Stoofperen met kaneel

Ronnie de Winter • 26 december 2020

en geraspte citroenschil

 Stoofpeertjes met kaneel en geraspte citroenschil

Ingrediënten:
  • Stoofperen
  • 1 th kaneel
  • Schil van een halve biologische citroen

Bereidingswijze:
  • Schil de stoofperen met een dunschiller. Laat het steeltje aan de peer zitten. Snijd eventueel het klokhuis eruit of verwijder de pitjes. Verwijder het kroontje onder aan de peer.
  • Zet de stoofperen op met water zodat de peertjes net half onder staan.
  • Was de citroen goed.
  • Rasp de schil van de citroen.
  • Voeg de kaneel toe en de geraspte citroenschil.
  • Breng de peertjes aan de kook en laat ze op een zacht pitje  2 - 4 uur stoven.

Stoofperen zijn zoet van zichzelf.  Ze zijn gestoofd warm als bijgerecht bij rundvlees bv. of koud  als dessert te eten.

Stoofperencake

Ingrediënten:
  • 1kilo gare gepureerde stoofperen
  • 5 gram wijnsteenbakpoeder
  • 125 gram fijne havermout
  • 75 gram zonnebloempittenmeel of amandelmeel
Bereidingswijze:
  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Bekleed een kleine cakevorm met bakpapier.
  • Vermeng de stoofperenpuree met het wijnsteenbakpoeder, de havermout en het meel.
  • Vul de cakevorm met dit mengsel.
  • Bak de cake in het midden van de oven in ongeveer 40-45 minuten gaar.

Over stoofperen


Stoofperen groeien in Nederland en doen het goed in ons klimaat, al vinden ze hun oorsprong in China. Stoofperen zijn kleine peren die we niet rauw eten,  omdat ze daarvoor te hard en niet lekker van smaak zijn. Deze peren koken of stoven we gaar en ze verkrijgen dan hun kenmerkende smaak. De Gieser Wildeman is een stoofpeer soort die we het meest in de winkels tegenkomen en deze stoofpeer is van zich zelf zoet van smaak.

De pigmentdeeltjes in de stoofpeer reageren op de veranderende zuurgraad die ontstaat wanneer we de peren stoven en kleuren de peren rood tijden het stoven. Ook wordt wel port of bessensap aan de stoofperen toegevoegd om de rode kleur sneller te verkrijgen. de peren nemen de kleurstof van de port of bessensap makkelijk op.

Stoofperen zijn gemakkelijk te schillen met een dunschiller. Verwijder echter het steeltjes niet. Deze geven bij het stoven een lekkere smaak aan de peren.


Stoofperen met verwarmende ingrediënten zoals kaneel en citroenschil zijn voor de meeste mensen goed verteerbaar. Het koken van fruit verhoogt de verteerbaarheid en kan voor mensen met een zwakke spijsvertering vooral in de wintermaanden een mogelijkheid geven om toch van fruit te kunnen genieten.


Stoofperen kun je stoven met verschillende kruiden en specerijen. Kruidnagels, gember, kaneel, citroenschil, sinaasappelschil, kardamon, steranijs, piment of laurier zien we regelmatig in recepten voor stoofperen.  Probeer eens uit wat je lekker vindt. De verschillende kruiden en specerijen hebben allemaal hun eigen gezondheidsvoordelen.


Peren bevatten, naast mineralen (kalium, calcium, ijzer, koper en jodium)  en vitaminen (C en foliumzuur), voedingsvezels, waaronder pectine. Deze oplosbare vezel heeft een positieve invloed op het cholesterol en verbetert de darmwerking. De voedingsvezels zorgen ervoor dat de bloedsuiker niet te snel stijgt en geven een verzadigd gevoel. 


Het kalium in stoofperen heeft een gunstige werking op de bloeddruk.

De vitamine C en koper hebben een positieve invloed op het immuunsysteem. Ze zijn ontstekingsremmend. Vitamine C is ook nodig voor de aanmaak van collageen voor weefsels en voor de huid.  Als antioxidant voorkomt vitamine C in combinatie met andere voedingstoffen de vorming van kanker.  Stoofperen ontgiften net als ander fruit door de vele vezels en antioxidanten ons lichaam.

Gerelateerde posts:

Groene aspergesoep met geitenkaas
door Ronnie de Winter 27 juli 2025
Proef de lente in een kom! Deze groene aspergesoep met zachte geitenkaas is romig, vol smaak en zó makkelijk te maken. Perfect voor een lichte lunch of als voorgerecht bij een zomers diner. Bekijk het recept op de blog!
wilgen aquarel
door Ronnie de Winter 20 juli 2025
Verbinding ontstaat in de kleinste momenten. Een blik, een stilte, een eerlijk woord. Je hoeft het niet te forceren – alleen aanwezig zijn is soms al genoeg. In mijn nieuwste blog schrijf ik over wat verbinding écht betekent.
Geroosterde aardappel, broccoli en knoflooksaus
door Ronnie de Winter 13 juli 2025
Een makkelijke vegetarische maaltijd die gezond is én comfortfood-waardig aanvoelt. Ideaal voor doordeweeks, en ook perfect als bijgerecht bij een feestelijke tafel. Achtergrond informatie over broccoli.
Een aquarel van een molen
door Ronnie de Winter 6 juli 2025
Stilstaan onder iets groots – het verhaal achter de aquarel: Onder de wieken
Paksoi stamppot
door Ronnie de Winter 29 juni 2025
Recept van paksoi stamppot en achtergrond informatie over paksoi.
Groentepasta met paddenstoelen
door Ronnie de Winter 22 juni 2025
Recept van groentepasta met paddenstoelen en achtergrond informatie over de bereiding en over de voedingingswaarden van paddenstoelen.
mus in aquarel
door Ronnie de Winter 15 juni 2025
Weten zonder bewijs, maar met volle overtuiging
snijbonen
door Ronnie de Winter 8 juni 2025
Snijbonen zijn zo’n heerlijke, bescheiden groente die je eindeloos kunt combineren. Ze zijn zacht van smaak, licht verteerbaar en passen perfect in zowel Hollandse als Oosterse gerechten. Zelf combineer ik ze graag met zilvervliesrijst – puur, voedzaam en vullend zonder zwaar te zijn. In dit blog artikel het recept van snijbonen met kikkererwten en rijst en achtergrond informatie over het weken van snijbonen.
Een aquarel van een rood roze tulp en dillekruid
door Ronnie de Winter 1 juni 2025
Achter de fluistering – het verhaal achter mijn aquarel
Penseel en Pollepel
door Ronnie de Winter 25 mei 2025
Lieve lezers, Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud. Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor. Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.
Show More