Kaneel

Ronnie de Winter • 3 januari 2021

Kies voor biologische Ceylon kaneel!

Kaneel komt van de kaneelboom. Van het binnenste van de bast van deze tropische boom wordt kaneel gemaakt. Als de bast gedroogd wordt, rolt de bast zich vanzelf op. De gedroogde bast wordt in stukjes gebroken en als kaneelstokjes verkocht of tot poeder vermalen. 

De kaneelbomen komen uitsluitend voor in de tropen. De beste kaneel is de Ceylon kaneel.  Deze komt uit Sri Lanka, het vroegere Ceylon. De Ceylon kaneel herken je aan de fijne structuur van de bast. Deze kaneel is duurder, maar heeft de beste smaak, de minste hoeveelheid coumarine en biedt de meeste gezondheidsvoordelen.

Kaneel is een zoet kruid en heeft geneeskrachtige eigenschappen. Het maakt deel uit van speculaaskruiden en koekkruiden en het wordt veel gebruikt in Ayurvedische gerechten. Kaneel heeft een verwarmend effect op je lichaam en spijsvertering. Het is een algemeen medicijn in de traditionele Chinese geneeskunst om de levensvitaliteit te verhogen. Het geeft je meer energie.

In de traditionele Chinese geneeskunde wordt kaneel al eeuwenlang voorgeschreven tegen ziektes als verkoudheid, pijnlijke menstruatie, winderigheid, misselijkheid, diarree en koude voeten.
In de Ayurvedische geneeskunde wordt kaneel tegen verkoudheid en maagproblemen, die je krijgt door overeten, zoals opgeblazen gevoel en misselijkheid, gebruikt. Kaneel wekt de eetlust op en doordat de olie in kaneel de doorbloeding van je spijsverteringsstelsel en de aanmaak van spijsverteringssappen bevordert, kan het helpen tegen zure oprispingen.

Kaneel bevat magnesium en verbetert hierdoor de cognitieve prestaties, het doet je scherper denken en verbetert je geheugen. De mineralen mangaan en ijzer in kaneel zorgen ook voor het goed functioneren van het brein.

Kaneel is een kruid dat de vorming van kankercellen tegen gaat.

Kaneel stopt de groei van schadelijke bacteriën en is daardoor een natuurlijk conserveermiddel; eten blijft langer goed als er kaneel doorheen zit. Door zijn krachtige antibacteriële werking kan kaneel worden ingezet bij verkoudheid en een slechte adem maar ook bij andere bacteriën zoals Helicobacter Pylori, Salmonella Typhimuriume en Staphylococcus Aureus.

Kaneel is een van de krachtigste kruiden met een anti-schimmelwerking. Een in de kaneelolie aanwezige stof kan het lichaam helpen tegen ziektes als o.a. candida albicans, maar ook tegen andere candidasoorten en ziektes die te maken hebben met schimmelvorming.
Kaneel voorkomt na het eten de vorming van hoge bloedsuikerniveaus. Het chroom in de kaneel zorgt voor deze regulerende werking op de bloedsuikerspiegel.Kaneel zorgt er ook voor dat de insulinegevoeligheid van je cellen verbetert, waardoor de glucose beter kan worden opgenomen in je cellen en de de alvleesklier minder insuline hoeft aan te maken. Kaneel toevoegen aan iets zoets kan meehelpen je bloedsuikerspiegel stabieler te houden.

De slechte effecten van het eten van fructose wordt middels kaneel verminderd. De hoeveelheid kaneel blijkt nauwelijks uit te maken. Een beetje kaneel heeft al dit effect.

Kaneel werkt ontstekingsremmend en breed toepasbaar. Bij artrose kan het de pijn in de gewrichten verminderen en ook blaasontstekingen gaan sneller over bij mensen die dagelijks een theelepel kaneel nemen in hun voeding. Kaneelthee werkt goed bij keelpijn of keelontsteking.

Kaneel is wordt in de natuurgeneeskunde ingezet bij diarree. Met geraspte appel is het lekker en effectief.

