Kaneel

Ronnie de Winter • 3 januari 2021

Kies voor biologische Ceylon kaneel!

Kaneel komt van de kaneelboom. Van het binnenste van de bast van deze tropische boom wordt kaneel gemaakt. Als de bast gedroogd wordt, rolt de bast zich vanzelf op. De gedroogde bast wordt in stukjes gebroken en als kaneelstokjes verkocht of tot poeder vermalen. 

De kaneelbomen komen uitsluitend voor in de tropen. De beste kaneel is de Ceylon kaneel.  Deze komt uit Sri Lanka, het vroegere Ceylon. De Ceylon kaneel herken je aan de fijne structuur van de bast. Deze kaneel is duurder, maar heeft de beste smaak, de minste hoeveelheid coumarine en biedt de meeste gezondheidsvoordelen.

Kaneel is een zoet kruid en heeft geneeskrachtige eigenschappen. Het maakt deel uit van speculaaskruiden en koekkruiden en het wordt veel gebruikt in Ayurvedische gerechten. Kaneel heeft een verwarmend effect op je lichaam en spijsvertering. Het is een algemeen medicijn in de traditionele Chinese geneeskunst om de levensvitaliteit te verhogen. Het geeft je meer energie.

In de traditionele Chinese geneeskunde wordt kaneel al eeuwenlang voorgeschreven tegen ziektes als verkoudheid, pijnlijke menstruatie, winderigheid, misselijkheid, diarree en koude voeten.
In de Ayurvedische geneeskunde wordt kaneel tegen verkoudheid en maagproblemen, die je krijgt door overeten, zoals opgeblazen gevoel en misselijkheid, gebruikt. Kaneel wekt de eetlust op en doordat de olie in kaneel de doorbloeding van je spijsverteringsstelsel en de aanmaak van spijsverteringssappen bevordert, kan het helpen tegen zure oprispingen.

Kaneel bevat magnesium en verbetert hierdoor de cognitieve prestaties, het doet je scherper denken en verbetert je geheugen. De mineralen mangaan en ijzer in kaneel zorgen ook voor het goed functioneren van het brein.

Kaneel is een kruid dat de vorming van kankercellen tegen gaat.

Kaneel stopt de groei van schadelijke bacteriën en is daardoor een natuurlijk conserveermiddel; eten blijft langer goed als er kaneel doorheen zit. Door zijn krachtige antibacteriële werking kan kaneel worden ingezet bij verkoudheid en een slechte adem maar ook bij andere bacteriën zoals Helicobacter Pylori, Salmonella Typhimuriume en Staphylococcus Aureus.

Kaneel is een van de krachtigste kruiden met een anti-schimmelwerking. Een in de kaneelolie aanwezige stof kan het lichaam helpen tegen ziektes als o.a. candida albicans, maar ook tegen andere candidasoorten en ziektes die te maken hebben met schimmelvorming.
Kaneel voorkomt na het eten de vorming van hoge bloedsuikerniveaus. Het chroom in de kaneel zorgt voor deze regulerende werking op de bloedsuikerspiegel.Kaneel zorgt er ook voor dat de insulinegevoeligheid van je cellen verbetert, waardoor de glucose beter kan worden opgenomen in je cellen en de de alvleesklier minder insuline hoeft aan te maken. Kaneel toevoegen aan iets zoets kan meehelpen je bloedsuikerspiegel stabieler te houden.

De slechte effecten van het eten van fructose wordt middels kaneel verminderd. De hoeveelheid kaneel blijkt nauwelijks uit te maken. Een beetje kaneel heeft al dit effect.

Kaneel werkt ontstekingsremmend en breed toepasbaar. Bij artrose kan het de pijn in de gewrichten verminderen en ook blaasontstekingen gaan sneller over bij mensen die dagelijks een theelepel kaneel nemen in hun voeding. Kaneelthee werkt goed bij keelpijn of keelontsteking.

Kaneel is wordt in de natuurgeneeskunde ingezet bij diarree. Met geraspte appel is het lekker en effectief.

Kaneel is een krachtige antioxidant. We hebben antioxidanten volop nodig in ons lichaam om schade van vrije radicalen te neutraliseren. Ze zijn belangrijk om veroudering en ziekten tegen te gaan!

Een beetje kaneel kan je cholesterol al behoorlijk laten dalen.

De geur en smaak van kaneel wordt bepaald door de aromatische essentiële olie cinnamaldehyde.  Kaneel bevat naast deze olie ook nog andere oliën waaronder coumarine.Coumarine is een giftige stof. Ze beschermt de kaneelboom tegen ziekten en natuurlijke vijanden.

Bij normaal gebruik van kaneel kan ons lichaam deze stof zelf verwijderen. Echter bij gebruik van zeer veel kaneel per dag kunnen de gal en leverfuncties schade oplopen.

De Ceylonese of Indoneschisch kaneel bevat van nature veel minder coumarine dan de Cassia kaneel. Een theelepel per dag van de ceylon kaneel  bevat een veilige hoeveelheid coumarine.

Biologische kaneel uit Sri Lanka bevat geen additieven en bestrijdingsmiddelen en heeft de voorkeur.

Gerelateerde posts:

Groene aspergesoep met geitenkaas
door Ronnie de Winter 27 juli 2025
Proef de lente in een kom! Deze groene aspergesoep met zachte geitenkaas is romig, vol smaak en zó makkelijk te maken. Perfect voor een lichte lunch of als voorgerecht bij een zomers diner. Bekijk het recept op de blog!
wilgen aquarel
door Ronnie de Winter 20 juli 2025
Verbinding ontstaat in de kleinste momenten. Een blik, een stilte, een eerlijk woord. Je hoeft het niet te forceren – alleen aanwezig zijn is soms al genoeg. In mijn nieuwste blog schrijf ik over wat verbinding écht betekent.
Geroosterde aardappel, broccoli en knoflooksaus
door Ronnie de Winter 13 juli 2025
Een makkelijke vegetarische maaltijd die gezond is én comfortfood-waardig aanvoelt. Ideaal voor doordeweeks, en ook perfect als bijgerecht bij een feestelijke tafel. Achtergrond informatie over broccoli.
Een aquarel van een molen
door Ronnie de Winter 6 juli 2025
Stilstaan onder iets groots – het verhaal achter de aquarel: Onder de wieken
Paksoi stamppot
door Ronnie de Winter 29 juni 2025
Recept van paksoi stamppot en achtergrond informatie over paksoi.
Groentepasta met paddenstoelen
door Ronnie de Winter 22 juni 2025
Recept van groentepasta met paddenstoelen en achtergrond informatie over de bereiding en over de voedingingswaarden van paddenstoelen.
mus in aquarel
door Ronnie de Winter 15 juni 2025
Weten zonder bewijs, maar met volle overtuiging
snijbonen
door Ronnie de Winter 8 juni 2025
Snijbonen zijn zo’n heerlijke, bescheiden groente die je eindeloos kunt combineren. Ze zijn zacht van smaak, licht verteerbaar en passen perfect in zowel Hollandse als Oosterse gerechten. Zelf combineer ik ze graag met zilvervliesrijst – puur, voedzaam en vullend zonder zwaar te zijn. In dit blog artikel het recept van snijbonen met kikkererwten en rijst en achtergrond informatie over het weken van snijbonen.
Een aquarel van een rood roze tulp en dillekruid
door Ronnie de Winter 1 juni 2025
Achter de fluistering – het verhaal achter mijn aquarel
Penseel en Pollepel
door Ronnie de Winter 25 mei 2025
Lieve lezers, Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud. Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor. Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.
Show More