Kaneel

Ronnie de Winter • 3 januari 2021

Kies voor biologische Ceylon kaneel!

Kaneel komt van de kaneelboom. Van het binnenste van de bast van deze tropische boom wordt kaneel gemaakt. Als de bast gedroogd wordt, rolt de bast zich vanzelf op. De gedroogde bast wordt in stukjes gebroken en als kaneelstokjes verkocht of tot poeder vermalen. 

De kaneelbomen komen uitsluitend voor in de tropen. De beste kaneel is de Ceylon kaneel.  Deze komt uit Sri Lanka, het vroegere Ceylon. De Ceylon kaneel herken je aan de fijne structuur van de bast. Deze kaneel is duurder, maar heeft de beste smaak, de minste hoeveelheid coumarine en biedt de meeste gezondheidsvoordelen.

Kaneel is een zoet kruid en heeft geneeskrachtige eigenschappen. Het maakt deel uit van speculaaskruiden en koekkruiden en het wordt veel gebruikt in Ayurvedische gerechten. Kaneel heeft een verwarmend effect op je lichaam en spijsvertering. Het is een algemeen medicijn in de traditionele Chinese geneeskunst om de levensvitaliteit te verhogen. Het geeft je meer energie.

In de traditionele Chinese geneeskunde wordt kaneel al eeuwenlang voorgeschreven tegen ziektes als verkoudheid, pijnlijke menstruatie, winderigheid, misselijkheid, diarree en koude voeten.
In de Ayurvedische geneeskunde wordt kaneel tegen verkoudheid en maagproblemen, die je krijgt door overeten, zoals opgeblazen gevoel en misselijkheid, gebruikt. Kaneel wekt de eetlust op en doordat de olie in kaneel de doorbloeding van je spijsverteringsstelsel en de aanmaak van spijsverteringssappen bevordert, kan het helpen tegen zure oprispingen.

Kaneel bevat magnesium en verbetert hierdoor de cognitieve prestaties, het doet je scherper denken en verbetert je geheugen. De mineralen mangaan en ijzer in kaneel zorgen ook voor het goed functioneren van het brein.

Kaneel is een kruid dat de vorming van kankercellen tegen gaat.

Kaneel stopt de groei van schadelijke bacteriën en is daardoor een natuurlijk conserveermiddel; eten blijft langer goed als er kaneel doorheen zit. Door zijn krachtige antibacteriële werking kan kaneel worden ingezet bij verkoudheid en een slechte adem maar ook bij andere bacteriën zoals Helicobacter Pylori, Salmonella Typhimuriume en Staphylococcus Aureus.

Kaneel is een van de krachtigste kruiden met een anti-schimmelwerking. Een in de kaneelolie aanwezige stof kan het lichaam helpen tegen ziektes als o.a. candida albicans, maar ook tegen andere candidasoorten en ziektes die te maken hebben met schimmelvorming.
Kaneel voorkomt na het eten de vorming van hoge bloedsuikerniveaus. Het chroom in de kaneel zorgt voor deze regulerende werking op de bloedsuikerspiegel.Kaneel zorgt er ook voor dat de insulinegevoeligheid van je cellen verbetert, waardoor de glucose beter kan worden opgenomen in je cellen en de de alvleesklier minder insuline hoeft aan te maken. Kaneel toevoegen aan iets zoets kan meehelpen je bloedsuikerspiegel stabieler te houden.

De slechte effecten van het eten van fructose wordt middels kaneel verminderd. De hoeveelheid kaneel blijkt nauwelijks uit te maken. Een beetje kaneel heeft al dit effect.

Kaneel werkt ontstekingsremmend en breed toepasbaar. Bij artrose kan het de pijn in de gewrichten verminderen en ook blaasontstekingen gaan sneller over bij mensen die dagelijks een theelepel kaneel nemen in hun voeding. Kaneelthee werkt goed bij keelpijn of keelontsteking.

Kaneel is wordt in de natuurgeneeskunde ingezet bij diarree. Met geraspte appel is het lekker en effectief.

Kaneel is een krachtige antioxidant. We hebben antioxidanten volop nodig in ons lichaam om schade van vrije radicalen te neutraliseren. Ze zijn belangrijk om veroudering en ziekten tegen te gaan!

Een beetje kaneel kan je cholesterol al behoorlijk laten dalen.

De geur en smaak van kaneel wordt bepaald door de aromatische essentiële olie cinnamaldehyde.  Kaneel bevat naast deze olie ook nog andere oliën waaronder coumarine.Coumarine is een giftige stof. Ze beschermt de kaneelboom tegen ziekten en natuurlijke vijanden.

Bij normaal gebruik van kaneel kan ons lichaam deze stof zelf verwijderen. Echter bij gebruik van zeer veel kaneel per dag kunnen de gal en leverfuncties schade oplopen.

De Ceylonese of Indoneschisch kaneel bevat van nature veel minder coumarine dan de Cassia kaneel. Een theelepel per dag van de ceylon kaneel  bevat een veilige hoeveelheid coumarine.

Biologische kaneel uit Sri Lanka bevat geen additieven en bestrijdingsmiddelen en heeft de voorkeur.

Gerelateerde posts:

Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Een aquarel van bloemen en vormen semi-abstract.
door Ronnie de Winter 4 oktober 2025
Vanuit het Midden – een zoektocht in kleur en vorm
B
door Ronnie de Winter 28 september 2025
In tijden waarin ons spijsverteringsstelsel vaak onder druk staat – door stress, weinig beweging of een zwaar dieet – verlangen we naar eten dat niet alleen voedzaam is, maar ook verzachtend werkt. Venkel is zo’n groente die zowel je buik als je smaakpapillen kalmeert. Fris, licht anijsachtig en verrassend veelzijdig.
aquarel van een open deur
door Ronnie de Winter 21 september 2025
Open zijn vraagt moed. Afsluiten soms ook. Beide bewegingen horen bij het leven. De kunst is om te voelen wat jij nodig hebt, zonder oordeel. Nieuw blog over de balans tussen open zijn en jezelf beschermen:
Koude aardappel salade met andijvie, ei en appel
door Ronnie de Winter 14 september 2025
In de zomer is niets zo lekker als een frisse, voedzame salade. En waarom zou je niet kiezen voor een variant met een oer-Hollandse groente die vaak wordt onderschat: andijvie! Deze koude aardappelsalade met andijvie, gekookt ei en appel is niet alleen verrassend lekker, maar ook voedzaam en makkelijk te maken. Ideaal
Een aquarel van rozenknoppen
door Ronnie de Winter 7 september 2025
Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
tuinboontjes salade
door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
Show More