Blog Post

Zongedroogde tomaten

Ronnie de Winter • jan. 10, 2021

maakt je gerecht net wat smaakvoller!


Zongedroogde tomaten zijn handig om op voorraad te hebben.  Het geeft een gerecht op een gemakkelijke manier meer smaak. Zongedroogde tomaatjes kunnen voorzien zijn van olie en kruiden maar ze zijn ook te verkrijgen met zout als enige toevoeging.

Vind je deze zongedroogde tomaatjes te zout, laat ze dan een kwartiertje weken in wat water en gooi het weekwater weg. Een deel van het zout is dan opgelost in het weekwater maar de tomaatjes hebben nog voldoende smaak behouden.

Andijvie met zongedroogde tomaatjes

Ingrediënten:
  • 1 krop andijvie
  • 6 aardappels
  • 3 zongedroogde tomaatjes
  • 1/2 bakje kastanje champignons
  • 1 ui
  • 100 gram Haloumi of kaas
  • extra vierge olijfolie
  • 1/2 tl komijn
  • zwarte peper

Bereidingswijze:
  • Was de andijvie en slinger ze droog in een sla centrifuge en snijd ze in dunne reepjes.
  • Schil de aardappels, stoom ze gaar en snijd ze in blokjes.
  • Maak de ui schoon en snijd hem in kleine stukjes.
  • Snijd de zongedroogde tomaatjes en de haloumie of kaas in kleine stukjes.
  • Borstel de champignons schoon en snijd ze in plakjes. Bak ze 10 minuten in wat extra vierge olijfolie.
  • Verwarm een klein beetje extra vierge olijfolie in een pan.
  • Fruit de gesnipperde ui hierin en het komijnzaad.
  • Voeg de zongedroogde tomaatjes toe en roe goed om.
  • Voeg de gebakken champignons toe.
  • Voeg de fijn gesneden andijvie toe en roer een paar minuten goed door.
  • Voeg de in stukjes gesneden aardappel toe en roer nog eens.
  • Maak op smaak met zwarte peper en wat extra vierge olijfolie.

Over zongedroogde tomaten

Zongedroogde tomaten zijn tomaten die gedurende langere tijd gedroogd zijn. Vaak worden er extra ingrediënten toegevoegd, zoals tijm, knoflook, zout en peper.

Net als in normale tomaten, zitten er in zongedroogde tomaten vitamines en mineralen, zoals vitamine C, A, K, B2, B12, B3 en foliumzuur en de mineralen ijzer, kalium, mangaan, fosfor, koper, calcium en magnesium.
Zongedroogde tomaten zijn rijk aan vitamine C. Het lichaam gebruikt vitamine C voor het opbouwen van weerstand tegen allerlei virussen, waaronder verkoudheid en de griep. Daarnaast behoort vitamine C tot de antioxidanten die het lichaam nodig heeft om vrije radicalen onschadelijk te maken.
Het kalium in zongedroogde tomaten zorgt ervoor dat de bloeddruk op peil blijft en kan de vorming van nierstenen voorkomen. Kalium speelt ook een belangrijke rol bij het onderhouden en groeien van spieren.
Calcium, magnesium en fosfor in de tomaatjes houden onze botten in een goede conditie.
Tomaten en dus ook zongedroogde tomaatjes bevatten lycopeen. Deze stof is beter opneembaar door aan een gerecht met zongedroogde tomaatjes of gewone tomaten olijfolie toe te voegen en het gerecht te verwarmen.
Zongedroogde tomaten rijk zijn aan vezels.

Je kunt zelf gemakkelijke tomaten drogen in de oven.

Ingrediënten:

  • Verse pruimtomaatjes
  • Zout en peper

Bereidingswijze:

  • Verwarm de oven voor op 80 graden. Was de pruimtomaatjes en droog ze daarna goed af.
  • Snijd de pruimtomaatjes  door de helft.
  • Leg de stukjes tomaat op een bakplaat en bestrooi ze met peper en zout. Laat ze daarna minimaal 3 uur op 80 graden in de oven drogen. Laat de deur van de oven op een kiertje staan, zodat de tomaatjes drogen en niet bakken.

