Spitskool

Ronnie de Winter • 20 december 2020

een licht verteerbare koolsoort

Spitskool is een licht verteerbare koolsoort die op zijn best is als we hem roerbakken of heel even stoven. De grote buitenste bladeren van de kool  kunnen we vullen met fijn gesneden  groenten zoals paprika, ui, wortels, broccoli of champignons. De gevulde bladeren kun je  5 tot 10 minuten stomen of in de oven gaar laten worden.  Kruiden en specerijen die goed samen gaan met spitskool zijn knoflook, kerrie en gember.

Spitkool met kipfilet en sinaasappel ( 2 pers)

Ingrediënten:
  • 150 gram spitskool
  • 1 navelsinaasappel
  • 1 rode ui
  • 1 kipfilet van 150 gram
  • een stukje gember van 1 cm
  • 1 schijfje citroen
  • een scheut kokosmelk of kokosroom
  • 1/4 tl asafoetida
  • 1/2 tl komijnzaad
  • 1 stukje sereh
  • 1 tl kurkuma
  • 1/2 tl koriander
  • 1/2 el extra vierge olijfolie of kokosolie

Bereidingswijze:
  • Maak de spitskool schoon en snijd hem in heel dunne reepjes.
  • Maak de sinaasappel schoon en snijd de partjes in stukjes.
  • Maak de ui schoon en snipper hem fijn.
  • Maak de gember schoon en snijd hem heel fijn.
  • Verwarm de olie in de pan en fruit de ui, gember, komijnzaad en asafoetida lichtjes.
  • Voeg de sereh, de stukjes sinaasappel en een scheut kokosmelk toe.
  • Zet het vuur laag en leg de kipfilet in zijn geheel op het bedje van ui en sinaasappel.
  • Laat het op zacht vuur in tien minuten gaar worden.
  • Haal de kipfilet uit de pan, leg het op een bord en dek het af met aluminiumfolie.
  • Doe de gesneden spitskool bij de ui en sinaasappel in de pan en roerbak het een minuut.
  • Voeg de kurkuma en de koriander toe.
  • Roer goed door.
  • Snijd de kipfilet in plakken en serveer het met de roergebakken spitskool.
Lekker met een salade van postelein en witlof met zwarte olijven.

Over Spitskool


Spitskool is verwant met andere koolsoorten. Het is een koolsoort die het licht verteerbaar is. De buitenste bladeren zijn donkerder groen van kleur en zitten wat losser om de kool. Het binnenste gedeelte, het licht groene deel van de kool is gesloten.


Deze kool is het gehele jaar door verkrijgbaar. In het voorjaar en in de zomer van eigen bodem, de ander tijd van het jaar komt spitskool vaak uit Spanje en Portugal. De spitskool heeft een wat zoetige smaak en in de cool fresh lade van de koelkast blijft hij wel een paar weken goed. Een verse spitskool heeft groen gekleurde bladeren aan de buitenkant en de bladeren daaronder sluiten strak om elkaar. De kool voelt stevig aan en heeft geen verkleuringen.


Spitskool werkt door zijn rijkdom aan antioxidanten ontgiftend en ontstekingsremmend voor ons lichaam. De rijke hoeveelheid glucosinolaten en fytonutriënten in de kool gaan de vorming van kanker tegen.


Spitskool bevat de vitaminen B1, B2, B6, B11 en is rijk aan vitamine K. Vitamine K is nodig voor het stollen van het bloed.

Spitskool bevat rauw geen vitamine C maar een voorstadium van deze vitamine. Vitamine C komt vrij zodra de spitskool gekookt, gestoofd of geroerbakt wordt. Vitamine C is in water oplosbaar. Door stomen, koken in heel weinig water of roerbakken gaat er zo min moglijk van deze vitamine verloren. Vitamine C is nodig voor je immuunsysteem en voor de opbouw van collageen in de weefsels en de huid.


Spitskool bevat de mineralen magnesium, fosfor, kalium, calcium, ijzer, zink en koper.


De bladeren van spitskool verminderen uitwendige zwellingen en wonden herstellen sneller als er koolbladeren op worden gelegd.

Gerelateerde posts:

Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Een aquarel van bloemen en vormen semi-abstract.
door Ronnie de Winter 4 oktober 2025
Vanuit het Midden – een zoektocht in kleur en vorm
B
door Ronnie de Winter 28 september 2025
In tijden waarin ons spijsverteringsstelsel vaak onder druk staat – door stress, weinig beweging of een zwaar dieet – verlangen we naar eten dat niet alleen voedzaam is, maar ook verzachtend werkt. Venkel is zo’n groente die zowel je buik als je smaakpapillen kalmeert. Fris, licht anijsachtig en verrassend veelzijdig.
aquarel van een open deur
door Ronnie de Winter 21 september 2025
Open zijn vraagt moed. Afsluiten soms ook. Beide bewegingen horen bij het leven. De kunst is om te voelen wat jij nodig hebt, zonder oordeel. Nieuw blog over de balans tussen open zijn en jezelf beschermen:
Koude aardappel salade met andijvie, ei en appel
door Ronnie de Winter 14 september 2025
In de zomer is niets zo lekker als een frisse, voedzame salade. En waarom zou je niet kiezen voor een variant met een oer-Hollandse groente die vaak wordt onderschat: andijvie! Deze koude aardappelsalade met andijvie, gekookt ei en appel is niet alleen verrassend lekker, maar ook voedzaam en makkelijk te maken. Ideaal
Een aquarel van rozenknoppen
door Ronnie de Winter 7 september 2025
Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
tuinboontjes salade
door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
Show More