Wortelpeterselie

Ronnie de Winter • 13 december 2020

Voedend, maar laag in caloriën!

 Wortelpeterseliepuree is lekker met een klein beetje extra vierge olijfolie. Voor een puree kun je deze wortel ook mengen met andere gepureerde knollen en wortels zoals bataat, knolselderij en pastinaak. Wortelpeterselie is geschikt voor het maken van soep  en kan rauw geraspt als salade worden gegeten. Gekookte wortelpeterselie  heeft een kruidige, enigszins zoetige smaak.  Je kunt een soep verrijken met kleine blokjes wortelpeterselie. En deze wortel is goed te roerbakken.

Wortelpeterseliepuree

Ingrediënten:
  • 2 stuks wortelpeterselie
  • 1 appel
  • 2 dl amandelmelk
  • peper en zout
  • verse peterselie

Bereidingswijze:

  • Was de wortels en snijd ze in plakjes.
  • Was de appel, verwijder het klokhuis en snijd ze in stukjes.
  • Kook de wortel en de appel in weinig water in ca. 10 minuten gaar.
  • Pureer de wortels en appel met de staafmixer voeg zoveel amandelmelk toe dat en een mooie puree ontstaat.
  • Maak de puree op smaak met peper en zout en peterselie.
Een variatie op deze puree maak je door de peterselie te vervangen door 1 tl citroenkerrie en 1 tl garam massala.

    Over wortelpeterselie

    De wortelpeterselie is verwant aan peterselie. Peterselie wordt gekweekt vanwege het blad, wortelpeterselie wordt gekweekt vanwege zijn lange penwortel.  De wortel lijkt wel wat op pastinaak maar als je goed kijkt, zie je dat de bovenkant van beide wortels verschillen. De smaak van wortelpeterselie is kruidig en heeft wat zoetigs. En hij heeft ook veel van een "witte winterwortel" weg.  Vanaf 1500 werd de wortelpeterselie veel gegeten, nu vinden we hem in de herfst met name in de biologische supermarkt.

    Wortelpeterselie kun je zeker een week in de groentela van de koelkast bewaren.  Het is een goed en gemakkelijk alternatief in een maaltijd voor aardappels. Ze bevat minder koolhydraten en heeft een vrij neutrale smaak.  Wortelpeterselie bevat veel vitamine C en B2 en de mineralen calcium en ijzer. Ze bevat voor een groente relatief veel eiwitten, waardoor deze wortel erg voedzaam is.

    Gerelateerde posts:

    Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
    door Ronnie de Winter 2 november 2025
    Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
    bloemkoolsaus met boekweitspirali
    door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
    Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
    bomen in landschap semi abstract
    door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
    Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
    Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
    door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
    In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
    Een aquarel van bloemen en vormen semi-abstract.
    door Ronnie de Winter 4 oktober 2025
    Vanuit het Midden – een zoektocht in kleur en vorm
    B
    door Ronnie de Winter 28 september 2025
    In tijden waarin ons spijsverteringsstelsel vaak onder druk staat – door stress, weinig beweging of een zwaar dieet – verlangen we naar eten dat niet alleen voedzaam is, maar ook verzachtend werkt. Venkel is zo’n groente die zowel je buik als je smaakpapillen kalmeert. Fris, licht anijsachtig en verrassend veelzijdig.
    aquarel van een open deur
    door Ronnie de Winter 21 september 2025
    Open zijn vraagt moed. Afsluiten soms ook. Beide bewegingen horen bij het leven. De kunst is om te voelen wat jij nodig hebt, zonder oordeel. Nieuw blog over de balans tussen open zijn en jezelf beschermen:
    Koude aardappel salade met andijvie, ei en appel
    door Ronnie de Winter 14 september 2025
    In de zomer is niets zo lekker als een frisse, voedzame salade. En waarom zou je niet kiezen voor een variant met een oer-Hollandse groente die vaak wordt onderschat: andijvie! Deze koude aardappelsalade met andijvie, gekookt ei en appel is niet alleen verrassend lekker, maar ook voedzaam en makkelijk te maken. Ideaal
    Een aquarel van rozenknoppen
    door Ronnie de Winter 7 september 2025
    Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
    tuinboontjes salade
    door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
    De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
    Show More