Na ongeveer 3 uur kun je de zongedroogde tomaatjes uit de oven te halen. Voeg extra vierge olijfolie, wat gehakte knoflook, een beetje tijm en wat oregano toe. De zongedroogde tomaatjes kun je het beste onder een laagje extra vierge olijfolie afgedekt in de koelkast bewaren.

Gerelateerde posts:

door Ronnie de Winter 05 mei, 2024
Op de juiste manier bereid zijn aardappels goed voor ons. Door de vele vezels geven ze lang een verzadigd gevoel. Ze zijn licht verteerbaar en beschermen het spijsverteringsstelsel tegen ontstekingen en irritaties. Ze bevatten vitamine C en B6 en zijn rijk aan het mineraal kalium. De aminozuren en vetzuren in aardappels ondersteunen het zenuwstelsel. Echter als hoofdvoedsel geven ze een stijging van de bloedsuikerspiegel. De aardappel heeft een basische invloed op ons lichaam in tegenstelling tot granen die zuurvormend zijn.
door Ronnie de Winter 28 apr., 2024
Raapjes of mei raapjes zijn kleine eetbare knolletjes. De steeltjes en blaadjes hiervan zijn de zgn. raapsteeltjes. Ze zijn familie van de broccoli en de mosterd. Het is dus eigenlijk familie van de koolsoorten. Raapsteeltjes zijn nu volop te verkrijgen. Je kunt ze niet lang bewaren. Het beste is om ze op de dag van aankoop ook meteen te gebruiken in de maaltijd. Raapsteeltjes hebben een pittige smaak. Deze smaak kun je wat verzachten door een olie toe te voegen b.v. extra vierge olijfolie.
door Ronnie de Winter 21 apr., 2024
Het hele jaar door vinden we appels in de winkel. Er zijn veel verschillende soorten waarvan de Elstar de Jona gold, Golden Delicious en de Cox de bekendsten zijn. De appels worden op het eind van de zomer of in de herfst geoogst en opgeslagen in koelhuizen. In deze koelhuizen wordt bijna alle aanwezige zuurstof verwijderd, waardoor de appels lang houdbaar zijn. De beste appel is stevig met een gladde schil. Appels kun je op kamertemperatuur bewaren. Wil je ze langer bewaren dan kun je ze het beste in de koelkast of kelder bewaren. De meeste antioxidanten zitten in de schil van de appel. Hoe roder de appel hoe meer antioxidanten de schil bevat.
door Ronnie de Winter 14 apr., 2024
Lindethee of bloesemthee wordt gemaakt van de bloemen van de lindeboom. Het is een bloementhee met een milde, zoete smaak en ontspannende eigenschappen. Deze thee vermindert stress en angst, verlicht hoofdpijn en keelpijn en zorgt voor een goede nachtrust.
door Ronnie de Winter 07 apr., 2024
Rode kool kun je lang bewaren. Hij blijft wel drie weken goed in de groentela van de koelkast. Is de kool eenmaal aangesneden dan is hij veel korter houdbaar. Slechts een dag of drie. Gebruik je niet de hele kool in één keer, dan is het een idee om de bladeren eraf te pellen en deze te snijden. De rest van de kool blijft zo gesloten. Snijd van het onderste gedeelte een schijfje af en bewaar het restant van de kool dan in de groentela van de koelkast. Hij blijft dan zeker nog twee tot drie weken goed. Om rode kool te kunnen roerbakken snijd je de bladeren in heel dunne reepjes. De dikke nerven van de bladeren verwijder je. Deze hebben meer tijd nodig om te garen en zijn dus niet geschikt om te roerbakken. Het voordeel van roerbakken is dat de kool maar korte tijd verhit wordt waardoor vooral de fytonutriënten, de B en C vitaminen zo min mogelijk verloren gaan.
door Ronnie de Winter 31 mrt., 2024
