Wortelpeterselie
Ronnie de Winter • 13 december 2020
Voedend, maar laag in caloriën!
Wortelpeterseliepuree is lekker met een klein beetje extra vierge olijfolie. Voor een puree kun je deze wortel ook mengen met andere gepureerde knollen en wortels zoals bataat, knolselderij en pastinaak. Wortelpeterselie is geschikt voor het maken van soep en kan rauw geraspt als salade worden gegeten. Gekookte wortelpeterselie heeft een kruidige, enigszins zoetige smaak. Je kunt een soep verrijken met kleine blokjes wortelpeterselie. En deze wortel is goed te roerbakken.
Wortelpeterseliepuree
Ingrediënten:
- 2 stuks wortelpeterselie
- 1 appel
- 2 dl amandelmelk
- peper en zout
- verse peterselie
Bereidingswijze:
- Was de wortels en snijd ze in plakjes.
- Was de appel, verwijder het klokhuis en snijd ze in stukjes.
- Kook de wortel en de
appel in weinig water in ca. 10 minuten gaar.
- Pureer de wortels en appel met de staafmixer voeg zoveel amandelmelk toe dat en een mooie puree ontstaat.
- Maak de puree op smaak met peper en
zout en peterselie.
Over wortelpeterselie
De wortelpeterselie is verwant aan peterselie. Peterselie wordt gekweekt vanwege het blad, wortelpeterselie wordt gekweekt vanwege zijn lange penwortel. De wortel lijkt wel wat op pastinaak maar als je goed kijkt, zie je dat de bovenkant van beide wortels verschillen. De smaak van wortelpeterselie is kruidig en heeft wat zoetigs. En hij heeft ook veel van een "witte winterwortel" weg. Vanaf 1500 werd de wortelpeterselie veel gegeten, nu vinden we hem in de herfst met name in de biologische supermarkt.
Wortelpeterselie kun je zeker een week in de groentela van de koelkast bewaren. Het is een goed en gemakkelijk alternatief in een maaltijd voor aardappels. Ze bevat minder koolhydraten en heeft een vrij neutrale smaak. Wortelpeterselie bevat veel vitamine C en B2 en de mineralen calcium en ijzer. Ze bevat voor een groente relatief veel eiwitten, waardoor deze wortel erg voedzaam is.
Gerelateerde posts:

De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser.
In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P