Blog Post

Kaneel

Ronnie de Winter • jan. 03, 2021

Kies voor biologische Ceylon kaneel!

Kaneel komt van de kaneelboom. Van het binnenste van de bast van deze tropische boom wordt kaneel gemaakt. Als de bast gedroogd wordt, rolt de bast zich vanzelf op. De gedroogde bast wordt in stukjes gebroken en als kaneelstokjes verkocht of tot poeder vermalen. 

De kaneelbomen komen uitsluitend voor in de tropen. De beste kaneel is de Ceylon kaneel.  Deze komt uit Sri Lanka, het vroegere Ceylon. De Ceylon kaneel herken je aan de fijne structuur van de bast. Deze kaneel is duurder, maar heeft de beste smaak, de minste hoeveelheid coumarine en biedt de meeste gezondheidsvoordelen.

Kaneel is een zoet kruid en heeft geneeskrachtige eigenschappen. Het maakt deel uit van speculaaskruiden en koekkruiden en het wordt veel gebruikt in Ayurvedische gerechten. Kaneel heeft een verwarmend effect op je lichaam en spijsvertering. Het is een algemeen medicijn in de traditionele Chinese geneeskunst om de levensvitaliteit te verhogen. Het geeft je meer energie.

In de traditionele Chinese geneeskunde wordt kaneel al eeuwenlang voorgeschreven tegen ziektes als verkoudheid, pijnlijke menstruatie, winderigheid, misselijkheid, diarree en koude voeten.
In de Ayurvedische geneeskunde wordt kaneel tegen verkoudheid en maagproblemen, die je krijgt door overeten, zoals opgeblazen gevoel en misselijkheid, gebruikt. Kaneel wekt de eetlust op en doordat de olie in kaneel de doorbloeding van je spijsverteringsstelsel en de aanmaak van spijsverteringssappen bevordert, kan het helpen tegen zure oprispingen.

Kaneel bevat magnesium en verbetert hierdoor de cognitieve prestaties, het doet je scherper denken en verbetert je geheugen. De mineralen mangaan en ijzer in kaneel zorgen ook voor het goed functioneren van het brein.

Kaneel is een kruid dat de vorming van kankercellen tegen gaat.

Kaneel stopt de groei van schadelijke bacteriën en is daardoor een natuurlijk conserveermiddel; eten blijft langer goed als er kaneel doorheen zit. Door zijn krachtige antibacteriële werking kan kaneel worden ingezet bij verkoudheid en een slechte adem maar ook bij andere bacteriën zoals Helicobacter Pylori, Salmonella Typhimuriume en Staphylococcus Aureus.

Kaneel is een van de krachtigste kruiden met een anti-schimmelwerking. Een in de kaneelolie aanwezige stof kan het lichaam helpen tegen ziektes als o.a. candida albicans, maar ook tegen andere candidasoorten en ziektes die te maken hebben met schimmelvorming.
Kaneel voorkomt na het eten de vorming van hoge bloedsuikerniveaus. Het chroom in de kaneel zorgt voor deze regulerende werking op de bloedsuikerspiegel.Kaneel zorgt er ook voor dat de insulinegevoeligheid van je cellen verbetert, waardoor de glucose beter kan worden opgenomen in je cellen en de de alvleesklier minder insuline hoeft aan te maken. Kaneel toevoegen aan iets zoets kan meehelpen je bloedsuikerspiegel stabieler te houden.

De slechte effecten van het eten van fructose wordt middels kaneel verminderd. De hoeveelheid kaneel blijkt nauwelijks uit te maken. Een beetje kaneel heeft al dit effect.

Kaneel werkt ontstekingsremmend en breed toepasbaar. Bij artrose kan het de pijn in de gewrichten verminderen en ook blaasontstekingen gaan sneller over bij mensen die dagelijks een theelepel kaneel nemen in hun voeding. Kaneelthee werkt goed bij keelpijn of keelontsteking.

Kaneel is wordt in de natuurgeneeskunde ingezet bij diarree. Met geraspte appel is het lekker en effectief.

Kaneel is een krachtige antioxidant. We hebben antioxidanten volop nodig in ons lichaam om schade van vrije radicalen te neutraliseren. Ze zijn belangrijk om veroudering en ziekten tegen te gaan!

