Wortelpeterselie
Ronnie de Winter • 13 december 2020
Voedend, maar laag in caloriën!
Wortelpeterseliepuree is lekker met een klein beetje extra vierge olijfolie. Voor een puree kun je deze wortel ook mengen met andere gepureerde knollen en wortels zoals bataat, knolselderij en pastinaak. Wortelpeterselie is geschikt voor het maken van soep en kan rauw geraspt als salade worden gegeten. Gekookte wortelpeterselie heeft een kruidige, enigszins zoetige smaak. Je kunt een soep verrijken met kleine blokjes wortelpeterselie. En deze wortel is goed te roerbakken.
Wortelpeterseliepuree
Ingrediënten:
- 2 stuks wortelpeterselie
- 1 appel
- 2 dl amandelmelk
- peper en zout
- verse peterselie
Bereidingswijze:
- Was de wortels en snijd ze in plakjes.
- Was de appel, verwijder het klokhuis en snijd ze in stukjes.
- Kook de wortel en de
appel in weinig water in ca. 10 minuten gaar.
- Pureer de wortels en appel met de staafmixer voeg zoveel amandelmelk toe dat en een mooie puree ontstaat.
- Maak de puree op smaak met peper en
zout en peterselie.
Over wortelpeterselie
De wortelpeterselie is verwant aan peterselie. Peterselie wordt gekweekt vanwege het blad, wortelpeterselie wordt gekweekt vanwege zijn lange penwortel. De wortel lijkt wel wat op pastinaak maar als je goed kijkt, zie je dat de bovenkant van beide wortels verschillen. De smaak van wortelpeterselie is kruidig en heeft wat zoetigs. En hij heeft ook veel van een "witte winterwortel" weg. Vanaf 1500 werd de wortelpeterselie veel gegeten, nu vinden we hem in de herfst met name in de biologische supermarkt.
Wortelpeterselie kun je zeker een week in de groentela van de koelkast bewaren. Het is een goed en gemakkelijk alternatief in een maaltijd voor aardappels. Ze bevat minder koolhydraten en heeft een vrij neutrale smaak. Wortelpeterselie bevat veel vitamine C en B2 en de mineralen calcium en ijzer. Ze bevat voor een groente relatief veel eiwitten, waardoor deze wortel erg voedzaam is.
Gerelateerde posts:

Snijbonen zijn zo’n heerlijke, bescheiden groente die je eindeloos kunt combineren. Ze zijn zacht van smaak, licht verteerbaar en passen perfect in zowel Hollandse als Oosterse gerechten. Zelf combineer ik ze graag met zilvervliesrijst – puur, voedzaam en vullend zonder zwaar te zijn. In dit blog artikel het recept van snijbonen met kikkererwten en rijst en achtergrond informatie over het weken van snijbonen.

Lieve lezers,
Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud.
Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor.
Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.