Stoofperen met kaneel

Ronnie de Winter • 26 december 2020

en geraspte citroenschil

 Stoofpeertjes met kaneel en geraspte citroenschil

Ingrediënten:
  • Stoofperen
  • 1 th kaneel
  • Schil van een halve biologische citroen

Bereidingswijze:
  • Schil de stoofperen met een dunschiller. Laat het steeltje aan de peer zitten. Snijd eventueel het klokhuis eruit of verwijder de pitjes. Verwijder het kroontje onder aan de peer.
  • Zet de stoofperen op met water zodat de peertjes net half onder staan.
  • Was de citroen goed.
  • Rasp de schil van de citroen.
  • Voeg de kaneel toe en de geraspte citroenschil.
  • Breng de peertjes aan de kook en laat ze op een zacht pitje  2 - 4 uur stoven.

Stoofperen zijn zoet van zichzelf.  Ze zijn gestoofd warm als bijgerecht bij rundvlees bv. of koud  als dessert te eten.

Stoofperencake

Ingrediënten:
  • 1kilo gare gepureerde stoofperen
  • 5 gram wijnsteenbakpoeder
  • 125 gram fijne havermout
  • 75 gram zonnebloempittenmeel of amandelmeel
Bereidingswijze:
  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Bekleed een kleine cakevorm met bakpapier.
  • Vermeng de stoofperenpuree met het wijnsteenbakpoeder, de havermout en het meel.
  • Vul de cakevorm met dit mengsel.
  • Bak de cake in het midden van de oven in ongeveer 40-45 minuten gaar.

Over stoofperen


Stoofperen groeien in Nederland en doen het goed in ons klimaat, al vinden ze hun oorsprong in China. Stoofperen zijn kleine peren die we niet rauw eten,  omdat ze daarvoor te hard en niet lekker van smaak zijn. Deze peren koken of stoven we gaar en ze verkrijgen dan hun kenmerkende smaak. De Gieser Wildeman is een stoofpeer soort die we het meest in de winkels tegenkomen en deze stoofpeer is van zich zelf zoet van smaak.

De pigmentdeeltjes in de stoofpeer reageren op de veranderende zuurgraad die ontstaat wanneer we de peren stoven en kleuren de peren rood tijden het stoven. Ook wordt wel port of bessensap aan de stoofperen toegevoegd om de rode kleur sneller te verkrijgen. de peren nemen de kleurstof van de port of bessensap makkelijk op.

Stoofperen zijn gemakkelijk te schillen met een dunschiller. Verwijder echter het steeltjes niet. Deze geven bij het stoven een lekkere smaak aan de peren.


Stoofperen met verwarmende ingrediënten zoals kaneel en citroenschil zijn voor de meeste mensen goed verteerbaar. Het koken van fruit verhoogt de verteerbaarheid en kan voor mensen met een zwakke spijsvertering vooral in de wintermaanden een mogelijkheid geven om toch van fruit te kunnen genieten.


Stoofperen kun je stoven met verschillende kruiden en specerijen. Kruidnagels, gember, kaneel, citroenschil, sinaasappelschil, kardamon, steranijs, piment of laurier zien we regelmatig in recepten voor stoofperen.  Probeer eens uit wat je lekker vindt. De verschillende kruiden en specerijen hebben allemaal hun eigen gezondheidsvoordelen.


Peren bevatten, naast mineralen (kalium, calcium, ijzer, koper en jodium)  en vitaminen (C en foliumzuur), voedingsvezels, waaronder pectine. Deze oplosbare vezel heeft een positieve invloed op het cholesterol en verbetert de darmwerking. De voedingsvezels zorgen ervoor dat de bloedsuiker niet te snel stijgt en geven een verzadigd gevoel. 


Het kalium in stoofperen heeft een gunstige werking op de bloeddruk.

De vitamine C en koper hebben een positieve invloed op het immuunsysteem. Ze zijn ontstekingsremmend. Vitamine C is ook nodig voor de aanmaak van collageen voor weefsels en voor de huid.  Als antioxidant voorkomt vitamine C in combinatie met andere voedingstoffen de vorming van kanker.  Stoofperen ontgiften net als ander fruit door de vele vezels en antioxidanten ons lichaam.

Gerelateerde posts:

Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Een aquarel van bloemen en vormen semi-abstract.
door Ronnie de Winter 4 oktober 2025
Vanuit het Midden – een zoektocht in kleur en vorm
B
door Ronnie de Winter 28 september 2025
In tijden waarin ons spijsverteringsstelsel vaak onder druk staat – door stress, weinig beweging of een zwaar dieet – verlangen we naar eten dat niet alleen voedzaam is, maar ook verzachtend werkt. Venkel is zo’n groente die zowel je buik als je smaakpapillen kalmeert. Fris, licht anijsachtig en verrassend veelzijdig.
aquarel van een open deur
door Ronnie de Winter 21 september 2025
Open zijn vraagt moed. Afsluiten soms ook. Beide bewegingen horen bij het leven. De kunst is om te voelen wat jij nodig hebt, zonder oordeel. Nieuw blog over de balans tussen open zijn en jezelf beschermen:
Koude aardappel salade met andijvie, ei en appel
door Ronnie de Winter 14 september 2025
In de zomer is niets zo lekker als een frisse, voedzame salade. En waarom zou je niet kiezen voor een variant met een oer-Hollandse groente die vaak wordt onderschat: andijvie! Deze koude aardappelsalade met andijvie, gekookt ei en appel is niet alleen verrassend lekker, maar ook voedzaam en makkelijk te maken. Ideaal
Een aquarel van rozenknoppen
door Ronnie de Winter 7 september 2025
Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
tuinboontjes salade
door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
Show More