Een feestelijke koolsoort, die vraagt om maar een klein beetje aankleding. Het is een koolsoort die het uitermate goed doet als ovenschotel. De roosjes zijn snel gaar. Je kunt ze even voorkoken maar ze zijn ook goed in de oven op de bakplaat te roosteren. Kan je niet zo goed tegen kool, probeer dan een schijfje citroen of wat citroensap mee te koken. Dat wordt ook deze kool nog beter verteerbaar.
door Ronnie de Winter 24 mrt., 2024
In deze visschotel zijn tomaten, paprika en aubergine verwerkt. Deze rode en paarse vruchtgroenten bevatten anthocyanen. Dit zijn fytonutriënten met een sterke antioxidantwerking. Rode en paarse groenten en vruchten zijn het rijkst aan deze stoffen. Deze stoffen beschermen vooral onze ogen en onze hersenen. Anthocyanen beschermen de ogen tegen vrije radicalenvorming door de zon. En ze leveren een bijdrage bij de aanmaak van glutathion waardoor ons lichaam beter kan ontgiften en ze zo onze hersenen kunnen beschermen. Anthocyanen zijn ontstekingsremmers en hebben een positieve invloed op het verlagen van het risico op insulineresistentie en diabetes. Eet je liever geen vis dan kun je deze vervangen door blokje haloumi of tofu.
door Ronnie de Winter 17 mrt., 2024
Komkommer is heerlijk verfrissend en smaakt goed bij kruidige gerechten. Doordat hij veel water bevat is hij uitermate geschikt in maaltijden bij warm weer. Komkommer kun je goed combineren met allerlei slasoorten maar ook met fruit. Een fruitsalade waaraan komkommer is toegevoegd is extra verfrissend. Het Indische gerecht roedjak is bijvoorbeeld een vruchten gerecht met komkommer en een zeer pittig sausje. Heerlijk verfrissend bij b.v. sperziebonen met rijst. Hoewel niet zo gebruikelijk is komkommer ook goed te combineren zuurkool. Door er wat blauwe bessen aan toe te voegen of gedroogde vijgen of rozijnen verzachte je de zure smaak van de zuurkool.
door Ronnie de Winter 10 mrt., 2024
Hoewel broccoli een populaire groente is en veel gezonde voedingstoffen bevat, laat ik het vaak liggen in de winkel. Ik houd niet zo van de broccolismaak die voor mij in veel recepten te veel overheerst. En dan is het vaak zoeken hoe ik deze groente voor mij dus lekker kan maken zodat ik hem niet aldoor in de winkel voorbij loop. Onderstaand recept is dan voor mij ook heel geslaagd. Het heeft nog wel de broccolismaak en al zijn gezonde stoffen maar overheerst niet en de chilivlokken en sesamzaadjes geven de broccoli iets extra's. Broccoli bevat net als andere koolsoorten sulforafaan. Deze stof helpt o.a. bij het afbreken en opbouwen van voedingstoffen en om cellen goed te laten functioneren. Waardoor kanker minder kans krijgt te ontstaan.
door Ronnie de Winter 03 mrt., 2024
Een verse puntpaprika is stevig en heeft een frisse kleur. Door hem na aankoop even op een koele plek te laten liggen wordt hij donkerder en smaakvoller (zoeter) en komen er meer voedingstoffen in de puntpaprika. De rode kleur en zoete smaak van de puntpaprika doen het goed in veel gerechten. Voor gebruik was je de puntpaprika en verwijder je de zaadlijsten. De zaadlijsten bevatten meer van de stof capsaïcine die irriterend is voor de slijmvliezen. Paprika's krijgen een heerlijke smaak door ze te roosteren onder de grill (op de laagste stand). Ze worden dan heerlijk zoet. Ook door ze te stoven of te smoren worden ze zoeter. Puntpaprika is net als aardappels, tomaten, goijbessen en aubergine lid van de nachtschade familie. Puntpaprika's hebben een dunnere schil dan de gewone paprika's waardoor ze gemakkelijker te verteren zijn. De dunnere schil zorgt ook voor de zoetere smaak.
Show More
Share by: