Zongedroogde tomaten
Ronnie de Winter • 10 januari 2021
maakt je gerecht net wat smaakvoller!
Zongedroogde tomaten zijn handig om op voorraad te hebben. Het geeft een gerecht op een gemakkelijke manier meer smaak. Zongedroogde tomaatjes kunnen voorzien zijn van olie en kruiden maar ze zijn ook te verkrijgen met zout als enige toevoeging.
Vind je deze zongedroogde tomaatjes te zout, laat ze dan een kwartiertje weken in wat water en gooi het weekwater weg. Een deel van het zout is dan opgelost in het weekwater maar de tomaatjes hebben nog voldoende smaak behouden.
Andijvie met zongedroogde tomaatjes
Ingrediënten:
- 1 krop andijvie
- 6 aardappels
- 3 zongedroogde tomaatjes
- 1/2 bakje kastanje champignons
- 1 ui
- 100 gram Haloumi of kaas
- extra vierge olijfolie
- 1/2 tl komijn
- zwarte peper
Bereidingswijze:
- Was de andijvie en slinger ze droog in een sla centrifuge en snijd ze in dunne reepjes.
- Schil de aardappels, stoom ze gaar en snijd ze in blokjes.
- Maak de ui schoon en snijd hem in kleine stukjes.
- Snijd de zongedroogde tomaatjes en de haloumie of kaas in kleine stukjes.
- Borstel de champignons schoon en snijd ze in plakjes. Bak ze 10 minuten in wat extra vierge olijfolie.
- Verwarm een klein beetje extra vierge olijfolie in een pan.
- Fruit de gesnipperde ui hierin en het komijnzaad.
- Voeg de zongedroogde tomaatjes toe en roe goed om.
- Voeg de gebakken champignons toe.
- Voeg de fijn gesneden andijvie toe en roer een paar minuten goed door.
- Voeg de in stukjes gesneden aardappel toe en roer nog eens.
- Maak op smaak met zwarte peper en wat extra vierge olijfolie.
Over zongedroogde tomaten
Zongedroogde tomaten zijn tomaten die gedurende langere tijd
gedroogd zijn. Vaak worden er extra ingrediënten toegevoegd, zoals
tijm, knoflook, zout en peper.
Net als in normale tomaten, zitten er in zongedroogde tomaten vitamines en mineralen, zoals vitamine C, A, K, B2, B12, B3 en foliumzuur en de mineralen ijzer, kalium, mangaan, fosfor, koper, calcium en magnesium.
Zongedroogde tomaten zijn rijk aan vitamine C. Het lichaam gebruikt vitamine C voor het opbouwen van weerstand tegen allerlei virussen, waaronder verkoudheid en de griep. Daarnaast behoort vitamine C tot de antioxidanten die het lichaam nodig heeft om vrije radicalen onschadelijk te maken.
Het kalium in zongedroogde tomaten zorgt ervoor dat de bloeddruk op peil blijft en kan de vorming van nierstenen voorkomen. Kalium speelt ook een belangrijke rol bij het onderhouden en groeien van spieren.
Calcium, magnesium en fosfor in de tomaatjes houden onze botten in een goede conditie.
Tomaten en dus ook zongedroogde tomaatjes bevatten lycopeen. Deze stof is beter opneembaar door aan een gerecht met zongedroogde tomaatjes of gewone tomaten olijfolie toe te voegen en het gerecht te verwarmen.Zongedroogde tomaten rijk zijn aan
vezels.
Je kunt zelf gemakkelijke tomaten drogen in de oven.
Ingrediënten:
- Verse pruimtomaatjes
- Zout en peper
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 80 graden. Was de pruimtomaatjes en droog ze daarna goed af.
- Snijd de pruimtomaatjes door de helft.
- Leg de stukjes tomaat op een bakplaat en bestrooi ze met peper en
zout. Laat ze daarna minimaal 3 uur op 80 graden in de oven
drogen. Laat de deur van de oven op een kiertje staan, zodat de tomaatjes drogen en niet bakken.
Na ongeveer 3 uur kun je de zongedroogde tomaatjes uit de
oven te halen. Voeg extra vierge olijfolie, wat gehakte knoflook, een beetje tijm en wat oregano toe. De zongedroogde tomaatjes kun je het beste onder een laagje extra vierge olijfolie afgedekt in de koelkast bewaren.
Gerelateerde posts:

Snijbonen zijn zo’n heerlijke, bescheiden groente die je eindeloos kunt combineren. Ze zijn zacht van smaak, licht verteerbaar en passen perfect in zowel Hollandse als Oosterse gerechten. Zelf combineer ik ze graag met zilvervliesrijst – puur, voedzaam en vullend zonder zwaar te zijn. In dit blog artikel het recept van snijbonen met kikkererwten en rijst en achtergrond informatie over het weken van snijbonen.

Lieve lezers,
Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud.
Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor.
Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.