Een beetje kaneel kan je cholesterol al behoorlijk laten dalen.

De geur en smaak van kaneel wordt bepaald door de aromatische essentiële olie cinnamaldehyde.  Kaneel bevat naast deze olie ook nog andere oliën waaronder coumarine.Coumarine is een giftige stof. Ze beschermt de kaneelboom tegen ziekten en natuurlijke vijanden.

Bij normaal gebruik van kaneel kan ons lichaam deze stof zelf verwijderen. Echter bij gebruik van zeer veel kaneel per dag kunnen de gal en leverfuncties schade oplopen.

De Ceylonese of Indoneschisch kaneel bevat van nature veel minder coumarine dan de Cassia kaneel. Een theelepel per dag van de ceylon kaneel  bevat een veilige hoeveelheid coumarine.

Biologische kaneel uit Sri Lanka bevat geen additieven en bestrijdingsmiddelen en heeft de voorkeur.

Gerelateerde posts:

door Ronnie de Winter 05 mei, 2024
Op de juiste manier bereid zijn aardappels goed voor ons. Door de vele vezels geven ze lang een verzadigd gevoel. Ze zijn licht verteerbaar en beschermen het spijsverteringsstelsel tegen ontstekingen en irritaties. Ze bevatten vitamine C en B6 en zijn rijk aan het mineraal kalium. De aminozuren en vetzuren in aardappels ondersteunen het zenuwstelsel. Echter als hoofdvoedsel geven ze een stijging van de bloedsuikerspiegel. De aardappel heeft een basische invloed op ons lichaam in tegenstelling tot granen die zuurvormend zijn.
door Ronnie de Winter 28 apr., 2024
Raapjes of mei raapjes zijn kleine eetbare knolletjes. De steeltjes en blaadjes hiervan zijn de zgn. raapsteeltjes. Ze zijn familie van de broccoli en de mosterd. Het is dus eigenlijk familie van de koolsoorten. Raapsteeltjes zijn nu volop te verkrijgen. Je kunt ze niet lang bewaren. Het beste is om ze op de dag van aankoop ook meteen te gebruiken in de maaltijd. Raapsteeltjes hebben een pittige smaak. Deze smaak kun je wat verzachten door een olie toe te voegen b.v. extra vierge olijfolie.
door Ronnie de Winter 21 apr., 2024
Het hele jaar door vinden we appels in de winkel. Er zijn veel verschillende soorten waarvan de Elstar de Jona gold, Golden Delicious en de Cox de bekendsten zijn. De appels worden op het eind van de zomer of in de herfst geoogst en opgeslagen in koelhuizen. In deze koelhuizen wordt bijna alle aanwezige zuurstof verwijderd, waardoor de appels lang houdbaar zijn. De beste appel is stevig met een gladde schil. Appels kun je op kamertemperatuur bewaren. Wil je ze langer bewaren dan kun je ze het beste in de koelkast of kelder bewaren. De meeste antioxidanten zitten in de schil van de appel. Hoe roder de appel hoe meer antioxidanten de schil bevat.
door Ronnie de Winter 14 apr., 2024
Lindethee of bloesemthee wordt gemaakt van de bloemen van de lindeboom. Het is een bloementhee met een milde, zoete smaak en ontspannende eigenschappen. Deze thee vermindert stress en angst, verlicht hoofdpijn en keelpijn en zorgt voor een goede nachtrust.
door Ronnie de Winter 07 apr., 2024
Rode kool kun je lang bewaren. Hij blijft wel drie weken goed in de groentela van de koelkast. Is de kool eenmaal aangesneden dan is hij veel korter houdbaar. Slechts een dag of drie. Gebruik je niet de hele kool in één keer, dan is het een idee om de bladeren eraf te pellen en deze te snijden. De rest van de kool blijft zo gesloten. Snijd van het onderste gedeelte een schijfje af en bewaar het restant van de kool dan in de groentela van de koelkast. Hij blijft dan zeker nog twee tot drie weken goed. Om rode kool te kunnen roerbakken snijd je de bladeren in heel dunne reepjes. De dikke nerven van de bladeren verwijder je. Deze hebben meer tijd nodig om te garen en zijn dus niet geschikt om te roerbakken. Het voordeel van roerbakken is dat de kool maar korte tijd verhit wordt waardoor vooral de fytonutriënten, de B en C vitaminen zo min mogelijk verloren gaan.
