Wortelpeterselie

Ronnie de Winter • 13 december 2020

Voedend, maar laag in caloriën!

 Wortelpeterseliepuree is lekker met een klein beetje extra vierge olijfolie. Voor een puree kun je deze wortel ook mengen met andere gepureerde knollen en wortels zoals bataat, knolselderij en pastinaak. Wortelpeterselie is geschikt voor het maken van soep  en kan rauw geraspt als salade worden gegeten. Gekookte wortelpeterselie  heeft een kruidige, enigszins zoetige smaak.  Je kunt een soep verrijken met kleine blokjes wortelpeterselie. En deze wortel is goed te roerbakken.

Wortelpeterseliepuree

Ingrediënten:
  • 2 stuks wortelpeterselie
  • 1 appel
  • 2 dl amandelmelk
  • peper en zout
  • verse peterselie

Bereidingswijze:

  • Was de wortels en snijd ze in plakjes.
  • Was de appel, verwijder het klokhuis en snijd ze in stukjes.
  • Kook de wortel en de appel in weinig water in ca. 10 minuten gaar.
  • Pureer de wortels en appel met de staafmixer voeg zoveel amandelmelk toe dat en een mooie puree ontstaat.
  • Maak de puree op smaak met peper en zout en peterselie.
Een variatie op deze puree maak je door de peterselie te vervangen door 1 tl citroenkerrie en 1 tl garam massala.

    Over wortelpeterselie

    De wortelpeterselie is verwant aan peterselie. Peterselie wordt gekweekt vanwege het blad, wortelpeterselie wordt gekweekt vanwege zijn lange penwortel.  De wortel lijkt wel wat op pastinaak maar als je goed kijkt, zie je dat de bovenkant van beide wortels verschillen. De smaak van wortelpeterselie is kruidig en heeft wat zoetigs. En hij heeft ook veel van een "witte winterwortel" weg.  Vanaf 1500 werd de wortelpeterselie veel gegeten, nu vinden we hem in de herfst met name in de biologische supermarkt.

    Wortelpeterselie kun je zeker een week in de groentela van de koelkast bewaren.  Het is een goed en gemakkelijk alternatief in een maaltijd voor aardappels. Ze bevat minder koolhydraten en heeft een vrij neutrale smaak.  Wortelpeterselie bevat veel vitamine C en B2 en de mineralen calcium en ijzer. Ze bevat voor een groente relatief veel eiwitten, waardoor deze wortel erg voedzaam is.

    Gerelateerde posts:

    Een aquarel van rozenknoppen
    door Ronnie de Winter 7 september 2025
    Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
    tuinboontjes salade
    door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
    De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
    Haventje - ontmoeting
    door Ronnie de Winter 24 augustus 2025
    Een echte ontmoeting is meer dan een gesprek. Het is zien, luisteren, aanwezig zijn. Niet vluchtig, maar echt. Wanneer heb jij voor het laatst iemand écht ontmoet? Lees hier mijn nieuwste blog over de kracht van echte ontmoetingen
    bloemkoolsalade
    door Ronnie de Winter 17 augustus 2025
    Een salade die vult, knapperig is én bomvol goede voedingsstoffen zit. Deze heerlijke bloemkoolsalade met aardappelen is een perfect bijgerecht bij de barbecue, een lichte lunch op een zomerse dag of gewoon als gezonde maaltijdsalade.
    rode bietjes
    door Ronnie de Winter 10 augustus 2025
    Een recept van geroosterde rode bietjes met geitenkaas en rucola en achtergrondinformatie over de gezondheidsvoordelen van rode bietjes. Uitleg over het roosteren (karamaliseren) van bietjes; hoe je dat op een goede en gezonde manier kan doen!
    Een aquarel van een terras in stilte
    door Ronnie de Winter 3 augustus 2025
    De stilte tussen de momenten – Het verhaal achter "Terras in de stilte" Een werk waarin het moment tussen dag en nacht tastbaar wordt. Geen drukte, geen rumoer – alleen een zacht licht, een verlaten plein, en de stilte die ruimte laat voor jouw verhaal. Nu te zien in de online galerie
    Groene aspergesoep met geitenkaas
    door Ronnie de Winter 27 juli 2025
    Proef de lente in een kom! Deze groene aspergesoep met zachte geitenkaas is romig, vol smaak en zó makkelijk te maken. Perfect voor een lichte lunch of als voorgerecht bij een zomers diner. Bekijk het recept op de blog!
    wilgen aquarel
    door Ronnie de Winter 20 juli 2025
    Verbinding ontstaat in de kleinste momenten. Een blik, een stilte, een eerlijk woord. Je hoeft het niet te forceren – alleen aanwezig zijn is soms al genoeg. In mijn nieuwste blog schrijf ik over wat verbinding écht betekent.
    Geroosterde aardappel, broccoli en knoflooksaus
    door Ronnie de Winter 13 juli 2025
    Een makkelijke vegetarische maaltijd die gezond is én comfortfood-waardig aanvoelt. Ideaal voor doordeweeks, en ook perfect als bijgerecht bij een feestelijke tafel. Achtergrond informatie over broccoli.
    Een aquarel van een molen
    door Ronnie de Winter 6 juli 2025
    Stilstaan onder iets groots – het verhaal achter de aquarel: Onder de wieken
    Show More