Kaneel is een krachtige antioxidant. We hebben antioxidanten volop nodig in ons lichaam om schade van vrije radicalen te neutraliseren. Ze zijn belangrijk om veroudering en ziekten tegen te gaan!

Een beetje kaneel kan je cholesterol al behoorlijk laten dalen.

De geur en smaak van kaneel wordt bepaald door de aromatische essentiële olie cinnamaldehyde.  Kaneel bevat naast deze olie ook nog andere oliën waaronder coumarine.Coumarine is een giftige stof. Ze beschermt de kaneelboom tegen ziekten en natuurlijke vijanden.

Bij normaal gebruik van kaneel kan ons lichaam deze stof zelf verwijderen. Echter bij gebruik van zeer veel kaneel per dag kunnen de gal en leverfuncties schade oplopen.

De Ceylonese of Indoneschisch kaneel bevat van nature veel minder coumarine dan de Cassia kaneel. Een theelepel per dag van de ceylon kaneel  bevat een veilige hoeveelheid coumarine.

Biologische kaneel uit Sri Lanka bevat geen additieven en bestrijdingsmiddelen en heeft de voorkeur.

Gerelateerde posts:

Een aquarel van rozenknoppen
door Ronnie de Winter 7 september 2025
Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
tuinboontjes salade
door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
Haventje - ontmoeting
door Ronnie de Winter 24 augustus 2025
Een echte ontmoeting is meer dan een gesprek. Het is zien, luisteren, aanwezig zijn. Niet vluchtig, maar echt. Wanneer heb jij voor het laatst iemand écht ontmoet? Lees hier mijn nieuwste blog over de kracht van echte ontmoetingen
bloemkoolsalade
door Ronnie de Winter 17 augustus 2025
Een salade die vult, knapperig is én bomvol goede voedingsstoffen zit. Deze heerlijke bloemkoolsalade met aardappelen is een perfect bijgerecht bij de barbecue, een lichte lunch op een zomerse dag of gewoon als gezonde maaltijdsalade.
rode bietjes
door Ronnie de Winter 10 augustus 2025
Een recept van geroosterde rode bietjes met geitenkaas en rucola en achtergrondinformatie over de gezondheidsvoordelen van rode bietjes. Uitleg over het roosteren (karamaliseren) van bietjes; hoe je dat op een goede en gezonde manier kan doen!
Een aquarel van een terras in stilte
door Ronnie de Winter 3 augustus 2025
De stilte tussen de momenten – Het verhaal achter "Terras in de stilte" Een werk waarin het moment tussen dag en nacht tastbaar wordt. Geen drukte, geen rumoer – alleen een zacht licht, een verlaten plein, en de stilte die ruimte laat voor jouw verhaal. Nu te zien in de online galerie
Groene aspergesoep met geitenkaas
door Ronnie de Winter 27 juli 2025
Proef de lente in een kom! Deze groene aspergesoep met zachte geitenkaas is romig, vol smaak en zó makkelijk te maken. Perfect voor een lichte lunch of als voorgerecht bij een zomers diner. Bekijk het recept op de blog!
wilgen aquarel
door Ronnie de Winter 20 juli 2025
Verbinding ontstaat in de kleinste momenten. Een blik, een stilte, een eerlijk woord. Je hoeft het niet te forceren – alleen aanwezig zijn is soms al genoeg. In mijn nieuwste blog schrijf ik over wat verbinding écht betekent.
Geroosterde aardappel, broccoli en knoflooksaus
door Ronnie de Winter 13 juli 2025
Een makkelijke vegetarische maaltijd die gezond is én comfortfood-waardig aanvoelt. Ideaal voor doordeweeks, en ook perfect als bijgerecht bij een feestelijke tafel. Achtergrond informatie over broccoli.
Een aquarel van een molen
door Ronnie de Winter 6 juli 2025
Stilstaan onder iets groots – het verhaal achter de aquarel: Onder de wieken
Show More