door Ronnie de Winter 31 mrt., 2024
Een feestelijke koolsoort, die vraagt om maar een klein beetje aankleding. Het is een koolsoort die het uitermate goed doet als ovenschotel. De roosjes zijn snel gaar. Je kunt ze even voorkoken maar ze zijn ook goed in de oven op de bakplaat te roosteren. Kan je niet zo goed tegen kool, probeer dan een schijfje citroen of wat citroensap mee te koken. Dat wordt ook deze kool nog beter verteerbaar.
door Ronnie de Winter 24 mrt., 2024
In deze visschotel zijn tomaten, paprika en aubergine verwerkt. Deze rode en paarse vruchtgroenten bevatten anthocyanen. Dit zijn fytonutriënten met een sterke antioxidantwerking. Rode en paarse groenten en vruchten zijn het rijkst aan deze stoffen. Deze stoffen beschermen vooral onze ogen en onze hersenen. Anthocyanen beschermen de ogen tegen vrije radicalenvorming door de zon. En ze leveren een bijdrage bij de aanmaak van glutathion waardoor ons lichaam beter kan ontgiften en ze zo onze hersenen kunnen beschermen. Anthocyanen zijn ontstekingsremmers en hebben een positieve invloed op het verlagen van het risico op insulineresistentie en diabetes. Eet je liever geen vis dan kun je deze vervangen door blokje haloumi of tofu.
door Ronnie de Winter 17 mrt., 2024
Komkommer is heerlijk verfrissend en smaakt goed bij kruidige gerechten. Doordat hij veel water bevat is hij uitermate geschikt in maaltijden bij warm weer. Komkommer kun je goed combineren met allerlei slasoorten maar ook met fruit. Een fruitsalade waaraan komkommer is toegevoegd is extra verfrissend. Het Indische gerecht roedjak is bijvoorbeeld een vruchten gerecht met komkommer en een zeer pittig sausje. Heerlijk verfrissend bij b.v. sperziebonen met rijst. Hoewel niet zo gebruikelijk is komkommer ook goed te combineren zuurkool. Door er wat blauwe bessen aan toe te voegen of gedroogde vijgen of rozijnen verzachte je de zure smaak van de zuurkool.
door Ronnie de Winter 10 mrt., 2024
Hoewel broccoli een populaire groente is en veel gezonde voedingstoffen bevat, laat ik het vaak liggen in de winkel. Ik houd niet zo van de broccolismaak die voor mij in veel recepten te veel overheerst. En dan is het vaak zoeken hoe ik deze groente voor mij dus lekker kan maken zodat ik hem niet aldoor in de winkel voorbij loop. Onderstaand recept is dan voor mij ook heel geslaagd. Het heeft nog wel de broccolismaak en al zijn gezonde stoffen maar overheerst niet en de chilivlokken en sesamzaadjes geven de broccoli iets extra's. Broccoli bevat net als andere koolsoorten sulforafaan. Deze stof helpt o.a. bij het afbreken en opbouwen van voedingstoffen en om cellen goed te laten functioneren. Waardoor kanker minder kans krijgt te ontstaan.
door Ronnie de Winter 03 mrt., 2024
Een verse puntpaprika is stevig en heeft een frisse kleur. Door hem na aankoop even op een koele plek te laten liggen wordt hij donkerder en smaakvoller (zoeter) en komen er meer voedingstoffen in de puntpaprika. De rode kleur en zoete smaak van de puntpaprika doen het goed in veel gerechten. Voor gebruik was je de puntpaprika en verwijder je de zaadlijsten. De zaadlijsten bevatten meer van de stof capsaïcine die irriterend is voor de slijmvliezen. Paprika's krijgen een heerlijke smaak door ze te roosteren onder de grill (op de laagste stand). Ze worden dan heerlijk zoet. Ook door ze te stoven of te smoren worden ze zoeter. Puntpaprika is net als aardappels, tomaten, goijbessen en aubergine lid van de nachtschade familie. Puntpaprika's hebben een dunnere schil dan de gewone paprika's waardoor ze gemakkelijker te verteren zijn. De dunnere schil zorgt ook voor de zoetere smaak.
Show More
Share by: