat zoetige smaak. Schil hem met een dunschiller en snijd het kapje er van af.
Pastinaak kun je rauw geraspt in salades eten of koken en bakken. Om verkleuring te voorkomen kun je de wortel besprenkelen met citroensap. Pastinaak smaakt goed met groene kruiden als peterselie, tijm en basilicum.

Aardappelen en andere knolgewassen zoals zoete bataat (zoete aardappel), wortels, bieten, pastinaak zijn prima voedingsmiddelen. Ze bevatten veel koolhydraten, waardoor ze als energiebron worden gezien. Er is echter wel een maar. Met name de aardappel heeft een hoog glycemische waarde, waardoor hij de bloedsuikerspiegel snel laat stijgen en vervolgens weer laat dalen.
Toch is de aardappel een goed voedingsmiddel als je maar weet, hoe je deze het beste kan gebruiken. De aardappel bevat veel kalium en andere mineralen, waardoor hij erg goed is voor de zuur-base balans in je lichaam. Daarnaast heeft de aardappel een neutrale smaak, waardoor hij met allerlei groenten en andere voedingsmiddelen te combineren valt.