Spitskool

Ronnie de Winter • 20 december 2020

een licht verteerbare koolsoort

Spitskool is een licht verteerbare koolsoort die op zijn best is als we hem roerbakken of heel even stoven. De grote buitenste bladeren van de kool  kunnen we vullen met fijn gesneden  groenten zoals paprika, ui, wortels, broccoli of champignons. De gevulde bladeren kun je  5 tot 10 minuten stomen of in de oven gaar laten worden.  Kruiden en specerijen die goed samen gaan met spitskool zijn knoflook, kerrie en gember.

Spitkool met kipfilet en sinaasappel ( 2 pers)

Ingrediënten:
  • 150 gram spitskool
  • 1 navelsinaasappel
  • 1 rode ui
  • 1 kipfilet van 150 gram
  • een stukje gember van 1 cm
  • 1 schijfje citroen
  • een scheut kokosmelk of kokosroom
  • 1/4 tl asafoetida
  • 1/2 tl komijnzaad
  • 1 stukje sereh
  • 1 tl kurkuma
  • 1/2 tl koriander
  • 1/2 el extra vierge olijfolie of kokosolie

Bereidingswijze:
  • Maak de spitskool schoon en snijd hem in heel dunne reepjes.
  • Maak de sinaasappel schoon en snijd de partjes in stukjes.
  • Maak de ui schoon en snipper hem fijn.
  • Maak de gember schoon en snijd hem heel fijn.
  • Verwarm de olie in de pan en fruit de ui, gember, komijnzaad en asafoetida lichtjes.
  • Voeg de sereh, de stukjes sinaasappel en een scheut kokosmelk toe.
  • Zet het vuur laag en leg de kipfilet in zijn geheel op het bedje van ui en sinaasappel.
  • Laat het op zacht vuur in tien minuten gaar worden.
  • Haal de kipfilet uit de pan, leg het op een bord en dek het af met aluminiumfolie.
  • Doe de gesneden spitskool bij de ui en sinaasappel in de pan en roerbak het een minuut.
  • Voeg de kurkuma en de koriander toe.
  • Roer goed door.
  • Snijd de kipfilet in plakken en serveer het met de roergebakken spitskool.
Lekker met een salade van postelein en witlof met zwarte olijven.

Over Spitskool


Spitskool is verwant met andere koolsoorten. Het is een koolsoort die het licht verteerbaar is. De buitenste bladeren zijn donkerder groen van kleur en zitten wat losser om de kool. Het binnenste gedeelte, het licht groene deel van de kool is gesloten.


Deze kool is het gehele jaar door verkrijgbaar. In het voorjaar en in de zomer van eigen bodem, de ander tijd van het jaar komt spitskool vaak uit Spanje en Portugal. De spitskool heeft een wat zoetige smaak en in de cool fresh lade van de koelkast blijft hij wel een paar weken goed. Een verse spitskool heeft groen gekleurde bladeren aan de buitenkant en de bladeren daaronder sluiten strak om elkaar. De kool voelt stevig aan en heeft geen verkleuringen.


Spitskool werkt door zijn rijkdom aan antioxidanten ontgiftend en ontstekingsremmend voor ons lichaam. De rijke hoeveelheid glucosinolaten en fytonutriënten in de kool gaan de vorming van kanker tegen.


Spitskool bevat de vitaminen B1, B2, B6, B11 en is rijk aan vitamine K. Vitamine K is nodig voor het stollen van het bloed.

Spitskool bevat rauw geen vitamine C maar een voorstadium van deze vitamine. Vitamine C komt vrij zodra de spitskool gekookt, gestoofd of geroerbakt wordt. Vitamine C is in water oplosbaar. Door stomen, koken in heel weinig water of roerbakken gaat er zo min moglijk van deze vitamine verloren. Vitamine C is nodig voor je immuunsysteem en voor de opbouw van collageen in de weefsels en de huid.


Spitskool bevat de mineralen magnesium, fosfor, kalium, calcium, ijzer, zink en koper.


De bladeren van spitskool verminderen uitwendige zwellingen en wonden herstellen sneller als er koolbladeren op worden gelegd.

Gerelateerde posts:

Groene aspergesoep met geitenkaas
door Ronnie de Winter 27 juli 2025
Proef de lente in een kom! Deze groene aspergesoep met zachte geitenkaas is romig, vol smaak en zó makkelijk te maken. Perfect voor een lichte lunch of als voorgerecht bij een zomers diner. Bekijk het recept op de blog!
wilgen aquarel
door Ronnie de Winter 20 juli 2025
Verbinding ontstaat in de kleinste momenten. Een blik, een stilte, een eerlijk woord. Je hoeft het niet te forceren – alleen aanwezig zijn is soms al genoeg. In mijn nieuwste blog schrijf ik over wat verbinding écht betekent.
Geroosterde aardappel, broccoli en knoflooksaus
door Ronnie de Winter 13 juli 2025
Een makkelijke vegetarische maaltijd die gezond is én comfortfood-waardig aanvoelt. Ideaal voor doordeweeks, en ook perfect als bijgerecht bij een feestelijke tafel. Achtergrond informatie over broccoli.
Een aquarel van een molen
door Ronnie de Winter 6 juli 2025
Stilstaan onder iets groots – het verhaal achter de aquarel: Onder de wieken
Paksoi stamppot
door Ronnie de Winter 29 juni 2025
Recept van paksoi stamppot en achtergrond informatie over paksoi.
Groentepasta met paddenstoelen
door Ronnie de Winter 22 juni 2025
Recept van groentepasta met paddenstoelen en achtergrond informatie over de bereiding en over de voedingingswaarden van paddenstoelen.
mus in aquarel
door Ronnie de Winter 15 juni 2025
Weten zonder bewijs, maar met volle overtuiging
snijbonen
door Ronnie de Winter 8 juni 2025
Snijbonen zijn zo’n heerlijke, bescheiden groente die je eindeloos kunt combineren. Ze zijn zacht van smaak, licht verteerbaar en passen perfect in zowel Hollandse als Oosterse gerechten. Zelf combineer ik ze graag met zilvervliesrijst – puur, voedzaam en vullend zonder zwaar te zijn. In dit blog artikel het recept van snijbonen met kikkererwten en rijst en achtergrond informatie over het weken van snijbonen.
Een aquarel van een rood roze tulp en dillekruid
door Ronnie de Winter 1 juni 2025
Achter de fluistering – het verhaal achter mijn aquarel
Penseel en Pollepel
door Ronnie de Winter 25 mei 2025
Lieve lezers, Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud. Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor. Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.
Show More